24 Ноември, 2020 20:00 4 767 19

Има ли корупция в Германия?

  • корупция-
  • германия

Подкупи се взимат не само в брой, но и под формата на услуги - билети за концерт, покани за ресторант, кредитни разрешения, както и в натура

Има ли корупция в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Макар да е сред 10-те държави с най-ниски нива на корупция, в Германия също не липсват случаи на злоупотреби. Само през 2019 година присъдите са 5428.

За нивото на корупция в Германия, както и в другите държави, обикновено се съди по два показателя. Първият е ежегодният рейтинг на "Трансперънси интернешънъл" (TI) за възприятието на корупция, който се съставя въз основа на анкети и експертни оценки.

Вторият показател е отчетът за наказуемите престъпления на Федералната криминална служба, която води статистика за различните видове нарушения за законите и знае колко от наказателните дела в определена година са били заведени по обвинение в корупция, колко от тях са стигнали изобщо до съда, и колко са получили заслужено наказание.

Корупцията е най-слабо разпространена в Нова Зеландия и Дания

Анализирайки ситуацията в 180 страни, експертите на TI са съставили рейтинг за 2019, в който Германия получава 80 точки от 100 възможни. Сбор от 100 точки означава липса на корупция, а нула - че тя е повсеместна.

Германия заема доста приличното девето място в тази класация, което си дели с Люксембург. Двете държави отстъпват пред Нова Зеландия и Дания с по 87 точки, Финландия с 86, също както и Швейцария, Сингапур и Швеция (по 85), Норвегия (84) и Нидерландия (82).

Последните места в класацията са за Сирия, Южен Судан и Сомалия – съответно 178-мо, 179-во и 180-то. Русия е 137-ма в тази класация с едва 28 точки. По толкова имат и Папуа-Нова Гвинея, Парагвай, Кения, Мавритания и Уганда.

Финансирането на политическите партии създава проблеми в Германия

Репутацията на Германия се влошава от правилата за финансиране на партиите. По мнение на ТI, би било по-добре, ако страната възприеме по-строги правила за паричните дарения за политическите партии. "Твърде често те заобикалят закона или се възползват от пропуски в него", се казва в отчета на организацията за 2019 година.

Стана известно например, че дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" е получила нелегални парични дарения от Швейцария в особено голям размер. TI смята, че е необходимо партиите в Германия да бъдат задължени да публикуват имената на спонсорите, които даряват сума над 2000 евро, както и да бъдат забранени всякакви дарения, надвишаващи сумата от 50 000 евро за година и партия. В момента на огласяване подлежат само суми над 10 000 евро, така че около 75 процента от дарените суми на практика остават с неясен произход, твърдят от антилобистката обществена организация LobbyControl.

В отчета на Федералната криминална служба за 2019, който бе представен тези дни, са регистрирани 5428 успешно завършени углавни дела по корупционни обвинения - това е с 42% повече, отколкото през 2018 година. Резкият скок обаче се обяснява със завършването на няколко обхватни разследвания, които съществено са повлияли на статистиката. Иначе в периода между 2015 и 2018 е имало постоянен спад в броя на делата за корупция.

Растат случаите на корупция при редовите чиновници

Към най-сериозните разкрития за корупция през 2019 спада делото срещу кмета на Регенсбург Йоахим Волбергс, който оказвал "услуги" на местни предприемачи, в замяна на което те правели дарения лично за него и за Социалдемократическата партия, в която той членува. След "отличилите" се е и бившият му колега от Инголщат Алфред Леман, който пък е член на ХСС. Докато заемал кметския пост, той помогнал на местна строителна фирма да получи поръчка за изграждането на ненужна, но скъпа звукозащитна стена, в замяна на което получил новопостроен апартамент на значително занижена цена.

По данни на Криминалната служба, в 67% от разкритите случаи подкупи са взимали държавни служители и чиновници, като броят на високопоставените сред тях - например кметове - намалява, докато броят при редовите чиновници и деловодители постоянно расте. Тъкмо от тях обаче зависи издаването на всевъзможни разрешителни - като тези за строеж.

А подкупи се взимат не само в брой, но и под формата на услуги - билети за концерт, покани за ресторант, кредитни разрешения, както и в натура - под формата на битова електроника, доставка на деликатеси и др. Пресмятайки размера на подобни нефинансови преимущества, Криминалната служба стига до фантастичната цифра от 52 милиона евро. А нанесените щети на обществото, пак по оценка на същата служба, възлизат на 47 милиона евро.

Германската криминална служба отчита и произхода на хората, уличени в корупция. Най-големият дял от тях - 80 процента - са германци, но делът на някои групи чужденци - например на турците - само за година се е увеличил със 125 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    11 3 Отговор
    В България наказателна отговорност носи само този който е взел ! ЗАЩО?Наказателна отговорност също/солидарно трябва да носи и този който е склонил/дал подкуп.Докато това не стане и двете страни да са еднакво подсъдни,корупцията ще е на почит у нас.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 минчо

    7 1 Отговор
    КАДЕ В ГЕРВАНИЯ ЛИ???РАЗБИРА СЕ... ТАМ ТЯХНИТЕ ПАРИ НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ГЕРМАНИЯ .КАКТО ТУК ОТ ХИПЕРМАРКЕТИТЕ...
  • 4 ИЯО запознат

    8 0 Отговор
    В България ако има и едно дело за корупция през цялата година ще си прережа вените с кеф.
  • 5 no name no face no number

    7 2 Отговор
    В капитализма няма изключения
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тони Стругаро от механното

    12 1 Отговор
    Много беше важно да вмъкнете Русия, а за САЩ на кое място е буква няма.

    Коментиран от #8

  • 8 Бойко Чекмеджиев

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тони Стругаро от механното":

    Франция, Англия, Италия също нещо липсват.
  • 9 Шкафбанк

    14 0 Отговор
    Потвърждаваме имаме клон в Германия !
  • 10 PSG FR

    13 2 Отговор
    Има и още как. Тя от там дойде и в България, не беше случайно и връзването на лева с марката на времето. И в ден днешен управляващите са се срастнали с германските и напират за еврото. Каквото им наредят от там или Козяк се изпълнява стриктно. Да се разбира така - Чичо Сам -> Бате Ханс -> Борисов/Костов/Сакскобургготски/Станишев/Доган...
  • 11 Wag

    10 6 Отговор
    От десетина години работя Г-я. Всичко и тука е навързано като в БГ. Без да не дадеш, неможе да вземеш. Всеки е на процент, като при нас, даже тука е по-организирано някак. Или кихаш на някой от архитектите, или на ръководителя на обекта, или боксуваш на място.
    Даже според мене това е държавата на измамите, които никак не са малко. Мнение от личен опит.
    Това е Капитализма.

    Коментиран от #12, #17

  • 12 реалиста

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "Wag":

    Тихо,русофил
  • 13 В.В.П.

    2 2 Отговор
    Преди 20 г,,,корумпирах,,,два фатмака в Немско с две кутии ,Боро...Смотаняци...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Навсякъде

    3 0 Отговор
    Корупцията е смазващия механизъм за функционирането на либерално пазарната икономика...!!!
  • 17 Гост като гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Wag":

    За много случай съм слушал, че не кихнеш ли няма мърдане. Така че си много прав. А седнали да ни говорят за корупция в България.
    Разликата е че там като ги хванат ги съдят, а тук размотаване до безкрай
  • 18 Един

    1 1 Отговор
    А!, не бе! Думата "ГЕШЕФТ" от къде е!
  • 19 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Корупция има навсякъде.
    Разликата е в това каксе върши и как реагират властите когато бъде разкрита.
Новини по държави: