9 Ноември, 2020 08:43 3 493 28

Байдън: Не виждам сини и червени, виждам само Съединени щати

  • джо байдън-
  • камала харис

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами

Байдън: Не виждам сини и червени, виждам само Съединени щати  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Сега е време за изцеление в Америка" - това каза избраният за нов президент на Съединените щати Джо Байдън и обеща да посвети 4-годишния си мандат на преодоляване на разделението сред американците. В победната си реч Байдън заяви, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа.

„Обещавам да бъда президент, който се стреми не да разделя, а да обединява, който не вижда сини щати и червени щати, а вижда само Съединени щати. Аз се стремях да получа този пост, за да възстановя душата на Америка, за да възстановя гръбнака на тази нация - средната класа, и да направя Америка отново уважавана по целия свят“, каза Байдън

Той се ангажира да управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и обеща още кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да бъдат възприемани като врагове.

Байдън каза, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса.

Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис публикуваха онлайн приоритетите, с които ще се справят, след като поемат управлението през януари догодина - овладяване на пандемията от Covid-19, възстановяване на икономиката, защита на равенството между расите и ограничаване на глобалното затопляне.

Настоящият президент Доналд Тръмп още не се е признал за победен на изборите и негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

За привържениците на Байдън обаче след вестта за победата му след няколко дни очакване, напрежението отстъпи място на спонтанни улични празненства.

Байдън определи победата си над настоящия държавен глава Доналд Тръмп като "убедителна". Като отбеляза разочарованието на поддръжниците на Тръмп, той добави:

"Те не са наши врагове. Те са американци.". Байдън подчерта, че американците искат демократите и републиканците да работят заедно в интерес на нацията:

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим."

Байдън говори в град Уилмингтън в щата Делауер, пред свои привърженици, събрали се да отпразнуват победата му.

Преди Байдън говори новоизбраната за вицепрезидент Камала Харис.

56-годишната Харис, която е сенатор от Калифорния, заяви, че избирателите са донесли "нов ден за Америка" и, че Байдън е имал "смелостта да разруши една от най-значимите бариери" в страната и да подбере жена за кандидат-вицепрезидент.

Реакциите по света

Правителството на България е решено да работи за задълбочаване на партньорството със Съединените щати и за укрепване на трансатлантическото сътрудничество. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече новоизбрания американски президент Джо Байдън "силен поддръжник на НАТО и трансатлантическите отношения".

Според президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер победата на Байдън дава надежда за "нова обща почва" между Берлин и Вашингтон.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква да работи с новия американски президент за укрепване на специалния съюз между Щатите и Израел.

Избирането на Джо Байдън ще засили антируската реторика, смята Андрей Климов - председател на комисията за защита на държавния суверенитет в Съвета на Руската федерация.

Турция ще остави отворени каналите за комуникация между Анкара и Вашингтон, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай, като изрази очакване новата американска администрация да се откаже от "едностранния подход" към Сирия, Ирак, Либия, Нагорни Карабах.

От Иран очаквано дойде заявка за връщане към ядрената сделка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    11 21 Отговор
    И Фигуранта не вижда сини и червени, а само камбанарията на Кремъл !
  • 2 Соросоид

    19 7 Отговор
    Дядка не се знае дали ще доживееш 22.01 на 77год. се моли на св.Петър...

    Коментиран от #7

  • 3 Боки съм

    14 3 Отговор
    Аз па виждам само контеинери с евраци...ше кажа на меркел специално за мен да печата банкноти х 10 000 евро че тея от 500 мноо место ми заемат
  • 4 Язе

    6 3 Отговор
    Ти си само един робот
    Роботът: Да обаче съм бял 😂

    Коментиран от #5

  • 5 Чичо

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Язе":

    С две думи не са сини и червени а свтло и тъмно зелени
  • 6 Дементион

    21 5 Отговор
    Путин звъннал на Байдън:

    - Поздравления за победата! - казал Путин
    - Каква победа? - отговорил Байдън
  • 7 Илюминат

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоид":

    Ще го натъпчат със стимуланти и кръв и хормони от малки бебчета.
  • 8 среднощен

    6 4 Отговор
    "...Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис публикуваха онлайн приоритетите, с които ще се справят, след като поемат управлението през януари догодина - овладяване на пандемията от Covid-19, възстановяване на икономиката, защита на равенството между расите и ограничаване на глобалното затопляне..."?; Овладяване на пандемията от Covid-19, възстановяване на икономиката, защита на равенството между расите, "все нещата, с които не можа да се справи Тръмп" и резултатът е налице - "загуба на изборите..."? Едва ли се стигна до тук - случайно..? Не говоря за "конспирация", а за това че "който не може да подсигури" на най-силната държава ред и спокойствие в тези тежки времена - не може да бъде президент..? Или пък, ако е "президент" без да може да осигури всички изредени по-горе "блага"- ще бъде "зависим президент"..? Просто разсъждавам...?
  • 9 !!!?

    4 13 Отговор
    А Радев кога ще поздрави Байдън...или чака първо Путин да ипрати поздравления !!!?

    Коментиран от #11

  • 10 Запомни

    10 3 Отговор
    Съда ще реши друго. Тръмп ще си остане президент
  • 11 233

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "!!!?":

    За какво да го поздравява? Каква победа?
  • 12 факти

    14 2 Отговор
    След тези избори в Америка, те вече нямат право да критикуват никоя държава /включително африканските/, за това, как провеждат изборите си. Огромна избирателна активност и победа за който трябва, като :
    1. След като вече са преброени бюлетините и се виждат резултатите, започват да идват незнайни чували със стотици хиляди бюлетини, обръщащи вота. Бюлетини, събирани в касетки за плодове по кръстовищата.
    2. Гласували масово мъртъвци.
    3. Софтуерът, който брои бюлетините, се поддържа от фирма, близка до Клинтънови, т.е. Байдън. Още при първия проверен щат се оказало, че софтуерът преброил грешно 60 000 бюлетини повече за правилния човек.
    4. Видеокамера е заснела как избирателна комисия попълва и пуска нон стоп бюлетини пак за същия хубавец.
    И в този ред още стотици изпълнения. И то най-вече в окръзите, управлявани от партията на Байдън. Ами така гласувалите е можело да ги докарат и до 200%.
    И после, в Грузия и Беларус изборите не били честни. Ха, ха.
    И знаете ли каква е разликата между Русия и САЩ по отношение на управлението. Русия я управлява един и същ човек 20 години и се знае кой е той и затова същият поема отговорност. САЩ 20 години я управляват едни и същи 2-3 ма души, но само пионките им, наричани президент, са различни. Реално управляващите се крият и не поемат отговорност за стотиците войни по целия свят, които водят. Тръмп поне това направи - по негово време нямаше нито една война, започната от САЩ. И това е велико. И затова го прецакаха.

    Коментиран от #17

  • 13 Бен ХУР

    5 3 Отговор
    Кенеди го убиха, тоя ще умре докато е президент..
  • 14 Рошко

    2 3 Отговор
    Най вече виждаш малките дечица, и ти ше умреш някой ден дано да е по скоро, в ада и а място за всички
  • 15 2ве23ед

    11 1 Отговор
    Байдън,
    Нищо не виждаш ти. Няма ги твоите Сединени Щати вече. Няма ги от както подпалихте гражданската война. Мислиш, че ще я спрете ли? Че тъмнокожите ще си седнат на дупето ли? Лъжеш се. Те вече са вкусили от безплатното, анархията, безнаказаността ..... Самите вие, знаете колко са вкусни тия неща, защото ги ползвате от години. Не сте се отказали от тях, нали? И черните няма да се откажат.
    Живеете в Разединени Щати и ще трябва да се примирите с това.

    Коментиран от #25

  • 16 Дойчо Велев

    6 2 Отговор
    Следващия президент ще се казва Камала Харис.Джо е зел дал горкия.
  • 17 Много ясно

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Ние от кой мислиш се "учехме"на избори.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 фактур

    0 1 Отговор
    ти по таз схема с гласовете дето си я дал..колко човека мислиш че са замесени ??
    ще ти кажа хиляди..в момента в който един пропее и фбр ще почне да прибира хора наред докато стигне до изборният щаб на байдън
    мислете малко преди да пишете глупости..и не ми казвай и че фбр са замесени моля
  • 20 Честитутка...

    5 1 Отговор
    ...честито на всички цветнокожи американци, транссексуални, хомосексуалисти, покварени модернисти, еко-активисти, анти-расисти, еманципирани мис-ки, феминистки, толерасти, вегани, радикализирани мюсулмани или християни. Честито на всички "различни", със всичките техни различни психически разстройства. "Доброто" победи! "Доброто" ще пази светът от лошите бели, хетеросексуални, консервативни примати, агресори, популисти, анти-семити и расисти с остарели разбирания за семейство, чест, морал и достойнство!
  • 21 Фактъ

    2 2 Отговор
    Наш Боко го интересуват само пълните чекмеджета , всичко друго е пунта мара .
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    БАЙДЪН е кукла на конци
  • 23 пророк Исай

    0 1 Отговор
    Новите метли , метат прекрасно, но само в началото !
  • 24 9695

    0 0 Отговор
    Ерата на геронтократите в Съветския съюз - /геронтокрация означава власт на старците/.
    Едно от най-осмиваните и критикувани на Запад явления в СССР, сочено като причина за неговия разпад
    Леонид Брежнев - 76 годишен, начело на Русия 1964-82
    Юрии Андропов – 70 годишен, начело на Русия 1982-84
    Константин Черненко – 73 годишен, начело на Русия 1984-85

    Ерата на здравия, проспериращия, надеждния, прогресивния, имащия голямо бъдеще и жизнен потенциал президент в САЩ, пред който нашите медии се лигавят от удоволствие и особено сега направо падат в поза партер.
    Байдън - начело на САЩ на възраст 77-81 г

    Коментиран от #27

  • 25 даскала

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "2ве23ед":

    Поразяваща мисъл - РАЗЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ! Което предполага максимум нови 52 държави в света ................... как ли ще се почустват Г.Вашингтон и Абр. Линкълн в лоното на Саваот , научавайки тази информация ? Може би , ще измолят отпуска от Рая , за да се върнат на Земята и да започнат отначало !
  • 26 гост

    1 2 Отговор
    Време е нашия прецедент да вземе пример от бъдещия си колега да обедини народ да си не да го разидинява защото избори идват и в БГ
  • 27 даскала

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "9695":

    .....грешно си написал - геронтокрация ! Коренът е ГЕРАНТО - следователно правилното изписване е ГЕРАНТОКРАЦИЯ !
  • 28 никой

    0 2 Отговор
    .... някакъв олигофрен поставя минуси на почти всички коментари .......сигурно се взема за даскал , който оценява първолаци , но не знае , че тако , оценява самият себе си !