Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 09:49 3 090 18

Ракетите Spike показаха точност на маневри в Естония (ВИДЕО)

  • ракети-
  • spike-
  • естония-
  • рафаел-
  • rafael

Няколко европейски делегации присъстваха на демонстрацията

Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR (малък обег) по време на демонстрация, която се състоя през септември. Естония е домакин на годишни маневри на НАТО.

Ракетата SPIKE SR, произведена от EuroSpike (европейско съвместно предприятие между отбранителните компании Rafael Advanced Defense System, Diehl Defense и Rheinmettal Defense), е част от по-голямото, многофункционално и многоцелево семейство на ракетите SPIKE с електрооптично управление. SPIKE SR е усъвършенствана управляема ракета, изстрелвана от рамо и предназначена за съвременна пехотна война. Сред предимствата на SPIKE SR е, че е много лека – само 10 кг, лесна е за управление и има подобрен обхват от 2000 метра. Лесното използване на SPIKE SR позволява на обикновения пехотинец да се обучи бързо и да поддържа високо ниво на подготовка, като не е необходимо почти никакво непрекъснато обучение.

Отбранителните сили на Естония оцениха оперативността на системата и успешно изстреляха две ракети SPIKE SR, които улучиха поставените цели.

Освен изстрелването на бойни ракети, естонската армия изпробва различните тренировъчни възможности за оръжейната система, включително за тренировки на открито и на закрито. Eстонските отбранителни сили също така оцениха високото ниво на преносимост на SPIKE SR и високо ефективните тандемни HEAT (High Explosive Anti-Tank) бойни части, които позволяват високотехнологично проникване през модерна броня, както и критичен обхват на стрелба от 2000 метра.

Тези възможности подобряват маневреността на пехотните части, изправени срещу заплахата от модерни танкове, които имат по-добра броня, по-голям радиус на действие и усъвършенствана оптика, излагащи на риск разчетите на ПТУР. Със своята добра маскировка и възможност за употреба от един войник, SPIKE SR позволява на бойните сили да стрелят и да се придвижат, без да издават местоположението си. Това е изключително важно както при конфликти с висока интензивност, когато има танкова атака, така и при хибридна война, когато "прокси бронирани" сили действат, за да удържат територия.

Няколко европейски делегации присъстваха на демонстрацията, както и членове на Клуба на потребителите на SPIKE. Тя бе предшествана от кратък инструктаж за експлоатацията на оръжието на участващите в демонстрацията естонски бойни сили.

Разположената в контейнер с размер 98 см SPIKE SR е много лесно преносима и позволява на пехотата бързо да се разгърне с оръжието при всякакви наземни пехотни маневри.

През септември 2019 г. Министерството на отбраната на Естония подписа рамково споразумение с EuroSpike на стойност 40 млн. евро за доставката на ПТУР SPIKE LR, пускови установки и свързаната с тях поддръжка и обучение. Договорът включва пускови устройства ICLU (Integrated Control Launch Units) и бойни ракети SPIKE.

Естония е сред 35-те държави и една от 19-те страни в ЕС и НАТО, които използват SPIKE. Над 33 000 ракети SPIKE са доставени досега в различни точки на света, като над 5500 от тях са изстреляни по време на обучение или в реални бойни действия.

Израелската държавна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    9 12 Отговор
    Жидовски бклук.Нещо увещават май Каракачанов.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Съдията Дред

    13 8 Отговор
    От Естония взели 40 милиона, от нас ще приберат поне 200 милки.

    Коментиран от #4

  • 4 Хо хо хо

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Съдията Дред":

    Е тия ракетки няма да накарат естонските пдали да вдигнат самальота че вече са 1.5 нито ще изгонят 25-те процента рушняци от там.
  • 5 гост

    11 12 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    Пак кофти новини за мужиките ...

    Коментиран от #6

  • 6 Хо хо хо

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Аз мисля че изчезването на естонското население е прекрасна новина заа мужиките ама щом казваш.
  • 7 Преди време

    10 8 Отговор
    бях питал приятел естонец колко време е необходимо да се мобилизират с помощта на Нато да отблъснат евентуална руска атака , той с малко ирония каза - минимум 5 дни ,а на руската армия и трябват между 14 до 20 часа да забие руското знаме в Талин . Освен това от 1.2 милионното население, около 40% са етнически руснаци, което има огромно значение.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Rado

    7 4 Отговор
    Така се прави, а не 3D анимация.
  • 9 Преди време

    6 8 Отговор

    До коментар #7 от "Преди време":

    бях питaл приятeл българин кoлкo врeмe e нeoбхoдимo дa ce мoбилизирaт c пoмoщтa нa Нaтo дa oтблъcнaт eвeнтуaлнa турска aтaкa , тoй c мaлкo ирoния кaзa - минимум 5 дни ,a нa турската aрмия и трябвaт мeжду 14 дo 20 чaca дa зaбиe турското знaмe в София . Ocвeн тoвa oт 7 милиoннoтo нaceлeниe, oкoлo 10% ca eтничecки турци, кoeтo имa oгрoмнo знaчeниe

    Коментиран от #10

  • 10 Хасан

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Преди време":

    Стига глупости, в България турци няма.
    Има българо-мохамедани и роми с мюсюлманско вероизповедание.
  • 11 Блаженни са

    8 4 Отговор
    И на това Мега , Макси , Гранде , Коджа обучение се изстреляха две ПТУР . Хвала , хвала , аферим , машала , бравос , извадих си любимото олекотено одеалце на водни кончета , гушнах си плюшеният мечо , и заспах спокоен , за това , че има кой да ме пази.
  • 12 Русия е кочина

    4 8 Отговор
    Ама Спайка как ги разпарчетосваше Панцирите

    Ушанките :"Ама те ни целят с противотанкови ракети "

    Коментиран от #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дон4и4о

    2 0 Отговор
    ехааа Талин дека ви стега папуцо Варшава е
  • 15 Казуар

    5 3 Отговор
    Пак вой на русоидите.
  • 16 стоян

    6 4 Отговор
    Русконадупените вият от злоба че държава член на Нато ще притежава много добри противотанкови ракети -от1800 метра ги отварят като консерви
  • 17 ПЕНКО

    3 4 Отговор
    ЛЕЛЕ -ЛЕЛЕ - ЛЕЛЕ !!!!! СРЕЩУ КОГО ЩЕ ВОЮВА ЕСТОНИЯ ??? ЦЕЛИЯТ И ЕНЕРГИЕН САКТОР Е СВЪРЗАН С РУСИЯ И НАСЕЛЕНИЕТО Е ДОСТА СМЕСЕНО ----ТЕВТОНЦИ -ТЕВТОНЦИ ДА -ДА , НО МАНДЖАТА СИ Е МАНДЖА И ЗА НЕПОБЕДИМИТЕ ТЕВТОНЦИ !?!?!?!?
  • 18 Ммм 23

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Русия е кочина":

    С тия ли ракети ги цепеха Панцирите .
    Много са добри . Няма прошка .
Новини по държави: