26 Ноември, 2020 21:00 6 710 33

Да видим числата: колко смъртоносен е коронавирусът?

  • коронавирус-
  • смъртност-
  • пандемия-
  • втора вълна-
  • германия-
  • европа

Умират ли през втората вълна на пандемията повече хора, отколкото през пролетта?

Да видим числата: колко смъртоносен е коронавирусът? - 1
Снимка: Shutterstock

Защо броят на смъртните случаи в Германия расте?

От октомври насам броят на новите инфекции с коронавирус силно нараства. Но от средата на ноември се забелязва известен спад, макар че общото ниво остава като цяло високо. В Германия броят на хората, които са се заразили с коронавирус от началото на годината досега, вече доближава 1 милион.

Вече от седмици експертите предупреждават, че колкото повече нови инфекции има, толкова повече ще бъдат и случаите с тежко протичане на болестта и жертвите. От заразяването до развиването на симптоми - било то тежки или леки - обикновено изминава седмица. До евентуално влошаване на състоянието или евентуална смърт изминават още няколко дни, а може и седмици. Затова и броят на смъртните случаи в Германия нарасна точно сега - около три седмици след налагането на частичния локдаун. Шефът на германското Обединение на болниците Гералд Гас заяви на 2 ноември следното: "След две до три седмици броят на пациентите в интензивните отделения ще надмине рекордите от месец април".

И се оказа прав. На 25 ноември в интензивните отделения на Германия е имало 3781 пациенти с COVID-19. През април те са били най-много 2850. Един доклад на института "Роберт Кох" също подчертава тази тенденция: броят на свободните легла в интензивни отделения постоянно намалява. Ралф Крумкамп от германския Център за изследване на инфекциозните заболявания предполага, че е възможно броят на смъртните случаи да продължи да нараства, поради това, че увеличението им е следствие от увеличението на новите инфекции.

Втората вълна на пандемията е по-тежка от първата?

Нека погледнем числата. По брой на новите инфекции втората вълна е значително по-сериозна от първата. През пролеттта стойностите достигаха максимум до 6000 случая на денонощие, докато сега се регистрират до 23 000 нови зарази на ден. Редно е все пак тези числа да се разгледат в съотношение към броя на направените тестове. Докато през пролетта се правеха по 300.000 до 400.000 теста за коронавирус седмично, през последните седмици броят им се движи между 1,2 и 1,7 милиона.

По отношение на смъртните случаи картината е малко по-различна. Чак сега - в края на ноември бе достигнат пикът от първата вълна. Факт е, че на 25 ноември в Германия бе регистриран рекорден засега брой починали във връзка с COVID-19. Но ако погледнем средната стойност за период от 14 дни, ще видим, че сега тя е почти същата, като през пролетта.

По-висока ли е смъртността през втората вълна?

Не, тъкмо обратното е вярно. Поне засега. Делът на починалите спрямо общия брой на заразените сега е по-нисък от този през пролетта. В средата на април 2020 делът на починалите представляваше 6,98% от всички заразени. В края на октомври този процент е 0,94 на сто - т.е. Значително по-ниски. Данните за ноември все още не са окончателни. По-добрите резултати сега навярно се дължат и на по-добрата защита, оказана на рисковите групи от населението.

В абсолютни числа смъртността изглежда така: в края на октомври (44 календарна седмица) от COVID-19 са починали 1045 души, а през пролетта (14 календарна седмица) - 2252.

Има ли по-висока смъртност от обичайната за сезона?

Да, в Германия, както и в много други страни през 2020 са починали повече хора, отколкото през предходните години. Едно бързо сравнение между страните показва: в Германия е имало значително по-малко починали, отколкото в други европейски държави. Факт е обаче, че и в Германия разпространението на коронавируса е предизвикало по-висока смъртност от обичайната. Между март и началото на май 2020 в Германия по официални данни са починали повече хора, отколкото през същия период на предходните години. През 15-та календарна седмица (в началото на април) отклонението от обичайните стойности е било от плюс 14% спрямо средните стойности за същия период от предходните четири години. И в момента се забелязва тенденция на повишена смъртност.

Същата тенденция се наблюдава още по-отчетливо и в Европа като цяло. Данните на проекта European mortality monitoring (Euromomo) сочат, че смъртността в Европа през пролетта на 2020 е била значително по-висока от обичайната за този период. Данните от отделните европейски държави обаче са твърде различни: Испания, Франция или Белгия например са имали значително по-висока смъртност от обичайната, докато Финландия или Гърция са останали в рамките на обичайни нива.

Автор: Йоша Вебер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крака на лъжа

    37 4 Отговор
    Ако на лъжата краката бяха къси,
    на Борисов щяха да се сурнат по земята таш.ац.ите

    Коментиран от #14

  • 2 Страничен

    38 1 Отговор
    Какво ни интересува Германия ! Дайте актуални цифри за БГ!

    Коментиран от #6, #10, #19

  • 3 РЪМПЕЗИ

    18 2 Отговор
    НИЕ СМЕ ПЪРВИ...НЯМА ГЕРМАНИЯ НЯМА ЦЕЛИЯТ СВЯТ...ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА...
  • 4 Обикновен овчар

    2 6 Отговор
    В новата система на управление с помоща на иновациите и технологиите науката може да достави храна и вода до всяко човешко същество !Политиката и религията са вече вън от играта !

    Коментиран от #12

  • 5 минчо

    28 5 Отговор
    ДА ВИДИМ КОЛКО Е СМЪРТОНОСЕН ИСПАНСКИЯ ГРИП!!!! ОТ СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ 1.5 МИЛЯРДА ПОЧИНАЛИ 120 МИЛИОНА.А СЕГА СТРАШНИЯ КОВИД 19 ОТ НАСЕЛЕНИЕ 7.8 МИЛЯРДА НАСИЛИНИЕ СА ПОЧИНАЛИ ОКОЛО 2 МИЛИОНА.!!!!!😁😁😁😂😂😂😂Е СЕГА МАТЕМАТИЦИТЕ ДА СМЯТАТ ПРОЦЕНТИ!!!!!😁😁😁😂😂😂😂
  • 6 минчо

    27 4 Отговор

    До коментар #2 от "Страничен":

    НАМЕРИ СТАТИСТИКАТА НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ РАК ИНСУЛТИ ИНФАРКТИ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ !!!!Е ТОВА ЩЕ ТИ Е ЦИФРАТА И НА КОВИД 19
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сополи

    15 2 Отговор
    и слуз се сипе от гербавите подлоги и пропагандисти - "корона", "локдаун", мьек"локдаун"(като на министъра китката) - стига, никой не ви слуша и не ви вярва вече :)
  • 9 1912

    23 5 Отговор
    Много ми е интересно как ги изчисляват тези починали ОТ коронавирус, като продължават да не се правят аутопсии?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БПФК

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "1912":

    Нали, майна! Няма починали от нищи друг - вече е невъзможно да не умреш от коркума-НЕвирост!
  • 12 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Обикновен овчар":

    !Политиката и религията са вече вън от играта ! -е точно тука си в ГЕНЕРАЛНА грешка-базисна такава и с тая грешка започваш да използваш грешна координатна система-и суответните резултати от разсужденията ти са изкривени т.е. неверни
  • 13 нашия

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Цифри а БГ":

    а ти виждал ли си протокол за регистрация -регистрирани 0 а глсували над 3000-защото аз видях -всяка система е пробиваема но важен е контрола след това да е истински -който е пипал да ходи да лежи-и нещата ще си дойдат на мястото
  • 14 Шамара

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Крака на лъжа":

    Приготви си памук да ги подпираш!
  • 15 Айде бе

    21 2 Отговор
    Яко ще се мре яко.Ваксината е важна...парите.20 човека край мен го изкараха.....грип като грип...ама колко умряха от друго....дето нямаха болнична помощ.Карайте си живота гледайте си ДЕЦАТА и без бтв и нова

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 16 пурко

    4 2 Отговор
    ше ви в щабовете и психарите зном оз кво треа амаааа
  • 17 Бачо Киро

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Така е, всеки личен опит, мой или на познати, е точно като твоя.
  • 18 Да ама

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Няма кой да разбере, калпав матрял
  • 19 Просто

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Страничен":

    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години.
  • 20 Дабе да

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Обикновен гpип ама друг път.
    По скоро ГМО тунингована заразна настинка.
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

    Коментиран от #26

  • 21 Днес

    7 3 Отговор
    Почина от ковид един от най- добрите ни оперни певци Камен Чанев!. Поклон!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Hoho Boho

    5 0 Отговор
    "че колкото повече нови инфекции има,
    толкова повече ще бъдат и случаите
    с тежко протичане на болестта и жертвите"
    Това е ГЕНИАЛНО!

    ОСТАНАЛОТО Е СЪЩАТА БОЗА.
  • 24 Хохо секса

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като се оправиш, разчитай на мене...
  • 25 Д. Петров

    6 1 Отговор
    Когато имаше много починали в Швеция, без забрани, медиите се спукваха да ги плюят. Защо сега никой не пише как яко мрът там!?
  • 26 Айде бе

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дабе да":

    Пак математици дават компетентно мнение.Данните за смъртността през 2020 са прогнозни ! И наясно ли си колко пъти за тази година си чул думите: ЗАРАЗЕН ПОЧИНАЛИ КАРАНТИНИРАНИ ИНФЕКЦИЯ МАСКИ това е денонищно облъчване.Айде сметни 10 млд. ваксини по 50 долара колко са , че моят калкулатор е стар и ми дава някаква грешка
  • 27 бтгнт

    1 0 Отговор
    Това са данни за германия.

    За всяка държава е различно
  • 28 Рошко

    6 0 Отговор
    Числата са такива каквито ги напишат, а пишат тези на които им плащат, а плащат тези които имат пари, овцете нямат думата
  • 29 Тиквун XIV

    2 0 Отговор
    Важното да има кораби и самолети,болници не ви трябват!!
    Бойко купи и няколко танка поне да имаме нещо ,че сме осрани до петите,К@вал такъв!!!
  • 30 БРЦК

    0 0 Отговор
    Вижте тази картинка е продукт на човешка фантазия . Аз мога да напиша и опиша страшна ситуация граничеща с крах на човечеството . Но това е лъжа . Сумирали сме всички по статистика с ковид от началото не отговарят на сегашната отчетност
  • 31 ракетко

    1 0 Отговор
    у нас като стигнем 7000 умрели и ще приклучи всичко
  • 32 волен сидеров

    0 0 Отговор
    КОЙ ЛИ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ НА ТЕЗИ НАГЛАСЕНИ ЦИФРИ ,ПЛАШЕТЕ СЕБЕ СИ .ХОРАТА ВЕЧЕ ДОРИ И ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ НЕ ХОДЯТ НА ДОКТОРИ-НЕ ИМ ПУКА
  • 33 Колчо

    0 0 Отговор
    Защо в Германия и тук ? Бабичката и оня дето и козирува. Едни и същи управници. Висока смъртност.