11 Ноември, 2020 11:00 7 438 42

Путин победи в Нагорни Карабах, влиянието на Турция бе надценено

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • турция-
  • владимир путин-
  • руски войници

Москва успя да обърне ситуацията в своя полза

Путин победи в Нагорни Карабах, влиянието на Турция бе надценено - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изглеждаше, че с подкрепата на Турция офанзивата на Азербайджан срещу Армения ще доведе до загуба на руско влияние в южната част на Кавказ - но в крайна сметка се оказа обратното, пише кореспондентът на германския вестник Frankfurter Allgemeine Райнхард Везер.

В арменско-азербайджанската война за Нагорни Карабах има „неочакван победител - руският президент Владимир Путин“, подчертава кореспондентът на вестника. През последните седмици изглеждаше, че войната води до намаляване на влиянието на Русия в Задкавказието. Призивите на Москва за прекратяване на военните действия останаха нечути, както и призивите от западните страни, пише агенция "Фокус".

Турция застана на страната на Азербайджан в политическо и военно отношение и преди настъплението на азербайджанските въоръжени сили изглеждаше, че влиянието на Анкара в региона също нараства. По това време в Москва мнозина се чудеха защо руските власти наблюдават развитието на ситуацията с очевидна пасивност - изненадано ли е руското ръководство от случващото се и не знае какво да прави? Или се страхува от сътрудничество в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), чиито тюркоезични участници в Централна Азия застават на страната на Азербайджан, а не на Армения, която е член на ОДКБ?

Според автора на статията е напълно възможно зад тези и подобни въпроси да стоят верни предположения. Москва обаче успя да обърне ситуацията в своя полза. Или влиянието на Турция беше силно надценено, или Кремъл успя да я изтласка, подчертава германският журналист. Още в понеделник Анкара представи идеята за двустранна руско-турска работна група за разрешаване на конфликта, а президентът Ердоган заяви, че Азербайджан ще продължи да се бори до пълното завладяване на Нагорни Карабах. Няколко часа по-късно стана известно за примирие, за което Владимир Путин се съгласи с азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян без участието на турската страна.

Разполагането на руски миротворци на територията на Азербайджан, предвидено в това споразумение, е голям успех за Москва, пише кореспондентът на Frankfurter Allgemeine. Благодарение на това нараства влиянието на Русия в бившата съветска република, която до този момент се дистанцира от Русия. Освен това възниква въпросът какви аргументи или лост от страна на Путин биха могли да накарат азербайджанския лидер Алиев да спре военните действия в един момент и освен това да се съгласи с присъствието на руски военни на територията на страната си, докато след падането на символичния и стратегически важния град Шуша, пълната победа на бойното поле изглеждаше вече близка.

В контролния център на миротворческите сили трябва да присъстват и турци, но това не е нищо повече от мярка, която трябва да помогне на Алиев да спаси лицето си, смята кореспондентът на германския вестник. След като през последните седмици непрекъснато засилваше триумфалните настроения в страната, президентът на Азербайджан сега е под значителен натиск. Това е видно и от начина, по който той подчертава, че споразумението за примирие не казва нищо за бъдещия статут на Нагорни Карабах. Авторът на статията вижда още един успех на Путин във факта, че с подписа на министър-председателя на Армения Никол Пашинян под, по същество, капитулация, ще сложи край на „демократичния експеримент в Армения“, който той провеждаше. Кремъл никога не е харесвал този експеримент, колкото и да се опитваше Пашинян да укрепи връзките с Русия във външната политика.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Си ган

    49 6 Отговор
    Влад е станал вчера от леглото, решил е че това не може да продължава повече така, скръцнал е със зъби на армените и всичко приключи со кротце, со благо..
  • 3 батката

    51 4 Отговор
    Е, това си е за поздрав, не мога да си изкривя душата.
  • 4 Българин

    14 58 Отговор
    Армения загуби ама Вовачка бил победител!?Факти ру нещо много са се превъзбудили.

    Коментиран от #15, #26

  • 5 ТаУмВзе

    6 33 Отговор
    В Кое е победил? Такъв тип конфликти не се решават за ден. Войски на Терен до кога ще ги пазят, да не се затрепат Пак? Патова ситуация.
  • 6 минчо

    14 47 Отговор
    АКО ПУТИН Е НА СТРАНАТА НА АРМЕНИЯ ЗНАЧИ АРМЕНИЯ ГУБИ .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 русия е джудже

    6 53 Отговор
    Ботоксовото джудже не може да победи дори и тревата дето го гъделичка по мадурите докато тича.
  • 9 Каишков

    62 6 Отговор
    Арменци и Азери се биха и като дойде горския веднага си вдигнаха чукалата че да не ядат бой заедно.
  • 10 Хасан ибн Ал козички

    38 4 Отговор
    Ха-ха,агата пак ще гушка козата
  • 11 Хасан

    13 30 Отговор
    Немците са така озлобени на Турция че от всяко нещо изкарват антитурски реторика ..Германия трябва да бъде страна където се правят технологични играчки а не някаква международна политическа сила ..
  • 12 Соросчета

    49 10 Отговор
    Путин е играч бе лолювци-не го ли разбрахте това вече...???...толкова години ви лъкатушка и още се учудвате бе...

    Коментиран от #18, #22

  • 13 Баш Бойко

    13 27 Отговор
    Азеирбайджан си връща всички територий дори издейства магистрала от южна армения която ще свързва турция нахчиван и азеирбайджан.Иран губи като магистралата ще е тапа за Иран към север.А азеирбайджан си възвръща всички златни мини които западът сучуше.Айде честито.Вовата ще спечели само тогава когато вземе някоя нова поръчка за продан на с-300 или някъв Панцир ама надали ще има
  • 14 Ю Кортес

    11 23 Отговор
    Нищо не са победили.Русия се набутва с нови разходи този път за Карабах.Денгите свършват,след Грузия Украйна Сирия,сега и карабах
  • 15 Грух

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти май не си българин ?
  • 16 Грух

    19 9 Отговор
    Путин си е Путин. Точка.
  • 17 Пламен

    10 24 Отговор
    Победили......какво,като сега Турция спря вноса на руски газ и премина на азерски на половин цена.
    Колкото в Сирия победиха...получиха пустиня с гладни сирийци а сащ,нефтените полета
  • 18 Stormtrooper

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Соросчета":

    Има нова мода - нелогични умозаключения.Преди години DW правеха много сериозен анализ, а сега са като жълта медия занимаваща се с клюки за хайлайфа. Разбира се, някой доста се е постарал да се превърне в такава.
  • 19 Турция

    20 3 Отговор
    получи своя коридор от Нахчиван, Русия изхвърли САЩ и Запада от Армения и я превърна в своя съюзна република, завзе златните находища, другите ги остави на азерите
  • 20 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    7 19 Отговор
    КВО СПЕЧЕЛИ ПУТИН....НИЩО....АЗЕРИТЕ ОКУПИРАХА ПОЛОВИНАТА НАГОРНИ КАРАБАХ.....
  • 21 Ами...

    8 19 Отговор
    Русия продаде Армения два пъти - 1920-та когато предава арменски земи на Турция, и сега отново. Ето това е руската защита
  • 22 руски соросоиден кравар

    3 18 Отговор

    До коментар #12 от "Соросчета":

    Страшен играч е лилипута.Единственото в което го бива е да ви лашка вас соророисдните руски слуги
  • 23 Баш Бойко

    10 21 Отговор
    Байрактар победи а Вова изгуби.Ни панцери ни с 300 нито граад танкове и живо месо останаха на полето..Байрактар като сокол спокойно си дебнеше мишената и поразяваше точката.Всички видяха.Сега йок така йок иначе без обяснения.Скоро пускат и новия безпилотник Акънжъ който ще хвърчи в статосферата и ще боцка мишената от десетки километри
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван Асен IV

    10 19 Отговор
    Не знам кой победи но Турция си увеличи територията, а целта беше такава и тя е постигната. Турция също ще разположи войски в Карабах и Азербайджан, колкото и да не ни се иска. Турция вече граничи с Азербайджан, а знаем, че те са един народ

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 СЕСТРА ПЕЛАГИЯ

    12 11 Отговор

    До коментар #25 от "Иван Асен IV":

    Прав си, сега азерския газ няма да пресича чужди територии за да стигне Турция. Представи си сега Турция и Азербайджан се обединят
  • 28 Трол

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Иван Асен IV":

    Пътен коридор не е граница. Кой ти каза, че са един народ? Азерите са били в Османската империя в периода 1566г.-1683г. Да основоположници и държавотворци са тюрките огузи. Но това са техните държави-Гарагоюнлу,Аггоюнлу, империята на Сефевидиите. Техни видни ханове са Узун Хасан, Шах Исмаил Хатаи.През втората половина на XVIII в. на територията на Азербайджан се образуват малките държави-ханства "ханлъглар": Бакинското, Карабахското, Гянджинското, Ериванското, Шамахинското, Нахчъванското, Табризкото, Шакинското ханство и др. Кое им е общото с османлиите? Езика ли? Ми добре, че беше Ататюрк, че когато ви оправяше пълния с арабизми и думи от фарси език, докара половината думи и граматика от средноазиатските тюркски държави, включая и Азербайджан!

    Коментиран от #30

  • 29 не може да бъде

    10 2 Отговор
    През последните седмици изглеждаше....и т-н.и в Германия бяха във възторг,че Русия губи позиции до границата си,а Путин мълчи.Много съм учуден от това ,че германците все още не разбират,че Путин е най-опасен когато мълчи!...Считам,че по този повод може да се каже още нещо -най-различни политици и други с претенции по света,за съжаление и ние, не искат да разберат по лесния начин,че и Русия има интереси.Ще се наложи да го разберат по трудния - нататък отива положението!
  • 30 Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #28 от "Трол":

    Това е един народ от Китайската стена до Виена ..това е един несломим дух отстоял на времето и коварството на съседите си..и си търси място в новия световен ред

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Басри Алиев

    7 2 Отговор
    Бъзикате се с Русия но се страхувам да не тръгнат пак към Берлин,а може и по на запад....не дай си боже...
  • 32 Трол

    5 8 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Това какво общо има с пумите, като теб?
  • 33 Трол

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Лингвистичното единство не те прави един народ! Какво е общото между кипчаците (кумани, половци) и огузите? ДНК-то ли, вида им ли, нравите и обичаите ли? Тцъ, езика! Славяноговорещи са поляци, чехи, сърби, украинци, беларусци, руси, но дори и последните три не са вече един народ! Заиграваш си с панктюркизма, но когато няма с какво друго да си играеш...

    Коментиран от #34, #35, #38

  • 34 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Сърби ,поляци,чехи,руснаци са славянски народ ..българите са асимилиран от славяните народ ...така както турци,азери,туркмени,киргизи,узбеки,уйгури са тюркски народи
  • 35 Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Щом има панславизъм , франкофони , английски културен империализъм защо пък да няма и пантюркизъм
  • 36 Бат Баян

    7 2 Отговор
    Ха ха ха Хасане Хасане тяхната злоба и завист край нямат,затова и плюят по тюркските а и не само народи. Те са на принципа язе не гледам на мене да ми е добре,язе гледам на вуте да му е зле
  • 37 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 1 Отговор
    Когато си умен, можеш да спечелиш и без да си 100 кг мускули...
  • 38 Трол

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Трол":

    Водиш ли си записки, когато аз ти обяснявам нещо? Голяма грешка ще е ако не! В поста ми видя ли някъде думата българи? А за асимилацията аз мога да ти приказвам за пумите! Вади дефтера и тюкелмеза, и като си готов ми се обади!
  • 39 Философ

    10 1 Отговор
    В интерес на истината трябва да се признае, въпреки големите заплахи и натиск от страна на САЩ и ЕС Турция и Русия са главните играчи в района. ЕС остана само като икономическа организация, не можа да се еволюира в политически актьор. Турция и Русия заедно ще разширяват зоните си на политическо и икономическо влияние. А пък ние българите ще продължаваме да ги завиждаме и да празнословим
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    1 4 Отговор
    АЗЕРИТЕ СИ ВЪРНАХА ПОЛОВИНАТА НАГОРНИ КАРАБАХ...А ПУТИН КВО СПЕЧЕЛИ...ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания