Last news in Fakti

22 Ноември, 2020 17:17 6 761 84

Русия не трябва да играе турска табла в Кавказ

  • нагорни карабах-
  • русия-
  • турция-
  • сащ-
  • иран-
  • турска табла-
  • владимир путин-
  • кавказ-
  • анализ-
  • нато

За Русия съществува риск от намаляване на собствената ѝ роля в Кавказкия регион

Русия не трябва да играе турска табла в Кавказ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Може само да се завижда на сръчността и ловкостта, с които Русия влезе в конфликта в Карабах: без да се замесва във военната конфронтация на нечия страна, Русия все пак принуди двамата противоположни играчи да играят по правила, благоприятни за нея и през цялото време контролираше събитията, без да се замесва в тях. В същото време Русия отлично се възползва от факта, че потънала в раздори и вечните си разправии, свързани с изборите, Америка няма време за външна политика, пише иранският вестник Javan, официален орган на Корпуса на стражите на Ислямската революция, предаде агенция "Фокус".

Очевидната трудност за нея обаче възникна, защото в мечтата си да отдели Турция от НАТО, Русия твърде много се отстъпи на Анкара и в крайна сметка се съгласи, че ролята на Турция в Кавказ е нараснала значително. Цената на тази политика на снизхождение към Турция е, че за Русия съществува риск от намаляване на собствената ѝ роля в Кавказкия регион, както и забележим риск от повтаряща се „ИДИЛИЗАЦИЯ” * (ИДИЛ „Ислямска държава“, терористична организация - бел. ред.) на Кавказ, особено във вече засегнатите Чечения и Дагестан.

Русия пое такива рискове дори в навечерието на идването на Барак Обама на власт в Америка. Надявайки се на изпълнението на предизборните си обещания, свързани с "презареждането" на отношенията с Русия, последната демонстрира твърде голяма готовност за взаимодействие със САЩ: определен преводач на тази готовност беше появата на Дмитрий Медведев за определен период от първите роли в страната (Русия) с неговото възхищение от „напредналите“ западни технологии. През кратките години на президентството си, Медведев въпреки това успя да „отвори вратите“ за всякакви прозападни социални и политически институции да влязат в руската политическа среда. Цената на това беше известна загуба на вътрешнополитическата стабилност - появиха се редица заплахи за националната сигурност на страната.

В същото време течаха преговори по иранския ядрен въпрос и Иран се превърна в своеобразна „разменна монета“ - Русия, надявайки се отново на въображаемо затопляне в отношенията със Запада, се съгласи на редица строги искания на западните страни към Иран, за да направи възможна „прословутата“ ядрена сделка. Русия до известна степен повтори иранския политически опит - който също, надявайки се на лоялността на Запада към себе си, отвори твърде широко вратите за всякакви публични либерални институции. Това беше не само известна самоизмама, но и измама на хората, надяващи се, че икономическата ситуация в страната, която дълги години носи непоносима тежест под формата на западни санкции, веднага ще се подобри благодарение на вдигането на санкциите. В резултат се стигна до сделка със Запада и беше подписано ядрено споразумение, но на твърде висока цена - страната (Иран) беше погълната от протести, организирани от същите либерали, които като цяло не се интересуват от съдбата на хората: хората също са разменна монета за тях в конфронтацията им с властите.

Русия, надявайки се да включи Турция в орбитата на своята политика, даде на последната твърде широко поле на дейност в традиционните ѝ сфери на влияние, в Кавказ и Централна Азия. Анкара, използвайки активно идеите на неоосманизма и пантюркизма в своята външна политика, се опитва сама да постигне това. В резултат на това ето какво се случи: Русия, осъзнавайки какви заплахи ще трябва да срещне в непосредствена близост до границите си, спря тези игри на табла със Запада, но Кавказ по това време вече се бе превърнал в някакъв пръстен, в който Турция се разпорежда доста безцеремонно. Турция се нуждае само от едно - Съединените щати да не я лишат напълно от подкрепата си и Байдън да не ѝ се разсърди твърде много, когато най-накрая получи властта в свои ръце, заради някаква упоритост, която Ердоган допусна в отношенията със Запада и САЩ, търсейки възможността да придобие от Руски високотехнологични комплекси С-400. Очевидно е също така, че за Турция стабилните и естествени отношения с нейните съседи (независимо дали Русия или Иран) са просто разменна монета, която тя винаги ще бъде готова да използва при договаряне със Запада: без неговата подкрепа, всички нейни планове за неоосманизма с примес на пантюркизъм нямат голяма стойност.

Това, за което Турция копнее в конфликта в Карабах и в конфронтацията между Азербайджан и Армения, е само да укрепи позициите си в региона с цената на отслабване на позициите на Русия тук. Турция очаква, че след като е постигнала целта си в Задкавказието, тя ще може да пренасочи транзита на регионални енергийни ресурси по по-изгодни маршрути за нея, която в същото време е изгодна за Израел, който също се надява да спечели добри пари от транзита на задкавказки петрол през Източното Средиземноморие. Тази тръбопроводна геополитика на Турция напълно се вписва във всички външнополитически стратегии на САЩ, които винаги са насочени към едно - ограничаване и пробив в позициите на Русия в Закавказкия регион. В същото време САЩ се надяват да създадат бариера за Иран, като контролират стратегически важния коридор Азербайджан-Нахичеван. Очевидно е, че азербайджанско-нахичеванският коридор, с присъединяването към него на турската връзка, заедно с включването на Израел, е категорично неизгоден за Иран. Освен това Армения също е малко вероятно да позволи на традиционните си противници да използват нейната територия, за да постигнат своите планове. Това обстоятелство може да промени традиционно неутралния подход на Иран към регионалните проблеми (свързан с Нагорни Карабах - ред). (Иранските) противници ще продължат докрай, за да предотвратят активната иранска роля в този конфликт.

Освен това Русия напълно усети експанзионистичните планове на Турция в Сирия и едва се съпротивлява да не влезе в пряк сблъсък с Анкара. В същото време трябва да се има предвид, че за да постигне своите експанзионистични цели, Ердоган или ще трябва изцяло да подчини външната си политика на бъдещата администрация на Байдън, или да търси компромис с други политически сили в Турция, които несъмнено ще станат по-активни на предстоящите президентски избори в страната. И сред тези сили има и такива, които категорично не споделят авантюризма на Ердоган в политиката му за Близкия изток.

В тази връзка Русия не бива да поставя плодовете на своята кавказка политика на олтара за взаимодействие с регионалните сили, чиито интереси са пряко противоположни на нейните цели, както и не бива да отрежда на тези сили някаква специална роля в уреждането на Карабахския конфликт, което дори е предвидила в своите изявления. направени след подписването на примирието. Този регион е твърде чувствителен за външната сигурност на Русия, за да позволи или възможната му „ИДИЛИЗАЦИЯ“ *, или присъствието и влиянието на НАТО и неговите партньори тук. Част от упоритостта на Ердоган към предишната администрация на Тръмп може много бързо да се превърне в сервилност към Байдън, когато той стане пълноправен господар на Белия дом и когато неговият екип и съветници започнат да създават нов съюз срещу Русия в Южен Кавказ и Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Факто

    45 3 Отговор
    Така се прави политика, а не с жалките хвалби и лъжи от джипката.
  • 2 КОТарАК

    29 6 Отговор
    понеже съм бил в Русия ще ви обясня нагласата на мюсюлманите спямо тях от републиките-жалко че заминаха руснаците-истински хулигани , другари на които можеш да разчиташ , останаха само селяци ..
  • 3 Браво

    34 44 Отговор
    Този Лидер Ердоган още повече се вдигна в очите ми. Лидер, който прави всичко възможно за интересите на страната си. Единствено съжалявам, че ние нямаме такъв Лидер. Лидер, който да мисли за България, да го чувстваме като баща на нацията, да му имаме доверие

    Коментиран от #80

  • 4 Научи историята. Османците са пробвали

    13 12 Отговор
    В много войни да щурмуват директно каквказ. Никога не са успели. През черно море единствено някога са окупирали само кримския полуостров. Тука турците свършиха мръсната работа на пътин да стегне региона като Доброто ченге че натувците душат и там....
  • 5 Поръчана руска статия

    22 30 Отговор
    На иранска медия за уж по-обективен "анализ". Истината е, че НАТО (в лицето на Турция) се настани окончателнона територията на държава от бившият Съветски съюз, което значи в задният двор на Русия. Колкото и руските хибридчици да се опитват да хвърлят плява и да представят това като огромен успех на Русия, това си е геополитически крах. От друга страна със загубата на Азербайджан обръчът около Иран все повече се затваря и ролята на Турция, като ключов съюзник в една бъдеща антииранска коалиция нараства. С две думи и да играеш и да не играеш табла с Ердоган той хвърля дюшеш след дюшеш.

    Коментиран от #6

  • 6 Повърхностно разсъждение давате

    15 15 Отговор

    До коментар #5 от "Поръчана руска статия":

    Ердоган е една клечка яхнала вьлните в Океана и те го клатушкат я насам я натам. Задавате ли си вьпроса кой е вьлните и кой океана...

    Коментиран от #63

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хасан

    18 11 Отговор
    Ердоган си гони националния интерес...а това е азерския и туркменски газ ..много му пука за Русия или Сащ

    Коментиран от #81

  • 10 Хасан

    16 10 Отговор

    До коментар #8 от "Център за Бърза Помощ":

    Ти пък си измисляш ..това може да го прави арменеца но не и азербайджанец ..при арменците има много наемници и доброволци националисти от Близкия изток,Европа и Сащ

    Коментиран от #11, #12, #30

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 кукуленд

    18 10 Отговор

    До коментар #8 от "Център за Бърза Помощ":

    Целият свят знае, че 90% от тази война е спечелена от турските дронове Байрактар, останалите десет процента са операторите на Байрактар, а за арменците оставаше единствено светкавичното им напредване... в обратна посока, хайде да не кажем бягство. Такова унизително бягство видяхме и на вагнеровците в Либия. Та не знам къде са убивали арменци азери, може би имаш предвид цивилното население в Азербайджан. То това по скоро е тероризъм, защото бойното поле беше в Карабах

    Коментиран от #15, #82

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    19 7 Отговор

    До коментар #12 от "Център за Бърза Помощ":

    Може да се нанесат, това си е азарбейджанска територия. Преди 30 години арменците бяха изгонили азерите от домовете им в Нагорни Карабах и бяха настанили всякакви там. Но азерите са скромни хора, не си палиха къщите. Аз да дойда в двора ти, да те изгоня с бой от там, след 30 години ти да дойдеш да си го вземеш обратно с бой, и аз да ти казвам ти си лош, понеже ме биеш и ме гониш

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 кукуленд

    10 5 Отговор

    До коментар #15 от "Център за Бърза Помощ":

    Военните престъпления са срещу азерите. Стреляно е от арменците към цивилно население в Азербайджан, а бойното поле е в Карабах.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Иван

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "Център за Бърза Помощ":

    Що? През теб ли минават, че знаеш какви са? А си е и тяхна, ако искат амазонки ще вкарат там
  • 25 Коко

    15 2 Отговор
    РУСИЯ, играе ШАХМАТ, ЗАПОМНЕТЕ!!!!!.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 TRoskOt

    13 19 Отговор
    В заглавието е казано ТУРСКА ТАБЛА в което се крие и самата истина за която не искат да се вярва а тя е че условията ги диктуват ВЕЧЕ ТУРЦИТЕ.

    Коментиран от #31, #36

  • 30 Трол

    13 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Вярно е, в специализираните български сайтове, исторически и следящи военната проблематика има клипове. Не казвам имената на сайтовете, защото ще ги изтрият, но българските са четири-пет. Ако наистина се интересуваш ще намериш. Запомних един клип, човека беше цивилно облечен, възрастен с бели коси. Ръцете му бяха вързани на гърба а той лежеше на земята. Около него трима азери, единия снимаше. Видеото е цензурирано с замъгляване в конкретното място, но кръвта и ухото в ръ ете на режещия се виждат! Това на жив човек. После пак се наведоха над него и този път кръвта здравата шурна, но не разбрах дали му прерязаха гърлото. Та такива ти ми работи Асенчо, толкова за исляма!

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Путин

    14 4 Отговор

    До коментар #29 от "TRoskOt":

    Много си повярвахте!
  • 32 TRoskOt

    7 11 Отговор

    До коментар #30 от "Трол":

    А ми да по новините дават за някакъв си гръцки спортист си повярвал че е много силен и заедно с братлето му отишли в КАРСБАХ да у б и в а т турци но уви върнали ги в ковчег а може би и без уши и не знам си какво.
    Да бе мирно седяло не би чудо видяло.

    Коментиран от #33, #34, #39

  • 33 TRoskOt

    4 7 Отговор

    До коментар #32 от "TRoskOt":

    Гърчетата били от ДЕДЕАГАЧ (Александрополис) Гърция.
  • 34 Трол

    13 4 Отговор

    До коментар #32 от "TRoskOt":

    Това мен изобщо не ме интересува! Давам коментар по два поста в темата! Гърци, мърци, турци, ковчези Долни или Горни Карабах са си твой турски проблем! Може да се дървиш, като "кеди" на суджук, най-много да впечатлиш шалварите на ханъмата до теб!
  • 35 Хасан

    8 10 Отговор

    До коментар #30 от "Трол":

    Може но повечето са исценировки ..колкото до мюсюлманите аз не знам някоя мюсюлманска страна да е нападнала християнска ..а и Първата ,Втората ,Студената война са почнати от християни

    Коментиран от #38

  • 36 Borislav Popov

    19 10 Отговор

    До коментар #29 от "TRoskOt":

    ти вЕрваш ли си,е това е въпроса.Турците диктували на РФ,абе кви хапчета пиете,да се чуди човек,само едно кимване на Императора и Анадолската губерня ще изчезне от лицето на земята и то за секунди

    Коментиран от #37

  • 37 Хасан

    12 13 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Турчина може да го победиш но не и да го завладееш ..това го знае руснака и едва ли ще посегне на турчина

    Коментиран от #45

  • 38 TRoskOt

    12 8 Отговор

    До коментар #35 от "Хасан":

    А атомната бомба над Хирушима и Нагасаки мюсюлнани ли я хвъркиха?
    Бушмените в Австрслия кои ги кла? Берберите в Африка кои ги кла?
    Индианците в Америка кои ги кла?
    Ескимосите в северния полюс кои ги кла?
    Негрите по Африка кои ги кла?

    Коментиран от #40

  • 39 Ангел

    27 9 Отговор

    До коментар #32 от "TRoskOt":

    Не са само тия около 1000 гърци тръгнаха към Нагорно Карабах.
    Не са отишли за да трепат турци,всеки знае че турците ги е страх и пращат наемни джихадисти. Вечна слава за героите

    Коментиран от #41, #43, #44

  • 40 Хасан

    10 8 Отговор

    До коментар #38 от "TRoskOt":

    И аз това казвам ..англосаксонеца извършва геноцид ,унищожава култури и езици и краде кой каквото има
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 TRoskOt

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "Ангел":

    Мислели аа се за нещо но уви сещаш се какво ги е последвало бе знаят арменски, турски нито пък руски пълни тъпунгери в оная обстановка.

    Коментиран от #47

  • 45 Borislav Popov

    16 4 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Прав си затова половината територия на Османската империя в момента е част от РФ

    Коментиран от #46, #50

  • 46 TRoskOt

    12 2 Отговор

    До коментар #45 от "Borislav Popov":

    Ти по добре обясни в коя от "ОСВОБОДЕНИТЕ" от Осмалиите дърцава сега има МИР , ПРОСПЕРИТЕТ и НЕЗАВИСИМОСТ?
    Даи пример МНОГОЗНАИКО.

    Коментиран от #49

  • 47 Ангел

    20 5 Отговор

    До коментар #44 от "TRoskOt":

    Това е да си герой,да заставаш до най слабият ти брат и да си готов да дадеш и живота си за това което вярваш. Не е като вас да нападате 10 пъти по слаби за да се почуставте мъже

    Коментиран от #48

  • 48 TRoskOt

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Ангел":

    Нападаш го след като си чакал 30 години с надеждата че ще поумнее но те разбират само от това което те са вършили с теб. С евреисйата логика Око за Око, Зъб за Зъб ......
    За жалост за да не бъдеш повече мачкан се налага да СМАЧКАШ.
  • 49 Borislav Popov

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "TRoskOt":

    ами байчовото , всичките около черноморският регион,в момента са независими и мирни държави,като изключим само за в момента Армения и Азърбейджан,но след решаванато, окончателно, на спорният от деситилетия карабахски проблем и там живота ще продължи по старому

    Коментиран от #51

  • 50 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Borislav Popov":

    Коя част ? Аз не се сещам освен Крим

    Коментиран от #52

  • 51 TRoskOt

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Borislav Popov":

    Вярваш ли че Крим е независим?
    Вярваш ли че Украйна е независима?
    Вярваш ли че Молдова е независима?
    Вярваш ли че Румъния е независима?
    Вярваш ли че България е независима? А Просперитета?

    Коментиран от #53

  • 52 Borislav Popov

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "Хасан":

    асанчо бягал си от уроците по география,кото почнеш от Молдова и въртиш по цялота крайбрежие на Ч.море почти до Каспииско,това са все държави от бившия СССР

    Коментиран от #56

  • 53 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #51 от "TRoskOt":

    глей сега,тези държави по конституция са независими,всичко останало зависи от политиците които те сами са си избрали,както ние с наш Бат Бойко

    Коментиран от #54

  • 54 TRoskOt

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Borislav Popov":

    България само при Бойко ли е била зависима?

    Кажи по точно кога не е била зависима.
    Просветли ме.

    Коментиран от #57

  • 55 TRoskOt

    9 6 Отговор
    Сърбите убиваха в Босна бошнаци под предлог че избиват ТУТЦИ, същото сториха и с Косово избиваха албанци под предлог че убиват Турци но дали се усетиха сърбире че всъщност ги направиха и едните и другите Турци.
    Това нещо сториха и българите с помаците.
    Гърците и македонците с горани и потурнаци.
    Арменците с азерите.
    Руцнаците с татари, кавказци, дагестанци,туванци, алтаиици, якути, узбеки, тюркмени, киргизи, казакистанци, афганци и много други.
    Французите в северна африка марокоанци, алжирци, либиици, бербери, кабилиици и др по Африка.
    САЩ с Англия афганистанци, иракчани, сириици, филипинци(моро), малиици, мавританци, нигериици, суданци, солмалиици, северноафриканци и много други.

    Всички тези се обединяват покраи ТУРЦИТЕ които са на страната на всеки ПОТИСНАТ народ.
    Рано или късно това нещо ще стане.
    Колкото и да не изнася на много страни.

    Коментиран от #59

  • 56 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Borislav Popov":

    Да ама ти му казваш за РФ а даваш пример с липсващото СССР.

    Коментиран от #58

  • 57 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #54 от "TRoskOt":

    от 1878 до 1944 абсолютно независими,след 1944 като членки на пакта от Варшавския договор зависими от този факт

    Коментиран от #60, #65

  • 58 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "TRoskOt":

    е нали се сещаш,че тези държави политически и икономически да са независими ,по волята на Кремъл,във военен аспект са вързани за РФ
  • 59 Borislav Popov

    5 3 Отговор

    До коментар #55 от "TRoskOt":

    тук пак не си прав и гледаш само едната страна на монетата,да в тази война сърби убиваха босненци,но и босненци убиваха сърби,азерите и арменците освен този териториален спор,нямат никакви проблеми помежду си,руснаците нямат никакъв проблем с изброените от теб народи,същото важи и за французите,та Франция се напълни с алжирци и мароканци и най смешното ние с помаците,хаха,това е голям виц,помаците са изключително точни,коректни и честни хора,познавам,бил съм на гости при помаци и смело го твърдя,това че изповядват друга религия си е техен избор,това важи и за будисти,атеисти и т.н.

    Коментиран от #61, #62

  • 60 TRoskOt

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Borislav Popov":

    Първия княз на българия Александър Батенберг българин ли е 1879г-1886г. ?
    Валдемар Датски 1886 г. ? Избран за княз от III ВНС, но отказва престола.
    Фердинанд Саксобутготски 1886 - 1918г. ?
    Борис Саксобутготски 1918 - 1943г. ?
    Симеон Саксобутготски 1943 - 1944г. ?
    Георги Димитров ?
    Васил Коларов ?
    Тодор Живков ?

    Коментиран от #64

  • 61 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Borislav Popov":

    Казвам и повтарям че са избивани под предлог че убиват ТУРЦИ прочети пак постинга ми.
  • 62 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #59 от "Borislav Popov":

    Това което казвам е правилно направихте ПОМАЦИТЕ ТУРЦИ щото сега в Турция има такива които са много-пъти повече от тези в България.

    Коментиран от #66

  • 63 Къде видяхте разсъждения?

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Повърхностно разсъждение давате":

    Изложил съм елементарни факти. "Разсъждавате" вие и давате нелепи сравнения
  • 64 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "TRoskOt":

    БГ излиза от петвековно робство и логично няма аристокрация,затова за монарх е определен западен аристократ,но това не прави държавата зависима,въпросните царе са водили напълно независима политика,като почнеш от Съединението ,Балканската война,ПСВ и ВСВ,КЪДЕТО СА СЕ РЪКОВОДИЛИ ОТ ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВАТА, т.е. национално обединение,друг е въпроса,че все сме избирали погрешната страна

    Коментиран от #68, #83

  • 65 Малко си преувеличил

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Borislav Popov":

    Може би от непознаване на българската история. Сигурен съм, че не знаеш какво се празнува на 22 септември след 1908г.

    Коментиран от #67

  • 66 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #62 от "TRoskOt":

    тук преиграваш,никой не ги е изкарвал турци,но безспорно има между тях такива които сами се наричат турци,но това си е техен избор,ако искат да се изкарват и марсианци

    Коментиран от #69, #70, #71

  • 67 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Малко си преувеличил":

    още един даскал,абе вуйчовото аре да оставим тази формалност,като оф. независимост от 1908,разбирам,че си запомнил тази дата,ама аре нема нужда
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Borislav Popov":

    Можеш ли да ми обясниш защо Войводата Ботев е казал "Борован спи и вечно ще спи"?

    Коментиран от #73

  • 71 TRoskOt

    4 4 Отговор

    До коментар #66 от "Borislav Popov":

    В България важеше логиката а предполагам че все още е така щом е мюсюлманин значи е ТУРЧИН.
  • 72 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #69 от "TRoskOt":

    да имало е,но то е породено от този факт.....На 16 август 1913 г. е обявена Гюмюрджинската република. Турци и помаци провъзгласяват автономия за територията между Марица, Места и Арда и учредяват така нареченото „Независимо западно-тракийско правителство“, начело с ходжа Сали Ефенди (Хафъз Сали), помак от село Пандъджък

    Коментиран от #74

  • 73 Borislav Popov

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "TRoskOt":

    за тези негови думи съм изчел доста и определенно е художествена измислица

    Коментиран от #75

  • 74 TRoskOt

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "Borislav Popov":

    След плевенския погром на руснаците в раиона около реките Скът, Вит и Осъм е извършван голям погром над помаците.

    Ами Тъмрашката република(1879-1886) на Ахмед Ага от тази местност която сега е заличена от картата някъде на юг от държавата политика нали.

    Коментиран от #77

  • 75 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Borislav Popov":

    Но е факт че в четата на Ботев след слизането му на Козлодуи се включва едва един четник.
    А след това знаеш за разкола в четата му и що се е случило.
  • 76 TRoskOt

    3 1 Отговор
    Хайде до утре с нова седмица на старата работа.
    Тия неразбиратества с теб няма да ги разнищим.
    Оставаите със здраве.
  • 77 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "TRoskOt":

    честно за първи път чувам за подобен погром на руснаци до Вит.Относно Тъмрашката република тя се ражда заради нежеланието на хората да плащат данъци на Османската империя,от друга страна не желаят БГ,заради факта,че брата на въпросният Ахмет ага е участвал в потушаването на Априлското въстание и в сражения с Петко войвода,но през 1885 са обсадени и буквално изклани от османската армия,през 1886 престава да съществува

    Коментиран от #78

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 случаен

    1 4 Отговор
    мене един анализатор ми каза, че като дойдел Байден, Русия щяла да почне да играе турски кючек, не само в Кавказ, ами навсякъде, ама дали е вярно не знам
  • 80 Ами такъв

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    лидер имахме 45 години и го махнахме,а сега търсим такъв,е няма угодия на наща простотия и тъпотия.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Когато правиш

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "кукуленд":

    такива тъпи заключения,не правиш връзка с мозъка си е очевидно. Азърбайджан като военна сила е може би 3 пъти по-голяма и модерно въоръжена спрямо Армения,която в резултат на това има подписан договор с Русия за оказване на военна помощ при нарушаване държавната граница и суверенитета на страната. Точно това се опитваше Пашинян да предизвика азерите да нарушат границата за да се влезе в сила този договор,но и азерите не са вчерашни и много добре знаят как да пипат и докъде им се простират възможностите. Що се отнася до "Байрактар"-ите то истината е,че когато нямаш с какво да се противопоставиш те са разбира се добри,споменаваш и за Либия ,там случая е същия,но умишлено избягваш случаите в Сирия,когато руснаците им унищожиха към десет дрона "Байрактар" и руснаците ги изтеглиха,защото са много скъпи. Когато даваш примери давай ги от двете страни и не мисли хората за глупаци и невежи.Втози свят на технологии с едно две натискания на клавишите получаваш информация доста по обем и значение.
  • 83 По принцип е

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Borislav Popov":

    вярно това което си написал,но не съм съгласен с това,че от 45г. до 89г. сме били на грешната страна,ако бяхме на "правилната" тогава дори държава нямаше да имаме,то не че сега имаме,сега е само територия. Като държава участвала на страната на Германия през ВСВ англичани и американци са искали да бъде разпокъсана територията ни между съседните държавибез Румъния и тогава се намесва Сталин благодарение на Г.Димитров и ни запазва като държава под закрилата на товашания СССР и това което сега грабят и унищожават родните изедници е построенно именно с помощта на същите тези,които ни спасиха като държава,която що годе водеше и самостоятелна и независима политика,която бе в угода и на нас и на руснаците. Сега политиката е в угода само на господарите ни и против народа,за това сме вече само територия,а не държава.

    Коментиран от #84

  • 84 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "По принцип е":

    не си ме разбрал,под погрешна страна имам напредвид избора през ПСВ и ВСВ,но и в двата случая избора е бил на принципа...кой предлага повече.....а тогава Германия определенно предлагаше повече......Добруджа,Западните покраинини,Беломорска Тракия,вардарска македония
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания