Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 15:35 2 010 19

Чавушоглу: Диалогът между Анкара и Москва дава добри резултати!

  • турция-
  • русия-
  • с-400

Турция ще продължи да се придържа към този стратегически подход и в предстоящия период

Чавушоглу: Диалогът между Анкара и Москва дава добри резултати! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отношенията между Турция и Русия са основани на общи интереси и взаимно уважение, тяхното развитие запазва позитивен курс, заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пред парламентарната комисия за планиране и бюджет, предаде ТАСС.

Нашите отношения с Русия са важен аспект на нашата външна политика. Отношенията между Турция и Руската федерация се основават на общи интереси и взаимно уважение, подчерта Чавушоглу. Въпреки наличието на въпроси, по които не можем да се договорим с Русия, се стремим да запазим диалога жив и да стигнем до общи знаменатели, подчерта той.

По думите на турския министър диалогът между Анкара и Москва "продължава да дава осезаеми резултати, както в случая с Нагорни Карабах". Той каза, че Турция ще продължи да се придържа към този стратегически подход и в предстоящия период, предава БТА.

Според изнесените от Чавушоглу данни обемът на двустранната търговия между Турция и Руската федерация за първите 9 месеца на 2020 г. е достигнал 14 милиарда долара.

Проекти като газопровода "Турски поток", който пуснахме на 8 януари, и АЕЦ Аккую, където се стремим да пуснем в експлоатация първия реактор през 2023 г., са основни обекти в нашите двустранни отношения. Въпреки пандемията обемът на двустранната търговия с Руската федерация за първите девет месеца на годината съставлява 14 милиарда долара, а броят на руските туристи достигна 1,9 милиона души по данни от октомври, каза турският външен министър.

Междувременно той засегна и темата за зенитно-ракетните системи С-400, които Турция купи от Русия, като заяви, че позицията на САЩ по въпроса и изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 е нанесло вреда на двустранните отношения между Анкара и Вашингтон в областта на отбраната, посочва още ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истински дипломат

    12 3 Отговор
    Рядко се срещат такива хора. Знае повече от пет езика, единият от които е японски
  • 2 БАЙ Х@Й

    5 4 Отговор
    ШАШт отново са на нокти !!!
  • 3 Борба Ганьос

    3 6 Отговор
    Здравствуйте братушки !
  • 4 Хасан

    17 5 Отговор
    Интересно защо в западните медии не се пише за незаконното обискиране на турски търговски кораб от немски командоси по заповед на гръцки офицер по програмата Ирини ..и след като откриват че в кораба има само строителни материали и храни си отиват

    Коментиран от #5, #17

  • 5 Грейс

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Никой не обича да си показва пастетените гащи, нали ги знаем що за двуличници са

    Коментиран от #6

  • 6 Хасан

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Грейс":

    Именно ..сега изчакват Турция реципрочно да отговори като спре гръцки кораб и тогава ще почне пак антитурски пропаганда
  • 7 ke da

    3 9 Отговор
    Че Сирия е поделена на три и, че е даден урок на Арменската демокрация да не надига глава! Скоро и други тоталитарни диктовки ще има от дуото! Но всичко е до време, яко ще изплащат грешките на политическите си върхушки и руския и турски народ - рано или късно! Германския още не може да погаси моралните си борчове!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 МАРАБА

    4 3 Отговор
    Братушки !
  • 9 един българин

    4 11 Отговор

    До коментар #7 от "ke da":

    Да , току си поделят и България по същия начин, на три части! За наказание че сме проевропейско и американско ориентирани! От комунистически и ислямски режими всичко може да се очаква!

    Коментиран от #11

  • 10 Хасан

    9 12 Отговор

    До коментар #7 от "ke da":

    Какво общо има Турция !? Турция си е натовска демократична страна ...не е като Русия да напада съседни страни като Грузия ,Украйна ,Крим ,Армения ,Либия
  • 11 Хасан

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "един българин":

    За какво му е на Турция Ьългария ?
  • 12 ☪† ☪†

    5 5 Отговор
    Турция и Русия трябва взаимно да се спасяват и двете са зависими една от друга ☪†
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Call of Duty

    4 16 Отговор
    Диалог с Турция не трябва да се води с тяхната имперска и колониална политика Русия трябва да спре износа на оръжия за тях и всякаква търгувия санкции до последно за Турция. ООН трябва да ги премахне като свой член

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Call of Duty":

    И от Босна до Виена..да изпълним заветната мечта
  • 17 TRoskOt

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Спомнете си същото нещо се случи и при италианската проверка но коментарите и последиците не им изнесоха.
  • 18 Йованчо

    1 1 Отговор
    ПриАтели...... Поделиха си Нагорни Карабах и сега разговорът върви. Остана и ония шушляци-сърбите да подредят и те Ви възродена османската империя. Въпросът тук е, за чий са ни тези руските смешници?
  • 19 TRoskOt

    5 1 Отговор
    В отговор на това че Гърция изпраща муниции и въоръжава 8 острова в близост до Турция те обяви 3 НАВТЕКСа в райони срещу Кушадасъ, Измир и Чанаккале.
Новини по държави: