27 Ноември, 2020 11:52 1 745 12

Ще се подобрят ли отношенията между САЩ и Европа при Байдън?

  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Можем да очакваме, че в бъдеще връзките между двата бряга на Атлантическия океан ще се подобрят в известна степен, но в същото време ще продължат да съществуват и противоречия

Ще се подобрят ли отношенията между САЩ и Европа при Байдън? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди два дни Администрацията на Общите служби на правителството на САЩ потвърди, че Джо Байдън е победител в президентските избори. Веднага след това Байдън проведе телефонни разговори с лидерите на НАТО и ЕС, в които е подчертал, че ще работи за възстановяване и задълбочаване на трансатлантическите връзки.

Това се разглежда от анализатори като промяна на досегашния курс, наложен от Тръмп, и опит за подобряване на европейско-американските връзки. Според медийни коментари, очакванията са да се възстановят „близките отношения“ на Вашингтон със страните на Стария континент. Наистина ли обаче ще се случи така?

Преди дни датска медия публикува серия разследвания, от които става ясно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ заедно с разузнавателните служби на тази европейска страна е шпионирала през 2015-2016 г. нейното правителство, включително министерствата на финансите и на външните работи, както и редица европейски фирми в областта на отбраната, за да получи информация за програмата на Копенхаген за придобиване на изтребители и съответно да спечели предимство, продавайки му F-35, вместо „Юрофайтър“, пише Радио Китай.

Тези разкрития са показателни и поредния пример за провежданата през последните години от САЩ политика, в която националният интерес е на първо място, а опитите да се притискат други държави – практика. От това пострада Европа и сега новата американска администрация е изправена пред нелеката задача да възстанови доверието. Това обаче ще зависи от множество вътрешни фактори и стратегическите интереси на САЩ.

През изминалите години самостоятелността на европейците по отношение на стратегическите им интереси се увеличи. Дискусиите за трансатлантическото партньорство в европейските медии извадиха на бял свят засилващото се разочарование и предпазливост към САЩ. Цитирайки генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, те съобщиха, че новият президент на САЩ ще продължи да оказва натиск върху съюзниците си, особено в сферата на отбранителните разходи.

Германският вестник „Зюддойче цайтунг“ коментира, че дори с нов президент, Европа и САЩ трудно ще се върнат към предишните си „близки отношения“.

Можем да очакваме, че в бъдеще връзките между двата бряга на Атлантическия океан ще се подобрят в известна степен, но в същото време ще продължат да съществуват и противоречия, които ще е трудно да бъдат преодолени.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    9 13 Отговор
    Соросиада, джендъризъм, мулти-култи, Истанбулска конвенция и Трансатлантическо ГМО споразумение за свободна търговия...това ни чака от БайДън.

    Бог да пази Европа!
  • 2 Battlefield 4

    7 9 Отговор
    С една дума пак същото натиск национални интереси а Тръмп бил луд а при Байдън ще е същото просто той по малко открито ще убижда евролидерите а те либералите не са свикнали да им викат трябват нежност на такива
  • 3 стоян георгиев

    11 4 Отговор
    отношенията ще се подобрят чувствително,но европа ще трябва да направи нужните инвестиции в общата отбрана и германия да се откаже от северен поток две,българия също ще пие една студена вода с турския такъв,но тва се знаеше от преди!
  • 4 ZZorro

    7 8 Отговор
    Каква Европа кви 5 лв, тя тъпче на място и лежи на стари лаври. Европа е без бъдеще ,няма потенциал като Азия,Северна и Латинска Америка.
  • 5 ТаУмВзе

    1 7 Отговор
    Вярно ли бай дън помни, че ще е президентче? Щото сините венци са Отмъщението за белите.

    Коментиран от #10

  • 6 Рижав шебек

    9 2 Отговор
    Вече победен, Тръмпанара продължава да прави услуги на водещия си офицер в Кремъл, обезглавявавйки Пентагона и ключови за американската национална сигурност институции и продължавайки да сее смут и съмнения в изправността на изборите.

    Това е прецедент в цивилизования свят, който не помни случай държавен глава да и оспорил резултата от честно и демократично проведени избори.

    Надявам се ноще на 21 януари съответните прокуратури, следствени органи, ФБР, IRS и т.н. да му представят сметката за извършеното.
  • 7 един от многото

    4 6 Отговор
    Ако Европа продължава да им се дупи , ще се подобрят. Най добре ще е да ги сиктирдоасат и да ги оставят да да си търсят нови васали и з Африка и Южна Америка.
  • 8 копейкин

    9 2 Отговор
    Рубладжии ,кой ви иска ферментиралото мнение за ЕС и САЩ ????
    Вие не сте компетентни . Виж ако става дума за разложения Евразийски съюз ,тогава ще ви питаме
  • 9 любопитен

    0 2 Отговор
    Започне ли да пада стойността на долара , значи отдалечаване от Европа , при покачване - сближаване с Европа ! При 1 us$ = 1 € пазарът се изравнява и конкуренцията се занулява !
  • 10 кукурукуку

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Вярно ли, че дядя Пу е прекалил с нискокачествения китайски ботокс -ботулинов токсин и мозъка му е станал колкото оризово зърно
  • 11 big

    0 0 Отговор
    Определено не, поне до Тръмповото време! Независимо от твърдия и "нагъл" начин по който той водеше политиката с тях, всичко беше в полза на САЩ. Байдън не може да си позволи отстъпки, но може да провежда по-мека и също неотстъпчива политика към Европа.
  • 12 Ооо

    0 0 Отговор
    Вече НИКОГА !