22 Ноември, 2020 09:03 3 696 19

Коронавирус: стратегията на Сингапур и Южна Корея

  • сингапур-
  • южна корея-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • азия-
  • сканиране

Сингапур и Южна Корея са две от страните в Азия, които се гордеят, че добре се справят с пандемията от коронавирус. Как го постигат и приложима ли е тяхната стратегия в Европа?

Коронавирус: стратегията на Сингапур и Южна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коронавирусът продължава да се разпространява из целия свят. Жертвите на пандемията в световен мащаб вече са над 1,3 милиона души. Само в САЩ те надминаха психологическата граница от 250 000. В Германия се обмисля удължаването на частичния локдаун до 20 декември.

Най-ефективният метод за ограничаване на заразата обаче си остава проследяването на контактите и бързото изолиране на заразените. Затова все по-често западните държави поглеждат към Азия, където се справят доста по-добре с проследяването на контактните лица. Но някои от мерките, които прилагат там, са немислими в Европа: свободният достъп до личните данни на гражданите, с какъвто властите в Сингапур и Южна Корея разполагат, е напълно немислим в Европа.

Сканиране на данните навсякъде

“Нямам друг избор, освен да се съобразявам с многобройните правила”, разказва Жанин Дитцел, която живее в Сингапур. Всяка вечер тя получава SMS от правителството с информацията, че няма нови случаи на коронавирус, регистрирани в държавата. Дитцел се чувства спокойно за здравето си, но всичко си има цена: всеки път, когато напусне дома си, мобилният ѝ телефон трябва да е добре зареден, защото без него тя няма как да се придвижва свободно. Той ѝ е необходим навсякъде – на влизане и излизане от всеки магазин трябва да се регистрира с помощта на специално приложение на смартфона си. Ако посети някой мол и четири магазина в него, ѝ се налага да сканира личните си данни общо 10 пъти. “Дори и на малка сергия за храна на пазара, пак трябва да сканирам данните си”, разказва германката, която живее от три години в Сингапур.

Програмата за контрол "SafeEntry” (“Сигурен вход”) е активна от май тази година. Досега в Сингапур има 58 000 случая на COVID-19 сред населението, което наброява 5,6 милиона жители. В последните дни обаче държавата регистрира по по-малко от 10 нови случая на ден, като почти всички са чужденци, пристигнали отвън. Официалният локдаун в страната приключи в средата на юни, но нормалният живот така и не се възстанови изцяло. Мерките за социална дистанция си остават строги. Във фирмите има контрольори, които обикалят работните помещения и проверяват дали се спазва социална дистанция. Училищата и детските градини, киносалоните, фитнес студията и офисите обаче работят, макар и при ограничен капацитет на посетители.

Всичко това е възможно благодарение на пълното проследяване на движението на гражданите чрез приложенията “SafeEntry” и “"TraceTogether" (“Съвместно проследяване”). Чрез тях здравните власти в страната проследяват контактните лица. Подобна тактика е приложена и при епидемията от ТОРС през 2003 година. "Неприятно е, разбира се, че правителството притежава толкова много данни за мен. От друга страна, данните ми отиват и при американските компании, когато използвам социални медии", казва Дитцел.

Обществената подкрепа за мерките за проследяване е голяма. Според сингапурския "Институт за публична политика", 59% от анкетираните подкрепят проследяването на контактите на заразените чрез мобилни телефони, а 49% дори са съгласни правителството да ги контролира по този начин без тяхно съгласие.

Ограниченията в Азия бяха навременни

Тази информация се събира автоматично. Чрез “Система за умен мениджмънт” южнокорейското правителство има достъп до GPS-координатите и информацията от кредитните карти на гражданите. Поради слабата анонимизация на съобщенията, които властите разпращат, се стигна до някои скандални случаи, в които заразените хора бяха заплашвани с насилие. Затова днес тези SMS-и съдържат по-ограничена информация. Но масовото публикуване на контактните данни вече остави следи. Според проучване на Висшето училище по обществено здраве към Националния университет в Сеул участвалите в него се страхуват повече от социалната стигма, отколкото от опасния вирус.

В Южна Корея са регистрирани 29 000 инфекции с коронавирус и 494 смъртни случая. До пълен локдаун така и не се стигна. В последните дни броят на случаите нараства с около 200 на ден, което доведе до ограничения в религиозната и развлекателна сфера. Но страната продължава да е горда, че се справя с вируса далеч по-добре от САЩ и Западна Европа. Включително и поради това, че в Азия реагираха своевременно със затваряне на границите, с това, че населението масово носи маски и с добрата подготовка от предишни епидемии.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тея са

    14 19 Отговор
    Лудииии!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 8 Отговор
    МИР МИР МИР да има по света. МИР без психопати и убиици.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БРЦК

    13 14 Отговор
    Това е робството . В такъв свят няма личности няма развитие има само смърт. Накрая чип който замества телефона и край . Контрол на раждаемост на предвижване на желание на чувства . Аз няма да живея така тук . Ще се боря срещу робството докато дишам

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хи хи

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "БРЦК":

    Щял да се бори 😄😄😄, научи се първо да се бориш за робството в страната си, работещи ми бедняко
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Юсуффф

    15 3 Отговор
    Дълбоката държава настъпват агресивно след като виждат ,че хората не реагират.Назначиха си удобния Байдън,напазураваха си политическия елит в повечето държави и смедиите които са изцяло техни постигнаха "грандиозен"резултат- ковиддиктатура и геноцид.
  • 10 Сингапур и Южна Корея и България!!!

    8 5 Отговор
    Разлика Огромна, даже не може да се коментира!! Няма такова Гигантска, по съвместна, Нагла, Безнаказана Корупция!!!! Това Правителство, под Умното ръководство на Т Дончев Усвои 1милиард лева за Електронно правителство, Но само Присвой, ченовниците, Калинки никнат като гъби след дъжд!! За това е Неприложима практиката на Южна Корея и Сингапур в България!!! Корупция, Чиновници Бюрократи, и ако държавата ползва личните данни на всички хора за проследяване на Заразените, тези Лични данни ще бъдат използвани то Политици, Партии, Мафиоти, Полиция и Служби за всичко друго, но не за Справяне с КВ19, защото няма Правосъдие в Държавата, никой няма да бъде Наказан, Осъден!!!

    Коментиран от #13

  • 11 В кочинката

    10 1 Отговор
    данните на 5 милиона души ги има в интернет,изтекли от НАП, какъв е проблема ?
  • 12 Антон

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "БРЦК":

    То дори не е и робство а нещо много по-жестоко и всеобхватно. Това не съм го сънувал и в най-тежките си кошмари. За съжаление това е бъдещето и (което е най-страшното) хората сами, с ръкопляскания си сложиха хомота на шиите.
  • 13 бе и ти си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сингапур и Южна Корея и България!!!":

    ама Е ТАКА ...ша си останем само с ГОЛЯМОТО ПИСАНЕ по форумите,щото на НИКОЙ НЕ МУ ПУКА......
  • 14 Easy4

    1 2 Отговор
    Тъпи руски еврей.....
  • 15 Лошо

    3 3 Отговор
    Светът става отвратително място за живеене. Ще трябва да емигрираме към по-неразвити държави където трудно ще накарат някой Обонго да носи телефон. Ама там пък може да те изядат.

    Коментиран от #16

  • 16 Отивай в Африка. Има милиони африканци,

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лошо":

    които биха дали мило и драго да са на твоето място.
  • 17 Реалност

    2 3 Отговор
    Робството лека полека се завръща, сега в Азия, а скоро и в Европа!
  • 18 пратеникът

    2 0 Отговор
    От там някъде бяха създателите на вируса , аз ги хранех в Ресторанта още преди 3 години молеха Европа за пари за довършат проучванията на лечението но ги изритаха обратно празни, на мен казаха ,когато това дойде яж Ананас той разрежда кръвта. Мен ме зарази един брат когато ме подстригва ме нарани нарочно по врата отзад и ме намаза с ковид изпратен му по пощата. Страшно беше ,така кихах че падаш назад, после дрискаш през пет минути, после ме беше стрх да заспя да не умра от задушаване, нищо не помагаше само хинина секваше кризите моментално. Тогава ми поподна странна информация за графиката на цената на акциите на фармацефтични компании като Новартис и че там забранили в края на 2019 продажбата в Аптеките на Мелатонин и Интерферон а всички ваксини задълвително да се правят в болницата след проверка от поицай дали си нужен на системата. Редовно сутрин и вечер вземах мелатонин и всичко затихна но не изчезна напълно след едно месечен курс с инжекции интерферон (2000 лв) три отрицателни теста и най-после чист, чувствам се като партиен член привилегировано в Болница лекуван след болна броститутка.
    Сега нося и маска и шлем че свършиха парите ако ми кихне некой де ше намеря пак 2000 лв.?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.