Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 07:25 3 998 39

Проруският президент загуби изборите в Молдова

  • молдова-
  • мая санду-
  • игор додон-
  • избори-
  • русия-
  • ес-
  • президентски избори

Молдова от години балансира между европейските си амбиции и сближаването с Русия

Проруският президент загуби изборите в Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кандидатката на проевропейската опозиция Мая Санду печели президентските избори в Молдова.
На произведения вчера балотаж тя е получила 57 процента от гласовете срещу 43 процента за проруския президент Игор Додон при преброени над 99 процента от подадените бюлетини, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от Франс прес. По последни данни на ЦИК избирателната активност е била 52,76 процента, посочва ТАСС, предаде БТА.

Додон, на 45 години, на практика вече не може да стопи преднината на 48-годишната Санду. Така бившата министър-председателка, понастоящем председател на проевропейската Партия на действието и солидарността, взе реванш от проруския държавен глава за загубата си от него на предишните президентски избори - през 2016 г., отбелязва ТАСС.

В щаба на Санду започнаха да празнуват още преди обявяването на официалните резултати, което се очаква до тази сутрин. Тя вече бе поздравена от лидерите на няколко проевропейски партии. Мая Санду изрази увереност в победата си на изборите. Тя посочи като свои приоритетни задачи като президент на Молдова обединяването на обществото и възстановяването на икономиката, за да може молдовските емигранти да се върнат в страната. "Мая Санду президент" и "Страна за младите", скандираха няколко десетки привърженици на Санду, съобщи Франс прес.

Додон още не е коментирал резултата от изборите, но призова за спокойствие. Ръководителят на консултантската компания "Интелектгруп" Ян Лесневски обясни пред ТАСС победата на Санду с "агресивната тактика" на нейния щаб "да критикува Додон", както и с "мобилизацията на молдовските имигранти в западни страни, повечето от които я подкрепиха". На балотажа са гласували рекордните близо 258 хиляди молдовци, живеещи в чужбина, срещу 150 хиляди на първия тур. Огромното мнозинство от тях, 86 процента по временни данни, са подкрепили Мая Санду.

Игор Додон побеждава убедително в два района с преобладаващо рускоговорящо население - непризнатата Приднестровска република (85,5 процента за Додон срещу 14,2 процента за Санду при обработени 100 процента от протоколите) и в автономния район Гагаузия (съответно 94,7 процента срещу 5,3 процента при обработени 98 процента от протоколите), посочва ТАСС. ДПА припомня, че на първия тур на 1 ноември кандидатката на проевропейската опозиция се класира първа с 36,1 процента, а проруският президент получи 32,6 процента.

Мая Санду извлече полза от репутацията си на некорумпиран политика, докато четиригодишният президентски мандат на Игор Додон бе белязан от обвинения в корупция, отбелязва АФП. Санду е първата жена, която ще стане президент на Молдова. Бившата съветска република с население от 3,5 милиона души е една от най-бедните страни в Европа, като според оценки до 40 процента от нейните жители са заминали за чужбина, за да избягат от бедността.

Молдова от години балансира между европейските си амбиции и сближаването с Русия. Москва може да погледне с лошо око на победата на проевропейската кандидатка, тъй като се опасява да не загуби своето влияние в региона, отбелязва АФП. Победата на Мая Санду предвещава "ясно намаляване на руското влияние", коментира пред агенцията Юлиан Гроза, изпълнителен директор на Института за европейска политика и реформи в молдовската столица Кишинев. Той изрази очакване Санду да "придвижи напред реформите" и "че ще може да защити националните интереси, водейки диалог с Русия".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рап

    34 55 Отговор
    Успех на Молдова ,дано всичко да се нареди както желаят нейните граждани! Трудно се излиза от руско влияние,но президентката е млада и ще има успех!

    Коментиран от #5, #30

  • 2 Баро Вкаров

    61 24 Отговор
    Честито на дедо Соросня!
    Гражданите на Молдова,кучета ги яли!
    😎🕎😎🕎😎🕎😎🕎😎🕎😎🕎😎🕎😎
  • 3 А стига бе

    70 15 Отговор
    Какъв про-руски президент бе...тоя пич е просто против поглъщането от Румъния на молдовската държава-иска свой суверенитет...Ама нали не е в угода на евро-ценностите-веднага го направихте про-руски...
  • 4 Диверсант

    33 21 Отговор
    Населението на Молдова е преобладаващо румънски цигани,, наред с африканци и араби сега гейропата ще се сдобие с още една партида
  • 5 Ами не

    58 12 Отговор

    До коментар #1 от "Рап":

    Абе те така и арменците се радваха когато чрез бунтове и протести поставиха Пашинян на върха--а сега реваха пред Путин като девици като ги напънаха азерите...А пашинян ходи уж в САЩ да му помогнат-ходи и в Париж...и накрая само Москва ги спаси от ятагана --за пореден път....Та и молдовците да не си правят илюзии

    Коментиран от #31

  • 6 Бай Дън

    54 11 Отговор
    Имаме големи планове за вас хора от молдова.Чакат ви просперитет ,радост ,благополучия и сигурност.За 30години изчезвате.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 qwerty

    20 7 Отговор
    ще я напълнят с боклуци и емигранти
  • 9 В.В.П.

    28 3 Отговор
    Румъния,отдавна се готви за анексия на Молдова..Тогава Приднестровие бяга при Москва..Око за око...Първото име е руско,фамилията Румънска..Много приятни хора..говорят двата езика...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хАнонимен

    12 3 Отговор
    УжасТ!
  • 12 7777

    15 38 Отговор
    Никой не ги иска тези задръстеняци русосифилистици , само в България още се надяват да вземат власта
  • 13 Сектант

    8 9 Отговор
    Айде догодина и у нас.
  • 14 Сандо

    32 8 Отговор
    Жална и майка на Молдова.При Додон,въпреки съпротивата и благодарение на Русия,малко живнаха.Сега ще почнат такива реформи,че Молдова може да не съществува.В Румъния сигурно вече се облизват в очакване на вкудната хапка.

    Коментиран от #15

  • 15 3333

    15 33 Отговор

    До коментар #14 от "Сандо":

    Незнам някой освен Русия да завзема чужди територий , а пък че биле живнали е пълна глупост вземат една трета от заплатата на Румънците

    Коментиран от #17, #23, #25, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не е нужно

    22 4 Отговор

    До коментар #15 от "3333":

    да им вземат територията.
    Само американците ще ги използват срещу Русия, с плачевен резултат за самите молдовци.
    Справка - Украйна.
  • 18 Това

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Docenta":

    по-скоро ще го направят молдовците.
  • 19 Йоцо

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Ако Румъния анексира Молдова, ние ще трябва да вземем Северна Добруджа която им е дадена от Русия в замяна на Молдова и бесарабия
  • 20 Рон Джеръми

    7 1 Отговор
    Ама пък са хубави молдованките, бе!
  • 21 Ван Хелзинг 🚁

    4 7 Отговор
    Лошото е че четвърти път няма, има само сибирско монголската кочина на големия отоадък на изток близкия запад са влашко ромска трансилвания а по на запад деградиралия и опасен джендърски съюз никъде около Молдова няма нормална братска територия заобиколени са от всемогъщи извънземни сили приличащи на шимпанзета
  • 22 Гост

    17 0 Отговор
    То и Пашинян като кандидат на проевропейската опозиция спечели неотдавна изборите в Армения. Горяха руски знамена, ограничиха руския език, забраниха руската преса. И кои от тези действия допринесоха за доброто и благосъстоянието на арменците? Трябваше да се случи онова, което се случи с Нагорни Карабах, че да почне народа да поглежда и да пали офисите на Сорос. За тези, които не знаят Пашинян е кадър на Сорос. Има и много мили снимки с него, качени в Интернет.
  • 23 Сандо

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "3333":

    Явно нямаш никаква представа от Молдова,а робуваш на вестникарските писания.Ще бъде интересно,ако Русия им спре помощта и Санду прибегне към МВФ и ЕС,какво ще се получи от Молдова?Тъкмо поеха малко въздух и отново ще потънат в блатото.
  • 24 Един там

    11 1 Отговор
    Да не забравяме, че в Молдова живеят много българи избягали навремето от турските кланета. Молдовците са много добри и работливи хора, но сорошпията сега ще ги унищожи. Очаквайте много, много проблеми на тази територия. Също така там има и много руснаци и се очакват репресии и прочистване на територията от тях, за да могат соросите да си правят каквото искат. Русия едва ли ще остане безучастна , а румънците ще ги пллзват, като пушечно месо срещу руснаците и ще има патаклама. Англосаксонците не се спряха и накрая ще изядат шамарите. Дърпат мечката за опашката и ще си го получат...
  • 25 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "3333":

    Никой не ти е виновен, че ти не си информиран. И не знаеш например факта, че Русия си върна своя територия чрез Крим, спечелен срещу турците в честна битка, а не на хартия. И то с главнокоманващ жена - Екатерина Велика. Ердоган още не може да преглътне, че жена е победила турските военни мъже.

    Коментиран от #26

  • 26 3333

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Според тъпата те логика и Турция да си върне завоюваните честно български територии

    Коментиран от #29

  • 27 Чонкин

    2 1 Отговор
    Тоя мач сме го играли...
  • 28 Ван Хелзинг 🚁

    2 3 Отговор
    България на три морета да си върнем Молдова нашата българска земя ако не стане с добро ще я анексираме и ликвидираме моловската приднестровска румънска руска съюзническа армия и ще си върнем територията
  • 29 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "3333":

    Чак ме изумява незнанието ти. Турция претърпя поражение и загуби не само България като територия. Това се случи на бойното поле. Но украинците не са отвоювали Крим от Русия, имало е подписване на документ за административно прехвърляне на територия в границите на една държава.
  • 30 куку руку ку

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рап":

    Бог да я прости и Молдова, румънците само това чакаха. И Армения си изгони проруското правителство преди 2 години...
  • 31 Че молдовците от какво са застрашени

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ами не":

    Че Русия да ги пази? Нито правят провокации, нито са заграбили чужди земи като арменците. Единствената заплаха за тях са самите руснаци. Ако им беше толкова хубаво под руски ботуш, нямаше да са независими и нямаше да се отделят от тях.
  • 32 Ами то

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "3333":

    и ние вземаме една трета от доходите на румънците! Какво ще кажеш, тролче?

    Коментиран от #36

  • 33 Додон

    2 1 Отговор
    Не е проруски Президент.Тази-спечелилата,е чиста проба хамеричко мекере,финансирано отвън.Целта е мини мегдан, който да предизвика последващ референдум,за присъединяване към мамалигите.Но първо ще кандидатстсат в Отанчо.Да ги пази! А мамалигата вече точи лиги за достатъчно голяма територия, която да прилапа безплатно.Просто им се чудя на акъла,на молдованците.Ако разчитат да хукнат по Европа,няма да стане.Ще бъдат задния двор на Букурещ.Нископлатена работна ръка.И челен прифронтови фланг,ако се случи заварка.
  • 34 Сега

    2 0 Отговор
    Единствено молдовските кокошки ще станат щастливи ,а на хората най много да им обещаят прави краставици от Брюксел.
  • 35 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    Е СЕГА МОЛДОВЦИТЕ ЩЕ ЦЪФНЪТ И ВЪРЖАТ / АМАТРЯБВА И ДА УЗРЕЯТ/ - БЕЗ ПОМОЩ ОТ МОСКВА !!!!!! САЩ ВЕЧЕ НЯМА ПАРИ ЗА ИЗГЪЗИЦИ !!!!!!!
  • 36 Ами и това е много

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ами то":

    Но и ние имаме проруски президент.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.