27 Ноември, 2020 07:45 1 974 5

Франция: Вечерният час остава, изключение ще има за празничните дни

  • франция-
  • коронавирус

Едва догодина - от 20 януари, може да се очаква отпадане на останалите санитарни мерки

Франция: Вечерният час остава, изключение ще има за празничните дни  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френското правителство обяви следващите стъпки за постепенно намаляване на рестрикциите, след като разпространението на коронавируса бележи спад през последните дни.

"Рано е да се говори за отмяна на карантината, но можем да пристъпим към следващия етап" - посочи френският премиер Жан Кастекс в изявление заедно с част от правителството.

Всички магазини и щандове, затворени досега, ще могат да отворят от 28 ноември. Санитарният протокол обаче предписва разстояние от 8 кв. м между клиентите.

Ще отворят и автошколите и агенциите за недвижими имоти. Периметърът на разходките на французите ще се разшири до 20 км в рамките на три часа.

Ако разпространението на заразата продължава да спада, премиерът обеща отмяна на карантината преди Коледа.

Кината, театрите и концертните зали се надяват да отворят на 15 декември.

Декларациите и вечерният час остават, изключение ще има за празничните дни, но и за семейните събирания ще има рамки.

Ресторантите и кафенетата още дълго няма да приемат посетители и ще разчитат на държавните помощи.

Едва догодина - от 20 януари, може да се очаква отпадане на останалите санитарни мерки.

Междувременно Франция обяви, че се подготвя да започне да разпределя ваксините срещу новия коронавирус още в края на декември.

„Не може да се каже дали масовата ваксинация ще ни позволи да се отървем от този вирус и напълно да възвърнем предишния си живот, защото не е ясно колко точно ще трае защитата, осигурена от евентуалните ваксини“, каза Веран.

Отбелязвайки широкоразпространения скептицизъм във Франция относно надеждността на ваксините, министърът обеща прозрачност в политиката за ваксините и скорошно обявяване на планове за това кой първи ще ги получи и как.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че властите няма да направят ваксинацията задължителна, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    0 5 Отговор
    Па дано пък празнуват като за последно, е май идеята

    Коментиран от #4

  • 2 Violin Ivanoff

    1 3 Отговор
    Никой няма да има пукнат грош за питка със сол, камо ли настроение за празници.

    Коментиран от #5

  • 3 PSG FR

    4 2 Отговор
    Франция се справя повече от добре. Когато карантината започна случаите подскочиха до 80 000 в началото на месеца, през последните дни са 13-14 000 на ден, в неделя бяха под 4 500.
    Говорим за население точно 10 пъти по-голямо от това на България.
    Според мен заветната бройка под 5 000 на ден през седмицата е постижима до средата на декември. Това се равнява на 500 в България спрямо населението.
  • 4 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Рошко по-някока си много умен ти се възхищавам,ама по- някога пишеш глупости.Макрон се справя много добре ,хората тук са добре само афроараби и португета които са предимно са строители го забелват малки магазини умират, малкият бизнес.. .Другите сме добре още ,дори няма да направят ваксинацията задължителна 😉👍.
  • 5 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Violin Ivanoff":

    Дали грешно инфо 😂ела виж какво пазаруване пада, а колко поръчки по онлайн магазините.Фирмите за доставка едва насмагат .В Америка,Италия ... се влачат по корем ,тук сме добре