24 Ноември, 2020 20:46 2 153 19

Още за COVID ваксините и пандемията в Европа

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • карантина

В редица европейски държави хората тази седмица ще разберат и при какви мерки ще могат да празнуват Коледа

Още за COVID ваксините и пандемията в Европа  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия анонсира сделка с американската компания „Модерна“ за купуване на произвежданите от нея ваксини. След подписването на договора утре гражданите на Европейския съюз ще могат да избират между 6 вида ваксини, за които има сключен договор с Комисията.

Договорът за закупуване на 160 милиона дози ваксини на „Модерна“ обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В Европа Германия и Великобритания започват ваксиниране на населението следващия месец, а Испания през януари.

Испания и Германия са първите държави-членки на Европейския съюз, които вече имат изготвена пълна програма за ваксиниране.

В Испания ваксината няма да е задължителна, а приоритетно ще бъде достъпна в 13 000 центъра в цялата страна за по-възрастните испанци и за здравните работници, обявиха властите.

Властите в Берлин поискаха от регионалните правителства да подготвят центровете си за ваксиниране до средата на декември.

Австрия също започва програма за ваксиниране през януари. Канцлерът Себастиан Курц заяви:

„Разчитаме да има одобрена ваксина до края на годината, което означава, че започваме ваксиниране през януари. Стратегията ни предвижда да започнем с рисковите групи, както и с медицинския персонал, а след това и останалата част от населението.“

Същевременно руските власти обявиха нови данни за ваксината „Спутник“. Те сочат, че тя е ефективна при 95% от случаите, а цената и ще бъде най-ниската в света, твърдят в Москва, под 20 евро.

Освен върху програми за ваксиниране европейските правителства се фокусират и върху масово тестване.

В Чехия премиерът Андрей Бабиш обяви, че до Коледа всички граждани ще имат право на безплатен антигенен тест. Съседна Словакия започна кампанията за масово тестване от началото ноември и вече е покрито почти цялото население.

В хърватската столица Загреб също започна масово тестване. В редица европейски държави хората тази седмица ще разберат и при какви мерки ще могат да празнуват Коледа.

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията и се очаква да обяви облекчения.

В Германия се очаква да позволят събиране на до 10 души за Коледа и Нова година. Мерките ще бъдат обсъдени утре между регионалните власти и канцлера Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШайкаФарма

    5 2 Отговор
    Ще ви набоцкаме наред всички, па после, кот са рекли началниците. конграчулейшънс!
  • 2 Айде още

    9 1 Отговор
    Аве не изпълнихте ли нормата за ковидновини страх и стрес за днес ? Вече е 21 ч , айде оставете хората да спят малко,! Днес с 245% преизпълнихте норматива, пускайте Венелина да пише за секс, че и хора трябва да се раждат ! Нвкой трябва да ги прави, а Боко вече не може!
  • 3 РЪМПЕЗИ

    6 2 Отговор
    ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕС ИМАТ ПЛАНОВЕ ИЗГОТВЕНИ С ПРЕЦИЗНА ТОЧНОСТ....САМО ПРИ НАС ПЛЮС МИНУС 50 %...БАРЦЕЛОНСКИ КАЗА...ВСЕКИ ДА СЕ СПАСЯВА ПОЕДИНИЧНО..
  • 4 реалистъ

    9 1 Отговор
    "В редица европейски държави хората тази седмица ще разберат и при какви мерки ще могат да празнуват Коледа"

    Илюминатите-сатанисти отдавна превърнаха най-светлия християнски празник - Христовото рождество, в панаир на кича и суетата, с кока-кола и лъскави реклами, стимулиращи само безумната консумация.

    Сега забраняват празника напълно!

    Коментиран от #8

  • 5 хъхъ

    12 0 Отговор
    Много бързат от ЕС, а иначе руската ваксина не била изпитана във времето, все едно американската е...но бързат да наливат пари във фармацевтичната мафия и да купуват отрова.
  • 6 Много скоро

    3 0 Отговор
    населението на Европа ще бъде с разтворени бузки за да получи "панацеята" за която ще плаща во веки.
  • 7 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Кои Ваксини бе? За ваксина трябват между 3 и 5 години. Ваксинацията ще се окаже по смъртоносна от самият вирус.

    Коментиран от #16

  • 8 Точка Омега

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "реалистъ":

    Ако си мислиш, че Христос е роден Декември..? 2 месеца са прибавени от император Юлий и Август в измисления ти календар.

    Коментиран от #13

  • 9 др Гей Билтс

    4 1 Отговор
    Еволюция! От овци до маймуни.

  • 10 Санитар

    5 1 Отговор
    Ваксините са експериментални и всички лекари го знаят.Не им прави чест на медиците,които призовават хората да се ваксинират,като опитни мишки безплатно,защото на запад се заплаща.Няма гаранция,че ваксините внесени в България са същите като тези в Европа

    Коментиран от #19

  • 11 Санитар

    6 1 Отговор
    Вече 30 години Европа и САЩ ни тровят с храни и понеже оцеляваме сега с ваксините ще ни довършат генетично
  • 12 А тук

    3 0 Отговор
    Има ли Бг такъв план. Не гАньо го интересуват кръчмите и да скалите да гледат тъпанар четата му. Конспирация... Тъпа и, прав е проф. Христов 80% олигофрени.
  • 13 БПЦ Светия синод

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Точка Омега":

    Каква Коледа? Българският народ е еретици. Празнуваме Великден като православните и Коледа като Католиците. Както викат братята сърби - какви вярващи сте, просто почивни дни да има, както ви е удобно. Даже се чудя защо не изместят Великден май месец, да се съчетае с Гергьовден за море в Гърция
  • 14 Като казахте

    3 0 Отговор
    Европа.Ко става с тази кашлица в Африка, че никой не разбра.
  • 15 Само СДС

    6 3 Отговор
    Никаква Коледа няма да празувате и ще излизате от вкъщи със смс разрешение като руснаците! Нека не се заблуждаваме! Този вирус е създаден за да се осъществи световна нео-комунистическа революция и национализация на частния бизнес! Правителствата навсякъде са принудени да затварят всички бизнеси, като целта е унищожаването на частния бизнес и национализирането му. Какво може да направим преди да ни унищожат? Вдигаме цените до небесата и това вече се случва от март месец насам. Ако ни затворят пак в петък цените ще станат още по две. Нео-комунистите се кефят зад компютрите си като вечни и здрави завинаги на заплата от Кремъл, но компютрите и сайтовете им също могат да замлъкнат, точно както ще замлъкнат и нашите ресторанти и магазини - с табелка затворено, или спукано гърне на десктопа кoгaтo ce oпитaт дa влязaт в любимитe cи caйтoвe завинаги зa тях! Разликата е в това, че ние бизнесът имаме спестени пари в банки, буркaнбaнки или дюшeци, c кoитo мoжeм зa изкaрaмe 10-15 гoдини бeз дa рaбoтим, а вие комунистите имате ла..а в гащите

    Коментиран от #17

  • 16 Мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    За създаване на ИСТИНСКА ваксина - ефективна и беопасна са нужни 20 до 25 години. Който твърди друго е мошеник. Не бъдете наивни!
  • 17 ЛЛЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само СДС":

    Много просто изказване чак нищо не се разбира
  • 18 Коронар

    0 0 Отговор
    Ще има ли статистика колко лекари у нас ще си сложат ваксина срещу корона вируса? Познавам доста, които не си слагат и за обикновен грип.
  • 19 Скептик

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Санитар":

    Храните, козметиците, перилните препарати у нас определено не са същите като тези от същите марки на Запад. Колко години продължи борбата в ЕС за да се уеднаквят съставките? Което съвсем не е сигурно. Та, как ще е с ваксините?