5 924 33

Да видим числата: колко смъртоносен е коронавирусът?

Умират ли през втората вълна на пандемията повече хора, отколкото през пролетта?

Да видим числата: колко смъртоносен е коронавирусът?
Снимка: Shutterstock

Защо броят на смъртните случаи в Германия расте?

От октомври насам броят на новите инфекции с коронавирус силно нараства. Но от средата на ноември се забелязва известен спад, макар че общото ниво остава като цяло високо. В Германия броят на хората, които са се заразили с коронавирус от началото на годината досега, вече доближава 1 милион.

Вече от седмици експертите предупреждават, че колкото повече нови инфекции има, толкова повече ще бъдат и случаите с тежко протичане на болестта и жертвите. От заразяването до развиването на симптоми - било то тежки или леки - обикновено изминава седмица. До евентуално влошаване на състоянието или евентуална смърт изминават още няколко дни, а може и седмици. Затова и броят на смъртните случаи в Германия нарасна точно сега - около три седмици след налагането на частичния локдаун. Шефът на германското Обединение на болниците Гералд Гас заяви на 2 ноември следното: "След две до три седмици броят на пациентите в интензивните отделения ще надмине рекордите от месец април".

И се оказа прав. На 25 ноември в интензивните отделения на Германия е имало 3781 пациенти с COVID-19. През април те са били най-много 2850. Един доклад на института "Роберт Кох" също подчертава тази тенденция: броят на свободните легла в интензивни отделения постоянно намалява. Ралф Крумкамп от германския Център за изследване на инфекциозните заболявания предполага, че е възможно броят на смъртните случаи да продължи да нараства, поради това, че увеличението им е следствие от увеличението на новите инфекции.

Втората вълна на пандемията е по-тежка от първата?

Нека погледнем числата. По брой на новите инфекции втората вълна е значително по-сериозна от първата. През пролеттта стойностите достигаха максимум до 6000 случая на денонощие, докато сега се регистрират до 23 000 нови зарази на ден. Редно е все пак тези числа да се разгледат в съотношение към броя на направените тестове. Докато през пролетта се правеха по 300.000 до 400.000 теста за коронавирус седмично, през последните седмици броят им се движи между 1,2 и 1,7 милиона.

По отношение на смъртните случаи картината е малко по-различна. Чак сега - в края на ноември бе достигнат пикът от първата вълна. Факт е, че на 25 ноември в Германия бе регистриран рекорден засега брой починали във връзка с COVID-19. Но ако погледнем средната стойност за период от 14 дни, ще видим, че сега тя е почти същата, като през пролетта.

По-висока ли е смъртността през втората вълна?

Не, тъкмо обратното е вярно. Поне засега. Делът на починалите спрямо общия брой на заразените сега е по-нисък от този през пролетта. В средата на април 2020 делът на починалите представляваше 6,98% от всички заразени. В края на октомври този процент е 0,94 на сто - т.е. Значително по-ниски. Данните за ноември все още не са окончателни. По-добрите резултати сега навярно се дължат и на по-добрата защита, оказана на рисковите групи от населението.

В абсолютни числа смъртността изглежда така: в края на октомври (44 календарна седмица) от COVID-19 са починали 1045 души, а през пролетта (14 календарна седмица) - 2252.

Има ли по-висока смъртност от обичайната за сезона?

Да, в Германия, както и в много други страни през 2020 са починали повече хора, отколкото през предходните години. Едно бързо сравнение между страните показва: в Германия е имало значително по-малко починали, отколкото в други европейски държави. Факт е обаче, че и в Германия разпространението на коронавируса е предизвикало по-висока смъртност от обичайната. Между март и началото на май 2020 в Германия по официални данни са починали повече хора, отколкото през същия период на предходните години. През 15-та календарна седмица (в началото на април) отклонението от обичайните стойности е било от плюс 14% спрямо средните стойности за същия период от предходните четири години. И в момента се забелязва тенденция на повишена смъртност.

Същата тенденция се наблюдава още по-отчетливо и в Европа като цяло. Данните на проекта European mortality monitoring (Euromomo) сочат, че смъртността в Европа през пролетта на 2020 е била значително по-висока от обичайната за този период. Данните от отделните европейски държави обаче са твърде различни: Испания, Франция или Белгия например са имали значително по-висока смъртност от обичайната, докато Финландия или Гърция са останали в рамките на обичайни нива.

Автор: Йоша Вебер

Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Крака на лъжа

  37 4 Отговор
  Ако на лъжата краката бяха къси, на Борисов щяха да се сурнат по земята таш.ац.ите

  Коментиран от #14

 • 2 Страничен

  38 1 Отговор
  Какво ни интересува Германия ! Дайте актуални цифри за БГ!

  Коментиран от #6, #10, #19

 • 3 РЪМПЕЗИ

  18 2 Отговор
  НИЕ СМЕ ПЪРВИ...НЯМА ГЕРМАНИЯ НЯМА ЦЕЛИЯТ СВЯТ...ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА...
 • 4 Обикновен овчар

  2 6 Отговор
  В новата система на управление с помоща на иновациите и технологиите науката може да достави храна и вода до всяко човешко същество !Политиката и религията са вече вън от играта !

  Коментиран от #12

 • 5 минчо

  28 5 Отговор
  ДА ВИДИМ КОЛКО Е СМЪРТОНОСЕН ИСПАНСКИЯ ГРИП!!!! ОТ СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ 1.5 МИЛЯРДА ПОЧИНАЛИ 120 МИЛИОНА.А СЕГА СТРАШНИЯ КОВИД 19 ОТ НАСЕЛЕНИЕ 7.8 МИЛЯРДА НАСИЛИНИЕ СА ПОЧИНАЛИ ОКОЛО 2 МИЛИОНА.!!!!!😁😁😁😂😂😂😂Е СЕГА МАТЕМАТИЦИТЕ ДА СМЯТАТ ПРОЦЕНТИ!!!!!😁😁😁😂😂😂😂
 • 6 минчо

  27 4 Отговор

  До коментар #2 от "Страничен":

  НАМЕРИ СТАТИСТИКАТА НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ РАК ИНСУЛТИ ИНФАРКТИ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ !!!!Е ТОВА ЩЕ ТИ Е ЦИФРАТА И НА КОВИД 19

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Сополи

  15 2 Отговор
  и слуз се сипе от гербавите подлоги и пропагандисти - "корона", "локдаун", мьек"локдаун"(като на министъра китката) - стига, никой не ви слуша и не ви вярва вече :)
 • 9 1912

  23 5 Отговор
  Много ми е интересно как ги изчисляват тези починали ОТ коронавирус, като продължават да не се правят аутопсии?

  Коментиран от #11

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 БПФК

  10 6 Отговор

  До коментар #9 от "1912":

  Нали, майна! Няма починали от нищи друг - вече е невъзможно да не умреш от коркума-НЕвирост!
 • 12 нашия

  6 1 Отговор

  До коментар #4 от "Обикновен овчар":

  !Политиката и религията са вече вън от играта ! -е точно тука си в ГЕНЕРАЛНА грешка-базисна такава и с тая грешка започваш да използваш грешна координатна система-и суответните резултати от разсужденията ти са изкривени т.е. неверни
 • 13 нашия

  6 1 Отговор

  До коментар #10 от "Цифри а БГ":

  а ти виждал ли си протокол за регистрация -регистрирани 0 а глсували над 3000-защото аз видях -всяка система е пробиваема но важен е контрола след това да е истински -който е пипал да ходи да лежи-и нещата ще си дойдат на мястото
 • 14 Шамара

  0 5 Отговор

  До коментар #1 от "Крака на лъжа":

  Приготви си памук да ги подпираш!
 • 15 Айде бе

  21 2 Отговор
  Яко ще се мре яко.Ваксината е важна...парите.20 човека край мен го изкараха.....грип като грип...ама колко умряха от друго....дето нямаха болнична помощ.Карайте си живота гледайте си ДЕЦАТА и без бтв и нова

  Коментиран от #17, #18, #20

 • 16 пурко

  4 2 Отговор
  ше ви в щабовете и психарите зном оз кво треа амаааа
 • 17 Бачо Киро

  10 2 Отговор

  До коментар #15 от "Айде бе":

  Така е, всеки личен опит, мой или на познати, е точно като твоя.
 • 18 Да ама

  2 2 Отговор

  До коментар #15 от "Айде бе":

  Няма кой да разбере, калпав матрял
 • 19 Просто

  5 6 Отговор

  До коментар #2 от "Страничен":

  Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години.
 • 20 Дабе да

  9 4 Отговор

  До коментар #15 от "Айде бе":

  Обикновен гpип ама друг път. По скоро ГМО тунингована заразна настинка. Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България. 0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%. Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?

  Коментиран от #26

 • 21 Днес

  7 3 Отговор
  Почина от ковид един от най- добрите ни оперни певци Камен Чанев!. Поклон!!!
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Hoho Boho

  5 0 Отговор
  "че колкото повече нови инфекции има, толкова повече ще бъдат и случаите с тежко протичане на болестта и жертвите" Това е ГЕНИАЛНО! ОСТАНАЛОТО Е СЪЩАТА БОЗА.
 • 24 Хохо секса

  2 0 Отговор

  До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Като се оправиш, разчитай на мене...
 • 25 Д. Петров

  6 1 Отговор
  Когато имаше много починали в Швеция, без забрани, медиите се спукваха да ги плюят. Защо сега никой не пише как яко мрът там!?

 • 26 Айде бе

  3 0 Отговор

  До коментар #20 от "Дабе да":

  Пак математици дават компетентно мнение.Данните за смъртността през 2020 са прогнозни ! И наясно ли си колко пъти за тази година си чул думите: ЗАРАЗЕН ПОЧИНАЛИ КАРАНТИНИРАНИ ИНФЕКЦИЯ МАСКИ това е денонищно облъчване.Айде сметни 10 млд. ваксини по 50 долара колко са , че моят калкулатор е стар и ми дава някаква грешка
 • 27 бтгнт

  1 0 Отговор
  Това са данни за германия. За всяка държава е различно
 • 28 Рошко

  6 0 Отговор
  Числата са такива каквито ги напишат, а пишат тези на които им плащат, а плащат тези които имат пари, овцете нямат думата
 • 29 Тиквун XIV

  2 0 Отговор
  Важното да има кораби и самолети,болници не ви трябват!! Бойко купи и няколко танка поне да имаме нещо ,че сме осрани до петите,К@вал такъв!!!
 • 30 БРЦК

  0 0 Отговор
  Вижте тази картинка е продукт на човешка фантазия . Аз мога да напиша и опиша страшна ситуация граничеща с крах на човечеството . Но това е лъжа . Сумирали сме всички по статистика с ковид от началото не отговарят на сегашната отчетност
 • 31 ракетко

  1 0 Отговор
  у нас като стигнем 7000 умрели и ще приклучи всичко
 • 32 волен сидеров

  0 0 Отговор
  КОЙ ЛИ ИМ ВЯРВА ВЕЧЕ НА ТЕЗИ НАГЛАСЕНИ ЦИФРИ ,ПЛАШЕТЕ СЕБЕ СИ .ХОРАТА ВЕЧЕ ДОРИ И ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ НЕ ХОДЯТ НА ДОКТОРИ-НЕ ИМ ПУКА
 • 33 Колчо

  0 0 Отговор
  Защо в Германия и тук ? Бабичката и оня дето и козирува. Едни и същи управници. Висока смъртност.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.