Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 17:25 2 433 28

Ефективността на ваксината на Pfizer е 95%

  • ваксина-
  • ефективност-
  • pfizer-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • сащ

Pfizer вече разполага с необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатства за спешно разрешение за използването на ваксината в САЩ

Ефективността на ваксината на Pfizer е 95% - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският фармацевтичен гигант Pfizer Inc. обяви в сряда, че крайните резултати от изпитването на късен етап във "Фаза 3" на ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно с немската компания BioNTech, показва, че тя има 95% ефективност, предаде БНР.

Pfizer вече разполага с необходимите двумесечни данни за безопасност и ще кандидатства до дни за спешно разрешение за използването на ваксината в САЩ, съобщава Ройтерс. Докато някои групи като здравните работници ще бъдат приоритетни в Съединените щати за ваксинации тази година, ще минат месеци, преди да започнат мащабни ваксинации. Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията с нея може да се използва по целия свят.

Ефикасността при възрастни над 65 години, които са изложени на особен риск от вируса, е над 94%, посочват двете компании. Окончателният анализ идва само една седмица, след като първоначалните резултати от проучването показаха, че ефективността на ваксината е над 90%. В началото на таи седмица пък компанията Moderna Inc публикува предварителни данни за своята ваксина, показващи подобна висока ефективност. Данните от двете ваксини са по-добри от очакваното, като и двете са разработени с нова технология, известна като информационна РНК (mRNA).

Pfizer също така съобщи, че е имало 170 случая на заболяване с коронавирус в проучването на повече от 43 000 доброволци, от които 162 са били наблюдавани в групата, на която е давана плацебо, и 8 са били в групата на ваксинираните. Десет души от изследваните са развили тежък случай на COVID-19, единият от които е бил ваксиниран, посочва още американската фармацевтична компания. Тя също така заяви, че ваксината се понася добре и че страничните ефекти са предимно леки до умерени и се изчистват бързо след ваксината. Единственото тежко нежелано събитие, което е засегнало повече от 2% от ваксинираните, е била умората, която е засегнала 3,7% от реципиентите след втората доза. По-възрастните пациенти обаче са склонни да съобщават за по-малко и по-леки нежелани събития след ваксинация. Резултатите идват в момент, когато коронавирусната пандемия в САЩ, Европа и на други места по света, се разраства силно, поставяйки под огромно напрежение здравните системи с рекорден брой нови случаи на заразени и хоспитализирани.

Наближаването на зимата в Северното полукълбо в тандем с празничния сезон се очаква да влоши (да увеличи) броя на случаите, тъй като хората прекарват повече време на закрито и се събират за семейни събития. "След като стотици хиляди хора по света се заразяват всеки ден, ние спешно трябва да получим безопасна и ефективна ваксина", заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, съобщава Ройтерс. Pfizer и BioNTech също така посочиха, че планират да предоставят данните и на други регулаторни агенции по света, освен на тези в САЩ. Те също така планират да представят данни от проучването в рецензирано научно списание. Pfizer потвърди, че очаква да направи до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно за да защитят 25 милиона души, и след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

От десетките производители на лекарства и изследователски групи, които се надпреварват в разработването на ваксини срещу COVID-19, следващото публикуване на данни вероятно ще бъде от компанията AstraZeneca Plc съвместно с Университета в Оксфорд през ноември или декември. Компанията Johnson & Johnson пък каза, че е на път да предостави данни до края на годината. Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в сряда, че Pfizer Inc. и BioNTech SE са предоставили данни от пробите за тяхната коронавирусна ваксина, но все още не са кандидатствали за одобрението ѝ. "Компаниите вече представиха на EMA тези нови данни и ние ще ги оценим като част от текущия преглед. Те обаче не са подали заявление за условно разрешение за пускане на пазара", каза регулаторът.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺

    12 5 Отговор
    Руската ваксина е на 96%!!

    Коментиран от #24

  • 2 Гошо

    9 1 Отговор
    Ма кой ще се ваксинира е?

    Коментиран от #4, #17

  • 3 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    Само идиоти могат да си бият неизпробвана ваксина.Няма значение дали е руска,немска, американска или българска.

    Коментиран от #16

  • 4 MERS

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    Който иска :)
  • 5 КОТарАК

    12 0 Отговор
    ,,През 1996 г. над 12.000 XNUMX души умират в Африка от епидемия от менингит. В Кано, в Северна Нигерия, лекарите на Pfizer, една от най-големите фармацевтични компании в света, предложиха, като част от спешна програма, стартирана от СЗО (Световната здравна организация) за лечение на около двеста деца, наполовина с новото експериментално лекарство Trovan, а наполовина с най-доброто лекарство за менингит на пазара по това време, Ceftriaxone.

    5 деца починаха при лечение с новия експериментален антибиотик Trovan (докато много други станаха жертва на слепота, малформации и парализа) и въпреки това според лекарите на Pfizer тестът имаше добър резултат.''
  • 6 Леле

    19 0 Отговор
    Тия чуха, че руската ваксина е ефикасна на 92 % и за да са отгоре писаха, че тяхната е 95% ефективна. Върви, че проверявай! Сега очаквам руснаците да ги цакат с ново изследване което да докаже, че тяхната ваксина вече е с 95.5 % ефикасност.
  • 7 Ваксинирането

    6 0 Отговор
    е доброволно , всеки да си решава !
  • 8 Бойко Чекмеджиев

    5 2 Отговор
    Моята е 99,99%
  • 9 Някой си

    12 0 Отговор
    Голяма е ефективността на плашенето на хората че да се изръсят за ваксина няколкостотин лв. Лично аз не вярвам, че ваксината ще е с чип или вредна; по скоро ще е оцветена вода. 5 мл за 500 лв. Така при разход от 1 ст печалбата ще е 499.99 лв. В Ботсвана, където нямат полза да манипулират статистиката и новините, на 800 болни имат 2 смъртни случая. 0.2 процента смъртност

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    0 0 Отговор
    То нямаш думи. Тестват настроенията на стадато в различните кошари. Сега ако няма вирус, не означава, че няма и да пуснат някой тунингован такъв. Ако не са го пуснали вече в някой по бедни и слаби държави. Дори Борисов се изпусна в ефир. В Ютуб го има. В канала на Цанов напред и нагоре. клипа се казва" ТЕ (ли) го СЪЗДАДОХА!?"
  • 11 др Гей Билтс

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    На никой не му пука за боцванските туземци. Важното е да накъсим белия християнин само с 95% в най-кратки срокове.
  • 12 Hoho Boho

    6 1 Отговор
    И след една година установяваш, че заради ваксината не можеш да забременееш или ти поникнат рога. :)
    /защото все още нямат данни/

    Коментиран от #15

  • 13 Лелеее

    3 0 Отговор
    “Напрежението “ се покачва !
    Нямам търпение за Бинго ..,
    Така като следя нещата - другата сряда сме “готови” !
    Нека милиардите потекат ...
    “Спасението” идва , а някои си играят на Богове?
    Но поне така “експертите” на щат ще спрат да прогнозират чувалите с трупове ...
  • 14 😷😷😷

    3 0 Отговор
    Що ли не им вярвам !
  • 15 6262

    2 7 Отговор

    До коментар #12 от "Hoho Boho":

    Нали за това именно трябва да се преминат задължителните етапи на тестване бе пич :)).Руснаците направо ги прескочиха и там не се знае какво може да се случи за напред.За това и никой не вярва на руските лъжи ,че имали успешна ваксина.
  • 16 ГОСТ 1

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ти един от тях ли си,или си от другите "умници"?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Незнм

    2 1 Отговор
    Не разбирам от конспирации и ми се искаше да вярвам, че вирус няма, и докато до преди 1-2 месеца нямах познати, които да са болни или починали от това нещо, сега за кратко познавам доста болни и по-лошото 5-6 починали.

    Коментиран от #21

  • 19 гостгост

    0 4 Отговор
    И сега руските можешнници ще кажат ,че тяхната фейк ваксина е 97% както качиха и два процента отгоре предния път :D:D
  • 20 гост

    4 0 Отговор
    А не се и съмняваме, че е 95% ефективна смърт.
  • 21 гостгост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Незнм":

    Само един нискообразован индивид може да каже няма вирус.Има естествено ,но работата е там ,че не е нужно да се всява такава световна паника каквато е в момента.Това е просто грип ,който е нов за медицината.Това е.Смъртността е около 1% ,а 99% от хората са в добро състояние и изкарват леко вируса.Аз живея до голяма болница и имам доста близки лекари.В болницата в момента има настанени 240 човека с коронавирус,като тези които не са в добро състояние са хора с други вътрешни проблеми.
  • 22 Най -добра е турската ваксина

    0 1 Отговор
    Изпробвана е векове
  • 23 един от многото

    3 0 Отговор
    Нещо за пазарната цена?
  • 24 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇷🇺РУСКАТА⛦ФЕДЕРАЦИЯ🇷🇺":

    Точно така, винаги два процента над другите. Ако американската е 100% на Роша на другия ден ще е 102%.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Centurion

    0 0 Отговор
    На тази Ваксина на Пфайзер всеки ден и ръстът процентите.Голям цирк.Бяха 90%,, Руската била с 92%, на Модерна ваксината 94%,сега на Пфайзер стана 95%.