21 Ноември, 2020 13:53 6 056 51

Нима всички умират само от коронавирус?

  • коронавирус-
  • германия-
  • смъртност-
  • аутопсия-
  • пациенти

Така ли е наистина? В университетската клиника в Аахен изследваха този въпрос.

Нима всички умират само от коронавирус? - 1
Снимка: Shutterstock

Хората се вълнуват от този въпрос: защо напоследък се говори само за починалите от COVID-19, макар че има и други заболявания, които причиняват смърт? И само коронавирусът ли е виновен за смъртта на онези, които биват съобщавани в актуалните статистики? В университетската клиника в Аахен анализираха резултатите от всички аутопсии на хора с COVID-19.

Над 13 000 пациенти с COVID-19 са починали до момента в Германия. Не всички са били подлагани на аутопсия. Но случаите, в които това е било направено, дават отговор на един много често поставян въпрос: коронавирусът ли е бил същинската причина за тяхната смърт?

В университетската клиника в Аахен още по време на първата вълна от пандемията заведоха специален регистър, в който събират и анализират данните от аутопсиите на пациенти с коронавирус от цяла Германия.

Предстоят нови изследвания

От анализа се вижда, че 85% от всички пациенти са починали от увреждания, причинени именно от коронавируса. Макар данните все още да не са представителни, поради относително малкия брой на извършените аутопсии, според лекарите, тенденцията е именно такава. „Преобладаващият брой пациенти в Германия умират в резултат на COVID-19", казва например Кристиан Караянидис от белодробната клиника в Кьолн Мерхайм.

Общественоправната медия WDR съобщи, че патолозите са анализирали резултатите от 250 аутопсии на пациенти с COVID-19, данните от други 600 аутопсии предстои да бъдат анализирани. Медиците се надяват, че тези изследвания ще помогнат за изучаването на коварната болест и нейните последици.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Промиването

    59 14 Отговор
    на мозъци продължава с пълна сила.
  • 2 Само минавам ама саде да..попитам ..де..

    13 57 Отговор
    Оня... НАРИТАНИЯ КАТО МРЪ'СЕН ПОМ'ИЯР ОТ ЕСТОНИЯ, ДЕКА Е..БРЕ?!?
    Довечера ще маха ли по женски с юмручето или ще марширува в землянката пред... генерал Десо?!?

    Коментиран от #7

  • 3 Том и Джери

    3 12 Отговор
    След като привърженика на Тръмп стана президент в Бразилия негови бели привърженици днес тези охранители ликвидира чернокож бразилец а лекарите се опитват да му правят изкуствено дишане след като умрял има безреди в цяла Бразилия и щом е умрял от юмруци защо всички да са умряли от коронавирус
  • 4 Просто

    11 20 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #12, #14, #49

  • 5 Просто

    16 8 Отговор
    Напишете в google смъртност по седмици. Първия резултат е от официалния сайт на националния статистически институт. Отворете го. На страница в кая и има линк към екселски таблици . Една от тях е “Умирания в България по седмици в периода 2015 - 2020 година (таблица с данни)”. Там ги има всички официални данни. За 45 седмица числата са 2073,2113,1992,2042,2152,3179 за годините от 2015 до 2020. Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.

    Коментиран от #17, #19, #28

  • 6 Въстаник

    10 15 Отговор
    Палете маските и да се прегърнем довечера всички.
    Защото сме Социалисти
  • 7 Ами не минавай

    17 6 Отговор

    До коментар #2 от "Само минавам ама саде да..попитам ..де..":

    Влизай пак в мишата дупка! И без това няма да разбереш от обяснения, щото не хвърляме по някой грош!
  • 8 Някой тук във форума

    3 1 Отговор
    каза преди няколко дена, че Италия е единствената държава, в която са правени такива аутопсии, и то около 4000, доколкото си спомням. Отговорих, че в момента се сещам поне за още две -Герюания и Швейцария, а мисля, че и Австрия също прави. Интересното обаче ми е друго. Откъде въпросният коментираш извади числото 4000 аутопсии за Италия?! Тук говорят за около 850 в Германия, която има много по-голям капацитет от Италия, поне в моите представи. А и време, ако щеш, защото в Италия ситуацията е критична от почти от самото начало и не виждам, кога са имали време да правят не 40 или 400, а 4000(!) аутопсии за 11 месеца?! Може и да греша, но не ми се връзва. Цифрите за Германия ми се струват по-реалистични.
  • 9 БАЙ Х@Й

    24 5 Отговор
    А защо след като Тръмп, Борисов, Нинова ..... успяха за два дни да преборят вируса с помощта на РЕМДЕСИВИР от СЗО казаха , че това лечение не се препоръчва !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????

    Коментиран от #16, #20, #23, #37

  • 10 Корона

    33 4 Отговор
    Хайде бе 85% били починали именно от корона вируса - че тогава защо изчезнаха такива заболявания като грип, бронхо-пневмония да не говорим че вече не се мре от тежка черепно-мозъчна травма.

    Защо и общия брой починали не се увеличава спрямо минали години с бройката на ужким починалите от корона вирус и най-вече защо тази обща бройка починали стана изведнъж много секретна а в същото време тръбите навсякъде колко са починалите само от вируса.

    Стадото трябва да е добре наплашено от вълка за да си стои в кошарата а накрая овчаря ще изколи овцете.

    Коментиран от #18

  • 11 Пълна е измамата

    22 2 Отговор
    Писна ми от тези гадове!
  • 12 Не ти противореча,

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Просто":

    но да те питам - това днес цял ден ли ще го постваш? И утре? Гледам, че започва да става тенденция сред коментиращите да си Copy&paste-ват едни и същи коментари многократно и всекидневно. Някак зациклят размишленията в един момент...Иначе за статистиката за седмица 44 и 45 мога да потвърдя, че си прав/а относно тази и миналата година. За предишните не зная, но сигурно е така.
  • 13 Корона глад

    18 2 Отговор
    Че то имали други болести освен короната,не знаех нищо не са казали по ТВ. ):
  • 14 Гробаря

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "Просто":

    Управляващите ли лъжат или ФАТМАКА, МАНГЪРКАТА (който щеше да си скъса дипломата), Организаторката на "Великите Г-ей Въстания", и "Софийската БУЗЛУДЖА" -ИМПЕКСА, ТРИОТО ПЕН'ДЕЛИ,МАЯ АЛКОХОЛИЧКАТА И БОЙКИКЕВ СМУКАЧА?!?

    Коментиран от #35

  • 15 Брат ми

    10 4 Отговор
    Поредната простотия от ДВ Жалка и срамна работа.
  • 16 Call of Duty

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    Тръмп небеше лекуван само с Ремдесивир а и с хапчета за имунната система, а СЗО каза че не е подходящ за лечение на леко болните има 67% ефективност добър е за крайно болните това лекарство а всички знаем големите не ги лекуват като обикновени граждани повече раздухват темата
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мисля следното:

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Корона":

    Болестите не изчезват, но зарази ли се човек с вируса, явно ускорява нещата и предполагам, че затова се пише Ковид за причина. Ако човек е болен от рак и загине в катастрофа, няма да го пишат, че е починал от рак, предполагам.
  • 19 Антитрол

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Просто":

    А ти прочете ли че под всяка табличка пише че "данните за 2020 година са предварителни" - ама не трябва да се троли и да се всява паника.

    До тук със статистиката на НСИ - има и по достоверни източници.

    Коментиран от #25, #38

  • 20 Истината е че

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    То Тръмп и за 4 дини го излекуваха, но въпроса е с какво и кой точно има достъп до това лечение? Обикновените хора особено тук в България ги остават на стълбите като кучета да умират нали?
  • 21 85%

    6 2 Отговор
    Хайде бе, тролнята! Дайте по-сериозно!
    85% никак не са малко. Тези мръсни шваби. Как не ги е срам да правят аутопсии. Лъжат! Всичко е измислица. Няма вирус....
  • 22 Това, което си постнал,

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Айде бе":

    не действа. Пише, че файлът е преместен, преработен или изтрит.
  • 23 Ами защото явно и без Ремдесевир са

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    щели да оцелеят. Или защото е скъп медикамент и няма как да е достъпен за милиони хора по света. И защото не е панацея. На едни помага, на други никак. Зависи от много фактори.

    Коментиран от #26

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    Ковида е психопат и убиец.
  • 25 Добре де, да питам,

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    понеже и други хора твърдят, че имало по-авторитетни от НСИ - кои са и откъде получават те информацията. Има ги различните броячи - countrymeters, worldometers и т.н. - тяхната информация откъде постъпва? Откъде знаете, че човек, който е отчетен току-що за починал от брояча, всъщност не е починал преди 2 дни, и това, че е отчетен сега, не означава, че просто днес са вкарали данните му в "системата".
  • 26 Call of Duty

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ами защото явно и без Ремдесевир са":

    И ти си прав, има логика в изказването ти
  • 27 смех голем

    4 1 Отговор
    И.... от кво са умрели? Да не пишетете ,че е от старост?

    Майййтап ,бе Уили?
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Просто":

    Говорите за една седмица????И правите заключения от нея????Пренебрегвате общата смъртност от началото на годината и не я сравнявате с останалите години???Това е Тенденциозно ,Недраги ми и какво доказвате с една седмица???

    Коментиран от #30, #39

  • 29 банджо

    3 5 Отговор
    Ако Тръмп не беше започнал икономическа война с Китай сега най-вероятно жълтите комуняги нямаше да пуснат вируса.
  • 30 Седмицата не е само една,

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    а всъщност, с изключение на 2 или 3 седмици, всичките от последната на юни до седмица 45 (първата на ноември) са с по-висока смъртност спрямо 2019 г. Да, тенденциозна е и тенденцията е покачваща се.
  • 31 Който милее

    8 4 Отговор
    За РОДИНАТА днес в 17 часа на площада, да изметем мафията от властта. ИНДИВИДА от БАНКЯ пак тръгна по села и паланки да обикаля. А хората умират пред болниците. БЕЗРОДНИЦИ ДОЛНИ, НЯМА ДА ИМА ПРОШКА ЗА ТЯХ.
  • 32 ++++

    11 2 Отговор
    Ковид измамата е глобална. Не вярвам вече на медии и политици.
  • 33 123

    10 3 Отговор
    Отново фалшива пропаганда и дезинформация от долче веле.
  • 34 ****

    12 3 Отговор
    Преди пишеха за статистиката,починал от сърдечна или белодробна недостатъчност,а днес в графата,всички от ковит.

    Коментиран от #36

  • 35 Просто

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гробаря":

    Ами те изброените от теб са съучастници на властта в геноцида.
    Да не би същата тази власт не го изкара оня Мангърк на брифинга си да внася допълнително смут и раздвоение. Нима не е същото с “въстаниците”. Именно заради това ги оставяха да си правят каквото искат и да тероризират всички останали граждани цяло лято. Те им трябваха защото им осигуряват оправданието сега когато е наложително да се предприемат мерки за овладяване на епидемията да не правят нищо. Вижте как се разчистват протести в Германия. Нима те са по-малко демократи от нас? Но при нас само го разкарваха водното оръдие и оставиха вандалите да се гаврят с полицаите нали? Защо ли? Ами вече отговорих малко по-нагоре.
  • 36 Много е вероятно

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "****":

    да си гледал статистиката за починалите от Ковид 😂
  • 37 Дабе да

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    Не се знае точно с какво ги ликуват. Но специално за Трумп казаха, че е използван и някакъв Реджинирон или нещо такова. За това се замъча след това,но неговата цена се каза че е десетки хиляди долари. Другите политици се лекуваха доста по продължително, но за него лечението беше само 4 дни. Дали е било като за другите?
  • 38 Просто

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Антитрол":

    Предварителни са да, но числата нараства, а не намалят. Просто не се отразява всеки починал в реално време. Необходимо е техническо време за окончателните данни, но починалите няма как да възкръснат и да намалят цифрите. Паниката е напълно основателна и крайно недостатъчна даже.
    Всичко е тотално изтървано и ни очаква не просто здравна криза, а направо хуманитарна дори и с навременното погребване на починалите ще настъпят проблеми.Това ни чака а някои да се успокояват.
  • 39 Просто

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сравнява се седмична смъртност със седмична за същото време на годината. Кое е некоректното точно? За да се види тенденция не е нужно да се чака да свърши годината. Тогава ще е повече от късно за промяна.

    Коментиран от #40

  • 40 Оставете му малко време

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Просто":

    на Дълбоко Виждаш, за да го обмисли и имайте търпение. И аз вчера влязох в същата дискусия с него, както и Вие днес. От опит зная, че сега мрънка и се дърпа, но, в един момент ще осмисли и разбере, за какво говорите. В най-лошия случай ще Ви отговори, че по-добре грешна статистика, отколкото никаква, което за мен означава, че развява бялото знаме.
  • 41 Аутопсия

    3 5 Отговор
    Аутопсии се правят и у нас, кой пусна пък тая лъжа,че били забранени? Гледах снимки на отворен бял дроб на починал от COVID пълен с кръв и ми обясниха каква е разликата между обикновен грип, пневмония и тоя вирус, а тя е огромна. Най малкото че тоя е вирус е толкова агресивен че за 1 2 дни прави страшни изменения в белите дробове, нещо което никой сезонен грип не е правил досега. Човекът,който ми обясняваше тия неща се оплака че моргата им е препълнена и бяха пуснали молба до общината да им дават нови помещения. И накрая завърши с - нека дойде оня с чайчетата дето работи в сутрешни блокове манъров, да отвориме труп и да му показвам, да си нацапа ръчичките с кръв един път и той.
  • 42 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    та отпадна и последната мантра на мангъроидите,дето обясняваха че се мряло не от коронавирус и че не се правили аутопсии!
  • 43 Николаи 1

    5 3 Отговор
    МУЛЮ стига глупости.Как хората 3мес. на площада, не хванаха нищо.Да попитам като носим маски намали ли Ковида.
  • 44 Николаи 1

    3 4 Отговор
    МАСКИ носим,ръкавици носим и пак се заразихме...А и мина всичко.
  • 45 НЕ СЕ МРЕ.

    2 1 Отговор
    От корона не се мре...но ако имаш съпътващи болести можеш да умреш..
  • 46 Конник

    6 2 Отговор
    50000 умряха от хонконгски грип в 1968 г. само в Западна Германия без ГДР! За какво говорите и лъжете. Въпроса е общо колка са умрелите без вируса? Тази статистика се крие! Никога, преди, не се съобщаваше всеки дек колко са умрелите, например от рак или нещо друга. Спрете да плашите хората. Трябва да се пазим, но без паникьосване и заплахи.
  • 47 Извинявам се...

    3 2 Отговор
    Сега Короната е на мода...
  • 48 Е тва е лъжа

    2 1 Отговор
    250 от 13000.Абе луди ли сте? И какви аутопсии сънувате..... те са забранени ,от Мафията СЗО.
  • 49 Костова

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Просто":

    Няма логика в онова, което пишете. За всеки, заболял от короновирус на болниците се изплащат допълнителни средства от фонда за борба с тази,, сърашна"болест. Съмнявам се, че директорите и целия персонал на здравните учреждения са мазохисти, че умишлено да си намаляват печалбите.
  • 50 Ааа, не бе от кашлица умират,

    0 0 Отговор
    Ей, тия DW верно ще излязат комунисти-подлоги, за тях няма ковид, те са безсмъртни
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.