Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 10:30 12 825 31

В интензивните отделения в Германия: "Такова нещо не сме преживявали никога преди"

  • германия-
  • здраве-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • берлин-
  • интензивни отделения-
  • здравеопазване-
  • лекари

Ситуацията в интензивните отделения в германските болници е драматична

В интензивните отделения в Германия: "Такова нещо не сме преживявали никога преди" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Томас ван ден Хоофен е директор по здравните грижи в университетската клиника в Мюнстер. Това е човекът, комуто се пада тежката задача да се справи с недостига на медицински сестри и болногледачи. "От миналия уикенд имаме много повече пациенти с COVID-19 и затова сега се налага да преразпределяме персонала", казва той. Той ежедневно прекроява графика за работа на трите хиляди болногледачи в цялата университетска клиника. Промени настъпват постоянно и в разпределението на леглата в различните отделения.

Когато и това се окаже недостатъчно, Томас ван ден Хоофен хваща телефона и започва да убеждава хора от медицинския персонал на клиниката, които преди са работили като болногледачи, а сега са заети в други сфери, да се върнат на работа в интензивните отделения - дори и да е само временно. "Ако успея да ги убедя, ние естествено ги квалифицираме допълнително. Вярно е, че тези хора не могат пълноценно да заместят нашите болногледачи от интензивното, но за нас помощта им все пак е безценна", казва директорът.

Самият Томас ван ден Хоофен не стои само в кабинета си. Винаги, когато възникне спешна нужда, се впуска да помага на болногледачите. Работата му е добре позната, защото в продължение на 15 години е бил болногледач. Едва преди три години е поел поста на директор по здравните грижи в Мюнстер. Казва, че коронакризата го е изправила пред огромно предизвикателство. "Стресът е тотален, по 24 часа на ден и седем дни в седмицата. Това, което сега се задава пред нас в Германия, не съм го преживявал никога преди", признава той. Затова гледа с недоумение към демонстрантите, излезли в Лайпциг на масов протест срещу мерките за ограничаване на пандемията. "Проявявам разбиране за много неща, но този случай просто ме изкарва от равновесие", казва директорът.

Капацитетите са "на жълто"

"Още сега се усеща, че има значително нарастване на броя на пациентите в интензивните отделения, а до Коледа това сигурно ще се задълбочи още повече. И тогава ще има недостиг не само на болногледачи, но и на лекари", предрича ван ден Хоофен и забързано поема към следващия спешен случай. Преди това обаче казва, че би посъветвал министъра на здравеопазването Йенс Шпан да издаде ясна директива, че пациентите с коронавирус се ползват с абсолютен приоритет, както и че всички операции на колянни или тазобедрени стави би трябвало да се отложат за неопределено време. В Германия това са сред най-често извършваните операции.

И докато Томас ван ден Хоофен има поглед над сектора на интензивните грижи в университетската клиника в Мюнстер, д-р Кристиан Караянис е подробно запознат със ситуацията в цяла Германия. Караянис е автор на идеята за регистър за интензивните грижи, който бе създаден преди години. В условията на пандемия от коронавирус този регистър се оказва просто безценен.

Когато пациент има спешна нужда да бъде сложен на изкуствено дишане в интензивно отделение, а леглата в най-близката до него клиника са заети, електронният регистър веднага подава данни кои други клиники разполагат със свободни интензивни легла.

"Нашето Дружество по интензивна и спешна медицина в Германия създаде този регистър още по времето първата вълна от свинския грип. После дълго време не го бяхме ползвали, но институтът "Роберт Кох" ни насърчи отново да го активираме, така че системата, която обхваща данни за всичките 1300 болници за неотложна медицинска помощ в Германия, сега ни показва символичен светофар: червеният цвят означава, че дадена клиника няма свободни капацитети, жълтото сочи, че са на изчерпване, а зеленото показва наличие на свободни легла", обяснява д-р Караянис, който ръководи белодробното интензивно отделение в болницата в Кьолн-Мерхайм

В момента ситуацията в болниците за спешна помощ в страната все още е под контрол - над 3000 интензивни легла са заети, около 8000 остават на разположение. Специалистът по интензивна медицина обаче е разтревожен от факта, че в момента броят на новозаразените, както и на хоспитализираните с коронавирус е по-висок, отколкото през най-драматичните седмици през пролетта. "Времената, в които можехме спокойно да гледаме към онова, което ни очаква, отдавна отминаха. В момента интензивните ни капацитети са "на жълто"", казва той.

И това се дължи най-вече на факта, че в страната има остър недостиг на кадри - в интензивните отделения липсват между 3500 и 4000 болногледачи. Германия е в състояние за рекордно кратък срок да оборудва нови, напълно функциониращи интензивни легла, но откъде да намери и персонал за тях?

Причините за този недостиг са известни: относително ниско заплащане, затова пък висока отговорност, постоянна работа на смени, включително и в края на седмицата, а и недостатъчно високо признание и зачитане на този труд от страна на обществото. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан отчаяно се опитваше да набира медицински кадри и болногледачи от чужбина - още преди да се разрази пандемията от коронавирус.

Настроението сред болногледачите се влошава

Резултатите от най-новото социологическо проучване, проведено сред болногледачи в сферата на интензивната медицина, не звучат окуражително: 97 процента от тях не вярват, че Германия разполага с достатъчно кадри, за да посрещне добре втората вълна от пандемията, а почти половината от анкетираните заявяват, че вече не са така мотивирани, както през пролетта. 93% пък се опасяват, че следващите месеци допълнително ще влошат условията им на труд.

Подобни притеснения изпитва и Бербел Брайман. 47-годишната болногледачка работи в интензивното отделение на университетската клиника в Мюнстер. "Още сега ние работим до изнемогване. И ако това не се промени, системата бързо ще колабира", казва тя. Брайман знае много добре какво говори. Тя работи в интензивното отделение от 1998 година.

"Всички ние тук се сблъскваме с напрежение и стрес, каквито не сме преживявали досега. И емоционално, и физически", казва болногледачката. Тя добавя, че и профилът на пациентите в нейното отделение се променя. Днес там са настанени все повече млади хора - като млади бащи в средата на 30-те без предишни заболявания.

"През цялото време се питаме: какво още ни очаква нас в Германия?", казва Бербел Брайман. Тя и колегите ѝ са изморени, изнервени и притеснени. Подобно е и настроението сред обществото.

И д-р Кристиан Караянис потвърждава: "Настроението в клиниките става все по-лошо". Според него, Германия спешно трябва да разработи стратегия, за да не се окаже така, че през следващото лято 20% от болногледачите да напуснат работа. "Тогава болниците просто няма да могат да функционират нормално", казва експертът.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спас

    14 16 Отговор
    Като в Нидерландия - 15 дни пълен локдалн , медиците ни да вземат въздух , Борисов се прави на интересен и ще турпилира народа мутрата му с мутра.

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Верно ли

    27 6 Отговор
    "Приказки от 1001 нощ" вече трябва да се преименоват на "Приказки от Дойче зеле". Как па никой не се разрови откъде и как изникна този вирус, кой го изфабрикува и го разпространи с цел да отнема легално човешки права???

    Коментиран от #8, #21

  • 3 Гост

    23 9 Отговор
    Много ми е интересно как от болногледач, Томас ван ден Хоофен който сменя памперсите и катетърите на болните се е издигнал до директор по здравните грижи. Или за директор в Германия не се изисква висше образование. Защото, з д работиш като болногледач няма нужд д си заляга над учението, а само да завършиш краткотраен курс. Но след като гинеколожка може да бъде министър на отбраната, защо и болногледач да не стане директор?

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Спас":

    Народа си го заслужава да бъде турпилиран и това не зависи от Борисов ,а от самият народ ,който не спазва правилата .Погледни в съседната статия да видиш колко плоскоземци има и още не вярват на вируса .Ако обявят пълен локдаун , точно в този сайт ще се късат ризи и потници и ще реват ,че не е правилно.
  • 6 шопен

    7 7 Отговор
    "едни английски учени казаха", "едно дойче зеле каза", фейк фейк фейк
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Stéphanie 🎲

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    Някоя лаборатория го пусна ,беше само за китайците ама стана грешка по трасето.Например HAARP-Операция "Попай"
    Войната във Виетнам-проект, който струва 15 милиона щатски долара за пет години, използва технология за засяване на облаци, за да предизвика дъжд. Това беше направено, за да се изгладят пътищата, да се отмият речните преходи, да се създадат кални свлачища и да се влоши състоянието на влажна почва в района. Целта беше да се забави врагът и да се даде на САЩ тактическо предимство....земетресенията ,цунамита ????Глобалното затопляне 😉

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Миленко Павлович

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Е те американците трябвя да имат лекарство кой е луд да пуска нещо което може да се върне и да няма противодействие.Китайците го пуснаха щото няма и един умрял при тях.

