Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 16:16 6 578 20

Коронавирус: докога ще важат ограниченията, как ще се празнува по Коледа?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

От средата на октомври броят на новите зарази рязко тръгна нагоре - тъкмо поради това бяха взети и сега действащите мерки

Коронавирус: докога ще важат ограниченията, как ще се празнува по Коледа? - 1
Снимка: Shutterstock

Докога ще важат мерките заради COVID-19, как ще се празнува по Коледа, ще има ли фойерверки на Нова година? Германия вече има решение по тези въпроси, но не е изключено да се договорят още мерки. Ето какво се знае дотук:

Между Коледа и Нова година в Германия ще действат облекчени антипандемични мерки - за това са се договорили министър-председателите на федералните провинции. Конкретно това означава, че през празничните дни семействата ще могат да се срещат със свои роднини и приятели при максимален брой от десет души, без да се броят децата под 14-годишна възраст.

Германия удължава ограниченията

Същевременно стана ясно, че сегашните ограничителни мерки ще бъдат удължени почти до Коледа. Министър-председателите на федералните провинции се договориха, че мерките, които бяха одобрени в края на октомври, ще останат в сила до 20 декември. Официалното решение по въпроса ще бъде взето в сряда на срещата им с канцлерката Ангела Меркел, но още днес повечето въпроси вече се изяснени. Към хората в Германия ще бъде отправен апелът да си наложат самоограничения до Коледа и евентуално да излязат в доброволна карантина. Ранният старт на ученическата Коледна ваканция евентуално още на 19 декември ще облагоприятства такива мерки.

Така затворени остават ресторантите, кафенетата и всички други заведения, както и средищата за развлечение и спорт. Обсъждат се и допълнителни ограничения на социалните контакти. Засега не е ясно дали след 20 декември мерките ще се преразглеждат на всеки две седмици - в зависимост от епидемиологичната ситуация. И дали ще се правят известни отстъпки за регионите с нисък брой нови зарази.

Почти сигурно е, че на срещата между канцлерката и министър-председателите на провинциите ще се стигне и до спорове. Меркел е за по-строги мерки както по отношение на социалните контакти, така и за училищата, но на последната среща лидерите на провинциите наложиха вето по тези въпроси. Според очертаващото се сега решение, целта е най-вече учениците от началните класове да продължат да ходят на училище. По-големите ще учат отчасти онлайн, отчасти в училище, където ще трябва задължително да носят маски.

По въпроса за новогодишните фойерверки също се очертава решение. Те ще бъдат забранени на големи площади и други обществени места, за да се предотврати струпването на много хора, а местните власти ще имат право да налагат допълнителни ограничения. Но фойерверките ще се продават свободно.

Очаква се също така Германия да удължи и мерките за финансово подпомагане на застрашените фирми, на едноличните предприемачи и хората на изкуството, което ще струва на хазната нови милиарди евро.

Имаше ли ефект от мекия локдаун?

А какво донесоха мерките дотук? От средата на октомври броят на новите зарази рязко тръгна нагоре - тъкмо поради това бяха взети и сега действащите мерки. Те се отнасят преди всичко до възможностите за прекарване на свободното време. Затворени бяха театрите, киносалоните, музеите, ресторантите, плувните басейни и спортните съоръжения, а в личния живот на хората бяха въведени контактни ограничения. Отворени останаха магазините, училищата и предприятията.

В резултат от ограниченията беше свалена една от ключовите стойностите - репродукционното число. Наблюдателите обаче предупреждават, че този показател се влияе както от промените в стратегията за тестване, така и от ресурсите за тяхното провеждане и анализиране.

Доста по-еднозначни са данните от болниците: в момента в интензивните отделения са настанени 3600 пациенти с тежко протичане на COVID-19, в много клиники положението е напрегнато, а броят на смъртните случаи рязко се увеличи - от под 10 на ден в началото на октомври до над 200 към момента. Всички това води до извода, че т.нар. мек локдаун в Германия не е довел до очакваните резултати.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киряк Бойко турския везир

    19 0 Отговор
    Само Рамазан Байрам ще има вече.
  • 2 Бойко

    21 0 Отговор
    Боли ме шмайзера за германията, кажете за нас!

    Коментиран от #3

  • 3 Киряк Бойко турския везир

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    3 ти март,6 ти септември и Коледа ги забраних вече.
  • 4 Бен ХУР

    21 0 Отговор
    Оставани ПЪЛНО НЕ ПОДЧИНЕНИЕ!!!
  • 5 Дядо Гого

    10 0 Отговор
    Абе стига с тая чужбина. Нашите умници да кажат какво ще става в България. Германия ще се оправи и без нас
  • 6 Последния Софиянец

    18 6 Отговор
    Който иска Коледа да дойде утре в десет часа на големия протест срещу локдауна.

    Коментиран от #7

  • 7 Си ган

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Голям, голям, колко да е голям с 10 човека, за всички е осигурена беплатна вечеря :)
  • 8 БАЙ Х@Й

    9 1 Отговор
    Извънредно положение до изборите! На изборите ще се излиза от домовете с попълнена ПРАВИЛНО билетина! След изборите извънредното положение става НОВОТО НОРМАЛНО!
  • 9 Гошо

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: как ще се празнува по Коледа?
    Еми как,както и до сега ,сядаш на масата и почваш да празнуваш
  • 10 123

    3 1 Отговор
    Дойче Веле вече ще ви казва как да празнувате Коледа. Очаквайте новия Устав.
  • 11 кочо

    3 1 Отговор
    НА КОГО МУ ПУКА.Я СМЕ ЖИВИ Я........ЖИВЕИ ЗА МИГА.НАЗДРАВЕ.
  • 12 Матей

    5 1 Отговор
    И кел файда от вашите локдауни--никаква,ами защо тогава се правят,въпреки всички самоизолации(тъп евфемизъм,заместващ принудително домашно арестуване)?Правят се с цел ескалиращ терор и последващо налагане на ваксини като панацея и индулгенция,а също и паспортизация на ваксинираните,паспорта ще им служи за пропуск,а другите--под карантина,докато им уврат главите.това се очертава като план за действие на властите.
  • 13 БГВеган

    2 0 Отговор
    ДВ, как е правилно на германски?
    Яде ми се сиренье или не ми се яде сиренье на Коледа!

    Коментиран от #18

  • 14 реалистъ

    6 1 Отговор
    Комунистите били забранявали Коледа, а сега какво?
    Илюминатите-сатанисти също я забраниха!
  • 15 реалистъ

    8 0 Отговор
    Икономическо разорение и стерилност - добре дошли в новия световен ред.

    Операция Covid слага край на бялата раса и християнството.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОМЕНТАР

    2 0 Отговор
    Идиоти !!!!!!!
  • 20 Мненията

    1 0 Отговор
    Абсолютна глупост...! Над 200 умирали от корона в Германия...😅в немските новини го няма.
    А името на човека писал статията къде е?
    Модератора ще ме изтрие 😅