Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 12:38 2 741 20

Сенатът на Франция: Да признаем Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан

След приемането на документа Азербайджан поиска Париж да бъде отстранен от Минската група на ОССЕ, чиято задача е да се търси мирен път за решаване на спора между Ереван и Баку

Сенатът на Франция: Да признаем Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският Сенат призова правителството да признае Република Нагорни Карабах, предаде АФП. Резолюцията, която е препоръчителна и с нищо не задължава изпълнителната власт, бе приета с 305 гласа “за”, един “против” и 30 “въздържал се”.

Анклавът, населен от арменци, но намиращ се на азербайджанска територия, не е признат от нито една членка на ООН, нито дори от Армения.

В приетия от френските сенатори текст “се осъжда военната агресия на Азербайджан, извършена с подкрепата на турските власти и на чуждестранни наемници, и се иска незабавно изтегляне” на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, превзети след 27 септември.

Френското правителство е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко възможно за незабавно възобновяване на преговорите за решаване на конфликта.

След приемането на документа Азербайджан поиска Франция да бъде отстранена от Минската група на ОССЕ, чиято задача е да се търси мирен път за решаване на спора между Ереван и Баку.

Турция нарече резолюцията “проява на абсурдно, нелепо и извън всякакви факти разбиране за ситуацията”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    13 14 Отговор
    във франсетата има някаква надежда за Европа.Германия съм я отписал отдавна-нищо не става от тях. но франсетата имат военна промишленост и идеята им за европейска армия не е лоша.

    Коментиран от #2

  • 2 така така

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Френските емирати ли имаш в предвид?

    Коментиран от #5

  • 3 Ха ха ха

    34 7 Отговор
    Тези наистина са кухи лейки, и коя е Франция. Турция им бърка яко в дупките, отвсякъде нарита макароните и те не могат да си намерят място. Уж са силни франсетата, но не могат сами да се изправят срещу Турция. След като турците им дадоха урок в Либия, после в Средиземноморието, сега и в Карабах, франсетата са бесни. Поне си показаха двуличието и в Карабах, уж бяха с пашиян, но като почна пукотевицата избягаха първи, както оставиха и Хафтар в Либия, както оставиха и гърците в Средиземноморието, а уж самолетоносач пратиха да убиват турци. Не могат сами срещу Турция, това е. Е, да, силни са сами срещу африканците

    Коментиран от #12, #14, #20

  • 4 Едмон Дантес

    18 2 Отговор
    Франция е безгласна буква и о ттези напъни няма как мухата да роди слон.Макрон преди да се изхвърляш дай да видим потомството ти.
  • 5 КОТарАК

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    е , почва да им писва и на тях , почнаха да се усещат
  • 6 Battlefield 4

    4 12 Отговор
    ЕС е длъжен да вкара евро войски в Карабах и после да бъде приета в ЕС и готово конфликта ще изчезне

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    17 1 Отговор
    Женски истерии ...типично по френски ..Армения не признава Карабах ,французите ще признаят ..тъпотия
  • 8 Парижкият неудачник

    14 1 Отговор
    Мараконя след като навсякъде удря греди продължава да прави глупост след глупост.
  • 9 Хасан

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Battlefield 4":

    Мислиш ли че Русия ще допусне френски войски в Кавказ !?
  • 10 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Тихо бе франсе! Мечката е Там. Когато имаш войски там Лай.
  • 11 Франция първо

    18 3 Отговор
    Да екстрадира няколкото милиона арменци в Армения и Карабах и тогава да признава каквото и да е. А най-добре е да им даде една област във Франция където да си обявят независимост. И без това във Франция има повече арменци отколкото в Армения и Карабах заедно.
  • 12 Хо хо хо

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Хаха вие нали бехте големите христиени и туркомразци бугарите а накрая отивате с Турция срещу Франция.Вие сте просто едни български смепници и жалкари.

    Коментиран от #18

  • 13 Факт!

    6 0 Отговор
    Понятие българдка армия НЕ съществува
  • 14 прав си

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Затова Ердоган е диктатор, защото не свежда глава пред всеки, гледа интересите на Турция. Всички осъзнаха, че Турция не е предишната, затова постоянно я плюят. Ако го няма Ердоган ще могат да си развяват байраците както си искат. Видяхме какво се случи в Либия, като махнаха "диктатора" Кадафи, насъскаха хората едни срещу други и сега навсякъде разрушения, бедност, мизерия, а всички знаем каква беше Либия с Кадафи. Дано турците не постъпят глупаво както либийците и възстанат срещу единствения който мисли за Турция. Защото така излезе, че Кадафи е бил единственият който е мислил за Либия и либийският народ

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 прав си

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хо хо хо":

    Ама турски, нали? Защо канадците нямат такива дронове тогава? Байрактар си е турски дрон, ако не беше турски, нямаше да могат да ги продават. Навремето и ние имахме булгар рено, но като се направихме на дяволи и искахме да изнесем, ни удариха през ръцете и ни взеха булгар реното. Разбираш ли, или трябва да ти направим малък отвор и да ти наливаме акъл. Свиквай. Турците си имат Байрактар, срещу който ПВО та са безсилни. Признат е от цял свят, и цял свят говори за постиженията на турския дрон БАЙРАКТАР.😄
  • 17 Stormtrooper

    6 0 Отговор
    На практика една бивша велика сила, иска да създаде нова държава. Като са безсилни да решават проблеми, на принципа на разделението ги задълбочават и се опитват да извличат полза да се чувстват значими, заставайки срещу собствените си принципи на глобализация. Вижда се, че зад глобализацацията има скрити идеи след като сепаратизма продължава да се подкрепя.
  • 18 Жалкарче

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хо хо хо":

    Има една държава, която се опитваше да определя кой да обичаш и кой да мразиш. Това винаги е било част от извратената и политика. Интересно защо всички я мразят?
  • 19 TRoskOt

    2 0 Отговор
    Тея французи до сега ебавали ли са с тези арменци или са спали че не са им признали страната до сега?
  • 20 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Не е точно така! Франция не може открито да си позволи подкрепа за режима на Фактор в Либия, докато чалмите нямат проблем с подкрепата на правителството в Триполи. Всяка френска открита намеса в Либия ще предизвика огромен скандал и твърдения, че Франция е агресор и се опитва да постави начело диктатор. Впрочем, няма никакъв проблем просветата да изпарят с ядрени ракети Истанбул и Анкара, но целият цивилизован свят ще ги засипа с буря от л...на. Никой не е готов да се себе, ще пострада лошо!
Новини по държави: