24 Ноември, 2020 13:46 8 727 43

Германски топразузнавач: Китай ще доминира скоро в света!

  • китай-
  • 5g-
  • huawei

Герхард Шиндлер поиска Берлин да забрани 5G мрежата на Huawei

Германски топразузнавач: Китай ще доминира скоро в света! - 1
Снимка: Shutterstock

Цяла Южна Европа може да попадне под влиянието на Пекин, който планира да стане глобален лидер до 2049 г.

Скоро Китай ще е доминираща сила в света и Европа трябва да осъзнае тази опасност. Това предупреди пред "Таймс" бившият шеф на германската Агенция за външно разузнаване Герхард Шиндлер, ръководил службата от 2011 до 2016 г. Според него Германия трябва да се отърси от "стратегическата зависимост" от Пекин и да забрани на гиганта Huawei да монтира 5G мобилна телефонна мрежа. Според Шиндлер операторът може да внедри в нея шпионско оборудване и никой не знае какво точно монтират.

"Това е все едно да се наложи на инженер, специализиран в парни машини, да направи оценка на двигател с вътрешно горене", добави Шиндлер. Тези опасения са в синхрон с мнението на високопоставени управници в САЩ, че технологичната компания може да бъде използвана от Китайската комунистическа партия за шпиониране.

Вашингтон притиска властите в страните от Европейския съюз да се откажат от китайския оператор, но засега Германия се въздържа да го забрани.

Въпреки това китайски компании купиха важни предприятия в цяла Южна Европа. Те контролират пристанището на Атина Пирея, голяма част от енергетиката на Португалия и Италия, автомобилните гуми "Пирели", а според данните от социологическо проучване жителите се отнасят положително към инвестициите. Това според публикация в сп. "Нешънъл интерес" означава, че скоро тази част на Стария континент може да бъде зависима от Пекин. В България обаче няма такива сериозни инвестиции на Поднебесната империя. Засега.

Тя отдавна мечтае за първото място.

В речта си пред конгреса на комунистическата партия през 2017 г. президентът Си Дзинпин обеща, че до 2049 г. страната му ще бъде глобален лидер. И това според изказването му има два аспекта - в смисъл на национална стабилност и международно влияние. Той добави, че ще се установи устойчив световен ред, в който ще се постигне напълно национално обновяване на Китай.

Всичко това дава аргументи в подкрепа на тезата на Герхард Шиндлер. "Червеният дракон "много умно" разпространява влиянието си в Европа, Азия и Африка и технологиите му са толкова напреднали, че никой не може да каже дали са използвани за съмнителни цели", казва той.

При сценарий, при който ЕС е изпаднал в криза, Китай би могъл да заплаши да спре достъпа до комуникационната мрежа. Това вече ще повлияе и върху решенията на страните от Европейския съюз. Шиндлер твърди, че икономическата зависимост от Китай е невидима до известна степен, и даде пример с емблематичната автомобилна индустрия на Германия. Компаниите продават по 250 000 коли годишно на китайци.

Китай е най-големият търговски партньор на най-богатата страна в Европа – Германия. Обменът между тях е 206 милиарда евро през 2019 г. Според Шиндлер не трябва всичко да се гледа през призмата на бизнес отношенията. По-скоро е необходимо старание да не бъдем зависими.

Huawei винаги е отричал, че има нещо общо с шпионажа. Мобилните оператори в Германия и навсякъде в Европа смятат, че ще е твърде скъпо да заменят цялото оборудване на Huawei.

В същото време Пекин разработи план "Китайски стандарт 2035", който набляга върху подобряването на техническите стандарти. Те са особено важни, за да може човек да свърже лаптопа си с wi-fi независимо в коя част на света се намира или HDMI кабелът да се включи във всеки тв приемник независимо от марката. Въпреки постоянните обновявания на изискванията светът се опасява от подобряването на стандартите в китайските компании, особено когато става дума за 5G и телекомуникации.

Освен в сферата на технологиите Китай се стреми към господство и в други области. Според Герхард Шиндлер агресивното поведение на Червения дракон в Южнокитайско море също показва намерението му за политическа и икономическа хегемония.

Вашингтон, който не иска да отстъпи ролята си на световен лидер, разкритикува Пекин, че изпраща военни сили в спорната територия с Филипините, Виетнам и други държави. Но напрежението там е факт.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    26 12 Отговор
    Жална ни майка!!!
  • 2 Напротив

    33 10 Отговор
    По-нормалният вариант.

    Коментиран от #5

  • 3 Европа

    25 3 Отговор
    няма никакъв шанс срещу Азия и САЩ.
  • 4 Герооооу

    64 8 Отговор
    слушай сега: Вие направихте Китай силни. Вие. Само и само да има повече пари за акционерите. Лошото е, че сички ще духаме супата.
    И не само това, всячески облъсквате Русия, която си е европейска държава по култура и манталитет поне, и я пращате в обятията на Китай.
    Ама нали сте сичките едни анализатори...
  • 5 Сила

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Напротив":

    Азиатци нормални!!!!! Чувал ли си за Азиатска Жестокост!!!! Израза не е случаен!

    Коментиран от #22, #23

  • 6 Ахаха

    23 1 Отговор
    Е нали немците ги помпат кво се праи тоя на улав.
  • 7 Топ лаладжия

    4 7 Отговор
    Китай нямат територия за населението си гъстотата е огромна в градовете а наводненията ги тресат всеки месец.Историята е доказала че от човек нищо не зависи а от атмосферните условия природни катаклизми и тн.
  • 8 Хи хи

    50 12 Отговор
    Китай няма да управлява просто няма как да стане но поне да изрита америка и да се разпадне.По гнусно туморно образование от Щатите няма.
  • 9 Без да съм

    33 7 Отговор
    Агент-007, отдавна Поднебесната е икономика номер-1. Обора е управляван от т,пи,но упорити русофоби,от десетилетия. Те насила хвърлиха Кремъл в " прегръдка" с Дракона.Ако бяха по нормално мислещи,нямаше да търсят враг в нейно лице.Руснака иска единствено бизнес и равноправни отношения.Щял да нападне Европа? Че за чии ще напада? За територия!? Те и сега си имат премного.Над 24% е все още абсолютно девствена,неразработена,откакто свят светува.Сега умуват,как да ги насъскат един срещу друг,или да дръпнат единия с благи обещания.После да го смачкат,и да ударят останалия! Но там не са правени със теслата.Ще видим,как в неочакван за всички момент, ще стане много " весело" за оборския зеленчук.Иначе,в. личен план,изобщо не ме кефи дракона да бъде Шефа във индустрия и производство. Те са друга раса- за тях живота на индивида е нула.По лош късмет от това,китаец да ти бъде шеф няма.
  • 10 Пацо

    27 0 Отговор
    За съжаление Европа няма в момента политици които да я изведат от тежката ситуация сега. Бъдещето е на изтока. Факт. Съюз Европа и Русия за сега е невъзможен. Америка става все по слаба и е труден партньор. В световен план Русия стои до Китай. Това ще е така докато Китай стане световен лидер. Може би тогава за да има равновесие Русия Европа и Америка ще се заобичат взаимно за да се противопоставят на Китай за да има равновесие някакво. Ако това не стане планетата Земя да се готви цялата за китайски комунизъм. Студената война била опасна. Може би сега света е по сигурен? Никога до сега не е бил такъв хаос и неопределеност. След пандемията нека поживеем и ще разберем. Бяхме зрители и слушатели и ще си останем такива за добро или не.

    Коментиран от #17

  • 11 Супер

    9 13 Отговор
    Давай Китай стани номер 1 покажи им от къде изгрява слънцето

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Не случайно

    14 6 Отговор
    Шведите се опитват да спрат 5Г на Хауейа...а вервайте ми, те не са хич тъпи!

    Коментиран от #16

  • 13 Слънцето

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    Изгрява от Япония бре Китаецо! :)
  • 14 рибата главата

    25 1 Отговор
    Тъпи тъпи Горбачов , като ти каза едно време Бай ти Тошо да се хванем за китайците и техният модел , защото този модел вече е готов измислен , работи , и дава резултати , го изгони от кабинета . Седнете сега на вторият ред и гледайте научно фантастичен филм за Китай.
  • 15 Call of Duty

    16 0 Отговор
    Това ми е ясно и без разузнавателни топ данни, приемате имигранти заместващи бялото население, вкарвате чужди войски за идолопоклоничество, търгувате с врага и му давате всичко спад на морал и ценности и ето ти залязваш Запад който сам си надроби попарата сам си я сърба една поговорка по хубава от народните приказки и бабинидеветини
  • 16 Понийи

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не случайно":

    Шведите нямаха ли Ериксон що не разработиха първи 5Г

    Коментиран от #21

  • 17 Хи хи

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "Пацо":

    Е как Сащ ще се противопостави на Китай като са пълни с китайци.Сащ е държава от унтерменши сбирщайн те на никого не могат да се противопоставят дано потънат в граждански войни за да се отървем веднъж и завинаги от американският тумор.

    Коментиран от #24

  • 18 Хи хи

    2 11 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    И как ще станат бе я им виж гъстотата на населението.Къде ще избегат кво ще направят пустинята Гоби знаеш ли къде е а Тибет.Утесне им нещо а я са нападнали някой я са изяли боя.Армията им е на нивото на БНА 68-ма

    Коментиран от #31

  • 19 Не бялото население

    11 1 Отговор
    на Америка рано или късно ще стане мнозинство.

    Коментиран от #20

  • 20 Факт

    26 3 Отговор

    До коментар #19 от "Не бялото население":

    Единственият начин Светът да се оправи е шбаната Америка да изчезне от картата и да престанат да ни дразнят с гнусното им присъствие.
  • 21 Мое лично мнение

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Понийи":

    Шведите имат доста разработки в областа предимно на химията. Но те са по скоро ноу хау и не са за алчните капиталисти консерватори! Не ги дават! Япония и Швеция доста си приличат между др в областа на технологиите и иновациите. Проблемът им на шведите е, че лесно се доверяват и са на път да сгрешат с бродягите от близкия и далечен изток(арабо-ирано-китайци). А нашия проблем в България е , че не ги уважаваме достатъчно и не водим сътрудничество с тях, даже нямат посолство в София, което е голяма загуба - предимно за нас!

    Коментиран от #40

  • 22 5ко

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сила":

    Само ако не слушаш.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сливи за смет

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хи хи":

    Сащ са колония на Израел, но с китайците всички ще амат хурката.

    Коментиран от #25

  • 25 Хи хи

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сливи за смет":

    Израел също ще го ядат.
  • 26 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Много късно откриха "топлата вода" като дадоха всичко от себеси да се възроди "китайския дракон" изнасяйки там почти всички производства с тънката сметка за по-големи печалби! Само че не си дадоха сметка че кръчмара е китаец! Алчността е лош съветник и ще струва твърде скъпо на Запада !
  • 27 Бай Ганю обича Азия...

    5 0 Отговор
    Спокойно ! За него тя е Освобождение, нищо че често олицетворява жестокост, деспотизъм, варварство и революции... но светът се променя, може пък да забършем по една-две китайки...

    Коментиран от #28

  • 28 Ганьо

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ганю обича Азия...":

    И да ти смърдят на обор ли

    Коментиран от #30

  • 29 Бай Манчо

    10 1 Отговор
    Излиза , че не знаят как да си защитят мрежите и чакат някой друг да свърши това . Сегашните 3- 4G сигурно не ги подслушва който си поиска - американците ги слухтяха 10 години , сега Китайците им виновни . В момента единствено Китай е успял да създаде , развие и произвежда такова оборудване , да чакаме докато янките започнат производство ли , то става като с ваксината - ще чакаме докато янките я открият(откраднат) и произведат , нищо че не е ефективна и е много по скъпа придружена с много странични ефекти .
  • 30 Сила

    11 4 Отговор

    До коментар #28 от "Ганьо":

    Работил съм с китайци! Верно много смърдят! И постоянно храчат и плюят! Жените също!!! Страшна гад!!!!
  • 31 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хи хи":

    нещо си се объркал
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 666666

    9 4 Отговор
    Хахаха един факт ,че комунизма може да доминира над капитализма.

    Коментиран от #35

  • 34 аз съм Веска

    13 2 Отговор
    ХИ ХИ . ГОВОРИ ЗА БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ.ТЕ СА ГОСПОДАРИ НА ПАЗАРИТЕ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. ПОСТИГНАХА ГО СЪС СЕРИОЗНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВСИЧКО С КОЕТО СЕ ЗАХВАНАТ .
    ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИЯТ ТРУДОЛЮБИВ КИТАЙСКИ НАРОД .
  • 35 селекция

    10 0 Отговор

    До коментар #33 от "666666":

    Този комунизъм в Китай не е това което беше през 70-те , 80-те г. , както и този капитализъм по света , не е това което беше през 70-те и 80-те г. Китайците се опитаха да съберат всичко полезно от двата строя и да ги каращисат.
  • 36 Щирлиц

    7 0 Отговор
    Добро утро топ разузнавачУ................
  • 37 бай ко Шиле

    6 0 Отговор
    КИТАЙ Е ШЕФА НА ПЛАН-ЕТАТА,ЕТАТА,ГРАДОНАЧАЛНИКА И ШЕРИФА И СЪДИЯТА Е РУСИЯ,РУСИЯ
  • 38 Вече е късно

    4 0 Отговор
    за ненаялите се дойчовци. Те, и не само, вече повече от 20г. захранват Китай, който вече е N1! Пандемията се оказа първия несполучлив опит тази тенденция да се промени.
  • 39 незнайко

    3 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Скоро Китай ще е доминираща сила в света и Европа трябва да осъзнае тази опасност.)
    Европа не осъзнава, че САЩ я управлява и се страхува ако това се промени !!! Китайците са една от най старите нации и с това население няма как да не станат доминанти . При тях нещата стават много бързо и всяко откритие влиза в действие без да се замислят !!! Всеки по улицата хванал по един телефон а говорим за конспирация на ЧИПИРАНЕ !!! Отдавна сме в МАТРИЦАТА от 0 и 1 - ца. Сега като заработят и квантовите процисори спиране няма да има !!!
  • 40 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мое лично мнение":

    Ами я отиди на бул.Джеймс Баучър и виж кой няма посолство у нас...!!!???
  • 41 Сашо

    3 0 Отговор
    Е то щото американците изобщо не е шпионират!
  • 42 Сашо

    3 0 Отговор
    Е то щото американците изобщо не е шпионират!
  • 43 дядоЯго

    2 0 Отговор
    Известната реплика: " -Кво седиш и ме гледаш? Чакаш да дойдат Китайците ли ?" Е известна отдавна и съвсем не е безпочвена.
Новини по държави: