25 Ноември, 2020 16:32 3 038 13

Крайъгълен камък на стратегията на ЕС за ваксините

  • ваксина-
  • ваксини-
  • ес-
  • модерна-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • стела кириакиду

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка

Крайъгълен камък на стратегията на ЕС за ваксините - 1
Снимка: Shutterstock

Днешното споразумение с Moderna е още един важен крайъгълен камък на стратегията на ЕС за ваксините. Това заяви Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.

"Радвам се, че вече имаме шест сключени споразумения за ваксини. Това е ясен пример за Европейския здравен съюз в действие: Европейски съюз, който постига осезаеми резултати за своите граждани и е модел за сътрудничеството ни в областта на здравеопазването занапред. Безопасната и ефикасна ваксина е по-важна от всякога в помощ на възстановяването на нормалността и преодоляването на тази пандемия. Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност", посочи още Стела Кириaкиду.

Днес Европейската комисия одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините, този път с фармацевтичното предприятие Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

Сключеният днес договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac. Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология и производствения капацитет в Европа за снабдяване на целия ЕС.

На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, с тези споразумения ще бъде създадена възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства може да не се осъществят.

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа. На 15 октомври Комисията очерта основните стъпки, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, включително чрез разработването на национални стратегии за ваксиниране. Комисията въвежда обща рамка за докладване и платформа за наблюдение на ефективността на националните стратегии за ваксиниране.

Европейската комисия също така обяви ангажимента си за осигуряване на ваксина за всеки, който се нуждае от нея – навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. За тази цел от 4 май 2020 г. насам Комисията набра почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, по която се работи за обезпечаване на всеобщ достъп до изследвания, лечение и ваксини срещу коронавируса и за глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени навсякъде по света. Като част от усилията на „Екип Европа“ Комисията обяви, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и изпълнението на неговите цели в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“. На 12 ноември Европейският съюз обяви, че предоставя още 100 милиона евро безвъзмездни средства в подкрепа на механизма COVAX.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    23 5 Отговор
    Науката ще прави политиците на маймуни докато не срине измамната монетарна система, която произвежда само глад ,мизерия,неравенство и опростачване на хората.Издънките с ваксините те първа предстоят!
  • 2 Докато

    19 5 Отговор
    Се надлъгват кой да вземе милионите за недоказана ваксина Русия ще измислят такава и ще я използват.
  • 3 Перо

    24 1 Отговор
    То и "З Световна Война" така почва. С ваксината "Кипник" (Ема Томпсън дето я играе) против рак. Пък ЕС и особено Европейската солидарност ги видяхме на живо, когато Италия пламна. Как всички се изпокриха в миши дупки.
  • 4 Бай Манчо

    24 1 Отговор
    , а ще носят ли наказателна отговорност ако заради ваксината се обърка нещо или и те като зенека предварително заявяват , че не носят никаква наказателна отговорност .

    Коментиран от #7

  • 5 Мангъров

    15 8 Отговор
    Внимавайте, че в наночастиците е чипа за контрол! Супа топчета и чай - номер едно в борбата срещу Ковид! Днес в 18.30 на площада да палим маските на забраната да говорим!
  • 6 Blackthorn

    24 1 Отговор
    Не ви ги щем! Дръжте си ги!
  • 7 ЕК и фармацевтичната мафия

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Манчо":

    вече се споразумява, че производителите няма да носят отговорност при прояви на странични ефекти, инвалидизиране и дори смърт! Защо е това споразумение щом ваксините са безопасни?
  • 8 оня с коня

    2 8 Отговор
    Предвидливите и умни хора ще се ваксинират както с Руската,така и с Амер. Ваксини защото и двете държави са в състояние да пуснат МОДИФИЦИРАН ЩАМ на вируса,който може да бъде неутрализиран САМО с тяхната Ваксина.
  • 9 Георгиев

    6 0 Отговор
    Този автор не го чета. Много е пристрастен и зомбиран.

    Коментиран от #11

  • 10 Врачка

    9 0 Отговор
    Модерна,Модерна,колко да е Модерна?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Един

    6 0 Отговор
    "Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички" - демек НЕ ТРЯБВА да остане никой неваксиниран! Дотук с незадъжлителното ваксиниране! Вече е решено! Само стадото трябва да продължи да си блее и да ляга доброволно под ножа!
    Пичове, ставайте да ги изринем тия!
  • 13 Breaking Bad

    8 0 Отговор
    Малеее, Хитлер ще ни се види като плюшено зайче, пред това, което ни замислят тия!