20 Ноември, 2020 12:57 2 965 42

Коронавирусът отне живота на сръбския патриарх

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • патриарх-
  • ириней

Сръбският президент Александър Вучич се прости с патриарха

Коронавирусът отне живота на сръбския патриарх - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският патриарх Ириней почина на 90 години тази сутрин след боледуване заради новия коронавирус, предадоха сръбските медии.

Патриархът бе приет във Военномедицинския център в Белград на 5 ноември. Ден по-рано бе установено, че е заразен с коронавирус. Състоянието му вчера се влоши и снощи той бе интубиран.

Сръбският президент Александър Вучич се прости с патриарха. „За мене беше чест да Ви познавам. Такива като Вас никога не си отиват“, написа Вучич в социалните мрежи.

Светското име на патриарх Ириней е Мирослав Гаврилович. Той е роден през 1930 г. в село Видово, близо до град Чачак. Завършил е гимназия и семинарията в Призрен, Богословския факултет на Белградския университет. Подстриган е за монах през 1959 г. от патриарх Герман. След това завършва аспирантура в Атина и през 1974 г. е избран за епископ Моравски. За патриарх на Сръбската православна църква е избран на 22 януари 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирилов

    15 4 Отговор
    Бог да го прости!
  • 2 Иванов

    11 5 Отговор
    Бог да го прости и да упокои душата му в Небесното Си Царство!
  • 3 Винкело

    11 16 Отговор
    Е, и кво сега...да седнем да ревем за сръбския патриарх ли. Сите србе по врбе
  • 4 абе

    28 3 Отговор
    На 90 г. човек вече може да има поне десет болести, така че не само ковида е бил причината.

    Коментиран от #24

  • 5 Centurion

    16 9 Отговор
    90 годишен пърцолник,я стига глупости.Колко да живее,200 г ли?Живял си е,потен вода не е пил.
  • 6 Дидо

    12 2 Отговор
    Умрял от естествена смърт

    Коментиран от #8

  • 7 Centurion

    17 2 Отговор
    Лошо е да почине човек на 40/50 или 60 г,ама на 90 си е една завидна възраст,чиято превилегия имат малцина!
  • 8 Centurion

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Дидо":

    Абе на и таз и възраст малко вятър да го лъхне и на готов.Поживял е достатъчно.
  • 9 Леле

    9 8 Отговор
    Прости им Господи на по-горните писачи-драскачи. Сега са много остроумни и богохулстват, но ако ги застигне някоя болест първи ще тичат да се молят и целуват иконите.

    Коментиран от #13, #17

  • 10 По заповед на СЗО

    10 4 Отговор
    Всички починали от естествена смърт, да се пишат жертва на СОВИД. Само тия с огнестрелните рани да не се пишат. Забранени са всякакви аутопсии. Лицемерна демокрация в действия.

    Коментиран от #12

  • 11 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    ела му пръст на човека и Бог да прости на пишещите тук щуротии!лощото е че с тоя манталитет всичко не се връща!
  • 12 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "По заповед на СЗО":

    демек в сърбия лъжат че патриарха им е починал от ковид?имаш сериозен проблем ако не ги пишеш тия неща за пари!

    Коментиран от #14

  • 13 Centurion

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "Леле":

    Да,да,ще тичаме ,ние сме малоумни животните,като добитъка който вярва в утопии,и се кланя и целува картини по църкви е манастири.В днешно време е белег на висша простотия да вярваш и да се уповаваш на Господ да те спаси или да ти реши проблемите.Религията е опиум за народите,религията е създадена с цел да държи в подчинение и мрак масите и да ги прави премиерни.Земята е плоска нали???Овце,тъпи овце избили най прогресивната част от човечеството през вековете учени,откриватели
    химици,физици и астрономи



    Християнскитее вандали са унищожиш хиляди произведения на изкуството сътворени от гениални склуптури от времето на Римската епоха.Простият човек когато не може да намери логично научно обяснение на даден процес или факт гледа към небето,и смята това за божа работа.

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Поинтересувай се

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Първи показа заповедта най-добрия германски виросолог. Вече има няколко организации които отричат коронавируса с доказателства. И как ще се почустваш като се разбере че е измама?

    Коментиран от #21

  • 15 Леле

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    Самите учени са изчислили и доказали, че видимия свят е едва 5%, а невидимата тъмна материя е 95%. Така, че всичките ни оскъдни познания са едва върху 5% от света. А в тия 95 % тъмна материя може да има какво ли не. Затова не бъди толкова сигурен, че няма висш разум, бог, или както искаш го наречи, който да управлява света.

    Коментиран от #18

  • 16 Последния Софиянец

    1 7 Отговор
    Отец Дионисий патриарх!

    Коментиран от #19

  • 17 Venturа

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Леле":

    Е този, като цял живот целува иконите, какво го спаси? Аде стига глупости.
    От вирусът, няма спасение, нито маски, нито икони, нито господ, на кой каквото му е писано.
  • 18 Centurion

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Леле":

    Няма приятелю няма,както и след смъртта няма нищо!Ако съществуваше велик разум той не би търпял всичкия този хаус на планетата.Тези и подобни вярвания за душата за Господ който ще ни спаси за разни прераждания са плод на фантазиите и желанията на хората да са вечни,да не умрат.С това успокояват
    и заблуждават себе си и вярват ,че някой ще погрижи за тях!Най вярната сентенция за живота е ,че това е един кратък вик между две тишини.За това до като сме на земята нека си помагаме кой с каквото може,и да не си пречим,да изживеем отредените ни дни възможно по добре,и когато дойде края да го посрещнем спокойно и с дистоийстео,а не да вярваме и да се уповаваме на измислици и глупости.

    Коментиран от #22

  • 19 Заю Баю

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Тоя Дионисий отдавна не е никакъв отец и незаконно носи расото. Изгонен е от църквата още когато въведе такса от 5 лева за вход в църквата Александър Невски. Има и други провинения и изобщо вече не е никакво духовно лице, а циркаджия на свободна практика.
  • 20 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Centurion":

    Нека позная - бил си отличник по марксизъм

    Коментиран от #23

  • 21 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Поинтересувай се":

    аз много се интерасувам ,а изкарах наскоро вируса и се чудя що лъжете така безпардонно ?ти къде живееш?на марс сигурно!щото в българия няма град или село дето да не е пламнало и ежедневно умират хора,включително и твои близки и познати!та се чдя как не ви е срам въпреки всичко да пишете тия лъжи,че имало известни вирусолози дето да го отричат и т.н. щуротии!не съзнавате ли че с тази риторика вие лично сте отговорни за мултипилциране на проблема?
  • 22 Винкело

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Centurion":

    Ти добре им го казваш, ама тия от чалгария нямат време да се замислят над това, което им говориш. За тях е по-важно да са наплющят с ГМО, да седнат пред плазмата и да се кефят на простотиите на дъщерята на Борат-2....кой разбрал-разбрал, останалите да почват да са праат на квот не са!!!
  • 23 Centurion

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Не религиозен":

    Не ,бях изгонен от часовете по обществознание,и ми писаха 3 за годината.Внасях разложение сред съкурсниците си ,бях дамгосан като опозицията Рейган.Спорех с тогавашната Другарка и изтъквах предимствата на капитализма.Накрая в характеристиката ми за казармата пишеше" политически не ориентиран със западни залитания" това е точен цитат.А иначе труда на Мордекай Леви е забележителен.Тепърва света ще го чете и прилага!
  • 24 А ако беше

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "абе":

    изкарал още 5г. без ковида, кое е причина бре умнико?
  • 25 или убит

    1 3 Отговор
    Интубирането но токшво бжлни ги праща на оня свят – това се знае и навява на съмнения, че по този начин се убиват хора, за да ги припишат на вируса!

    Коментиран от #26

  • 26 А защо да

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "или убит":

    ги преписват бре "УМЕН"!

    Коментиран от #28

  • 27 MGewehr

    2 1 Отговор
    Србете са единствен православен народ дето се псуват на... "jebem ti Boga"!
  • 28 Centurion

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "А защо да":

    Е ти пък задаваш отговори.Защо ,как защо,за да надуват бройката и балона Ковид 19.Те сега знаеш ли какво "големи разходи " правят за да ми спасят.Скоро ще ни представят сметката!

    Коментиран от #29

  • 29 Цял свят ли

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Centurion":

    го надуват тоя балон? Всички ли са корумпирани? Как така 200 държави са единодушни? Кога се разбраха да правят така? Откъде ще дойдат за всичките пари? Щото аз друго виждам! Камара съсипани икономики! Та затова питам! Фактите показват яко загуби на икономиките, пък вие пари виждате! Ако ставаше въпрос за нашата държава само, щях да се съглася! Даже на 100% щеше да е сигурно, че се краде без да се интересуват какво става с държавата! Но тук нещата са други!

    Коментиран от #30, #33

  • 30 Centurion

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Цял свят ли":

    Виж онзи ден прочетох това.1%Са собственици на почти всичко,5% им пригласят и им защитават интересите.90%спят а 4%се опитват да ги събудят!!!Забрави ли как до средата на февруари "Генерал" Майтапчийски даваше изявление ,че това е едно обикновено респираторна заболяване,и само след няколко дена обърна плочата."Към нас се задава едно заболяване със страшна ярост"Просто една по една държавите се включиха в тази грандиозна глобална измама и мероприятие ,организирано от Ционистката върхушка.Създават мотиви на които те ще намерят решение.Фармацефтиката е тяхна не забравяй.Медиите също.Правителствата и управляващите на всякъде са съставени от хора попаднали в тежки зависимости.Свободните ги отстраняват живи или мъртви.Всичко в подчинено .Не казвам ,че няма вирус,но съм почти сигурен в неговият произход,и това ,че не е плод на случайност.Китай е на хиляди години,с хилядолетни традиции.Прилепи пазари и броненосци също има от хилядолетия.Защо сега се появи вируса,защо не преди 500 г.Защото микробиологията напредна от стотина години.Но дявола не е чак толкова черен.Болест има,хора умират,преди Ковид не умираха ли???Припомни си Гьобелс.Една лъжа повторена сто пъти става истина.Аз не се притеснявам толкова от тази Китайска кашлица,а за психическото здраве на хората.Повече ще умрат от страх и притеснения вдигайки кръвно и отключвайки други болести от колкото от Ковид.Медиите преиграха.Заливат хората от сутрин до вечер,и създават паника и истерия.Най вероятно това е целт

    Коментиран от #31

  • 31 Centurion

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Centurion":

    Така хората наплашени до смърт,лесно ще прегърнат идеята за ваксинация.Всксина която ще им осигурят едни "много добри" чичковци случайно Евреи,собственици на Пфайзер или Модерна!!!Евтино е разбираш ли,евтино,много евтино но минава и работи!!!
  • 32 Centurion

    0 1 Отговор
    Класическа схема.Създавам ти проблем,за да ти го реша.За тебе е сметката за плащане.Толкова ли да сложно за проумяваме???

    Коментиран от #34

  • 33 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цял свят ли":

    Не са други нещата,Едни ще спечелят други ще загубят.Така е в живота щастието на малцина се гради на нещастието на мнозина.Слаби държави,слаби икономики,още по зависими.МВФ и Световната банка ще им "помогнат" ще им отпуснат заеми с които да се стабилизират и да плащат лихви,и после отново и така до безкрай!Добри хора са Евреите ,добри помагат на всеки,и за това ги обичат на всякъде!!!Ужасно съжалявам ,че онзи с малкият мустак и перчема не успя!!!Майката им щеше да разкатае,и тези неща света нямаше да ги види.
  • 34 👀👀🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Centurion":

    Значи аз имaм cъщитe рaзcъждeния! Рaзликaтa идвa, чe aз винaги нaвързвaм кaртинaтa! Наслагвам фактите и ако някъде куца, не продължавам на там да се заблуждавам! В cлучaя aз cъм нa cъщoтo мнeниe зa eдиният прoцeнт! Кaтo цялo пeчeлившитe в cвeтa ca 5%, a oбcлужвaщитe и губeщитe ca 95%! Даваш пример с Мутавчийски, как е казал, че е обикновено респираторно заболяване и после как си сменил мнението, че се задава заболяване със страшна ярост! И тук вече почваме да се разминаваме! Ти приемаш, че изведнъж са решили да ни лъжат или някой им е казал какво да правят! И как така го реши? Няма такива доказателства, освен жълтини! Аз не мога да приема нещо не доказано, само защото ми пасва на версията! Мислиш ли, че ти на негово място, ще реагираш по друг начин? Имаш някакви сведения за някакъв вирус, който по симптомите прилича на грип и ти това казваш! В следващият момент в Италия започва много рязко да се обръща палачинката! Започват и други държави, започват и да текът други сведения! Започват и да измират като пилци! Ти какво ще кажеш! Ще продължиш да говориш старите неща или ще съобщиш това което виждаш? За мен няма драма с Мутавчийски! Не знам защо така го набедихте без доказателства и напук на фактите! Никаква логика и факти за вашата версия! От тук насетне, ти приемаш всичко за лъжа, без да го подложиш на съмнение! И защо? Казваш държавите започват една по една да се включиха в тази грандиозна глобална измама!

    Коментиран от #35, #37

  • 35 👀👀🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "👀👀🤔🤔":

    Вече тръгваш по този път, но без доказателства! За фармацевтиката и изкуствено създаденият вирус съм на същото мнение! Не съм съгласен обаче, че можеш да се договориш с няколко хиляди члена на правителства! Да те наистина са продажни в голямата си част, но тези неща не стават по този начин! Винаги ще има несъгласни от толкова много народ! И е твърде наивно, че ще вържеш хиляди членове на правителства, хиляди журналисти пък доктори и то станаха милиони! Това няма как да стане дори във филмите! В една държава е трудно да го направиш, а какво остава в целият свят! Когато се прави подобно нещо, става както стана със свинският грип! Разликата пак обаче е очевидна! Тогава две фармацевтични фирми имаха готови лекарства и ваксини! Видимо "УЖ БЕЗ ВРЪЗКА" по между си! В последствие се оказа, че имало такава! Така държаха вируса под контрол! Сега обаче нямат лекарство и нямат ваксина! Вируса не е под контрол и напрежението си личи навсякъде в държавите! Ще загинат милиони сигурно до края! Нещата са изпуснати! Ваксини почти всяка държава разработва! Въобще всичко е различно и не се връзва с наличните факти! Та затова ми е много интересно как така някои извадиха тезата за световна измама! Загубите в света ще са в трилиони! Нито световната банка, нито МВФ разполагат с такива пари! Единственият вариант е консорциума от петнайсете най мощни банки в света които държат финансовите пазари! Ще захранят света с виртуални пари, което в последствие ще доведе до огромни инфлации

    Коментиран от #36

  • 36 👀👀🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "👀👀🤔🤔":

    Ще захранят света с виртуални пари, което в последствие ще доведе до огромни инфлации в света! Най вероятно криза с неподозирани размери! В един момент от ваксини и евентуално някакво лекарство, някой ще спечели много пари, но като цяло, държавите и света ще са с огромни загуби! Това никой не би го направил така! Никой няма да изправи икономиките пред фалит! Напротив, който иска да печели, го интересува да има силни икономики! Логически, фактите не показват това което говорите! Със сигурност може да не съм прав, но със сигурност не пренебрегвам факти само за да ми върви версията! Затова ми е трудно да разбера защо поддържате сляпо нещо? Когато се заговори за вируса, аз бях изцяло на вашите разсъждения! С идването на все повече факти и версията започна да ми се променя!
  • 37 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "👀👀🤔🤔":

    Имам отговор,и този е следният.Кой от какво е починал могат да кажат само Патоанатомите.Според д-р.С.Алексов председател на асоциацията на Патоанатомите е България който е участник в международни форуми във връзка с Ковид ,и общото становище на Патоанатомите от Германия, Франция,САЩ, Австрия и т.н.,няма нито един починал от Корона вирус всички са починали С корона вирус.Голямата смъртност в Европа се дължи на ваксиниране на възрастните с ваксина Н1N1 която им срива имунитета и в следствие на придружаващи заболявания и Ковид почиват.Почиват хора на преклонна възраст на 80 и повече години.Това е общото становище на Патоанатомите в Европа,но това по Нова,или БТВ или Канал 1 няма да ти го кажат.А Мутафчийски и останалите явно са "мотивирани" и играят в общата глобална игра на заблуда.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Centurion

    0 0 Отговор
    Доста страни наложиха мерки в различни време,и това най вероятно ще времето в което са им " обяснили" силата на тази зараза.Целта на това мероприятие е намаляване на 10/15% от населението на Света което към момента е 6.8 милиарда. Естественно да са част от по възрастното население което е пасивно и трупа разходи за пенсионните фондове.Това е решение на съществен проблем заради добрата медицина ифекционисти начина на живот,продалжителноста на живот в Европа е доста висока.апенсионирал се на 60и взема пенсия 30/35г.На фона на застаряването,това се превръща в сериозен проблем и Ковид идва на помощ да разтовари малко системата.Това е моят прочит на нещата.Не твърдя ,че съм 100% прав но на мен така ми изглежда.
  • 39 👀👀🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Centurion":

    Каква е разликата с ковид и от ковид? Причинителя е все един! Ковид! Ако нямаше ковид, нямаше да са умрели, точно сега, точно в този момент! Така, че за мен с ковид и от ковид е едно! Сега голямата смъртност дали се дължи на ваксината или не, не знам! Има предположения, има и логика, но няма доказателства! Ако градим теория на предположения, ще бъркаме! Ще се счупи на много места, защото все повече предположения ще вкарваме и със сигурност и някои неверни! Затова не мога да потвърдя, но не мога и да отрека това! Иначе, че умират предимно на преклонна възраст е вярно и не се крие от медиите! Не знам защо си с такова убеждение! На всякъде това се пише и съобщава! Казваш доста страни по различно време наложили мерки! Ами по различно време идва вируса, по различно време се взимат мерки, по различно време някои са грешни, други не! Няма странно в това! Да обяснят по различно време на всички... честно да ти кажа ми звучи изключително наивно обяснение! Една истина ако я кажеш на повече от един човек и ще имаш предател! А да вярвам, че нещо е обяснено на хиляди и всички те си мълчат и траят и...звучи граничещо с фантастиката за мен! Такова явление е не познато в историята! Тук за мен тази логика се чупи! Иначе за намаляване на населението, звучи много логично! Още повече, с вирус който покосява предимно възрастни! Но моя прочит тук се разминава с теб! Разминава се, именно защото много факти преди това убягват и чупят пътя до тук!

    Коментиран от #41

  • 40 👀👀🤔🤔

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Centurion":

    Cпoрeд мeн лoгикa мoжe дa ce нaмeри във вcичкo, нo aкo я пoтвърдим c прeдпoлoжeния, щe ни избягa иcтинaтa! Мoят прoчит пo cкoрo e, чe тoзи вируc ca гo глacили пo някaквa тaкaвa лoгикa кaктo прeдпoлaгaш, нo пo някaквa причинa e излязъл духът oт бутилкaтa, прeди дa ca гoтoви зaтoвa! Caмo тoвa oбяcнявa цeлият хaoc в cвeтa и липca нa кoнтрoл нa вируca! Aз рaзбирa ce cъщo мoжe дa нe cъм прaв, нo тoвa виждaм! Милиaрдeритe кaтo Бeзoc, Гeйтc и Мъcк cпoрeд мeн ca нaбeдeни зa вcички cвeтoвни кaтaклизми! Удoбни ca дa ce cвържaт c кoнcпирaциятa! Зa мeн oбaчe глaвният винoвник ca cвeтoвнитe финaнcoви пaзaри! Тe ce държaт oт кoнcoрциум oт 15 oт нaй мoщнитe бaнки в cвeтa и вcички ca cвързaни и имaт eврeйcкa cлeдa, кaктo и Фeдeрaлният рeзeрв! Тe прaвят зaкoнeн cпeкулaтивeн oбир, вceки дeн зa милиaрди! Пo врeмe нa кризaтa 2008, тeзи 15 бaнки изкупувaхa нaрeд вcички фaлирaщи бaнки и финaнcoви инcтитуции пo cвeтa! Зa тях кризa нямaшe!!! Oт тaм зa мeн и тръгвa вcякa cвeтoвнa злинa!
  • 41 Centurion

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "👀👀🤔🤔":

    Разликата е огромна.С Ковид означава ,че починалият има наличие на ковид,но смъртта е поради сапътстащи или хронични заболявания.Просто човека умира от Някаква недостатъчност но успоредно е позитивен за Ковид.А от Ковид е тогава когато Коронавируса е основната причина за смъртта.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.