Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 13:07 4 633 20

Десетки доживотни присъди в Турция за пуча през 2016 г.

  • турция-
  • преврат-
  • фето

Според властите в Анкара групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат

Десетки доживотни присъди в Турция за пуча през 2016 г.  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турски съд произнесе присъди доживотен затвор за десетки от близо 500-те обвиняеми в съдебен процес за опита за преврат от 2016 г., предаде БТА.

Анадолската агенция и други турски медии съобщиха, че 25-има пилоти на Ф-16 са осъдени на доживотен затвор при строг режим, а четирима цивилни, т.нар. имами на групировката ФЕТО, обвинявана за опита за преврат, са получили по 79 доживотни присъди затвор.

Съдебният процес, в който са обвинени 475 души, от които 365 са под арест, се отнася до събитията в нощта на пуча във военновъздушната база Акънджъ в Анкара.

Базата беше в центъра на опита за преврат на 15 юли 2016 г., тъй като в нея пучистите бяха установили свой команден център за координиране на атаките, включително на въздушните удари по парламента и президентския дворец.

Там бяха отведени тогавашният началник на Генщаба на армията ген. Хулуси Акар и командващите силите и бяха държани за заложници, преди да бъдат освободени при операция на специалните части часове по-късно.

На четиримата „цивилни имами“ и военните бяха повдигнати обвинения в нарушаване на конституцията, опит за убийство на президента и умишлено убийство на десетки хора.

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат.

Над 250 души бяха убити, а около 2200 ранени при пуча.

Движението на Гюлен е признато за терористична организация в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    14 17 Отговор
    За предателите само така.
  • 2 нико

    14 9 Отговор
    предали били Ердо, да не им е султан и господар че да го предават.
  • 3 Дългият

    16 5 Отговор
    Как не успя този пуч....егати и каръка....
  • 4 Фейк Атентат

    3 4 Отговор
    По това си приличат и Двамата тъпаци Радев и Циганина
  • 5 Истината

    11 8 Отговор
    Как разбраха че са Гюленисти тези хора бе? До сега никой не ги е съдил. Няма доказателство че са Гюленисти. Слагат белезници на всички които са против Ердоган.

    Коментиран от #7

  • 6 Чочо

    10 2 Отговор
    Така трябва да се действа,не ги е страх че ще останат без пилоти и генерали,това ако беше в БГ армията ни щеше да е изчезнала,не че я има
  • 7 Хасан

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Има си следствие ,разпити ,свидетели ...Гюленисти това са организации създадени от Запада по време на Студената война за борба срещу влиянието на комунизма ..

    Коментиран от #12

  • 8 Хасан

    7 4 Отговор
    Интересното е че Европа ги закриля тези самоуки гюленисти имами ,а гони духовници които са завършили университет и са от Диянета
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кой ти го каза !?
  • 11 Къде са десетките

    0 0 Отговор
    Като всичко на всичко са 29????
  • 12 Алфа Вълкът

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ви го и на двамата! Какви Глисти-Млисти? Ердоган си направи сам преврата и си даде зелена светлина да премахне малкото адекватно мислещи турци. Тия сигурно ще ги трампят с някои кюрди в панделата или като пълни будали ще лежат и ще чакат Ердоган да възкреси османската империя!
  • 13 Call of Duty

    1 1 Отговор
    Преврата ако беше успешен вместо 500 хиляди в затвора сега има милиони загинали от коронавируси военни действия и некадърност на Ердоган

    Коментиран от #20

  • 14 Брендолета

    2 3 Отговор
    Ердо е ДЪРЖАВНИК. Възхитена съм от неговата политика. И 100℅ са от хората на Гюлен. Псевдопроповедника има снимка и с папа Йоан Павел II.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Тургут Йозал

    3 1 Отговор
    Тоз мискинин Ердоган сам си спретна този театър за да разчисти партийните си врагове.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Възхитената

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Брендолета":

    Този човек живее в дворец с 1000 стай, а половината хора умират от глад! И ти си била възхитена!?? Не разбирам хора, които възхваляват диктатори и се кланят на явно доказани престъпници! Отиди там като си възхитена толкова, да ти набие фереджето!
  • 18 Знайко

    0 0 Отговор
    Историята се пише от победителите. Щом не са успели-стават предатели и умират. Ако бяха успели-щяха да бъдат горди революционери. Ма как да са революционери, като Путин не беше дал съгласието си, за да бъде свален Ердоган. Даже напротив-възползва се и сега строи Турски поток ;)
  • 19 Знайко

    1 0 Отговор
    Историята се пише от победителите. Щом не са успели-стават предатели и умират. Ако бяха успели-щяха да бъдат горди революционери. Ма как да са революционери, като Путин не беше дал съгласието си, за да бъде свален Ердоган. Даже напротив-възползва се и сега строи Турски поток ;)
  • 20 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Call of Duty":

    Превратът ако беше преуспял Турция ще да се превърне във втора Сирия,..и тогава българите нямаше да могат да пазаруват там на евтения,..тези бебожнци гюленисти щяха щяха извършват много повече насилие и безчинства сред праведните мюсюлмани, както е било по времето на Ататюрк и Исмет юнони,..Именно тогава влиятелен държавник Мендерес е бил обесен че има религиозни убеждения.
Новини по държави: