26 Ноември, 2020 18:43 3 383 37

Турция премълчава по 40 000 нови инфекции на ден?

  • турция-
  • коронавирус-
  • инфекции-
  • истанбул-
  • пандемия-
  • здраве-
  • манипулации

Според преценки на експерти, турското правителство премълчава по около 40 000 нови инфекции дневно. Каква е истината?

Турция премълчава по 40 000 нови инфекции на ден? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От началото на ноември броят на новозаразените с коронавирус е нараснал значително. В сряда министърът на здравеопазването Фахретин Коча за първи път назова броя на положителните тестове: в цялата страна в момента общият брой на заразените и болните е 28 352.

До този вторник министърът съобщаваше в Туитър само броя на новозаразените, лекувани в болници. Така например данните от вторник вечерта бяха: "7381 нови инфекции, от които 4543 тежко болни".

Частичен локдаун заради COVID-19

Седмица преди това в турските болници са били лекувани два пъти по-малко пациенти с COVID-19. Заради покачващия се брой на заразените още миналия уикенд турското правителство наложи частичен локдаун: ресторантите и кафенетата в страната отново са затворени; възрастните над 65 години имат право да напускат домовете си само между 10 и 13 часа в работните дни от седмицата, а младите хора под 20 години - между 13 и 16 часа. На всички останали възрастови групи им е позволено в събота и неделя да излизат навън само във времето от 10 до 20 часа.

Ограниченията са замислени така, че възможно най-малко да пречат на трудовия делник и потреблението, т.е. да не нарушават нормалния ритъм на турската икономика.

Сигналът е ясен: по-строгите мерки трябва да покажат на населението, че турското правителство се отнася сериозно към пандемията. През последните месеци обаче имиджът му на кризисен мениджър пострада сериозно заради съмненията, че здравното министерство крие истинските размери на пандемията.

Така например през септември стана ясно, че от началото на пандемията властите са обявявали не всички случаи на положителни тестове за COVID-19, а само броя на пациентите, лекувани в болници. А това означава, че реалният брой на новозаразените е много по-висок от официално обявявания от правителството.

Особено данните, огласявани от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Републиканска народна партия (CHP), подхранват съмненията. Така например той съобщи, че само в понеделник в Истанбул във връзка с COVID-19 са починали 186 души. Малко преди това здравното министерство беше обявило, че в цялата страна починалите от коронавирус на този ден са 139.

Кметът на Истанбул е разтревожен. "Сън не ме хваща", казва той. "Обикновено през ноември погребваме дневно между 180 и 190 души. Сега обаче доближаваме 450." Директорът на гробищните паркове в района на Истанбул Айхан Коч тези потвърди тези данни пред ДВ: "През последните две седмици имаме експоненциален ръст на погребенията. Те са вече над 400 на ден".

"Положението сега е по-сериозно, отколкото по време на първата вълна през март и април", казва Осман Елбек, който работи в частна болница за белодробни и гръдни болести. Той и колегите му рисуват тревожна картина: значителен ръст на пациентите с COVID-19 и бързо изчерпващи се капацитети на болниците, включително и на частните клиники.

300% ръст на инфекциите?

Данните на Лекарската камара (TTB) също се различават значително от официалната статистика на турското правителство. Така например миналата седмица Камарата обяви 300 процента ръст на заразените през ноември спрямо октомври, което означава над 47 600 нови инфекции средно на ден. За тази статистика са събрани данните от 1270 лекарски кабинета в 73 различни града в страната. Ако тези числа са верни, то турското правителство премълчава по около 40 000 нови инфекции на ден.

Чиджем Арслан от Лекарската камара е убеден, че при този ръст на пациентите скоро ще бъде въведен и триаж за болните от COVID-19. Той е колегите му призовават за налагане на пълен локдаун в Турция - най-малко за две седмици, а още по-добре за цял месец.

Автори: Бурджу Каракаш, Даниел Белут


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо

    18 17 Отговор
    ЕЕЕЕ ТЕ ТУРЦИТЕ И АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД НЕ ПРИЗНАВАТ И НАД БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ!!!!!!НОРМАЛНО ЗА ТЯХ Е ДА ЛЪЖАТ!!!!!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 2 КОТарАК

    10 8 Отговор
    КОВИД-най доброто за фалшивата дума демокрация-вече в Нова Зеландия арестуват за изказ против мерките и грипа

    Коментиран от #10, #22

  • 3 Обикновен овчар

    12 6 Отговор
    В момента са 60 до нова година 70 милиона заразени! На планетата живеят над 8 милиарда човеци! Пандемията още не е в силата си и всички медии заедно с командирите си политиците лъжат светът!
  • 4 бибитко

    16 4 Отговор
    На нито една статия написана от зелето не вярвам
  • 5 ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ...

    15 3 Отговор
    Няма нужда от друг коментар.
  • 6 лош

    10 3 Отговор
    Балъци, ние се чудим как да ги докараме толкова на ден за да пращат пари от Европа за шкафа на Бойко
  • 7 КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП

    7 6 Отговор
    А РУСИЯ КОЛКО.....ПРЕМЪЛЧАВА

    Коментиран от #12

  • 8 Кънчо

    25 14 Отговор

    До коментар #1 от "Минчо":

    Какъв геноцид над българите те гони. Благодарение на турците ни има като народ. Ако не бяха те, със сигурност щяхме да изчезнем. За 500 години опазихме религия, традиции, идентичност...

    Коментиран от #19, #23, #30

  • 9 Кънчо

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "Минчо":

    Какъв геноцид над българите те гони. Благодарение на турците ни има като народ. Ако не бяха те, със сигурност щяхме да изчезнем. За 500 години опазихме религия, традиции, идентичност...
  • 10 Затваряне

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Да но в Нова Зеландия, Китай и Австралия си решиха напълно проблема, а останалата част от света се мъчи в агония нали.

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Гост

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Минчо":

    МУнчо, ти си турски наследник с българско самосъзнание!!!

    Коментиран от #32

  • 12 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОВИТО......МЪГЛЯВИНАТА ЗА БСП":

    То от кой мислиш взима пример султана ??!!
  • 13 Густо Майна

    9 2 Отговор
    Турция е близкият до нас лакмус, че тази мизерия докато масово не я превъртим в средностатистически грип няма да миряса. Защото за разлика от нас те наистина спазват, контролират и самоконтролират, глобяват без обяснение, дезинфекцират всичко, навсякъде и постоянно без да жалят средства, а самите препарати и защитни материали са буквално без пари, само и само... но резултата е видим, като при нас!
  • 14 КОТарАК

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Затваряне":

    радвам се че признаваш реално , че няма демокрация/след време ще разбереш че няма и страшен вирус а грип

    Коментиран от #18

  • 15 Jocer

    17 0 Отговор
    Не знам дали крият, но знам, че лекуват пациенти с ковид. Не съм чул руснаци болни от ковид да пълнят самолети и да ходят в Германия да се лекуват, но руснаци болни от ковид и отиващи в Турция да се лекуват има много

    Коментиран от #20

  • 16 Вируслав

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Затваряне":

    Ако ще трябва с години да живея, като тях - скотски, не благодаря! Здрави - прави хора по мазетата да треперим от страх. По-добре да ни няма!

    Коментиран от #31

  • 17 Hoho Boho

    4 1 Отговор
    Предишните данни били манипулирани и неточни.
    Сега пък има нови данни...

    Последно кои данни са истинските?
  • 18 Затваряне

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    Смъртността от всичко в страната последните седмици нараства много. А тя е най-показателната там тестовете нямат значение. Дали някой е умрял без, с или от няма особено значение щом е умрял. Ако смъртността се увеличава значи има проблем и то огромен. За седмицата от 9.11 до 15.11 (последната за която е обявена официалната статистика) са починали 3852 човека при обичайна смъртност през предходните 4 години между 2000 и 2100. Това е увеличение с повече от 80%.От това по-показателно няма. Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.

    Коментиран от #21

  • 19 В момента се поти

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Кънчо":

    И не ни научиха задължително на писмено и говоримо на турски език, най голямата им грешка.
  • 20 истината

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Jocer":

    Сравнение с българските, турските лекарства много по качествени, а за болниците им нямам думи, нашите са под всякаква критика
  • 21 КОТарАК

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Затваряне":

    цитат ,,,от 2000г.насам съм без прекъсване в сферата на траурните услуги денонощно. за 20. додини дестки хиляди са минали през ръцете ми но такова чудо като сегашното не съм виждал. от 3 седмици насам измря света , не от КОВИД разбира се, от това че нямаме медицина , от страха който се насади у хората. Не смеят да отидат на лекар , отлагат , чакат пандемията да премине и тогаз да идат и така си отиват. от 8 до 5 е работното време на администрацията за обработка на смъртни актове в София. от сутрин до ечер има опашка 20+ човека . Никога не е било . Направиха хората да предпочитат да умират преди да имат възможността да бъдат лекувани. За погребение в центр. гробища София се чака по 2 седмици""

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Ха-Хо

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Кога и при нас ще въведат подобен закон? Само, че не арест, а да ги пращат в Пирогов санитари. Нали няма вирус, не битрябвало да е проблем за тримата трола в сайта, бълващи по 100 коментара в час след всяка статия свързана с вируса. Най-големият им проблем обаче е, че вируса толкова се разпространи, че вече няма човек, който да не познава болен, починал или самият той да го е искарал.Никой вече не ви вярва на манипулациите.
  • 23 Hoho Boho

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кънчо":

    Турците трябва да се гордеят,
    че устискаха 500 г. и все пак оцеляха...
  • 24 Ха-Хо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    Айдеее, новата тролска мантра. До вчера обясняваха, че смъртността дори е по ниска от предходни години. Сега, след като на всички е ясно, че смъртността се е увеличила почти двойно, започнаха с друга тъпотия- видиш ли, хората умирали не от вирус, а от страх. :)
    Ей, за 30 сребърника и майка си ще погубите....

    Коментиран от #26

  • 25 Затваряне

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    Някои хора си мислят, че когато се правят на щрауси и си заравят главата в пясъка проблема ще изчезне. Това да отричаш всичко само защото така ти се иска е много елементарна и изключително вредна психологическа защитна реакция. Човек трябва да е много наивен, изобщо да не иска или да не може да мисли самостоятелно за да повярва, че пандемията е измислица.
    Това някой да се мъчи да манипулира целия свят да създава и подържа изкуствена истерия чрез измислен вирус, който реално не съществува дори и да допуснем за момент, че е възможно което е съмнително със сигурност е напълно икономически неизгодно. На всеки който иска да създаде такъв грандиозен световен заговор много по-изгодно ще му излезе да наеме много по-ограничен брой специалисти които да създадат ГМО вирус и да го пусне да се разпространява сред хората. Да не забравяме, че ГМО царевицата, доматите, овцете и т.н са няколко милиона или милиарда пъти по-сложни организми от един вирус. Технологията я има от поне десетки години със сигурност и вече е доста достъпна.
    Здравата логика показва, че ако има конспирация в пандемията тя със сигурност не би била в това, че вирус няма просто защото е по-лесно и евтино да създадеш вируса.
    Вирус има със сигурност дали естествен или изкуствено създаден е друга тема, но не малко хора се правят на щрауси и без да могат да се аргументират смислено заявяват няма такова нещо.Точно заради тях пандемията се разраства. Дали ще си щраус или ще мислиш самостоятелно зав

    Коментиран от #27

  • 26 КОТарАК

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ха-Хо":

    на мен никой не ми плаща и няма нужда-заможен съм/ пиша ги тия неща да излезете от вкъщи и да видите реалния живот а не да бъдете стадо и да ви плашат с грип

    Коментиран от #36

  • 27 КОТарАК

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Затваряне":

    аз къде съм писал че няма вирус? има-грип!

    Коментиран от #29, #33

  • 28 факт

    0 0 Отговор
    като у нас
  • 29 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "КОТарАК":

    Що не пуснат анкета.
    Има ли коронавирус
    1/ Да
    2/ Не
    3/ Не знам

    защото постоянно чувам как много хора
    отричат съществуването на короната,
    а аз мисля, че не е точно така
  • 30 минчо

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кънчо":

    ПРОСТО ЧЕТИ НИЩО ПОВЕЧЕ.ПИСНАЛО МИ Е ДА ВЛИЗАМ С ТАКИВА КАТО ТЕБ

    Коментиран от #34

  • 31 Затваряне

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вируслав":

    Те живяха така месец два така, а сега си имат предишния живот с изключение на международните пътувания за разлика от останала час от света където агонията ще се точи с години.
  • 32 минчо

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ЕЛА ДА ВИДИШ НА КОЙ СЪМ НАСЛЕДНИК😎😎😎
  • 33 Затваряне

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "КОТарАК":

    Обикновен гpип ама друг път.
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

    Коментиран от #35

  • 34 Кънчо

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "минчо":

    Какво да чета, преправената и пренаписаната история от комунистите ли? Чети я ти, то друго мозъка ти не може да възприеме. Само един простичък пример, десетилетия ти пълниха главата за Дядо Мраз, е, какво излезе, че не било Дядо Мраз, а Дядо Коледа. Те обичат да измислят и да промиват мозъци, ти си жив пример
  • 35 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Затваряне":

    ти за грип А или Б говориш..аа за короната/ явно не мога да ти докажа нищо и с цитати както с човека от погр. агенция/ жив и здрав , слагай си маската редовно
  • 36 Ха-Хо

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "КОТарАК":

    Ти не ни обяснявай от къде да излезем! По цял ден обикалям София и съм пределно наясно колко зле вече е положението. Познавам десетки, които се разболяха. Някои вече не са сред нас. Здрави, прави, ей така от "измисления" вирус.
  • 37 Call of Duty

    2 5 Отговор
    Нищо не премълчава докато Франция отваря врати при втора вълна то в Истанбул тече с пилна сила четвърта че какво друго да признават всички знаем некадърноста на Турция