13 Ноември, 2020 06:30 3 020 29

Как европейските пари отиват при олигарсите на Орбан?

  • виктор орбан-
  • фидес-
  • унгария

Досега Европейският съюз не успяваше да противодейства срещу подобни практики

Как европейските пари отиват при олигарсите на Орбан? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Унгария големите селскостопански площи, които получават евросубсидии, попадат в ръцете на близки до Орбан олигарси. Срещу политическа подкрепа. А премиерът заплашва с вето, ако ЕС въведе санкции срещу беззаконието.

Сигурно не са го сторили умишлено, но е факт: Европейският съюз отчасти е финансирал изграждането на авторитарните управленски структури в Унгария. Голяма част от някогашните държавни селскостопански земи в страната днес е в ръцете на предприемачи, близки до Орбан. Именно те имат най-голяма изгода от европейските субсидии - за сметка на други земеделците.

По този начин Орбан успя систематично да разшири влиянието си в селските райони, където живее най-вярната част от неговите избирали: през 2018 година партията му “Фидес” спечели между 80 и 90 процента от гласовете по селата и едва 38 процента в Будапеща.

Съмнителни приватизационни сделки - основата за злоупотреби

През 1998 г. Орбан за пръв път стана министър-председател и започна да се сближава с големите земевладелци. През 2002 г. той продаде на търг дванадесет големи държавни земеделски стопанства. Тогава доверени на Орбан лица се възползваха от приватизацията, разказва Дьорд Раско, бивш министър на земеделието на Унгария. “Това не беше публичен търг, той беше отворен само за “приятели”. Те получиха земята за период от 49 години - при изключително ниска годишна аренда от 50 евро на хектар.” Още тогава, впрочем, можеше да се предвиди, че с влизането в Европейския съюз през 2004 година ще бъдат отпуснати европейски субсидии, които ще са до пет пъти по-високи от арендата.

През 2010 година Орбан се върна на власт. През 2015 година той раздаде държавни земи на дългогодишна концесия. Официално те трябваше да бъдат предоставени на земеделците, които от дълго време ги обработват. Фактически обаче площите бяха толкова големи, че само няколко богати унгарци разполагаха с необходимата сума. Те отдавна се подготвяха за тази приватизация и си бяха подсигурили изгодни кредити от държавата, обяснява аграрната експертка Ноеми Гонда, която работи в шведския университет в Упсала.

Пари срещу влияние

Правителството отхвърля обвиненията. Будапеща се позовава на това, че никой в страната няма право да притежава над 300 хектара земя. Това ограничение обаче се заобикаля с помощта на роднини, казва Гонда. “Ако погледнете в кадастъра кой е придобил държавна земя по време на тази операция, ще се натъкнете главно на членове на семействата на олигарсите - техните съпруги, деца, братовчеди.”

Притежателите на земя получават европейски субсидии, които се раздават от държавните институции. Според унгарския депутат Акош Хадази, който напусна “Фидес” и стана независим, раздаването на средствата се решава от регионални комитети, в които повечето членове са от управляващата партия. Те упражняват влияние над кметовете, смята той. “Те казват: Добре, ще получиш европейски субсидии. Но при две условия: Първото е “Фидес” да спечели в твоето село. А второто: Ние казваме кои фирми да спечелят поръчките”.

Сред печелившите е и семейството на Виктор Орбан. Баща му притежава каменоломна, която получава пари по европейски проекти и само през 2018 година е реализирала печалба от 41 процента.

Орбан плаши с вето заради санкциите, които били повлияни от Сорос

Досега Европейският съюз не успяваше да противодейства срещу подобни практики. Но нещата могат да се променят. Ако държавите членки не спазват принципите на правовата държава, европейските пари за тях ще бъдат спирани. Затова се договориха представители на правителствата в ЕС и Европейския парламент. Но подобно решение може да бъде взето само с единодушие в Съвета. А Виктор Орбан вече заплаши, че ще наложи вето на новия бюджет на ЕС. В едно свое изявление по радиото той отиде дори по-далеч. Орбан заяви, че идеята за подобни финансови санкции била на милиардера Джордж Сорос, който преди години предложил те да се налагат на държави, не желаещи да приемат мигранти. Сега онези сили в ЕС, които били под влиянието на Сорос, я прокарвали уж в името на върховенството на закона.

С последните действия Орбан демонстрира, че няма намерение да спазва принципите на правовата държава. Във вторник той си взе от парламента нови 90 дни извънредни правомощия, а вчера мнозинството направи и промени в избирателното право, които облагодетелстват партията на Орбан – „Фидес". Освен това Орбан иска допълнително да ограничи правата на хомосексуалните хора и планира промени в Конституцията, които са в съзвучие със собствените му хомофобски възгледи. Предлага се един член от Основния закон да бъде променен така: „Майката е жена, бащата – мъж."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    11 1 Отговор
    Отиват ама на кой му пука нали Орбан играе с германците.
  • 2 Хахаха

    19 0 Отговор
    Дойче зеле ги боли че Орбан-Унгария и Мураветски-Полша погнаха ЛГБТИ и се изтеглят от Истанбулската конвенция.
    Сорос в желанието да си отмъсти на Евлопа, измисли ЛГБТИ и корумпира политиците на Запад.
    Няма да мите номера ... пдали

    Коментиран от #25

  • 3 оня с коня

    3 18 Отговор
    Тия "Неща" с Еврофондовете РАЗПАЛЕНО И С ГНЯВ се разправят за бат Бойко,пък то излиза че Орбан ги е правел?!Е нали уж викахте "Евала" на Орбан щото мислел за Народа си,пък той мислел за Олигарсите как да им напълни Гушите,щото Те с парите си му осигурават Гласове да стои на Власт?А ШКАФЧЕ дали си има Орбан,или даже НЯКОЛКО?А прави ли си илюзии Някой,че на Балканите има Премиер - "Вода ненапита" и ЗАЩО непрекъснато у Съседите без изключение има Протести много по-яростни от нашите?А елементарната Истина е че Борисов е НАЙ-НЕВИННИЯ в сравнение с Управниците на Останалите държави,но в случая Битката срещу него е ПОЛИТИЧЕСКА ,за да се замени Управлението мУ с ПРО-РУСКО,след което БГ да се извади от ЕС и НАТО и да се предложи на Русия!

    Коментиран от #21

  • 4 Баро Вкаров

    15 1 Отговор
    Напоителна статия от Дойчо Велев.Жалко ,че парите не идват в ДеБъ или "Америка за България".
    🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢🐖🦢
  • 5 Лелеее

    17 0 Отговор
    ПОКАЗНО как медиите могат да омаскарят някого , да ни “разболеят” и като се запитаме на кого принадлежат 90% от тях, разбираме че е време да ИЗМЕТЕМ помислилите се за Богове ТрансАтлантическитеДжендъри , вменяващи ни да загърбим семейните ценности и “божествени “ пандемии...
  • 6 Г Марков да се, Изцепи"колко е велик

    8 3 Отговор
    ОРБАН, КРАДЕ И ДАВА КАТО НАШИЯ, САМО, ЧЕ ТЕ НЕ КРАДЪТ ОТ ПАРИТЕ, ЗА МАГИСТРАЛИ, ОТДАВНА ИМАТ,! ХАЙДЕ Г МАРКОВ!!!!
  • 7 qwerty

    14 0 Отговор
    дайте нещо и за нашите “честни” бизнесмени и младежите с активи за милиарди
  • 8 Ттттт

    17 0 Отговор
    Бях сигурен че статията е на ДВеле...Значи който е против либералните идеи-него го очернят такива псевдо демократи като ДВеле...А що значи либерална идея-?...като се започне от развращаването на децата ни-та се стигне до отказването от национален суверенитет и прием на всякакви бежанци..
  • 9 Без срам

    9 0 Отговор
    Само вижте извода:) възмущение от майката е жена, бащата мъж Това ако не е основен закон в природата, оставете теологията:)) Тези извратените жени ли да ги раждали или мъже, каквито и опити да правят в извращенията си не могат да забременят мъж:))), за да роди и стане майка:)
  • 10 Кarosel

    3 0 Отговор
    А пък ние се пишем ваеводи и налагаме вето от което нищо не печелим!
  • 11 КОЙ?

    0 8 Отговор
    казва че като е дойче зеле обезателно е лъжа? Много тенденциозно пишат, но в случая всичко е верно. Дори много повече излапаха дебелаците около Орбан. Един негов съселянин стана най богатия човек в Унгария за 10 години власт на Орбан. А той си няма чекмеджета, има си в разни банки в Швейцария малки чекмедженца, не едно...
  • 12 Дедо Гацо

    6 0 Отговор
    Чета ви коментарите и оставам с впечатление, ЕС е най- силен в Източна Европа. Народняшки партии на власт които с чужда пита помен правят. Лозунги като творим или работим за вас всъщност докато ви окрадем и понапълним шкафове и офшорки са на мода и тук и в Маджарско. Що се касае за джендър- революцията никой не може да ни налага чужди за нашето самосъзнание норми и това е изкуствен спор за отклоняване вътрешните проблеми на страните в Източна Европа.

    Коментиран от #14

  • 13 сори сорос

    6 0 Отговор
    Няма ли кой да напише, как шорошките пари отиват при олигарсите от дойче веле!!
  • 14 Без срам

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо Гацо":

    Напротив, Орбан им пречи, Полша също на извратените Това е основния спор, паднат ли като съпротива Унгария, Полшапосле Чехия, Словения, Словакия и те ще се предадат и извратените ще наложат извращенията със закон, а парите ще ги вземат тези, които ги поддържат и ще раздават по новите закони, колко по извратен по добре Вижте Орбан как е устроил унгарците, заплати, пенсии, бонуси и т. н.
  • 15 Грух

    4 1 Отговор
    Статията е поръчкова - Дойче веле. Либерастките соросоидни сополи.
  • 16 Грух

    3 0 Отговор
    Време е тая цялата либерастка демократична соросня да бъде премахната със закон. Тия са по зли и кръвожадни и от комунистите дори. Факт.
  • 17 DW=пропаганда

    6 1 Отговор
    Сега пък точно Орбан ли си избрахте да маскарите? Един от малкото европейски политици, които се борят с еврогейстите откачени "ценности", нелегалната миграция, която залива страните ни, ЛГБТИ и всичко, предизвикано целенасочено от Сорос в Европа, за да я отслаби и унищожи. Това за пореден път доказва, че DW е негово (сороско) медийно оръжие.

    Коментиран от #22

  • 18 Консервативен

    5 0 Отговор
    Само като прочетох заглавието, си знаех, че статията е изср@на от DW. Е как няма да го плюят тези юдеомасонски круги, като бърка в здравето на господарите им...
  • 19 Само Локо

    0 0 Отговор
    Аз съм най-извратен, пък нищо не ми дават! Що така?
  • 20 Тони Стругаро от механното

    2 0 Отговор
    Бре да попитам как министъра на здравеопазването на Германия хил Шпан, който се и омъжи за приятеля си след като разрешиха хомосексуални бракове си купи вила за 4 млн евро? Как държавен служител може да си го позволи? Как се погасяват месечните вноски или ако е купена кеш от къде толкоз пари? Оставете съседните къщички. Вижте вашата как е.

    Коментиран от #24

  • 21 Тъй де!

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Че то само гербаджиите го хвалят тоя Орбан,особено оня ДС агент!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тъй ли?

    2 1 Отговор
    Боли го оная работа Орбан за обратните.Кокала,кокала е важен!Помнете,каквото и да ви говорят,става дума за пари,а за Орбан за мноооого пари,повече отколкото Бойко крие по шкафчетата!
  • 24 Тъй ли?

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тони Стругаро от механното":

    Не разбирам за теб кое е проблем,че си е купил вила за 4 млн или ,че е обратен?Щото съм сигурен,че необратните закупили вили за 4 млн с неясен произход на парите са доста повече!

    Коментиран от #26

  • 25 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    То да са само те, редовно плюят по Беларус Турция и Русия,против всички които не играят по свирката на обора и евреите и най големия глупак би го разбрал че са манипулативна медия
  • 26 Тони Стругаро от механното

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Тъй ли?":

    Ей мозък, от къде са му парите след като има фиксирани държавни доходи? Германските журналисти са му задавали този въпрос, но той не е отговорил. Нещо повече странно не мислиш ли че има? Нали все другите крадят а Германия пример била.
  • 27 Га4е

    2 0 Отговор
    Докато Орбан действа,ибрикчията Бойко М. Борисовсе напъва да ни убеди за Истанбулската конвенция/която няма да признаем никога, след първия ни отказ/,шикалкави около пропадащите сащ/по-точно продава българите за 8 F-16, при това вън от употреба/,лежи пред Ердоган /но не мисли за изнасилените момичета от мигранти пристигащи от Турция ,които не работят и лежат около Халите, по Жданов и Пиротска.Орбан и Мураветски изгониха евреина Сорос/всички беди са от евреи/,не искат ЛГБТИ,дори гледат навън от ЕС.И после се очудваме защо България няма авторитет, независимост, суверенитет.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: