Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 20:33 3 521 35

Русия: Страните по Договора за открито небе да не предоставят данни на САЩ

  • открито небе-
  • договор-
  • сащ-
  • русия

Вчера Вашингтон потвърди, че Съединените щати вече не са член на договора

Русия: Страните по Договора за открито небе да не предоставят данни на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия ще приложи сурови ответни мерки, ако страните, останали в Договора за открито небе (ДОН), предадат данни на САЩ след оттеглянето им от споразумението и ограничат руските полети над американски съоръжения в Европа. Това заяви днес ръководителят на руската делегация на разговорите във Виена за военна сигурност и контрол на оръжията Константин Гаврилов пред телевизия Россия 24, предава TACC.

Наскоро разбрахме, че Вашингтон играе безскрупулна игра под прикритие и настоява съюзниците да подпишат документи, според които те ще предават на САЩ материалите от своите наблюдателни полети над Русия.

В същото време САЩ изискват от европейските страни да отказват наблюдателни полети на Русия над американски военни обекти в Европа. Това е грубо нарушение на договора. Ако останалите държави-членки последват примера на Съединените щати, нашите строги ответни мерки няма да закъсняват , каза той.

Гаврилов подчерта, че ако партньорите на Руската федерация по споразумението искат да гарантират неговата жизнеспособност, те трябва да потвърдят, че данните от въздушната фотография, направени като част от наблюдателните полети, са секретни и трябва да останат в общността на страните по споразумението.

Възнамеряваме твърдо да следваме стриктното придържане на европейските партньори към договорните разпоредби за неразкриване на тази информация. Днес внесохме проект на актуализирано решение на консултативната комисия, който съдържа недвусмислена забрана за споменатите действия съгласно договора, добави той.

Според Гаврилов, ако САЩ решат да се върнат на ДОН, те ще трябва да го направят на общо основание и при условията на страните участнички.

Във всеки случай САЩ се оттеглиха от Договора. И ако решат да се върнат към Договора, те ще го направят, тоест ще се присъединят към него, на общо основание, със съгласието и условията на всички държави-членки, каза той.

Гаврилов заяви, че Москва все още не е срещнала негативна реакция от страните членки на ДОН по отношение на предложението си да определи задължения за спазване на споразумението.

Разчитаме на това - на здравия разум на европейските партньори, които се интересуват, както разбираме от предишните конференции , след решението на САЩ за оттегляне, да продължат да участват в договора.

Очакваме отговор от европейските столици по този въпрос, той се разработва. Все още не сме срещнали отрицателна реакция, ще работим по този въпрос, каза той.

Отговаряйки на въпроса за възможността за прехвърляне на данни за прелитания на руска територия във Вашингтон от членове на НАТО, които не са спрели участието си в Дон, Гаврилов каза, че трябва да се спазват правно обвързващите споразумения.

Вчера Вашингтон потвърди, че САЩ вече не са член на Договора за открито небе. Съответното изявление беше публикувано от Държавния департамент.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бухаха

    13 47 Отговор
    Какви санкции ще наложи русия примерно на Германия че и да я разклати и да си промени решениета

    Коментиран от #6, #7, #20

  • 2 СУВЕРЕННО МИСЛИ

    39 5 Отговор
    Русия: Страните по Договора за открито небе да не предоставят данни на САЩ..................А СМЕЯТ ЛИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ .....ВАСАЛНИТЕ ?????????????
  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    29 8 Отговор
    Натискай червено копче, Володя, направо към Жълтия камък...

    Коментиран от #4

  • 4 Пеех

    5 28 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Верно че володя им беше обещал да отидат в рая при натискане на копчето така че колхозниците са подготвени вече знаят къде ще отидат
  • 5 ужас

    19 14 Отговор
    Този Константин Гаврилов трябва да е пълен дебил, щом допуска възможноста европейците да не предоставят на САЩ заснетата информация. Този някаква останка от времето на Горбачов ли е. Единствения начин за продължаване на договора между Русия и Европа е да се разреши на Русия да снима и американските обекти. Друг вариант няма.
  • 6 Rado

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "Бухаха":

    Ще им спре безаналоговите матрьошки.

    Коментиран от #32

  • 7 Георгиев

    52 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бухаха":

    ТОПОЛ-М В КАЛИНИНГРАД. И още няколко порции Искандери. За санкциите ли? През 2015 Сименс отказа да достави в Крим една турбина за ТЕЦ. Русия се зае и разработи собствена, с 5% по голямо КПД от немската. Сега Сименс се молят да ги допуснат отново на руския пазар. Русия е 150 милионен пазар и дори само за това може да санкционира. Това, което предлага Германия може да се закупи и от другаде. А ти кажи Германия какви санкции може да наложи без да навреди на себе си.

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Историк

    4 0 Отговор
    Копчето е бяло и два ключа
  • 9 Георгиев

    39 4 Отговор
    Русия е абсолютен монополист в света по производство на нанотръбички. Това е материалът на 21 век. С добавка от 0,01% към стоманата тя става 2 пъти по здрава. Само 1 от заводите в Русия произвежда за 1(една) секунда толкова тръбички, че ако се наредат в една редица ще могат 4 пъти да покрият разстоянието от Земята до слънцето. Време е русофобите поне малко да започнат да се интересуват какво става в Русия и да не бълват мухлясали мантри.

    Коментиран от #10, #13, #15, #31, #35

  • 10 Георгиев

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Георгиев":

    Примерът със стоманата се отнася към всички материали и техните свойства. Включително и към полупроводниците, бетона, електрическата проводимост и още много други свойства на различни материали.
  • 11 10000000богаташа и 140000000 мизерстващи

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиев":

    Това е пазара на Русия. Сименс сигурно заради загубата фалираха, а русия им взе пазарите, нали, тавариш?
  • 12 Ахаа

    4 18 Отговор
    А този хитрец защо не обясни защо Русия отказва полети над Калининградска област.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Така би постъпила и САЩ..Вс.е Ок..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бухаха

    6 16 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиев":

    Топло искендер тези ни ги представи путин на един телевизор и махаше с една палка така че тези ги говори на русофилите изменници и турбините на сименс си работят точно в крим да само че тогава твоята родина излъга че щяла да ги слага някъде другаде не в крим
  • 17 оня с коня

    4 19 Отговор
    Простите руснаци заплашват със "Сурови ответни мерки" Европейските страни по Договора АКО Те ЗАБРАНЯТ на Русия да облита и снима Амер. военни обекти в Европа.А е просто:След като Америка излиза от договора,Русия НЯМА ПРАВО да снима И ЛЕТИ на обектите им в Целия свят!И мн добре знае Русия че Военните обекти в Европа са ДОРИ ПО-ВАЖНИ отколкото в САЩ,ама си въобразява Небивалици...А Въпросните Евродържави ПО ДОГОВОР като членки на НАТО са Длъжни да обменят ВСЯКАКВА Информация с Лидера САЩ...Всъщност Америка излиза от Договора защото има Предостатъчен брой Спътници за наблюдение на всеки Сантиметър Руска територия,затова и излиза от Споразумението.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Ха ха ха

    7 13 Отговор
    Щото някой ще послуша тея мижитурки руснаците 😂😂
  • 19 Еми така е

    6 6 Отговор
    американците вече си имат совалка X-37B, която върши същата работа и не се налага да искат разрешение от никой, както и да споделят информация ... Китай също тества своя
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Моряка":

    .....но не забравя......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нинка.

    4 1 Отговор
    Алоо,коннико,,не се отваряй.!!!!.И ти си ,,,длъжен на лидера,да врътнеш свирррка,га му се прииска,,,АРЕЕ,бягай,И си изплакни устичката..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 това е

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Ами отговора е прост за тълкуване бе Конь, също като теб . Тези които ще се опитват да събират тази разузнавателна информация , просто няма да бъдат допускани повече по тези маршрути , ще се отнасят с тях като с нарушители , рано прихващани със съответните последствия . Това е само предупреждение, да няма после - Не чух , не разбрах , Русия е въздушен терорист , и ни сваля самолетите над непозволените от нея зони. Лошото е , че след отпадането на този договор , който е направен по-същество на базата на взаимно доверие , и следене как се изпълняват договорите за разполагането на стратегическите оръжия , и секретните им бази , то това ще отвори нова страница във милитаризацията , и превъоръжаването.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Джо Байдън

    7 3 Отговор
    С тези Неандреталци договорите не важат Само гладът и тоягата вършат работа

    Коментиран от #28

  • 28 веселяк

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Джо Байдън":

    Леко бе дядка, неандерталците измряха 27 години преди да се родиш!
  • 29 ЧОКИ

    4 2 Отговор
    TOЧНО Е ПУТИН Е ПРАВ
  • 30 1919

    3 4 Отговор
    Тея от кремъл започнаха да пикаят газ .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 дон4и4о

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Rado":

    не, СН4, ако знаеш какво е това
  • 33 дончичо

    1 0 Отговор
    превет на "оня" радвам се , че си е върнал коня ,искрено без забикалки
  • 34 Хорейшио

    5 0 Отговор
    Лелее ама това на снимката РАПТОР ли е ? Е те тоя ще ви изпие мозъка на сламка !😁
  • 35 IT technology system

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Георгиев":

    Русия е страна на имитациите.
    Процесорът Байкал 32 ядра пише в анонса на Руската федерация, че е разработен от руски инженери за сървърни цели и е отпуснат незнам колко милиарда рубли.....Ще се разработи .... в Тайван по 7нанометрова технология....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания