Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 08:23 2 391 19

Още една безсънна нощ в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

Над 800 задържани при нов протест срещу президента Александър Лукашенко

Още една безсънна нощ в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск и други градове в страната надхвърли 800, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС и БТА.

На сайта на организацията беше публикуван списък със задържани протестиращи с 827 имена. Повечето от тях са били арестувани в Минск, има арестувани и в Бобруйск, Витебск и на други места.

Беларуската полиция задържа около 20 участнички в протестно шествие на площада на Свободата в центъра на столицата. Според очевидци сред тях е и Олга Хижинкова, известна медийна личност и победителка в конкурса за красота "Мис Беларус - 2008".

Сред арестуваните има и други известни лица като олимпийския вицешампион по декатлон от 2008 година Андрей Кравченко и многократния национален шампион по кикбокс Иван Ганин.

Задържани са и журналисти, работещи за беларуски и руски медии.

От август насетне беларуската опозиция всяка седмица организира демонстрации, които привличат всеки път десетки хиляди участници, припомня АФП. Лукашенко продължи репресиите над опозицията въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на протести Беларус изглежда е в задънена улица, предвид отказа на Лукашенко да се оттегли от властта, отбелязва агенцията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди демонстранти шестваха и днес в столицата на Беларус с настояване Лукашенко да отстъпи и да предаде властта на опозиционния водач Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече протестите срещу подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който определи изборите в Съединените щати като "гавра с демокрацията", Тихановска ги нарече "истинска надпревара на идеи" и изрази надежда да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 братишка

    14 2 Отговор
    Бай Айдън трябва да прати и другия синковец в Беларус да ги поокраде.
  • 2 Кarosel

    6 15 Отговор
    Байдън яко бърка в дупките на всички диктатори!

    Коментиран от #17, #19

  • 3 Алфа Чакал

    19 9 Отговор
    В момента Беларус е много солидна държава с развита индустрия и произвежда яко.Запада или по-точно САЩ мъти водите и иска да им донесе свобода.Свобода като в Украйна,Либия,Египет и Сирия.Сега ако питате хората в тези страни искат ли да е като преди 10 години и САЩ да не са им "приятели" отговора ще е едно голямо ДААААА.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 10 Отговор
    ЛУКАШЕНКО е психопат
  • 5 Българин

    7 11 Отговор
    ЖИВЕ Беларус. Предпоследният фашистки диктатор в Европа е на път да си отиде. Да се готви последният.

    Коментиран от #7

  • 6 Вуте

    6 2 Отговор
    Тоя ако беше президент на САЩ никога не би загубил избори.
  • 7 Алфа Чакал

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Последния купи самолетите(Да се чете "престолът") за още някоя годинка.Сега се говори и за кораби,така ,че ако случайно пусне кокала, пак ще е някой от неговото стадо.Няма отърване ,братя.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор
    дерибей сатрап е ЛУКАШЕНКО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Луд

    13 0 Отговор
    Сега погледнах стандарта на живот в Беларус.627 лв заплата след данъците.0,41 лв цена на билет за градски транспорт. 1,10 лв/л бензин ..1,90 лв кутия цигари, 1,00 лв /л мляко.Не е толкова зле.Като дойде демокрацията цените ще станат европейски ,а заплатите ще останат същите.Плюс това ,че сега здравеопазването е безплатно ,а тогава ще стане като нашето.Този мач ние сме го играли,дано не го изиграят и те.

    Коментиран от #15

  • 11 В грешка си

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Чакал":

    В Беларус произвеждат в развитата си индустрия главно проститутки

    Коментиран от #14

  • 12 Какво представлява демокрацията

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Чакал":

    Всъщност това е целта на саш да се докопа до гражданите роби и да ги накара да работят в полза на нейните корпораций и с една дума да ги зароби и поляризира така че да им смучи живота през техните призми
  • 13 котйо

    3 0 Отговор
    ЕЛАТЕ при нас да протестирате.Особено миските са добре дошли.Чакаме.
  • 14 Алфа Чакал

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "В грешка си":

    Това също и няма нищо лошо,щом е законно в любимата ти Германия ,Белгия и Холандия какъв е проблема за теб.Но произвеждат и трактори,камиони и автобуси.Плодове и зеленчуци.А ние какво пройзвеждаме-римляни.
  • 15 Луд

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Луд":

    627 лв средна работна заплата.Забравих да го спомена.
  • 16 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Хиляди в няколко града... Т.е. планирани мероприятия, включващи доста ултраси в редиците си. Ако са тихи и спокойни, никой няма да им пречи на протестите. Дали Бидeн ще е новият президент, може би, но трябва да дойде 20 януари. До тогава президент е Доналд.
  • 17 no name no face no number

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кarosel":

    Добъркал е , той в неговата си не може какво остаеа за другите. Лукашенко е Президент на Беларус 80 % , протестиращите са платени джендъря
  • 18 Мемфис

    0 2 Отговор
    Този е същият изззрод катоджуджето!
  • 19 Архитектор

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кarosel":

    Така е, навсякъде търси пари.
Новини по държави: