Last news in Fakti

27 Ноември, 2020 15:15 10 542 16

Европа и дори Германия бойкотират Меркел

  • коронавирус-
  • ангела меркел

Швейцария, която не е член на ЕС, вече отвори курортите си за разлика от другите алпийски страни

Европа и дори Германия бойкотират Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрия и Швейцария са първите две държави, които деликатно бойкотират Ангела Меркел за идеята да се затворят ски курортите в Европа до началото на януари заради епидемията. Германия се стреми това да се случи с общо споразумение на целия съюз, съобщи Би Би Си. Според неофициалната статистика от 80-милионното население на държавата 25 милиона немци карат ски най-вече в Австрия, Италия и Швейцария.

Канцлерката трудно би задържала тези свои сънародници по празниците у дома и затова търси подкрепа от държавите-членки на Евросъюза.

Зимната индустрия обаче в тези три държави е категорично против подобна мярка. Само в Австрия и Италия оборотите в ски курортите са по над 100 милиарда евро. Така Брюксел влиза в остра битка не само с туризма, а и с всички съпътстващи бизнеси около него - разходите за ток, газ, авиобизнес, търговците на екипировки и т. н.

“Ще го кажа открито - няма да бъде лесно, но ще се опитаме”, признава Ангела Меркел след разговор с премиерите на германските провинции. Пред Бундестага тя повтори, че търси решение в рамките на ЕС. Някои от огнищата на заразата в Европа при първата вълна бяха ски курорти.

Меркел срещна страшен отпор и в самата Германия. В отворено писмо немската федерация по ски призова политиците да не вършат глупости, когато е поставено под въпрос бъдещето на едно цяло поколение. Вместо това в писмото се призовават политиците да помогнат на регионите, които разчитат на ски спорта за прехраната си. И се подчертава, че той е един от най-безопасните планински спортове. Става въпрос за спорта, а не за развлекателната индустрия.

“Забраната за ски в цяла Германия и дори цяла Европа не би било решението, а напротив. Подобно нещо ще влоши и без това тежката ситуация в отдиха, популярните и млади състезателни спортове”, се подчертава в писмото.

Швейцария, която не е член на ЕС, вече отвори курортите си за разлика от другите алпийски страни. Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски.

В Австрия правителството е подложено на силен натиск от зимната индустрия, която вече веднъж претърпя сериозни загуби при първата вълна на заразата. Държавата е изправена пред десетки съдебни искове заради курорта Ишгъл, с който бяха свързани случаи на зараза в 45 страни.

Затова и Австрия изрази безпокойство от евентуален план за затваряне на зимните дестинации в целия ЕС. Финансовият министър Гернот Блюмел предупреди, че подобен ход трябва да бъде заплатен, а компенсациите биха възлизали на милиарди евро.

Италианският премиер Джузепе Конте подкрепя отлагането на старта на ски сезона, но държи на общо европейско решение. “Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи ще поемат риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си”, предупреди Конте. Десетки хиляди италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Франция в лицето на президента Еманюел Макрон подкрепя по принцип координиран подход. Изобретателни туроператори обаче веднага са намерили начин как да заобиколят ограниченията и да предложат зимни забавления на богатите си клиенти, без да трябва курортите да са отворени, пише британският в. “Дейли телеграф”. Базирана във Франция туристическа компания например предлага пътуване от Великобритания до Женева на групи от по 10 туристи с частен полет, като после те се настаняват в луксозна хижа във френското алпийско селище Межев.

Всеки ден групата се отправя на екскурзии към отдалечени склонове в Швейцария. Италия и Австрия, където да практикува хели ски (скиорите стигат до необработените склонове с хеликоптер) под зоркото око на инструктори, печелили в миналото световни и олимпийски медали.

В България германските туристи през зимата са минимален процент от почиващите малко над милион чужденци. Според последни данни те не надвишават 5000 човека.

Това обаче беше миналата зима. За тази се очаква към 60% спад в сравнение с последния сезон и на практика нашите зимни ски курорти сега разчитат само на родните туристи и на гостите от съседните държави - Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и донякъде Румъния. Очаква се евентуално да дойдат малко повече турци. Миналата зима те бяха 144 хиляди, тази зима се очаква да са с десетина процента повече.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dduromo

    45 5 Отговор
    Е тази мерзавка поддържа бг тиквата!

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    23 4 Отговор
    Много просто същество е гаджето на Тиквата
  • 4 куку руку ку

    15 4 Отговор
    Накрая ще й метнат само бой, без котирането...
  • 5 един

    17 3 Отговор
    Как може да се емигрира към Швейцария? Не идкам да стоя тук и да ме ваксинират с отровите си?

    Коментиран от #8

  • 6 ПЕНКО

    11 2 Отговор
    НЕ ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ДЪЛГО -МЕРКЕЛ ...ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕШ В "МАРГЮЛ" - ВЕЩИЦАТА ОТ "РУДНИЦИТЕ НА ЦАР СОЛОМОН "-- А ПУТИН ЩЕ Е ИЛИ ТУАЛЛА ИЛИ .... !?!?!?
  • 7 Battlefield 4

    31 1 Отговор
    Тая затри Европа и родината си и нас също много ясно че Австрия и Швейцария няма да ги слушат а по отношение на онзи проблем дано да видят че Полша и Унгария са на прав път дано повече държави се надигнат и видят истината
  • 8 Парадоксь

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Хаха всеки иска в Швейцария и когато сичкото слтак се изнесе в Швейцария там ще стане село а тука градь

    Коментиран от #14

  • 9 Хотелиера

    5 1 Отговор
    Иназ отварям зимните хотели. Заповядайте на топъл обяд
  • 10 PSG FR

    14 1 Отговор
    И Франция ще ги отвори, отначало без лифтове, след НГ и със. Птоблемът е, че няма все още сняг.
    А Бабиер да си гледа работата!
  • 11 Фикрет

    3 1 Отговор
    Ще разберете скоро че щом е от източна Германия за нищо не става. Корупция.
  • 12 SaveMoneySave

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Dduromo":

    А ти КОЙ искаш да го поддържа Александър Вучич,Заев-Нобелиста или пък Х.Рохани?😂
  • 13 Гост

    4 0 Отговор
    Те швейцарците винаги са си били неутрални.
    Лятото и сега не са им спирали полетите за екзотични дистинации и почивки извън ЕС, а Меркел есие, обяви всички дистинации любими на Германците за рискови и спря самолетите и организираните пакети за пътуване, хората трябваше да летят през Швейцария или Истанбул с 3-4, прикачвания за да си починат на воля ковид-фашизма и геноцида наложен от Германците и някой ЕС ттрани.
  • 14 Фен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Парадоксь":

    Отпаднаха изискванията за работна виза там, но като цяло всичко е много скъпо и емиграция там без някой да ти помогне стартово е много трудно. Аз живея във Германия град близко до Швейцария и Цюрих съответно, често ходя на разходки там, но 1 хамбургер е около 10 Евро
  • 15 ПРЕДАТЕЛИ

    0 0 Отговор
    МЕРКЕЛ Е ЕДНО ТЛЪСТО ДЪРТО ПРАСЕ
  • 16 ЕНП то

    0 0 Отговор
    са продажници.