    Коментиран от #12

  • 10 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Изобщо не смятам, че е било само за китайците, а по-скоро заедно с китайците, които благодарение на вируса си изкупиха акциите на безценица. Така или иначе това, освен, че е обществена тайна, е и престъпление срещу човечеството, абсолютен геноцид и се надявам някой ден отговорните да си понесат последствията.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 До Спас

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спас":

    В Нидерландия никога не е имало пълен локдаун. Не пишете неща които не знаете. Дори мерките са много "меки" в сравнение със съседните страни. Тук няма забрани, а препоръки. За разлика от България обаче, местните са по-склонни да се съобразяват с правилата и по-скоро държавата да се измъкне от пандемията. Не философстват като бай Ганьо, който е експерт по всичко, а се обединяват за каузата.
  • 12 Stéphanie 🎲

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миленко Павлович":

    Така си мисля Китай дръпна много напред с икономиката спомняш ли си Тръмп и ЕС?Връщане на фабрике в Европа и Америка 😉.Писах стана грешка или идеята е чистка много хора да измират кои -голям процент стари хора ...?Сигурна съм че има лекарство чакат ,на практика голям процент от хората преболедувахме грипа докато излезе ваксината всички ще минем корона по здравите ще оцелеят така мисля 😢
  • 13 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    Това е мое мнение не знам -истината няма да я разберем никога или внуците може би ,съмнява ме.Факта е че за едни хора е просто грип и изграждат по голям имунитет за други гроб,за трети повторно се разболяват

    Коментиран от #15

  • 14 Близо си до истината 👍

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    Във Китай се навъдиха много милионери ,а това на Америка и Европа не е угодно в Китай е комунизъм мислиш ли че ще кажат всичко на медията ???.Дано някой ден някой намери инфо и си получат заслуженото!
  • 15 Верно ли

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Stéphanie 🎲":

    Светът има много по-сериозни проблеми от вируса, но паниката, която всяха с него променя сериозно човешките ценности. Така или иначе смъртността от този вирус не е по-голяма от останалите SARS щамове и това вече е доказано в цифри, обаче явно тук не става дума за намаляване на населението чрез вируса, а за контрол. Интересен факт е, че СЗО преди 7-8 години е премахнала изискването за висока смъртност при обявяване на епидемии и пандемии, и всъщност е станало само разпространението. Интересно четиво е също Scenarios for the future of technology and international development на Фондация Рокфелер от 2010та. Agenda 21 също.

    Коментиран от #16

  • 16 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    Много неща са странни SIDA-Спин няма още ваксина започна от Африка .....Всяка година десетки хектари земя изгаря,така ли поне веднъж не изгориха плантацийте с кокаин ,канабис или господ ги пази наркобароните ???.......

    Коментиран от #17

  • 17 Колев

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Stéphanie 🎲":

    Изгарят се нови територии за да се освободят за засаждане суровини за наркотици
  • 18 някой си

    0 0 Отговор
    В Германия училищата са отворени......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Боко Боков

    5 3 Отговор
    В цял свят са прости и въвеждат мерки, но аз съм по-хитър и нищо няма да затварям нищо.Докато не измрат достатъчно пенсионери, че да си избия 50 лв. подаяние които им дадох. Все пак им обещах предстоящото увеличение на пенисите от март и трябва да им редуцирам доста броя инак ще ме увътрят много. А аз имам доста докато напълня хубаво шкафчето. Докато не можех да обикалям с джипа разчистих гардероба и него смятам а да напълня с пачки и кюлчета.
    Затова не гледам какво правят в Европа аз ще чакам. На мен ми се размина, а другите са без значение да умират не ми трябват . На пролет се страхувах за себе си сега съм си спокоен.
  • 21 И ако открият кой е, в случай че има

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Верно ли":

    конкретен виновник това какво би променило? Да не би да спре заразяването и мъртвите да възкръснат?
  • 22 Каунь

    3 0 Отговор
    Убеждаването там става с предложение в евро. Заради НЕ далновидна и безпрецедентно калпаво калпазанско политическо управление в нашата скапана държавица се допусна умишлено под външнополитически натиск съсипване на образование, здравеопазване, икономика и т.н.
  • 23 ...

    1 0 Отговор
    Натоварване 40%, а са в жълта зона! И това в германия с "най-доброто" здравеопазване в света.
  • 24 Абе

    1 0 Отговор
    Всички сме към екарисажа, последният да затвори вратата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Не ги мислете германците.През 1945 г. са били и по зле,ама виждам,че се оправиха.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Клеопатра

    0 0 Отговор
    Абе то май, го пуснаха вируса,за да замъгляват ума на хората и да прикрият,някоя по голяма далавера която правят,тия дето ръководят света,техните интереси стоят над тези на хората,които се борят сега как да оцелеят и да останат живи.
    Нещо се мъти голямо но ще чуем след време какво е.

    Не