25 Ноември, 2020 14:32 1 860 1

Опасения за недостиг на лекарства във Великобритания без сделка за Брекзит

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • брекзит

Обединеното кралство изнася всеки месец около 45 милиона пратки с лекарства за ЕС и внася други 37 милиона от Евросъюза

Опасения за недостиг на лекарства във Великобритания без сделка за Брекзит  - 1
Снимка: Shutterstock

Във Великобритания доставките на важни лекарства, включително ваксини за коронавируса, могат да пострадат сериозно, ако правителството не постигне Брекзит сделка. Тези предупреждения идват на фона на критиките на плановете на премиера Борис Джонсън да позволи събиране на семейства за Коледа.

От Асоциацията на британската фармацевтична индустрия предупредиха за голямо оскъпяване, по-голяма бюрокрация и забавяне на доставки на медикаменти, ако търговска сделка за Брекзит не бъде постигната.

Изпълнителният директор на асоциацията Ричард Торбет заяви за Скай нюз, че поради сложността на регулациите в бранша се опасява, че проблеми могат да възникнат дори, ако има сделка, но без тя да е изпипана във всички области.

Великобритания изнася всеки месец около 45 милиона пратки с лекарства за ЕС и внася други 37 милиона от Евросъюза, което е голям търговски обем и ако доставките бъдат нарушени последиците за пациентите ще бъдат огромни, посочиха от асоциацията.

Тази загриженост идва на фона на оповестените снощи от правителството планове за Коледа, които позволяват събиране на до три семейства в рамките на пет дни по празниците и падане на забраната за пътуване.

Вероятно много британци са развълнувани от предоставената им възможност да празнуват Коледа по-нормално, но мярката бе критикувана както от здравните и научните експерти, които смятат, че събирането на семейства ще доведе до разпространение на заразата, така и от ресторантьорите хотелиерите, които пък негодуват, че се разрешава събиране на семейства по домовете, а на тях не се разрешава да отворят пълноценно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    1 2 Отговор
    Че нас какво ни интерисува? Нали ще се ваксинират. Пък после, който има проблеми си е негов приблем!