27 Ноември, 2020 08:20 2 987 1

Предпазлив оптимизъм! Борис Джонсън не изключва затваряне за Нова година

  • великобритания-
  • коронавирус

Мерките ще бъдат преразглеждани на всеки две седмици, което означава, че преди Коледа може да има промени в степента на карантината в някои райони

Предпазлив оптимизъм! Борис Джонсън не изключва затваряне за Нова година  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън не изключи възможността от локдаун за Нова година, ако британците отстъпят в борбата срещу коронавируса, а неговият главен медицински съветник предупреди хората да не прегръщат възрастните си роднини по Коледа.

Англия излиза от пълна карантина на 2 декември и премиерът образно заяви на специална пресконференция по този повод, че "целта му сега е да не бъде вдигнат крака от гърлото на настъпения звяр". "Ако отстъпим отново, ще загубим контрол над вируса и това ще ни върне към локдаун за Нова година", допълни Джонсън.

Изказването му идва след оповестяването на това кои райони в каква местна карантина ще бъдат по тристепенната скала след 2 декември. А новата схема показва, че 55 милиона британци, или почти цялото население, ще попаднат в двете най-високи степени, които забраняват контакти между семейства по домовете. Ограниченията обаче ще бъдат вдигнати за цялото Обединено кралство около Коледа, като ще се позволи събиране на до три семейства на едно място и ще падне забраната за пътувания в рамките на пет дни.

Главният медицински съветник на правителството професор Крис Уити призова хората да избягват физически контакти през този период. Мерките ще бъдат преразглеждани на всеки две седмици, което означава, че преди Коледа може да има промени в степента на карантината в някои райони.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Медуза

    5 1 Отговор
    Като знам колко е важна Коледа-та за англетата, направо ми е чудно как ще издържат без алкохол.Обикновено по това време пъбовете са пълни отвън и отвътре-с пиещи "лордове" вътре и повръщащи тинейджъри отвън. Дреме им за празника и подаръците, за семейните събирания и християнските ценности. Само индийците и пакистанците сега ще щракат с пръсти,по-голям оборот в техните магазинчета.