24 Ноември, 2020 14:55 2 157 47

Столтенберг: ЕС не може да се защитава сам без САЩ

  • нато-
  • ес-
  • йенс столтенберг-
  • отбрана-
  • сащ-
  • джо байдън

Необходими са гаранции от Вашингтон в областта на сигурността

Столтенберг: ЕС не може да се защитава сам без САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз не е в състояние да защитава Европа без Съединените щати, поради което са необходими гаранции на Вашингтон в областта на сигурността, присъствие на техни войски на Стария континент и мерки за ядрено сдържане. Това мнение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за изданията на германската медийна група Funke, предаде агенция БГНЕС.

„Факт е, че Европейският съюз не може да защити Европа. След Брекзит 80% от разходите за отбрана на страните от НАТО ще идват от страни, които не са в ЕС. Гаранциите на САЩ в сферите на сигурността, ядреното сдържане и присъствието на американски войски са абсолютно необходими за защитата на Европа”, отбеляза Столтенберг.

Той призна, че европейците трябва да инвестират повече в собствената си отбрана, но тези усилия никога няма да успеят да заменят евроатлантическия съюз.

„Всеки опит за отслабване на връзката между Северна Америка и Европа не само ще отслаби НАТО, но и ще внесе разкол в Европа”, предупреждава Столтенберг. При това ако в САЩ се създаде впечатление, че ЕС е в състояние самостоятелно да гарантира сигурността си, възниква нов проблем – „политическите сили в САЩ, които са против мултилатеризма и трансатлантическото сътрудничество, ще използват това като предлог за съкращаване на задълженията си”.

Генералният секретар на НАТО очаква, че САЩ и при президента Джо Байдън ще продължат да оказват натиск върху ЕС за увеличаване на разходите за отбрана. Той отбеляза, че Доналд Тръмп има “свой собствен стил” на изразяване на мнения и очаквания. “Но съм уверен, че новоизбраният президент Байдън ще изрази същите очаквания към европейските партньори. Той ще изпрати много ясен сигнал, че те трябва да направят повече, доколкото светът става по-опасен”, каза Столтенберг.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп многократно настоява всички страни членки на алианса да доведат възможно най-скоро разходите за отбрана до 2% от БВП. Говорейки през декември 2019 г. на срещата на върха на НАТО в Лондон, той предложи тези държави не само да изпълнят това задължение, но и да увеличат тези разходи до 4% от БВП.

Разходи за отбрана

Столтенберг смята, че членовете на алианса не трябва да изоставят целта да увеличат разходите за отбрана до 2% от националния БВП, въпреки финансовия натиск от пандемията.

“Заплахите за сигурността и предизвикателствата, които съществуват по време на коронавирусната криза, не отстъпват на заден план по време на пандемията. Напротив,” аргументира се Столтенберг. Той каза, че “Русия продължава да изгражда оръжия, терористичната организация “Ислямска държава “(ИД) отново се опитва да укрепи позициите си в Сирия и Ирак, а глобалният баланс на силите се променя с възхода на Китай.”

“Най-важната задача за НАТО е да предотврати превръщането на коронавирусната криза в здравния сектор в криза на сигурността. Следователно трябва да продължим да инвестираме повече”, каза генералният секретар на НАТО.

“В същото време говорим и за правилния подход към Русия. Русия трябва да разбере, че не може да спечели, ако търси конфронтация”, аргументира се Столтенберг. “Вярвам в диалог, сътрудничество, контрол на оръжията, но единственият начин да постигнем това с Русия е твърдата и разбираема позиция на НАТО”, добави генералният секретар.

На 10 ноември руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на министерството на отбраната, ръководители на федерални ведомства и предприятия от отбранителната промишленост отбеляза, че страните от Северноатлантическия алианс игнорират предложението на Русия за намаляване на военната активност по време на пандемията от коронавирус. Според него „освен това интензивността на авиационните полети и експлоатацията на флота на страните от НАТО само се увеличи“.

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. всички европейски държави поеха ангажимент да доведат своите военни разходи до 2% от БВП в рамките на 10 години.

Мисия в Афганистан

През февруари страните от НАТО ще обсъдят дали да продължат мисията си в Афганистан или да напуснат страната през пролетта на 2021 г.

“Ние, съюзниците, ще трябва да вземем много трудно решение в началото на следващата година дали да напуснем Афганистан преди 1 май, което е част от споразумението между САЩ и талибаните, или да останем. Това е трудно решение. което ще трябва да приемем по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО през февруари 2021 г. “, каза Столтенберг. Според него „това ще бъде много важна среща на НАТО“.

Според генералния секретар, ако съюзниците напуснат Афганистан твърде рано, терористичната група “Ислямска държава” може да се опита да укрепи позициите си там след поражението в Сирия и Ирак. “Приветстваме преките преговори между талибаните и афганистанското правителство и сме готови да коригираме нашето присъствие”, каза Столтенберг, уверявайки, че никоя от страните от НАТО “няма да остане там [в Афганистан] по-дълго от необходимото.”

Както заяви миналата седмица и бившият американски министър на отбраната Кристофър Милър до 15 януари 2021 г. в Афганистан ще останат само 2,5 хиляди американски войници. В момента в Афганистан са разположени около 4,5 хиляди американски войници.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    49 8 Отговор
    Стетенберг ли си какъв си незнам обаче си адски нагъл и прост !!! Кой не може да се защитава бе палячооо ??? Нали в (ЕС ) има държави с ядрени бомби бе кавал??? Ако ти се правят сви-ки на краварите е друга тема !!!

    Коментиран от #13, #16

  • 2 45орор4

    53 3 Отговор
    Европейският съюз, трябва да се защитава от САЩ, а не да търси от там защита.
    САЩ не мислят нищо добро на Европа, за това трябва да се дистанцираме от тях.

    Коментиран от #5

  • 3 Call of Duty

    16 2 Отговор
    Ясно е че няма как да се защитава защото нямат армия то сега не струват като съюз камо ли като военен а при тактически войни ядреното оръжие не е гарант който само прави площа за живеене негодна като Румяна Желева то се изисква и армия но и америте не са сигурен гарант това е лошото
  • 4 сара

    41 5 Отговор
    От кого ще се защитават ?

    Коментиран от #8

  • 5 Call of Duty

    3 29 Отговор

    До коментар #2 от "45орор4":

    Ясно е че си мислят своите интереси но по добре демократическо американски интереси от колкото европейски не заинтересовани държави с руско комунистическо и турско арабско влияние
  • 6 Тони Стругаро от механното

    42 1 Отговор
    А Европа от кого се опасява, че може да бъде военно нападната ? Спрете с тези глупости. Пари от комисионни при оръжейни поръчки прибирате, та за това е и цялата работа.

    Коментиран от #10

  • 7 Хи хи

    30 2 Отговор
    Е как нали трябва да си продават американското боклучаво въоръжение някъде.Още се чудя защо Франция не е напуснала тъпата им американска организация.

    Коментиран от #9

  • 8 Call of Duty

    3 18 Отговор

    До коментар #4 от "сара":

    Сара светът е пълен с кретени националисти а ти си питай до утре от кой , от толкова идиота по света все има от кого да се защитаваме
  • 9 Call of Duty

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хи хи":

    Не всичко американско е боклук но и трябва да си развиват в европа военно промишления комплекс а врагове има колкото искаш дори и измислени

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роналд Рейгън

    8 0 Отговор
    На Коненръза настана паника .
  • 12 Кирилов

    25 1 Отговор
    Това не е вярно! Може да се защити достъчно добре.

    Друг е въпросът, че не трябва да си създава врагове там, където ги няма!
  • 13 0оев023к

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Може би сезаблуждавате по името, но Солтенберг е евреин. От там е ясно защо го влече към САЩ.
    Фамилии завършващи на берг, щайн и ман, а зпочващи с голд, рубен, силвър и пр. са еврейски имена. Няма значение, че уж са норвежци, англиани, французи и пр.

    Коментиран от #23

  • 14 Хи хи

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Call of Duty":

    Отдавна съюза трябва да е Европа и Русия срещу Сащ и Китай но тъй като скандинавските държави и други пдали като Холандия и тн не сикат би трябвало Франция да напусне Нато и ЕС и да играе с руснаците срещу Сащ и Китай

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Call of Duty

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хи хи":

    По принцип е така понеже европейците не го разбират затова са със САЩ като Русия са им най близки но са се наплашили от комунизма и тамошните революции
  • 16 БАЙ Х@Й

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Столтенберг като младеж е ПРОТИВ членството в НАТО ! Столтенберг е премиер на страната си в момента на кървавия атентат на о-в Ютьойа! А днес......
  • 17 3о4рл3к

    18 6 Отговор

    До коментар #10 от "Call of Duty":

    Ми нали тия с лиавите венци ги развъждат американските НПО-та, бе!
    Същите тия американци, дето ми ги хвалиш. Що по живково време лилавите венци имаха по 1-2 деца и работеха без изключение, а сега при демократичните промени, така могъщо се размножават?!
    Купен писач си ти. За пица и кола си се продал.
    Нищо, ние ви свикнахме да ви отсяваме вече. А занае ли се?! Един ден може да се обърне пак палачинката, ама тогава няма да можете да избягате в САЩ, щото са ви такива приятели ,че за 30 години все още искат визи!

    Коментиран от #39

  • 18 патриота

    22 4 Отговор
    Пълни глупости. Европа можем и сами да се защитим.Англия и Франция са атомни държави. Самолетите са на световно ниво, а танковете са едни от най-добрите.Другият въпрос е от кой ще се защитаваме?? Руснаците искат да правят бизнес,нямат пари за водене на война.Китайците са твърде далеч.Та за какво са ни американците???

    Коментиран от #30

  • 19 RAPTOR

    5 14 Отговор

    До коментар #14 от "Хи хи":

    Тоя па ! ⁷ Я си сипи един Бояришник ,тегли си и една руска ваксина и си лягай

    ☆ USA

    Коментиран от #21

  • 20 Каишков

    14 4 Отговор
    Нали ЕС бил 500 милиона човека а Русия 150 милиона , пък не можел да се пази сам ?
    Сороснята нали се кикереха че били много , че били силни , че имали много танкове и самолети !
  • 21 Хи хи

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "RAPTOR":

    Хаха и кво са направили с тоя Раптор да е свалил нещо бе клоун.

    Коментиран от #25

  • 22 Наблюдател

    9 3 Отговор
    От кога да се защитава ЕС? 😀 Освен от османска Турция и кеаварите, които създадоха Идил в Сирия, други опасности не виждам.
  • 23 Колко да си тъп

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "0оев023к":

    Вярно ли е евреин ? Не ,не знам какво имаш в главата ,честно . Някаква странна субстанция от одходната канализация
  • 24 Сандо

    8 1 Отговор
    Сещам се само за едни нападатели на ЕС,с непривичен тен за европейци,повикани,поканени и добре обгрижвани от евробюрократите,незнайно по чия заповед.Най-лесно крепост се превзема чрез предателство отвътре,като последния пример е Горбачов.И набедените за врагове на ЕС гледат сеир и доволно потриват ръчички,вкл. и нарочените за спасител САЩ.
  • 25 RAPTOR

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хи хи":

    На майка ти гащите например

    Коментиран от #36

  • 26 Stéphanie 🎲

    7 4 Отговор
    Ахааа тук иде реч за друга интрига 😅„САЩ ще ни уважават като съюзници, ако сме честни и независими, с уважение към нашата отбрана“, -Макрон. „Трябва да продължим да градим сами своята независимост“, каза още той.Европейският съюз трябва да развие свой собствен капацитет за самостоятелно действие в секторите на технологиите, международните финанси и отбраната.😉Много похвално и смело обаче баба Меркел не мисли така вкопчила се е здраво в Америка 😂 до кога ли !!!

    Коментиран от #34

  • 27 Бай Кокич

    7 5 Отговор
    Това са пълни глупости ! Европа е може би най-силният континент в историята редом с Азия.Това че в момента ЕС се управлява от тъпи джендъри и подлоги не значи че Европа е слаба като военна и икономическа сила.Та само Англия и Франция имат 1000+ спечелени битки в своята история а да не говорим за водени битки.Когато краварите бяха още в каменната ера Европейските държави колонизираха целият свят.Европа махне ли се от САЩ и сближи ли се с Русия както трябва да бъди ще бъде водеща военна и икономическа сила.С читави и добри управници разбира се.Но кога това ще стане предстои да разберем :)

    Коментиран от #29

  • 28 Тряс

    9 3 Отговор
    И какво точно направи НАТО, когато орките налазиха Европа, та сега са седнали да реват като вдовица за... Нашествениците вече са пред къщите ви, а вие дрънкате празни тенекии за Русия, Китай, Идил и Афганистан...
  • 29 SONY

    4 8 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Кокич":

    Знаеш ли кога ще стане ? 🤣 Точно никога

    Преди това ще пратят Кочината педерация в небитието ,където и е мястото
  • 30 гжгж

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "патриота":

    От мюсюлманите, на които съсипаха държавите, внасяйки им демокрация.
  • 31 Тони Стругаро от механното

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Call of Duty":

    Нашия, то американските военни трябват на Европа за да я пазят от малцината ли според твоята логика ?
  • 32 Черен Петър

    6 3 Отговор
    И от кого ще се защитавате? Гледам, налазили са ви от вси страни, ама не военни, а едни брадясали доктори, инженери, архитекти, IT специалисти, които сами поканихте! От тях трябва да се защитавате, а за това щатите не са ви нужни...
  • 33 Gen Gurko

    6 2 Отговор
    Още насаждайте п-дерастията в ЕС и чакайте да имаме армия от мъже.
  • 34 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Stéphanie 🎲":

    Ами Германия има ограничение от ВСВ за въоръжение и Франция се опитва да бъде военна сила на Европа ..Англия напусна и единствено Франция има добро въоръжение ..но ще искат ли немски войници френски офицери и заповеди на френски !? Едва ли ..

    Коментиран от #38

  • 35 Мазен ЧИ_ФУТИН

    7 2 Отговор
    България няма от кой да се защитава,но едно е сигурно ЕС и НАТО са вредни за България и то опасно вредни
  • 36 Хо хо хо

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "RAPTOR":

    грешен отговор бе т.п
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хи хи

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    А да не мислиш че французите искат заповеди на немски.По-добре е дойчовците да се стягат и да учат френския
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Казуар

    0 2 Отговор
    ЕС има многобройно население, но при определена ситуация НАТО не може до се организира като единна сила. На това разчита Русия. И Великобритания е към НАТО.

    Коментиран от #42

  • 41 Обективен

    6 0 Отговор
    Столтенберг много добре знае, чеСДащ са тези, които застрашават ЕС, защото еддинствената цел на тази Империя на злото е да изболзва ЕС като щит, като си мислят, че започвайки война срещу Русия, ще излязат сухи, а единствените пострадали ще са същите тези глупаци от Брюксел, ако не бият шута на злото(САЩ)!
  • 42 Мисир

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Казуар":

    ти откъде разбра на какво разчита Русия? Боб ли Фърля или на кайве кльодаше!
  • 43 no name no face no number

    5 0 Отговор
    Тоя е като Дон Кихот търси си измислени вятърни мелници за врагове, за да осмисли глупавият си ден, лошото е, че му се връзват плиткоумните политици от еврогейската подметка на сащ
  • 44 САЩ СЕГА С НОВИЯТ

    5 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПРАВЯТ ПРОБЛЕМИ ПО ЦЯЛ СВЯТ! !!@@!!!
  • 45 един от многото

    4 0 Отговор
    Господи пази ме от приятели , от враговете си аз сам ще се пазя!
  • 46 ВИС

    0 0 Отговор
    познато ли ви е ? : "Елате вие да не идваме ние"
  • 47 Дядо Николай

    0 0 Отговор
    Стетенберг, кажи колко ти плаща под масата Военно промиления комплекс на САЩ, за да раздухваш постоянно военна психоза.