25 Ноември, 2020 17:46 1 998 23

След сатира за Орбан: Будапеща обвини Германия в “нацистки похвати“

  • виктор орбан-
  • ес-
  • полша-
  • унгария-
  • нацистки похвати-
  • сатира-
  • нацисти-
  • върховенство на закона

Нарекоха Орбан "унгарски гулаш с уши"

След сатира за Орбан: Будапеща обвини Германия в “нацистки похвати“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Орбан напада критичните медии, Орбан се гушка с Русия, Орбан прокарва извънредно законодателство: унгарският премиер често е обект на закачки в сатиричното предаване „Heute Show“ по германската обществена телевизия ZDF. След такива предавания представители на унгарското правителство често се пенят и пишат обидено коментари.

За Орбан стана дума в шоуто и през миналата седмица. Комедиантката Каролин Кебекус на висок глас се възмути от ветото на Унгария и Полша срещу бюджета на ЕС. Тя нарече Орбан „унгарски гулаш с уши“ и предложи всички държави – без Унгария и Полша – да напуснат Евросъюза, след което да основат нов съюз на име EUODBUUP – зад това съкращение на немски се крие името „Европейски съюз без смахнатите Унгария и Полша“.

Нямаше как да се мине без коментар от страна на унгарското правителство. Този път обаче правителственият говорител и държавен секретар Золтан Ковач направо откачи. В понеделник той публикува становище на официалния правителствен сайт на английски език, където обикновено излизат само декларациите на Орбан и на кабинета му.

Според Ковач, за хумор и сатира в политиката имало място, но всичко си имало граници. Той твърди, че германското сатирично предаване за пореден път е прекрачило червената линия и е нарушило всякакво приличие, наричайки Орбан „идиот“, а Унгария и Полша „паразити“. Всъщност обаче нито Каролин Кебекус, нито водещият Оливер Велке използват думи като „идиот“ или „паразити“.

"Германците се смятат за по-висши"

Ала това не беше всичко. Ковач заяви, че германската обществена телевизия била „изцяло индоктринирана“ и разпространявала „по арогантен и зложелателен начин една унизителна карикатура на унгарския министър-председател“. Накрая правителственият говорител извади от цилиндъра и нацисткото минало: „Спомням си за едни други времена, когато германците се смятаха за по-висши и гледаха на нас изотгоре. Но това май не завърши много добре.“

Ковач тъй и не обясни обаче какво точно свързва 4-минутната сатира с безумната мания за величие на нацистите. От неговите думи не се разбира и друго нещо: Как точно би изглеждала една сатира за Виктор Орбан, която унгарското правителство ще сметне за приемлива? А и още нещо. Тъкмо унгарският правителствен говорител, който толкова често настоява да не се разпространяват лъжи за страната му, приписва на телевизионната сатира определения, които изобщо не са били използвани в нея. На този въпрос на ДВ Ковач досега не е реагирал.

"Пропагандно видео"

Унгарският държавен секретар Тамаш Менцер, който отговаря във Външното министерство за комуникацията и образа на Унгария в чужбина, също отправи срещу сатиричното шоу повече или по-малко ясни обвинения в нацистки възгледи. По унгарската телевизия М1 той заяви, че уважавал германците, но те „били готови на всичко“, само и само „да разрушат“ имиджа на Унгария зад граница. Излъчената сатира не била нищо друго, освен едно „пропагандно видео“. „А германците винаги са били силни в пропагандата,“ каза държавният секретар.

Унгарското правителство не за пръв път отправя срещу Германия обвинения в нацистки нагласи. През октомври правителственият говорител Ковач заяви, че бившата германска министърка на правосъдието и сегашна заместник-председателка на Европарламента Катарина Барлей използвала нацистки методи по отношение на Унгария и Полша. Поводът беше едно интервю, в което Барлей казва, че Унгария и Полша трябвало на изгладуват упоритостта си. Тогава Ковач написа в Туитър: „Коя точно част от своето ноу-хау по отношение на гладуването искате да използвате, госпожо Барлей? На Сталинград, на Ленинград или на Варшава?“

Виктор Орбан също е обвинявал Германия, и по-специално канцлерката Ангела Меркел, в нацистки похвати. В отговор на една реплика на Меркел, която всъщност искаше да свали напрежението, той каза: „Германците вече веднъж са пращали кавалерията – тогава под формата на танкове. Нашата молба е да не я пращат втори път. То още тогава не беше добра идея. И не сработи.“

Орбан намекваше за германската окупация на Унгария през март 1944 година. Преди това в една дискусия Меркел каза, че Германия се опитва да склони Унгария към спазване на принципите на демокрацията и правовата държава, но няма намерение „начаса да изпраща кавалерията“. Тогава репликата на Орбан произведе скандал между Берлин и Букурещ.

Бъркат сатирата с истински новини

Сега едва ли ще се стигне чак до междуправителствен скандал, макар че в същото това време унгарският обществен телевизионен канал М1, който е рупор на правителството и е изцяло свободен от политическа сатира, редовно и съвсем сериозно разпространява фалшиви новини за Германия. Например: че в страната е в пълен ход ислямизацията и дехристиянизацията. Този канал понякога дори излъчва германска политическа сатира, представена обаче като сериозни новини. През 2018 година например в централна новинарска емисия беше съобщено, че от уважение към мюсюлманите, по повод на Рамадана, германският град Есен (на немски думата означава „храна“, „хранене“) бил прекръстен във Фастен („постене“). Което всъщност беше шега от едно сатирично онлайн-списание.

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скоро

    30 1 Отговор
    Ще има и ислямски похвати с това размножаване на новите германци с чалмите

    Коментиран от #23

  • 2 реалистъ

    25 0 Отговор
    Нацистките им похвати не са чужди, да не би Хитлер да е дошъл от нищото, не...той просто е бил изразител на народната воля...
  • 3 хъхъ

    26 2 Отговор
    Германия се опитва да създаде Четвърти Райх - ЕС, но този път идеологията не е национал-социализъм, а крайно ляв джендъризъм и мулти-културализъм.

    Коментиран от #20

  • 4 питащ

    17 1 Отговор
    Що не направят сатира с участието на чичо Адолф и неговата дъщеря Ангела Хитлер?
  • 5 оня с коня

    5 17 Отговор
    Ето го РЕАЛНИЯТ ОБРАЗ на Орбан!Същият тоя Орбан,който Русофилите сочат за Пример и обясняват разпалено колко много превъзхождал Борисов.А това че Унгарецът "се гущка" с Русия не е заради Черните Й очи,а просто ЗА ДА СИ ПЪЛНИ Шкафчето.А че преди дни си появи Инфо как Орбан Разпределял фондовете в С.Стопанство на Кръг от фирми близки до Властта,това си е "друга Бира".

    Коментиран от #6

  • 6 питащ

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    А твоя любимец Бойко Три откъде си пълни шкафчето?
  • 7 hmhmhm

    19 1 Отговор
    Орбан да си го премести в другия крачол и да продължава все така!
  • 8 Ахахахахха меп за нацистите

    15 2 Отговор
    Германия си го проси. Забравиха руснаците как ги еваха 2 пъти за 20 години в миризливите им задници. Хахаха слава россии

    Коментиран от #12, #13

  • 9 12345

    14 1 Отговор
    Германия след като попадна под влияние на разпадащите се сащ и пусна маово мюсюлмани в страната върви упорито надалу.Не може да налага глупавите изисквания на сащ в ЕС/в частност на УНГАРИЯ/. Дали ще бъде с Русия Виктор Орбан и неговото правителство ще решат без Меркел.
  • 10 Хахаха

    12 2 Отговор
    Дойче веле откачи ...
    Германия без ЕС е гол охрюв.

    Коментиран от #11

  • 11 Хо хо хо

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Нормално при импотентна Франция а тя е такава още след Наполеон и без Англия а и със нея Германия си развява коня а и другите ги харесват та не виждам къде е проблема.
  • 12 Хо хо хо

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахахахха меп за нацистите":

    Да бе страшно ги еаха така че немските публични домове са пълни с рускини
  • 13 Хо хо хо

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ахахахахха меп за нацистите":

    ПСВ добре че спечелиха англичаните и французите с американска помощ щото Русия излиза победена от войната 1917-та та не знам кои са тия два пъти.

    Коментиран от #17

  • 14 Сандо

    9 1 Отговор
    Когато Унгария през ВСВ пращаше войски на Източния фронт и работеше за Хитлеристка Германия - беше добра.Сега,когато си гони интересите,стана лоша и обект на тъпи подигравки.Изводът от тази ситуация е валиден и за други страни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 барчо

    8 0 Отговор
    Ми унгарците могат да направят едно клипче как араби се радват по техния си начин на някоя германка и мъжът и тича в полицията да се жалва, а от там му отговарят, че няма нищо страшно, щого това ще зачестява и е новата политика на Меркел.
  • 17 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хо хо хо":

    Що тогава плащаме репарации на Русия след като бяхме сред загубилите, че нещо не ми е ясно??? Попрочети по-подробно историята и ще видиш, че Русия тогава не е сред победените. Дори да имаш най-големите военни победи, политиците могат да ги загубят, а същото се отнася и за обратното.

    Коментиран от #19

  • 18 не че нещо

    2 1 Отговор
    ама унгарците се биха рамо до рамо с нацистите...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Флин

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "хъхъ":

    Мдааа общо взето си прав. Обаче и сегашния им "райх" се срива с доста бързи темпове. За щастие на всички свободно мислещи, разбира се. Неолибералните фашаги затънаха до шията... Немците са малцинство в собствената си държава, нямат право на /различно / мислене, нямат право да са недоволни, нямат право да са нормални, немците нямат право да са немци... Добре дошли в Неолибералния фашистки райх

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 чудя се

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Скоро":

    А бе , като стояхте на опашката за влизане в Европейската общност се кълнехте, във друга Библия и друг Господ?
    Сега вече, няма наивници да инвестират в Унгария и ви идва нещо ташкън?
    ПАРИ НЕМА ДЕЙСТВАЙТЕ! .
    След пет години в Полша, ще е същия леш, както в Унгария днес.
    А в България, вече не говорим как да привлечем инвеститори а как да ги изгоним, за да правим каквото си искаме.
Новини по държави: