23 Ноември, 2020 19:11 8 102 77

САЩ: "С този проект Русия ще изнудва европейски държави"

  • газпром-
  • газ-
  • северен поток-2

Санкции ще има независимо от това кой седи в Овалния кабинет

САЩ: "С този проект Русия ще изнудва европейски държави" - 1
Снимка: Shutterstock

Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно нещо обаче те все пак си приличат: и двамата са против газопровода "Северен поток 2". САЩ засилват натиска и разширяват санкциите срещу участниците в проекта.

"Този газопровод няма да се осъществи. Така изглежда един умиращ тръбопровод", разясни във Вашингтон високопоставен представител на американското правителство в интервю за агенция ДПА. По неговите думи, Вашингтон е установил вече няколко компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток-2".

В момента американските власти установяват контакт със засегнатите. Но не защото искат да налагат наказания на европейски фирми, а за да бъдат те предупредени и да им се даде време да се оттеглят от проекта, е уточнил източникът. Той е категоричен, че това е "геополитически проект, който Русия ще използва, за да изнудва европейски държави".

Зависимост от Москва?

С този газопровод Германия става зависима от Москва, твърдят както републиканците на отиващия си президент Доналд Тръмп, така и демократите на новоизбрания президент Джо Байдън. Миналия декември Американският конгрес прие с гласовете и на двете основни партии "Закон за защита на европейската енергийна сигурност" (PEESA), който вече влезе в сила, след като - въпреки острите реакции на Германия и Русия - президентът Тръмп подписа на 20 декември 2019.

Санкциите са насочени срещу фирмите, предоставящи специални кораби за полагането на тръбите по морското дъно. Този американски закон първоначално успя да спре строителството на съоръжението: в края на миналата година под заплахата от американски санкции швейцарската компания "Allseas", отговаряща за полагането на тръбите по дъното на Балтийско море, преустанови работата по проекта. Дотогава бяха готови 2300 километра от общо 2460 километра дължина на тръбата.

Все още няма санкционирани

Дотук САЩ все още не са прибегнали до налагането на санкции. През август трима американски сенатори обаче писмено заплашиха открито оператора на балтийското пристанище Засниц-Мукран на германския остров Рюген с тежки санкции. В това пристанище акостира руският кораб "Академик Черски", който трябва да довърши работата по полагането на тръбите.

През октомври Вашингтон засили натиска: според нова директива на американското външно министерство, от санкции са заплашени и всички, които предоставят финансиране, материали или помещения за специалните кораби. На този фон руският президент Владимир Путин обяви, че ако се наложи, Русия ще довърши сама проекта - и без чуждестранни партньори.

В "Северен поток-2" АД руският концерн "Газпром" е единственият собственик. Негови финансови партньори са германските фирми Wintershall Dea и Uniper (първата е съвместно дружество на BASF и LetterOne, а втората е част от Eon), както и нидерландско-британската компания Shell, френската GDF и австрийската OMV. Председател на надзорния съвет на "Северен поток" е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а в "Северен поток-2" той е президент на управителния съвет.

Тръмп и Байдън тук са единодушни

От Uniper определиха американската съпротива като "еднозначна намеса в европейския суверенитет" и изразиха увереност, че проектът ще бъде довършен. От Wintershall Dea твърдят, че засега не са получавали предупреждение от Вашингтон.

Представителят на американското правителство е казал пред ДПА, че привържениците на "Северен поток-2" не бива да разчитат на смяната на властта в Белия дом. "Санкции ще има независимо от това кой седи в Овалния кабинет", е уверил той.

Новият американски президент ще положи клетва на 20 януари 2021. И Джо Байдън обаче се отнася критично към проекта за втори газопровод по дъното на Балтийско море. Още като вицепрезидент при Барак Обама той определи този газопровод като "фундаментално лоша сделка за Европа".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    96 6 Отговор
    Те са различни като кока кола и пепси! И двете винаги ще са срещо всякяква лимоната!!!
    Те са различни, защото се борят ща интересите на различни мегакомпании!! Различни, американски мегакомпании!!! Някои от тях сънуват пазарният дял на Газпром....

    Коментиран от #24

  • 2 КОТарАК

    91 8 Отговор
    интересно ако Русия реши да спре сегашните потоци кво праим? зависими ли сме? краварите съвсем се вживяха

    Коментиран от #31, #55

  • 3 Сандо

    95 2 Отговор
    Докато въпроса кой е изнудвач - дали Русия или САЩ - е със спорен отговор,то на всички е ясно кой е изнудвания,и това потъналата в сладко блаженство и самодоволство Европа.
  • 4 честен ционист

    42 1 Отговор
    Как да ви го кажа, тоя път и двамата кандидати бяха руски агенти. А пък на Харис мъжът й е руския еврейн Емков..
  • 5 TO92

    114 10 Отговор
    Ама разбира се, че трябва да има санкции. Откъде накъде руска газ? Друго си е Германия да ползва демократична втечнена американска газ, па макар и по-скъпа. И тогава ще настъпи свободата...

    Коментиран от #75

  • 6 А САЩ

    115 9 Отговор
    Изнудват постоянно. Целия свят. Боклуци.

    Коментиран от #20

  • 7 Stormtrooper

    45 3 Отговор
    Аре бе, ще изнудват, давайге вие да не изнудват. Нали има свободен пазар?
  • 8 Един от 10%

    67 8 Отговор
    Правилно. Само вие може да изнудвате, убивате, налагате терор, да бутате легално избряни правителства и да поставяте демократични такива. Като демократичните правителства в Африка, начело с канибали които вие поставихте на власт чрез политически убийства, черни операции. Даже "овче на 2 крака" им доставяхте. Единият от тия канибали водачи на декократично правителство даже трон от изядените от него хора - "овче на 2 крака" си направи. И си ги държахте на власт десетилетия, обилно грижейки се за кулинарното му меню от "овче на 2 крака". То затова в Африка "толкова ве обичат".
  • 9 Дългият

    51 2 Отговор
    А каква алтернатива давате и на каква цена...

    Коментиран от #36

  • 10 хе хе

    38 7 Отговор
    Сащ ги видяхме китайски подлоги.
  • 11 1122

    58 8 Отговор
    САЩ са много назад китаи ги убиха.

    Коментиран от #15

  • 12 Call of Duty

    37 3 Отговор
    Най хубавото за Европа е че двете партии в Америка са на едно мнение така по бързо европейците ще симилират че който и да е на власт в Америка всички уважават Европа като куче което не хапе, сега е момента Европа да изрита янките както рита руснаци и британци и дори турци от европа

    Коментиран от #65

  • 13 Ники

    69 5 Отговор
    САЩ приемат закон за защита на ЕС??????
    Това не е ли работа на самия ЕС или аз полудявам?
  • 14 Руска мизерия

    10 62 Отговор
    Русия може да изнудва собственният си народ само , И Киргистан.
    Във европа могат само да пращат техните проститутки и травестити(те са по добри от европейските)

    Коментиран от #18, #50

  • 15 Анарх

    40 2 Отговор

    До коментар #11 от "1122":

    Китай направиха стоките достъпни и разбиха корпоративните монополи. А не за една щайга да се робува неопределено време.

    Коментиран от #19

  • 16 Кутиите

    25 2 Отговор
    Супер нагли
  • 17 Тони Стругаро от механното

    63 3 Отговор
    Значи Германия го иска този поток, САЩ им казват, че не им трябва. Страхотна логика. Кой зна по- добре за себе си какво му е нужно? Аз искам да си купя нов Форд, мой познат е дилър на БМВ и ме убеждава, че нямам нужда от Форд а от скъпо БМВ и ме заплашва ,че а отида при конкуренцията и си купя Форд, то той ще ми среже гумите и ще го полее с киселина, защото той по - добре знае аз от какво имам нужда.
  • 18 Теб

    23 0 Отговор

    До коментар #14 от "Руска мизерия":

    Вече те пратиха ли?
  • 19 Хи хи

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "Анарх":

    Мдам ама за да са достъпни работиш за без пари.Докато шефа на партията прибира милиони.Гледан филм в НРБ.

    Коментиран от #28

  • 20 ЦРУ

    15 38 Отговор

    До коментар #6 от "А САЩ":

    НИКОЙ да не обижда САЩ ..........защото там живеят и работят близо 500 000 българи + внука на Т.Ж. със партизанско име - ТЕД ВЛАД....сина на Корни - РАФАЕЛО.....сина на ЛАМБО ( бог до го прости ) ...дов. син на Президента р.Радев.....а също сина на шефа на СССР - ХРУШЧОВ.......щерката на Сталин - СВЕТЛАНА....щерката на външният мин. на Раша - ЛАВРОВ.....на говорителя на Кремъл - ПЕСКОВ .....а говорителката на външно на Раша - ЗАХАРОВА ..отиде да роди щерка си в САЩ ( заради гражданството ) . С една дума - ВСЯКО КОМУНЕ окрало народа си БЯГА в САЩ......а около 30 % от депутатите в руската ДУМА...имат ДЪЛГОСРОЧНИ ВИЗИ за САЩ !

    Коментиран от #23, #61, #72

  • 21 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    44 4 Отговор
    Егати и няглите кравари - те ще приемат "Закон за защита на европейската енергийна сигурност". Все едно Европа да приеме "Закон за защита на хАмериканската енергийна сигурност"...
  • 22 СЕЛО ХЪРЛЕЦ ДО ГРАД КОЗЛОДУЙ

    42 4 Отговор
    Тия статанисти от САЩ ще го докарат до война с този поток, но ще си счупят зъбките. Кой им е крив, че Русия предлага по- евтин продукт от техният? Нали точно това е капитализма и пазарната икономика. Търсене- предлагане- цена.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Валери

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Всички, мисля аз.
  • 25 Анонимен

    31 4 Отговор
    Русия ще го довърши, защото Германия казва, че го иска и няма никакво значение какво казва Америка. Германия никога няма да се уплаши като България.
  • 26 ПСИХОПАТИТЕ ОТ САЩ

    40 2 Отговор
    ВНУШАВАТ НА ЦЯЛ СВЯТ ЧЕ РУСИЯ Е ЛОША. .ДА НЕ СЕ ПРАВИ БИЗНЕС С НЕЯ. ..ЗАЩОТО ИСКАТ ДА КОНТРОЛИРАТ ВСИЧКИЯТ БИЗНЕС И ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА В ЕВРОПА. ...ВЕЧЕ ВКАРАХА БЪЛГАРИЯ С 30 МИЛЯРДА ДЪЛГОВЕ. ..И СУПЕР МЕН ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ. ...НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ. .ПИОНКИТЕ НА САЩ БЪЛГАРИЯ. ..ПОДПИСВАТ ДОГОВОРИ. .ВЗИМАТ КОМИСИОНИ. ...СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ИЗПЛАТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ. ....50 ГОДИНИ РЕКЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ. .НАРОД. .ГЕНОЦИД! !

    Коментиран от #37

  • 27 БАЙ Х@Й

    36 0 Отговор
    А КОЛКО КУБИКА ГАЗ МОЖЕ ДА ПОДАВА СРЕДНО ДНЕВНО САЩ КЪМ ЕС ? / за един прЕател питам дето пълни газови запалки/

    Коментиран от #35

  • 28 Анарх

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хи хи":

    За стойностните неща, не може да няма разлика. Ако бяха направили като китайците, соца нямаше да се сгромоляса, но те просто не знаеха как да направят перестройката. Както се изграждаше социализма - на принципа проба, грешка, така и перестройката, просто защото няма предишен опит.

    Коментиран от #40

  • 29 Двуличие тотално

    31 2 Отговор
    На всички стадиони в зап. Европа има реклами на Газпром. Защо ги допускат в спорта ? Нали това са пари от Русия? Защо Челси продължава да се издържа от руснак? Санкциите избирателни ли са или зависят и там от келепира?

    Коментиран от #32

  • 30 Софиянец

    7 35 Отговор
    На местните русороби им все едно, за тях е чест да си свалят гащите пред бялата мечка и да предадат България!

    Коментиран от #53

  • 31 Борис Анзов

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ако можеха до сега щяха да го направят но от къде ще идват парите

    Коментиран от #33

  • 32 Лампарт

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Двуличие тотално":

    Точно руснака е със забрана да влиза в Англия

    Коментиран от #39

  • 33 КОТарАК

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Борис Анзов":

    аз не говоря за това на май тука е ключа за палатката-не искат руснаците да получават допълнително пари , а германия да не си доразвие икономиката

    Коментиран от #41

  • 34 Сесесере

    3 31 Отговор
    И двете тръби, северен поток и турски поток трябва показно да се взривят, да се покаже на обърканите мозъци правилната посока! Венсеремос друзья, силните са на наша страна!

    Коментиран от #43

  • 35 Ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #27 от "БАЙ Х@Й":

    Добър въпрос и на място. Те са се в течни ли от газ та да продават на цял свят. Да си гледат техния регион и да не се бъркат в майка Европа. Че ще изядат дебелия, както и от Китай.
  • 36 алтернатива ли

    1 6 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Бойни глави с обеднен уран по вашите глави
  • 37 Делян пееф

    7 15 Отговор

    До коментар #26 от "ПСИХОПАТИТЕ ОТ САЩ":

    Кой строи турски поток руски фирми кой зарежда с петрол страната лукойл същата лукойл от 30 години не плаща данък печалба колко сме ощетени ти сметни бойко е на власт и веднага плати милиард и двеста на русия за аец белене булгартабак собственост на втб(външно търговска банка на русия)и източена и фалирана от метастазите на русия делян и ахмед виваком с руски собственици черноморието било купено вече Нали така каза един колхозния от партията на путин
  • 38 Обама

    9 2 Отговор
    По долу грачещи неистово,да бъдат сигурни,че това ще им остане.
    Глас в пустиня.Какво зависи от вашите коментари?НИЩО !Не си
    хабете нервите.Или просто изпускате парата.Или се правите на разбирачи.Смях до напикаване.

    Коментиран от #46

  • 39 Почти уцели

    10 1 Отговор

    До коментар #32 от "Лампарт":

    Да - той не е на острова, но парите? Нали е руснак? Защо не блокират сметките му? Хайде да я караме с един аршин!

    Коментиран от #42

  • 40 Хи хи

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Анарх":

    Че китайците нищо не са направили.Възползвяха се от глпака Кисинджър и Никсън да скпват Ссср разчитаха на огромното си население сиреч пазар и на товя че там живота няма значение демек ако протестираш те трепят тоест никога не можеш да искаш заплата.И от тм почнаха крадяха технологиите на западните компании от заводите и после ги пускаха като китайски стоки.И почнаха да заливат пазара с бклуци.Това сръхпроизводство обаче ще има две гооеми последици замърсяване и разхищение на ресурси.Защото те използват най-мръсните производства за да намаляят себестойността на продукта както и некачествени материали като токсичните играчки например.

    Коментиран от #44, #48

  • 41 Борис Анзов

    7 7 Отговор

    До коментар #33 от "КОТарАК":

    Е те парите на руснаците са им само от износ на суровини най вече газ и петрол те друго не изнасят а по развита икономика от германската едва ли има освен краварската освен ако не искат да са първа икономика Германия
  • 42 Лампарт

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Почти уцели":

    Че абрама формално не е собственик фирмите които дават пари са с европейски седалища и са напълно изрядни как да ги блокират

    Коментиран от #60

  • 43 Спас

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Сесесере":

    На теб разчитаме! Взривявяй ! И си пии хапчетата ....редовно ,иначе пак оная риза с с дилгите ръкави .
  • 44 Анарх

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хи хи":

    Имам впредвид, че не са капсулирани и само с планово стопанство. Останалите неща всеки ги знае. Що се отнася за политическия модел, то друг за тази държава едва ли е приложим освен на теория, спрямо бройката на жителите.

    Коментиран от #45

  • 45 Хи хи

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Анарх":

    Те просто се възползваха от факторите които бяха в тяхна полза.Но те няма да са вечно в тяхна полза.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Минувач

    3 9 Отговор
    Так трябва, хем искат НАТО, хем не искат да плащат за НАТО, хем вкарват пари в основния враг на НАТО.
  • 48 Ама хич не си у ред

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хи хи":

    Технологиите им ги поднесоха на тепсия, използвайки евтин труд! И когато се усетиха за автогола си, се оказа че американците /най-вече/ са пуснали вълка в кошарата. Когато някой си мисли че е най-умен, винаги ср намира кой да му го ..... Това искаше и Тръмп - да върне обратно тези производства в щатите, но .... късно е чадо - мандалото лопна.

    Коментиран от #49

  • 49 Сбъркана ти е логиката

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ама хич не си у ред":

    Е че кво му е на Тръмп американците си го свалиха значи им харесва да губят работни места
  • 50 За този 14

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Руска мизерия":

    Как можа да роди подобнатъпня огра
    ниченото ти мозъче?! Янките трябва
    да разберат, че не могат да са госпо
    дари на света! Трябва да бъдат изгонени от Европа. Ще слагат ем
    барго на суверенни държави!! От къ
    де на къде!? Държава създадена от
    разбойници!
  • 51 За 34....сссере!

    16 4 Отговор
    Без руски газ, Европа няма да може!
    А към теб, един съвет. Не изказвай
    мнение по какъвто и да е въпрос! То
    даже не е мнение, а липса на логич
    на мисъл поради слаби познания по
    каквато и да е тема.

    Коментиран от #54

  • 52 един от многото

    7 1 Отговор
    И вие с вашите санкции изнудвате целия свят и в най скоро време ще го намерите вътре!
  • 53 Ти едва ли си софиянец....

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Софиянец":

    Най Обикновен всезнайко. Предиз
    викаш съжаление.
  • 54 Лук

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "За 34....сссере!":

    А без европейски пари русия как я виждаш щот тя само суровини изнася нищо друго
  • 55 ми ние точно не

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    освен топлофикациите, които ползват много малка част от българите и бакшишите на метан, друг консуматор няма. Сигурно 90 процента сме на ток. За другите 10 ще купуваме от юг. Или най добре даже тези крадливи топлофилации да фалират, че да се видят хората ползва щи ги с пари. Ще си купят по два климатика и две инфраред печки с парите които дават само за една година на крадците. Дори на изплащане да ги вземат, ще са на икономия. Така, че нас не ни засяга, а за германците пък не ни е.е.

    Коментиран от #62, #66

  • 56 БПФ

    6 1 Отговор
    Истинските изнудвачи са САЩ и е крайно време Газпром и Германия да се обърнат към международен съд. За какви се мислят говедарите, че да заповядват на една суверенна държава откъде да си купува природен газ или каквото и да е друго?
  • 57 Аз софиянеца

    6 2 Отговор
    От парното по- добро и по евтино отопление няма, ония селянин с тока да си го завре отзад

    Коментиран от #59

  • 58 Лук

    1 0 Отговор
    Аз съм вмирисан селяндур
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Само формално?

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Лампарт":

    А кой назначава и уволнява? Е гати и "формалното" - в него е и ножа и сиренето. И кое, с извнение, е формалното? Че не е на стадиона? Че сега е 21 век!!!!
  • 61 Блажени са

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЦРУ":

    невежите!!! Заради такива като теб, в света е имало роби и робовладелци и заради такива като теб, ще продължи да има роби!!!
  • 62 Едно на ум имай само!

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "ми ние точно не":

    Климатиците продавани у нас са с гаранция от 3 години! Да сменяш всеки 3 години този боклук? а и за ток за 1 климатик ще те обират поне 100 до 120 лева на месец. Колкото и да е фрапантно, за бедния българин е най евтино твърдото гориво, или на студено! София не е България!

    Коментиран от #67, #71

  • 63 В.В.П.

    1 0 Отговор
    И тоз чучур ще.тръгне,като първия...Янките само вият на умряло...Това е бизнес,тъпаци...Не правете драми..
  • 64 Стругар

    0 0 Отговор
    Не ползвайте матрици вредно е.
  • 65 Ритат с

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Call of Duty":

    помощта на световният манипулатор САЩ! Европа трябва да поумнее и да тропне с крак на тия нещастници и да започне да си гледа собствените интереси! Докато Европа се управлява от мъже без топки, ще я разкъсват и съсипват и ще става все по слаба! Такава е и целта на ония боклуци отвъд океана!
  • 66 Нинка.

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "ми ние точно не":

    В Германия,ел.централи са на природен газ ,Турбина,на газ..Вдяваш ли???

    Коментиран от #68

  • 67 Мъка

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Едно на ум имай само!":

    Абсолютно невеж коментар! Първо кое е това нещо което го изхвърляш като му изтече гаранцията!?! Ако говорим за климатик от най нисък клас, то може и след втората година да го изхвърлиш, а и тока не 120 а 220 ще е?!!!?! Ако си купиш истински климатици, ще разбереш кое е най икономичното отопление за апартамент!?! Не вкарвай хората в заблуждение, когато не си наясно!?!
  • 68 Мъка

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Нинка.":

    Ако видиш в Германия колко централи пушат ама яко, ще разбереш, че въобще не са идеални!?! Не всички са на газ!

    Едно пояснение: Когато централата е на газ, турбините не се задвижват от газта! Не зависимо дали централата е на газ, мазут или въглища, турбините се движат с пара!!! Горивото служи за горелките на паро-генераторите, които произвеждат парата за турбините!
  • 69 На ви сега

    5 0 Отговор
    на всички демокрация и пазарна икономика
  • 70 Логично

    4 0 Отговор
    Чичо Сам "пази" Европа от "лошите" руснаци с бази навсякъде.Откъде накъде ще купуват руска газ ?
  • 71 имам 2 двустайни 1тристаен и къща

    3 2 Отговор

    До коментар #62 от "Едно на ум имай само!":

    Навсякъде съм склиматици и инфрачервени, само за най студените дни. Климатиците са на по 10 години. От първите инвертори. Само на тристайния са 5 годишни. Имат само профилактика и допълване, ако вземат да не духат топло(студено) и мноого ряско по някоя пластмасова втулка.
    Ако си добре изолиран(Вътре, вън, таван и под), сметките ти са мижави. В тристайния зимата преди 2 години ходих по гащи цяла зима, денонощно(работата ми е такава, от вкъщи) и сметките ми бяха през януари и февруари(температурите бяха средно минус 10 минус 15) бяха по няма 180 лева. И сем с две бани, миялня, сушилня, и т.н.
  • 72 любопитен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ЦРУ":

    На Тиквун и на Цвъ Цвъ щерките що ги пропусна?
  • 73 БГ ЕС НАТО

    2 0 Отговор
    Кой ще ги остави да си разиграват коня в Европа Нещо много си е повярвал Пътника
  • 74 еех

    1 1 Отговор
    Да бяха "луди-млади". а те луди-стари. Германия ще е зависима независимо как. Няма да е от Русия, а ще е от Плоша и Уркайна, но затова ще плаща и по-скъпо. Но, срещу хегемона стоят покорните му палета, и даже искат да изтъргуват СП2 за ново търговско транс съглашение. Яко. Браво! не е ви и срам!, казваше един човек някога.
  • 75 руска смрад

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "TO92":

    A бе русороб продажен,газта от САЩ ще струва на България двойно по-евтино от колкото ни я продават руските мерзавци !
  • 76 Със

    3 0 Отговор
    Циклостила,който работи денонощно,и бълва необезпечени със нищо тапети,краварите превзеха планетата.Пак със тапетите,който бивши и сегашни управници натрупаха с ралични схеми ги държат за топките със стоманена ръкавица.Затова безчинстват безнаказно! Иначе,бе реалната и много по мощна икономика на Европа,са господинНикой.При тяхната " прословуто могъща икономика " в която 85% е услуги,и 15 % финасови машинации, да са захапали дръжката отдавна.За опонентите цитиращи разни компове,телефони ще кажа: Посочете една ,единствена стока с надпис" Маде ин Оборландия.Дори цигарите им се произвждат навън.Но ще захапят дръжката.Мечока,Дракона и индуса ще ги наредят съвсем скоро.Физическото злато на планетата е в техните трезори!
  • 77 Дядо Николай

    0 0 Отговор
    Русия в бъдеще ще изнудва Германия. САЩ защитава Германия като вече я изнудва. Хайл САЩ.