9 589 207

"Колко български е македонският?", пита "Ди Велт"

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите

Снимка: Shutterstock

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите - българите твърдят, че македонци всъщност няма, а езикът им е български: с тази констататия започва обширна статия на германския "Ди Велт", която съдържа интервюта с вицепремиера на Северна Македония Никола Димитров и с германския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Има ли изход?

Както е известно, в момента германското председателство на ЕС поддържа постоянна връзка с двете спорещи страни, опитвайки се да намери изход от сложната ситуация. По думите на Михаел Рот, тези усилия са много важни, защото в сегашния спор между България и Северна Македония става дума и за доверието към ЕС като цяло. "С Договора за добросъседство с България и с решаването на десетилетния спор за името Северна Македония написа история. Това трябва да бъде признато и възнаградено", смята Рот.

Но вижда ли се изход от задънената улица? На този въпрос вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров отговаря така: "Мисля, че не е целесъобразно да оставим политиците да се карат по исторически въпроси. Затова идеята е: нека историците да спорят по тези теми, а ние да се погрижим за най-спешните въпроси на днешния и утрешния ден".

Македонският вицепремиер подчертава още, че отношенията между две държави винаги почиват на международното право. Не е задача на държавите да признават езици или идентичности, казва още той и добавя: "В крайна сметка живеем в 2020 година. Кой какъв е и на какъв език говори - това решава всеки сам за себе си". Този принцип, според Никола Димитров, би могъл да даде рамката, в която да се намери решение на сегашния спор. По-конкретно той предлага следното:

"Мисля, че трябва да се концентрираме над решимите проблеми, а не да превръщаме въпроса за нашата идентичност в предпоставка за европейското ни бъдеще. Не е правилно през 2020 година македонците да бъдат принуждавани да избират дали да останат македонци или да станат европейци, защото двете неща са неразривно свързани."

"Конфликт със силен емоционален заряд"

В тази връзка Никола Димитров изказва надежда, че с помощта на германското председателство на ЕС - тоест, в оставащите седмици до края на годината, ще може да се постигне разбирателство с България.

Но как Германия би могла да помогне в този случай? Михаел Рот пояснява, че Берлин е окуражил двете страни да разработят дневен ред и чрез преговори да намерят начин как да решат спорните двустранни въпроси по един структуриран и отговорен начин.

„Подобни препъни-камъни от миналото са конфликти със силен емоционален заряд“, казва Рот и обяснява, че това са въпроси, които не могат да бъдат решени в рамките на броени седмици. "Тези сенки от миналото обаче не бива да спъват старта на преговорите", казва в заключение Михаел Рот.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 65 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Вън

  103 2 Отговор
  Джендъри
 • 3 1122

  160 9 Отговор
  КОЛКОТО АМЕРИКАНСКИЯ Е АНГЛИЙСКИ!
 • 4 коло

  99 4 Отговор
  Макеалбанците не искат да са , а са българи!!!

  Коментиран от #45

 • 5 Тъпи шваби

  143 5 Отговор
  Колкото австрийският е немски ахахаха
 • 6 Съдията Дред

  130 4 Отговор
  Абсурдни са опитите на немските наследници на Гьобелс да настройват общественото мнение срещу България.

 • 7 миш

  111 4 Отговор
  След 50 години,там всички ,ще говорят албански и проблема изчезва от само себе си.

  Коментиран от #121

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 MONIKA

  25 43 Отговор
  Колкото украйнският е руски

  Коментиран от #24

 • 10 Има лек мушни си

  23 5 Отговор

  До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Люти чушки или морска сол. Болката изчезва веднага.
 • 11 Българин

  20 93 Отговор
  Македонският очевидно (или ухослушно?) не е Български. Имаме повече от 50 години разделяне и чужидците ни навлизат под различни влияния. Диалектите на територията на РБ са обединени от нашите национални вестници, телевизии и радиа, а тези в С. Македония - от техните, както и от югославски такива в близкото минало. Езиците са разделени достатъчно отдавна, за да са трудно разбираеми между нас, макар и близки. От чисто филологическа гледна точка това са различни езици, а нашите искания - неоснователни. Историята е съвсем отделен въпрос.

  Коментиран от #21, #202

 • 12 123

  91 4 Отговор
  Нима не помнят швабите защо сме били съюзници две световни войни, ако са забравили За Македония
 • 13 Кирил Георгиев

  82 3 Отговор
  Любопитен съм австрийците на немски ли говорят или на авсрийски както американците дали не говорят на английски. И втори въпрос ,ако не беше Тито сега как ще се нарича тази област.
 • 14 Българина

  101 3 Отговор
  Нека ди велт да отговорят първо на въпроса, КОЛКО НЕМСКИ Е ШВЕЙЦАРСКИЯ И АВСТИЙСКИЯ? Упссс ама то няма такива езици. Предлагам Австрия и Швейцария да старират процедура по обяваване на въоросните езици за различни от немския, същия ден в германия ще настане паника как така!?!? Е нашето е същото. Всеки път потъваме с тая скапана германия, аман от нея!
 • 15 Петър

  79 5 Отговор
  Клони някъде към 100% , ч.футско немско вестниче мръсно. Що се бъркате в неща ,които не ви влизат в работата ? Аз бъркам ли ви се що тоя бабиер Меркел я държите още на власт кат чеп зеле не става от нея?
 • 16 123

  90 3 Отговор
  Г-н Рот, историческите факти не са сенки от миналото, макар че много ви се иска.
 • 17 И брат му

  21 80 Отговор
  И това не е вярно. Истината е, че и двата езика водят скромното си начало от руският, който се е появил само няколко века по-късно. Но това не не следва да ни разделя, напротив, и двата народа сме благодарни на руските просветители Кирил и Методий, дали и нас руските букви и език.

  Коментиран от #27, #38

 • 18 Бонговец

  73 3 Отговор
  Значи ние сме фашистки окупатори а Германия не е?

  Коментиран от #26

 • 19 Софиянецо

  27 2 Отговор
  Пак казват нещата избирателно. Проблемът е в глава ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО.
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Az2020

  52 4 Отговор

  До коментар #11 от "Българин":

  Само че в Маледония съвсем спокойно се разбирате на български. В Трън или в Банско е шо вероятно да не се разберете ако ви говорят на техния си диалект, повярвайте ми. Та толкова за филилогия и т.н....
 • 22 Бонговец

  39 6 Отговор

  До коментар #20 от "тъпи вулгари":

  Т правиш ли разлика между нация и територия. Мозъка ти е колкото индийско орехче

  Коментиран от #30, #42

 • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  51 8 Отговор
  СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ни краде нашата култура и история СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ няма място В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ защото не са ЧЕСТНИ

  Коментиран от #31, #33

 • 24 Ооооооо Моника

  55 7 Отговор

  До коментар #9 от "MONIKA":

  Винаги шта уважавам аку проумееш че срьбския македонския украинския руския са нарочно изкривен Български език
 • 25 бутафорко

  50 3 Отговор
  Не е работа на М.Рот да решава кой какъв език говори.
 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Ти да не си

  21 1 Отговор

  До коментар #17 от "И брат му":

  на Ханкубрат брат му,Ва?!

  Коментиран от #135

 • 28 Не съм Хасан

  53 3 Отговор

  До коментар #8 от "Хасан":

  А, така ли, не разбираш българите ли? Защо в Турция днес със закон насилствено определят всички за турци,а? Или турците разбираш, другите не разбираш? Колко лесно и удобно.
 • 29 Будала

  64 6 Отговор

  До коментар #8 от "Хасан":

  Хасане чети ве аркадаш Турски етнос НЯМА Турция е млада държава която още няма сто години Всичко там е сбирщайн и език и писменост и народа България никога не си е променяла името и говори на езика си от хиляди години А ти може да се чувстваш ако искаш Марсианец и да говориш на измислен турски дето няма да те разберат в Турция

  Коментиран от #34, #36, #39

 • 30 до мицела

  9 40 Отговор

  До коментар #22 от "Бонговец":

  Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

  Коментиран от #57, #110, #168

 • 31 оня с мекия

  11 1 Отговор

  До коментар #23 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Михаха ли ти аналните фисури?

  Коментиран от #69

 • 32 Бонговец

  31 5 Отговор

  До коментар #26 от "тъп вулгарино":

  А вие ще бъдете победена страна и ще се казвате Южна Албания

  Коментиран от #37

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 ПЕНКО

  29 3 Отговор
  ЗНАЯТ ЛИ В ДОЙЧЕ ШВАБЕН ШВАЙНЕ ФРИИИИ , ЧЕ БГ ВОЖДЪТ ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ Е ДАРИЛ- ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ -НАТОВАРЕНА С ЕЛЕКТРОЛИТНА МЕД НА--- ЗАКЪСАЛИЯ КОНЦЕРН МЕРЦЕДЕС - !?!? ШВАЙНЕ ШВАБЕН - НЯМА ДОЙЧЕ ФРИЙ - ДОКАТО САЩ НЕ СЕ ОТКАЖАТ / КАТО РУСНАЦИТЕ / ОТ ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #49

 • 36 Хасан

  6 48 Отговор

  До коментар #29 от "Будала":

  Все пак си е фашистко насила да караш някой да се нарича " българин" а езика му български ...хората се самонаричат македонци

  Коментиран от #159

 • 37 друго е "ще"

  3 4 Отговор

  До коментар #32 от "Бонговец":

  друго е "сте"
 • 38 Гост

  40 6 Отговор

  До коментар #17 от "И брат му":

  Русия признава, че азбуката, която ползват, е българска. Това, което пишете е клевета, за да настроите българи срещу руснаци. Прозрачно и глупаво.

  Коментиран от #144

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Диамантената ръка

  40 3 Отговор
  Ама германците що преговарят с нас за влизането в ЕС на Северна Македония, да преговарят с тях, или все пак не правят разлика между българи и македонци...

  Коментиран от #43, #99

 • 41 969

  44 2 Отговор
  Договора за добросъседство, който СМ не изпълнява, за него ли трябва да бъде възнаградена, че нещо не разбрах. И защо трябва да бъде възнаграждавана за наша сметка, възнаграждавайте си ги вие! На първо време може да си признаете, че немския е всъщност македонски,че Гьоте си е македонец а Ото фон Бисмарк е първо македонски а след това германски държавен деец! Аман от Гьобелсова пропаганда!

  Коментиран от #196

 • 42 хифито

  3 2 Отговор

  До коментар #22 от "Бонговец":

  обижда индийско орехче!!!
 • 43 абе тъп вулгарин

  4 24 Отговор

  До коментар #40 от "Диамантената ръка":

  къде разба че германия преговаря с вас неадеквати?

  Коментиран от #60, #93

 • 44 Fritz Rote

  3 8 Отговор
  Може да продължи да преговаря с Македония, доколкото разбираме това са правилните хора.Какво го интересува България
 • 45 чети и помни

  11 9 Отговор

  До коментар #4 от "коло":

  Напротив ,Ние не искаме да сме Траки? Ние искаме, да сме от Ордата на Татарите, а Македонците искат да са чисти Тракийци и то с чисто доказан генетичен анализ на населенито на Балканите от 12 000 години насам та до днес. КОЕТО ДОКАЗАТЕЛСТВО Е ФАКТ НЕУСПОРИМ! И от тази гледна точка, са абсолютно прави. Те са Траки Македонци ,както и ние Траки БЪЛГАРИ. БАН ЗАЩО МЛЪКНАХА , КАТО ГЛУХИ СТАРЦИ??? Къде е публичния дебат, на историците Славянисти, и Траколозите , това да не е сън да се размине! Поканете и Пламен Серафимов да ви даде становище и факти.. Имаше един историк, който се хвалеше, че е изчел целия архив на Ватикана , сега разбирам, че бил изпратен ,като ченге да прикрива Тракийската следа в България. И както се вижда, съвсем не е бил сам в това комунистическо долно дело.
 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Историк

  5 5 Отговор
  Еми да си преговарят то тука са само татари и да пътуват дето си щат и да разменят визи
 • 48 Катър от Битоля

  10 0 Отговор

  До коментар #46 от "Защо не говориш езика Буцифалчо?":

  Охоо ти не знайш, че след мъжка любов е владеел и француЗки
 • 49 до перко

  2 4 Отговор

  До коментар #35 от "ПЕНКО":

  пак пишеш перковски неща. Ти защо не се откажеш от бавноумието си?
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Yugo

  3 23 Отговор
  Нека бъдем славяни и баш европейци. Нека Сърбия и Русия да кажат как е, като наши по-стари братя, при това безкористни, историята го е доказала. А ние, като по-късни исторически и културно и по-неуки, ще се съгласим с решението.
 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Алф

  9 3 Отговор

  До коментар #50 от "Бонговец":

  И при нас всичко е македонско планетата на името на първия примат на име Мелмак-ХОРИМАГ
 • 56 македонка

  29 2 Отговор
  Когато постъпих в болница в Германия ,не знаех немски. На помощ като преводач идваше българска медицинска сестра.

  Коментиран от #64

 • 57 Срамота е

  9 16 Отговор

  До коментар #30 от "до мицела":

  Българина е не само упорит, но и безразличен, ,не иска да прочете какво пишат , чуждите источници за Траките и Българите. Срамно е, да не знаеш историята си. И дрънкаш глупости от "комунистическата кауза" за произхода ни.

  Коментиран от #61, #62, #66

 • 58 Ди велт, колкото австрийският

  32 1 Отговор
  Е немски, толкова и македонският е БЪЛГАРСКИ, и фашистите са германци окупирали вкл.солун, италианци окупатори на прилеп, но само българите ги писали фашисти, БГ заради Македония 2 пъти участва на страната на германия, и е наказана с ньойски и берлински договор -отнети територии/вардарска македония,беломорска тракия и южна добруджа/, репарации, сведена до минимум войска и въоръжение,сега да се правите че не разбирате
 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 МакеКон

  10 0 Отговор

  До коментар #43 от "абе тъп вулгарин":

  С наследниците на Буцефал на гръцки се преговаря.
 • 61 това е самата истина ти не четеш

  1 18 Отговор

  До коментар #57 от "Срамота е":

  Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

  Коментиран от #98, #198

 • 62 тъпия ми вулгарин

  0 13 Отговор

  До коментар #57 от "Срамота е":

  Научи си миналото. Нямаш такова. Което четеш е измислено
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 интересно

  3 12 Отговор

  До коментар #56 от "македонка":

  Живея в Швеция от 40 години ,разбирам добре датски и норвежки . Сходни езици и история , с Шведската и всички са Викинги и не се карат, кой колко е грабил из Европа. А съшо нямат претенции от къде и кога, са започнали да говорят немски, и кой от кой се е научил? А по произход на корените и и те са траки- скити.
 • 65 аз съм Веска

  2 12 Отговор
  МЕН АКО МЕ ПИТАТ , И "ФРЕНСКИЯТ" Е БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ....

  Коментиран от #76

 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Вирус

  3 0 Отговор

  До коментар #31 от "оня с мекия":

  Дааа минаха му. Набиха му ги дълбоко навътре
 • 70 Тъптъптътъп

  3 0 Отговор
  Да се чете "почерня" и "поръчка ".Недовиждам вече.
 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 тъпия питащ вулгарин

  1 10 Отговор

  До коментар #71 от "Само питам":

  даже въпросии не умееш са задаваш.
 • 73 А преди тези 500г

  24 1 Отговор

  До коментар #39 от "Хасан":

  Колко още по 500 е имало, асанчо, преди да се появят твоите хора, дали знаеш, или си специалист по турски и албански език, но си научил и български, що ли тъй, като мразиш българите що си правиш труда да си чупиш пръстчетата да пишеш на български, пиши си на твоя турски език, и мнението ти ни е напълно ИЗЛИШНО
 • 74 Тъпо маке

  9 1 Отговор

  До коментар #53 от "тъп вулгарино":

  Виж се колко си зле.Китай и смарт и айфони прави,но чайнафони никой не им вика.Но в простотията и злобата си един никаквец на мартеничките посяга.Оди си в конюшната бе ,сине Буцефалин.

  Коментиран от #78

 • 75 прочети си коментара

  0 0 Отговор

  До коментар #67 от "Тъптъптътъп":

  и ще се убедиш че много не ти стига.
 • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 80 Никога не сме отричали

  22 1 Отговор

  До коментар #39 от "Хасан":

  Робството на османската империя, но не сме и проговорила турски, нито сме мохамедани, даже взетите българи за еничари са подобрили физическите белези, което е видно от турските сериали-руси коси и сини очи, и към днешна дата нито псуваме турците, нито има омраза в БГ учебниците/пише османско присъствие/, има новини на турски език, етническа партия, и няма проблеми. Така че, асане, налягай си жилото

  Коментиран от #83, #84, #86, #89, #91, #92, #97

 • 81 То и немски няма

  15 0 Отговор
  Има само австрийски. Туй швабите бяхте войници,техничар и, но сега останахте само тъпи джендарляци.
 • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 не сте проговорили

  1 22 Отговор

  До коментар #80 от "Никога не сме отричали":

  защото Турция е запазила етноса, езика, вярата ви. Ако искаха за 500г щяхте да забравите всичко както за 45г беше забравен турския.

  Коментиран от #203

 • 85 ясен

  20 0 Отговор
  Тъпите шваби да не дават много акъл да си гледат емигрантите че скоро ги чака голяма беля.За това което Бисмарк навремето е засрал ,щсега още му берем гаилето на балканите.И те вместо да малчът че още се помни колко милиона загинаха заради безумния им фюрер,тръгнали отново да се правят на много знаещи.
 • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 87 Георги

  23 1 Отговор
  Не мога да разбера какво се занимавате и си губите времето, да се обяснявате на макетата, и на разните кукундрели налазили темата! Нито на едните, нито на другите може да им влезе нещо в дървените глави! За пръв път от 140 год. нещо зависи от България, и от нас българите! А ако някой от властимащите реши да предаде, извинявам се да продаде българският интерес, трябва всички да излезнем по- площадите, а не да се възмощаваме в нета! Както е казал Левски:"Дела трябват, а не думи"!!!
 • 88 стоян

  14 1 Отговор
  Тия от ДИ велт да попитат албанците -колко е български -македонския
 • 89 татари, монголи

  1 5 Отговор

  До коментар #80 от "Никога не сме отричали":

  станахте най красивите глупаци с моделиращата гумичка.
 • 90 ПЕНКО

  14 0 Отговор
  ЗАЩО ТРЯБВА ДА НИ ИНТЕРЕСУВАТ : ДИ ВЕЛТ ; ДИ ШВАЙН ; ДИ ШВАБЕН И ДИ ПОТУРЧЕН ЕВРОПЕН ????? КАКВО ГИ ИНТЕРЕСУВА ЕВРОПЕОНИДИТЕ НАШЕТЕ ОТНОШЕНИЯ --НИЕ СМЕ НАРАВНО С ХОРАТА ОТ"ДОЛНАТА ЗЕМЯ " / ДОЛНИТЕ ХОРА /-КОИТО ГОДИНИ НИ ОТХВЪРЛЯТ ОТ ШЕНГЕН !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 91 абе ти направи

  1 4 Отговор

  До коментар #80 от "Никога не сме отричали":

  хан аспарух русалка. Погледни една картина на какво приличате?
 • 92 гледам сериали

  1 8 Отговор

  До коментар #80 от "Никога не сме отричали":

  защо в българските няма светли и руси?

  Коментиран от #137, #178

 • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 95 я виж кой е безродник

  2 7 Отговор

  До коментар #93 от "Диамантената ръка":

  Понятието „прабългари“ е термин въведен през 19 век от историческата наука за обозначаване на група номадски племена с неясен етнически произход, мигрирали по време на Великото преселение на народите от Централна Азия през Великата степ. Те усядат на територията на Европа, където впоследствие основават няколко средновековни държави. Тези племена са наричани от ранносредновековните летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Вследствие на разселването си те са претопени на местата където усядат от други племена и народи, като езикът и културата им изчезвават напълно. Днес често това наименование се замества с термина „прабългари“, „древни българи“ и дори просто „българи“. Не е изяснен и въпросът, дали „българи“ е било тяхното самоназвание, или е име дадено им от други народи.

  Коментиран от #101, #103, #104

 • 96 Големият Каракочан

  5 1 Отговор
  Спокойно, жители на Мелмак не сте готови, до Нова Година ще бъдете напляскани с уврялия кочан
 • 97 Хасан

  2 6 Отговор

  До коментар #80 от "Никога не сме отричали":

  Ами ако не турчина а англичанина французина те беше завладял сега нямаше да имаш нито държава ,нито народ ,нито език

  Коментиран от #153, #204

 • 98 Одрис

  4 3 Отговор

  До коментар #61 от "това е самата истина ти не четеш":

  Това, че има Траки пълководци в Римската армия, които покоряват половината Европа , и воюват и за Византия ,говори ли ти нещо? Не пише, че е Римлянин а пише роден във Тракия и е от Тракийски род. Лициниус , роден в Тракия ,България, от тракийски род, царува над Византия .Зет на Кейзар Юстиниян. ,Велизариус, покорява половината Европа , двамата са родени в Тракия ,от тракийски родители, чети ,ама чети всичко , не само това, което ти отърва. Тези Траки Пълководци, са се били със Склавените ,Готите и Антите, ти ги наричаш "прабългари" , Хуните са от този род . Но и те са скити по генетичната картина. Антите са скити- траки и са назначени от Римляните да пазят северната граница на Римската империя. да я пазят от "варварите", варвари за Рим, да , дори Римляните им дават и град крепост да имат, само да не нападат Римската империя. А им плащат и трибут за охраната. Готите са Гети , и това да знаеш. Няма сведения някой да е говорил немски ,от тези гети. Но Хуните, покоряват държави над Дунава и след сто години изчезват а ние тук на Балканите нямаме и генетична връзка с тях ... но имат гени в цяла Северна Европа, та чак в Швеция ,Попша и Русия.Те са и част от Скитите- Казаци. Склавените и Антите са били от един и същи род в миналото и са преселниците от Троя , Фригия, Тракия. ,Антите , които са също Траки от Фригия, от Троя , емигрирали по същото време, когато и Франките са напуснали Троя ,за западна Европа.. Тогава 12 000 Траки се преселил

  Коментиран от #100, #169

 • 99 да не би

  0 0 Отговор

  До коментар #40 от "Диамантената ръка":

  каквото пипнеш с тази ръка да става?
 • 100 какви ги пишеш

  1 6 Отговор

  До коментар #98 от "Одрис":

  Мир да има целия свят има бг гени и света е създаден 681г. ДОВОЛЕН ЛИ СИ?

  Коментиран от #127

 • 101 Историк

  4 1 Отговор

  До коментар #95 от "я виж кой е безродник":

  А що не се размърдате някой ден до някоя регионална библиотека и да разберете отговорът на въпросите Ви.Просто му давате на служителя да направи "Библиографска справка".Преди услугата беше 10лв. 2005г. .през моите студентски години. Има теории около 20 поне и доколкото си спомням в Многотомника на Бан 1981г. се отбелязани и новите версии. Като цяло има две водещи теории. Един арабски хронист описва директно думата българин' със значение на мъдър знаещ просветен човек.Китайците са смятали българите за колобри знахари гадатели...Оня ден линкове дадох от изследователи, които са ровили кости и се вижда че имат антропологични черти на сарматите ( част от иранските племена)

  Коментиран от #158

 • 102 Историк

  2 2 Отговор
  Аз също си задавам въпросът, според гръцки хронист траките били многолюден народ втори след индусите.Как така са изгубили езика си ...етническо надмощие....към преподателите. Отговорът беше, че римляните са ги разселвали дори до Египет т.е в най-отдалечените кътчета на империята и така са изгубвали самосъзнанието си.

  Коментиран от #136

 • 103 Историчара

  6 2 Отговор

  До коментар #95 от "я виж кой е безродник":

  Траки е сборно име за многобройни племена - одриси, гети, пеони, трибали, асти, беси, мизи, меди, бриги и т.н. Българи е сборно име за също много племена - мизи, шопи, капанци, турлаци, граовци, македонци, мърваци, родопчани, рупци, чечени, тракийци, загорци, странжанци и т.н. Името траки, а също и пеласги е разпространено във хилядолетията преди новата ера, а след новата ера започва да се налага името българи.
 • 104 Диамантената ръка

  17 1 Отговор

  До коментар #95 от "я виж кой е безродник":

  Е, и? Ти да не мислиш, че си роднина на Александър Македонски или си чист ариец. Да, прабългарите идват тук от Азия и никакво претопяване не е имало, а България е единствената държава, която никога в историята си не си е променяла името от създаването си като такава. Интересно ти какъв си и каква история имаш. Целият свят ви се смее на бутафорните антични паметници, не сте били българи, какви сте - гърци, сърби, албанци, цигани? Държава Македония има от 30г. и България бе първата държава, която ви призна. Познай защо...? Ами защото там живеят българи, за съжаление голяма част с промити от сърбите мозъци. А иначе преговаряйте с ЕС, влизайте в ЕС. Ако можете...

  Коментиран от #108

 • 105 Историк

  1 2 Отговор
  Т.е може да се каже че поне в района Средиземноморието вероятно тракийският ген е водещ или доминиращ.Неизяснено е към 5 век как се е пославянчил Балканският полуостров по думите на византийските хронисти.Значи за 400 години тракийците са обезличени по отношение самосъзнание и претопени

  Коментиран от #109

 • 106 Ейприл

  5 1 Отговор

  До коментар #78 от "абе тъпо вулгарино":

  доста си простичък явно. ами защото ни е по изгодно ... ограничен вулвомакедонец

  Коментиран от #111

 • 107 Диамантената ръка

  20 0 Отговор
  И на тъй наречените македонци ще ви кажа само едно: Осъзнайте се докато е време, иначе ще се превърнете в албанска провинция, сега все още сте сръбска такава. Докато сте такива, България няма да каже "да" за ЕС. Такива са правилата.

  Коментиран от #115

 • 108 Историчара

  5 3 Отговор

  До коментар #104 от "Диамантената ръка":

  Българите не идват, а се връщат от Азия. Цар Калоян беше от стар римски род,а Аспарух изгони римляните по силата на родовото право...

  Коментиран от #122, #124

 • 109 ти си истерик половин свят бг гени

  0 2 Отговор

  До коментар #105 от "Историк":

  луди вулгари, Средиземно море е междуконтинентално море, разположено между Европа на север, Африка на юг и Азия на изток. То е част от Атлантическия океан като се свързва с него чрез Гибралтарския проток на запад и заема площ от около 2,5 млн. km². На североизток чрез протока Дарданели се свързва с Мраморно море, а след това чрез протока Босфор – с Черно море и чрез Керченския проток – с Азовско море, като по този начин последните три морета се включват в неговия водосборен басейн..

  Коментиран от #131

 • 110 Напиши това и до Японския

  18 2 Отговор

  До коментар #30 от "до мицела":

  Посланник или Японския император които още преди 45 години лично в изявление ни поздравиха като най древната нация и Пьрва империя в СВЕТА като упоменаха изрично че Българиия тогава е граничила с Япония.

  Коментиран от #112, #113, #117

 • 111 тъп вулгарин

  1 9 Отговор

  До коментар #106 от "Ейприл":

  ограничението е при теб. Даже имате национални герои осъдени за грабеж.

  Коментиран от #205

 • 112 ти полудя

  2 6 Отговор

  До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":

  бг империя?
 • 113 я да видим

  3 2 Отговор

  До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":

  преди 45г е 1975г. луд ли си или полудяваш?
 • 114 вулгарите са най крадливци на история

  2 13 Отговор
  от горките македонци.
 • 115 тъп вулгарин

  1 22 Отговор

  До коментар #107 от "Диамантената ръка":

  на времето и вас ве нарекли вулгари а вие се направихте на българи, някой да ви е попречил, на какви се правите? турците ги преименувахте и сега искате и македонците ли да ги направите българи?

  Коментиран от #129, #143

 • 116 PSG FR

  8 0 Отговор
  А колко немски е австрийският, питам аз?
 • 117 браво за тъпия

  0 0 Отговор

  До коментар #110 от "Напиши това и до Японския":

  оправда си мицелското пипи.
 • 118 тато

  5 0 Отговор
  Акъл дават и то много. Австийците на немски ли говорят ??? Ако кажете че техният немски не е немски а австийски и ние ще кажем че македонския диалект на българския не е български.
 • 119 Ваньо

  10 1 Отговор
  Oт вчeрa caйтът Фaктoр бълвa прocръбcки и пo cъщecтвo aнтибългaрcки cтaтии. Нaпримeр:"Cръбcки aнaлизaтoр: Eх, мoй Зoрaнe, oнaзи злa Югocлaвия cъздaдe („Ceвeрнa“) Мaкeдoния бeз нитo eдин изcтрeл!". Бeзкритичнoтo дaвaнe нa думaтa нa лъжливитe cръбcки иcтoрици oщe вeднъж пoкaзвa, чe дocтa мeдии нe cлужaт нa Oтeчecтвoтo, a нa "дълбoкaтa държaвa", кoятo cи ocтaвa нa Кoмeнтeрнoвcки пoзиции пo мaкeдoнcкия въпрoc.
 • 120 Етиопски пришелец

  1 13 Отговор
  Старите българи живеят в Ямбол.Сливен.Пазарджик.Чирпан.Монтана.Видин.Божурище.Другите са траки и славяни но във всеки друг град има махала на стари българи.Лесно се рарзличават от цвета на кожата и от джуките.А македонците и да не искаме ще ги приемат в ЕС
 • 121 тато

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "миш":

  Как как ?? С окурец казват албанците
 • 122 TRoskOt

  3 0 Отговор

  До коментар #108 от "Историчара":

  Какъв стар римски род сънувате. Цар Калоян е по мслък брат на цар Асен I и Петър от рода на АСЕНОВЦИ с маика българка и баща КУМАН от ногаиците.

  Коментиран от #157

 • 123 Кой68

  11 0 Отговор
  България не краде от античноСеверните македонци историята и "езика" им,защото няма какво да се открадне?! Нека АС Македонци да покажат нещо антично което показва колко са антични?Това че в центъра на Скопие напостроиха един куп "антични"паметници превръщайки го в -Лунапарк-.

  Коментиран от #125, #126

 • 124 до истеричката

  0 1 Отговор

  До коментар #108 от "Историчара":

  за кой аспарух пишеш? тук един го изкара русалка. Рус със сини очи.

  Коментиран от #142

 • 125 ТОЗ68

  0 6 Отговор

  До коментар #123 от "Кой68":

  за крадливите с дръпнати очи монголотатари.
 • 126 Сертаки

  1 16 Отговор

  До коментар #123 от "Кой68":

  Град Филипопол днешен Пловнив носил името на бащата на Александър македонски.Ето ти жив пример че макетата имат история.Славянската азбука е написана от Солунските македонски братя.ето ти още един пример.Не може да се открадне македонска история и после да има рекет за влизането им в ЕС.

  Коментиран от #130, #133, #139, #141, #199

 • 127 Доволен да

  3 2 Отговор

  До коментар #100 от "какви ги пишеш":

  Когато гените ти Тракийски ,датират от един и същи народ 12 000 години, няма как да не си доволен. Не са много древните култури оцелели , в света като нашата. Името се променя, но обичаите и гените, никога! И Гърците и Римляните са се "окичили" с Тракийски обичаи и култура, но не тяхна култура, поради липса на същата, защото вече е била създадена от нашите предшественици, Автохонните Траки на Балканите. Старите Пеласги предшественици на Траките, са създали Рим, Испания и Португалия и Етруските са наследници на Пеласгите. Ливада на Португалски още си е ливада, както на български.

  Коментиран от #132

 • 128 Кой68

  4 0 Отговор
  Ми то -македония е географска област.Като нямаш аргументи поне не се излагай.В България като има хора със фамилий-Македонски!,Пирински! и др. примери има та това да не значи че им принадлежи?

  Коментиран от #147

 • 129 Диамантената ръка

  9 1 Отговор

  До коментар #115 от "тъп вулгарин":

  Българи, вулгари, имаме народ, език и държава от повече от 1300г., а вие от 30г...

  Коментиран от #189

 • 130 чети и помни

  1 1 Отговор

  До коментар #126 от "Сертаки":

  Да прав си , Великото Македонскато царство е владяло нашите Тракийски земи около 550 години, по скоро Южна Тракия.. Така , както и нашето Одриско Царство ги е владяло Македонците около 550 години. Също сме ги владели от , 681г- до падането ни под Османско робство 1396 година. Със Прекъсване между Великото Първо и Второто Българско царство. Когато сме били под Македонското Велико Царство, Северна Тракия ,Мизи и Скити а и Гети , са били съюзници, но не и владяни от Македонците ,имали са договорености, като договор за не нападение и са го одържали ,поне докато, Александър е бил в Персия. имало е 9000 Траки, в армията на Александър Македонски.
 • 131 Историк

  6 0 Отговор

  До коментар #109 от "ти си истерик половин свят бг гени":

  Ти май не си у ред с главата. Пък си помислих че нещо искаш да проумееш.Крякайте си Скопие Москва и Белград . На добър час към Евразия
 • 132 Омур

  2 4 Отговор

  До коментар #127 от "Доволен да":

  Какви траки сънуваш бе какво общо имат те с българите. Колко версии още ще измислите за българският произход. Ставате смешни

  Коментиран от #152

 • 133 Македонска магарица от Тиквеш

  4 3 Отговор

  До коментар #126 от "Сертаки":

  А направи ли си труда да видиш какви са буквите писани от Кирил и Методий.Да ти приличат на буквите на съвременната кирилица. А и внимавай какво ще изплещиш.Ние и без това Ви се смеем на простотиите

  Коментиран от #138, #140

 • 134 Доцент Лангъров

  1 0 Отговор
  Яххххаа пратете на мене с белите ризи да лекувам за 100 динара...историчарниците.жуууу
 • 135 ГЕРП

  0 1 Отговор

  До коментар #27 от "Ти да не си":

  Ханко брат! е правилното.
 • 136 чети и помни

  2 2 Отговор

  До коментар #102 от "Историк":

  Римляните са ги ползвали, като перфектните воини и пълководци в империята Рим.Воювали са навсякъде, където е било нужно казва се още, Источната Тракийска Армия и пълководеца един от многото е Тракиеца , Велизарий .-------Белизарос на Латински . За Велизарий се казва следното от историците : -Той не е Александър Македонски ,"но след него е там неговото велико място в Историята".. Траките не са изчезнали, Никъде не са изчезнали, но когато се размножава един народ като Траките Скити , те са имали по 5-6 жени , размножаването е било неизбежно а и миграцията също, за да могат за бъдат по-мощни и по големи на огромни територии..
 • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 138 чети и помни

  1 1 Отговор

  До коментар #133 от "Македонска магарица от Тиквеш":

  БУКВИТЕ СА ТАКИВА, КАВИТО СА И ГРЪЦКИТЕ , С МАЛКИ ИЗМЕНЕНИЯ. нАСЛЕДСТВО ОТ фИНИКИЙЦИТЕ, НО КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ НА КОИТО ПИШЕ ОРФЕЙ.
 • 139 Диамантената ръка

  10 0 Отговор

  До коментар #126 от "Сертаки":

  Вие като сте им наследници, защо говорите на развален български, а не езика на Филип Македонски? И Солун македонски град ли е като пишеш за солунски братя?

  Коментиран от #146, #150

 • 140 Сертаки

  0 9 Отговор

  До коментар #133 от "Македонска магарица от Тиквеш":

  Това че имат няколко латински букви не значи че българите са написали четмото.Братята са от Солун и е чисто тяхно право че кирилицата е македонска.Ако питаш руснаците те казват че кирилицата е тяхна.През комунизма цялята история е пренаписана.Истината е че в Топкапъ Истанбул всички архиви са там.Ако имаше чалъм щеше да кажеш че и всички православни църкви се ръководят от София.Да ама не.Цариград командва парада.
 • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 142 Не е един,

  1 0 Отговор

  До коментар #124 от "до истеричката":

  Една съм, дръвчо
 • 143 Ти не знаеш кой си,

  7 0 Отговор

  До коментар #115 от "тъп вулгарин":

  Без род и държава, дърво без корен, тръгнал да обяснява на другите какви са, рязкай на някъде
 • 144 Валери

  0 0 Отговор

  До коментар #38 от "Гост":

  виж какво момко аз съм русофил но братушките не признават това.
 • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 146 Сертаки

  0 6 Отговор

  До коментар #139 от "Диамантената ръка":

  Асъл турците са говорили като днешните кърджалийци.след комунизма когато нащи кърджалийци прекрачиха турската граница всичките турски старци разбираха кърджалийските си събратя а младежта трудно.затова езиците и диалектите се променят когато границите са затворени.Кой знае може би и нашия български е бил по близо до македонския отколкото сега модерния бг.език
 • 147 чети и помни

  0 0 Отговор

  До коментар #128 от "Кой68":

  Когато ти лично, като Цар или император, получиш по наследство или създадеш една империя ,то тя ти Принадлежи. Но името, не играе никаква роля, ако ти не си Царя.
 • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 149 Сертаки

  0 5 Отговор

  До коментар #141 от "Той Ал.Македонски":

  Ти си тъпака.може би ти си говорил македонски.Ама след толкова генове се си сменил диалекта.Ти трябва да козеруваш на македонците защото имат блестяща история.А ти цял живот си приемал генове.Затова днес сме шарения .Влез в МОЛА и се виж в огледалото.

  Коментиран от #151, #155

 • 150 Ахаха

  4 1 Отговор

  До коментар #139 от "Диамантената ръка":

  Тоя към които се обръщаш не е маке а нeприeт рoм в Турция
 • 151 Само смях

  6 0 Отговор

  До коментар #149 от "Сертаки":

  Цялaтa нeкaдърнa пacминa oт нeприeти рoми в Турция, ceднaлa дa пишe тук вeлики изкaзвaния! Aбe aкo нe e Бългaрия къдe щe ce дeнeтe нa тoзи cвят? Глaдни зa пoмoщи щe мoлитe!
 • 152 чети и помни

  0 0 Отговор

  До коментар #132 от "Омур":

  Трудно ще ти помогна , ако си на това ниво, "сорри".

  Коментиран от #154

 • 153 Ооххо, тук ми намирисва,че

  6 0 Отговор

  До коментар #97 от "Хасан":

  Трябва да сме благодарни, асанчо, айде да спреш да злобееш срещу българите, а, кво ще кажеш, пиши си на турски и Не ни занимавай със злобата си
 • 154 Омур

  2 5 Отговор

  До коментар #152 от "чети и помни":

  Някой да твърди че днешните българи са наследство на античните тракийци е също като да твърди че турците са наследници на древните троянци
 • 155 Главата ти е каша, смотаняко

  10 1 Отговор

  До коментар #149 от "Сертаки":

  Нищо не отбираш, древните македонци са елини, днешните нямат нищо общо с тях, съвременните македонци са етнически българи записани като македонци от просръбските комунисти, вардарска македония е подарена на сърбия след първа световна война от ньойския договор, и започват геноцид над местното население, което преобладаващо са етнически българи, това е истината

  Коментиран от #161

 • 156 Чук и Гек

  2 2 Отговор
  Да! Има изход, Ди Велт! Дай пари и ще подпишем всичко! По 150 милярда евро за Скопие е Банкя за начало, ще оправят процеса на присъединяване!
 • 157 Историчара

  1 1 Отговор

  До коментар #122 от "TRoskOt":

  Напиши в търсачката- ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА ЦАР КАЛОЯН ..и чети, описано е подробно.

  Коментиран от #183

 • 158 да може да са

  4 1 Отговор

  До коментар #101 от "Историк":

  Генетичната картина на Българите ,поне моята, като резултат от Изследване на гените ми. Говори следното ,принадлежи на Автохонното население Траки от Балканския полуостров от преди 12000 години . Не забравяй, че и Даките са същия народ ,като Траките

  Коментиран от #176, #177, #184, #185, #186

 • 159 Никой не кара никого да е българин,

  9 0 Отговор

  До коментар #36 от "Хасан":

  Насила са ги накарали сърбите да са македонци, играла е тоягата по титово време
 • 160 www

  3 0 Отговор
  ДеБилТ с дебилни въпроси!
 • 161 Сертаки

  1 7 Отговор

  До коментар #155 от "Главата ти е каша, смотаняко":

  Знам.Израснал съм с изгонени гръцки македонци.Нямат нищо общо с българското.Междудругото в северна македония мнозинството са мюсюлмани затова няма смисъл да спорим защото са турска провинция.Затова не искат да ги приемат в ЕС.Същото е и с Босна и Херц.защото са мюсюли.Албания също.Въобще балканите са мюсюли и помаци .Защо ти е макетата да клекнат пред бг.когато са турска провинция от Кърджали Солун Скопие Тирана до Сараево.По добре да пасеш овцете ще си по полезен

  Коментиран от #165

 • 162 Софиянецо

  5 0 Отговор
  Не ни разбират в Западна Европа за Северна Македония и вината за това е на Калинка Захариева и на измислените ни евродепутати.
 • 163 Басри Алиев

  5 0 Отговор
  Прочетох всичко до край и останах с убеждението че е напълно възможно дори и негрите да са траки?!?!
 • 164 Гост

  5 0 Отговор
  Като се има предвид, чев Германия управлява ФАШИСТКА хунта, то е напълно ясно и защо Дъртото теле задава такива фашистки въпроси, на които Българското правителство трябва да отговори подобаващо, като прати Мустакатата Меркел при роднината и Хитлер.
 • 165 Не е до клякане,

  8 0 Отговор

  До коментар #161 от "Сертаки":

  Политичарите им наглеци, няма утре да доказваме, че сме българи и говорим български език, отделно ни псуват и обиждат, и учебници насаждат омраза към БГ, да си мрат от болестта
 • 166 Басри Алиев

  2 0 Отговор
  Г-жа Шикългрубер достойно подрежда 4-тия райх като продължение на 3-тия,започнат от тейко и...
 • 167 Stormtrooper

  4 0 Отговор
  Ако не се реши пфоблема, това ще бъде предпоставка да изнудват и манипулират и двете страни, когато и както желаят. Това е най-големия проблем.
 • 168 123

  0 1 Отговор

  До коментар #30 от "до мицела":

  Групи от Панонските Аварите които се бунтуват или бягат от царството на Аварите, никога след това не са наричени „авари“, а са наричани „българи“. По същия начин, с окончателното отпадане на силата на аварите в началото на 9 век, идентичността на аварите изчезва почти мигновено.
 • 169 123

  1 0 Отговор

  До коментар #98 от "Одрис":

  Римската Империя е много етническа държава и няма значение от кой етнос са ,всички са римляни.Гети са наричани всички тракийски племена под дунава и над Дунава,Готите са говорели германски език но са част от над дунваските Гети и част от Българските Гети,Гърците разделят Гетите според малка езикова разлика тези под Хемус -Стара Планина са траки, над Стара Планина са гети идругото им название е скити.Преди IV век хуните пътували на малки групи, водени от вождове и нямали известен крал или водач. Те пристигат в Югоизточна Европа около 370 г. сл. Н. Е. И завладяват една територия след друга в продължение на повече от 70 години.През 5-ти век хуните се превръщат от група номадски воински племена в малко уредена цивилизация, живееща Панония . Те са имали огромна армия, съставена от кавалерийски и пехотни войски от различни етноси.
 • 170 Историк

  5 0 Отговор
  Значи един и същи трол сменя никовете и флуудира темата.По една случайност и съм филолог само дето по история ми е силата.Някой отбеляза, че Ви е каша в главата и е истина.За да имате в Македония отделен език трябва да отговаря на определени изисквания.Трябваше и езиковеди да се вкарат в тази историческа комисия.Хората да Ви го обяснят, че става въпрос за диалекти дори на територията на Македония.Езикът за който говорите е изкуствено сърбизиран, но е любопитно как не са се сетили да премахнат задпоставния определителен член на думите в македонските диалекти.Сега не са ми под ръка лекциите защото има още 10 белега на книжовни норми, които определят дали един език е различен или е диалект.После в сръбския няма задпоставна членна форма .. и не са имали идея как да я си измислят.Все пак македонски така наречен език е конструиран по поръчение на сръбски, български и руски комунисти, чрез Блаже Коневски.Въпросният господин е учил до 2-Зри курс СУ и фактически един недоучил филолог който е пратен да Ви направи нещо което максимално да се отдалечи от книжовния български ама не му се е получило. И тъй за Кирил и Методий азбуката му се нарича глаголица.Кирилицата възниква за ужас на македонистите в Преслав столицата на Симеонова България. Предисторията е, че гърците ползват писмеността на коптите(8млн.христ. общност в днешен Египет).Възпитан в Магнаурската Школа цар Симеон след 913г. лично ръководи процесът по замяна на глаголицата с букви от гръцкото писмо и няк
 • 171 фАНТОМасс

  4 0 Отговор
  Македонският език е нещо като добруджанския , шопския , странджанския , родопския ! Това е !
 • 172 хетфиЙлд

  6 0 Отговор
  Горките т. нар. МАКЕдонци ! С гръцко знаме и български език ! Какви ли са те ?
 • 173 подозрение

  7 0 Отговор
  Немците май само си гонели и си гонят своя интерес! С нас или въпреки на нас!
 • 174 Ягуар

  2 0 Отговор
  Точно толкова, колкото и австрийския немски е немски.
 • 175 Измите

  3 0 Отговор
  Ами доста не е вече български "македонскиот" язик. Даже вече е доста различен от това което е кодифицирано през 1944г. Нарочно го пълнят напоследък с латинизми,власизми и всякякви неславянски - изми. Сърбизмите все пак се разбират,но тия изкуствено го сбижават с романските езици,че и с германските езици.
 • 176 лъжеш

  1 0 Отговор

  До коментар #158 от "да може да са":

  дават няколко вероятности в проценти какъв може би си.
 • 177 лъжеца си е лъжец

  1 0 Отговор

  До коментар #158 от "да може да са":

   на антропологическите (расови) типове в България според Петър Боев.  Средиземноморски тип  Северен (балтийски, алпийски) тип  Динарски тип  Понтийски тип  Монголоидни белезиВсеки знак обозначава, че съответният расов тип обхваща повече от 50% от населението в географския район, в който е поставен. Знакът за монголоидни белези обозначава наличие на несъществен примес сред преобладаващите в района расови типове. Монголоидни белези има най-вече сред турците в Добруджа и Източните Родопи, но също така са представени и в Шоплука, където това са следи от печенежки заселвания, както и около старите столици Плиска, Преслав и Търново, където това са останки от прабългарската и куманската аристокрации. Сред българите християни расовите типове са: алпийски 49%; динарски 22%; средиземноморски 20%, нордически 6%; източно-балтийски 3%; сред българите мюсюлмани: средиземноморски 25%; динарски 25%; алпийски 23%; нордически 17%; източно-балтийски 10%; сред българските турци: алпийски 75%; източно-балтийски 12,5%; средиземноморски 12,5%
 • 178 Защото лъжеш,

  1 1 Отговор

  До коментар #92 от "гледам сериали":

  Затова, за теб няма, така ти изнася, асане

  Коментиран от #179, #180, #181

 • 179 лъжеш ти

  0 0 Отговор

  До коментар #178 от "Защото лъжеш,":

  Хан аспарух таторомонголоиден го изкара русалка.
 • 180 върл лъжец си

  0 0 Отговор

  До коментар #178 от "Защото лъжеш,":

  177 показва какви мазути сте.
 • 181 гледай фермата или игри на волята

  1 1 Отговор

  До коментар #178 от "Защото лъжеш,":

  пълно е от русалки с дръпнати очи.
 • 182 гумени вулгарски глави

  0 1 Отговор
  вожда ви каза какво се набива и какво не.
 • 183 TRoskOt

  1 4 Отговор

  До коментар #157 от "Историчара":

  Напиши в търсачката династия или братя АСЕНОВЦИ и ще видиш че са с КУМСНски произход сиреч тюрки. Ако погледнеш Бългсрската история би трябвало да забележиш че е основавана и е била велика България винаги доката е управлявана от тюрки(ДУЛО АСЕНОВЦИ и др) след като са влезли в управара идруги и по точно славяне те са западнали 2 пъти. А това че някскъв си папа няколко по своя изгода бил казъл не знам си какво вярваш ли си ми. Но аз не съм задължен разбира се.
 • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 185 твоята генетична картинка е охлювска

  1 0 Отговор

  До коментар #158 от "да може да са":

  поне проучи какво сведение се исдава за геномно проучване.
 • 186 никакви гени не са ти изследвали

  1 0 Отговор

  До коментар #158 от "да може да са":

  Резултата от геномно изледване не съдържа такива сведения.
 • 187 гошо

  3 0 Отговор
  Вето за умопобърканите югоуроди,а немските джендъри и слуги на Сорос да не се бъркат. Достатъчно мазало направиха в цяла Европа 3 пъти вече.
 • 188 ЛЛЛ

  1 0 Отговор
  По тази логика няма немски език а има австрийски език. Опитват се поо всякакъв начин да настроят мнението срещу България
 • 189 това го можете най

  0 2 Отговор

  До коментар #129 от "Диамантената ръка":

  древна македония 808г преди христа а българия 681г след христа. Сметни 1481+1339= 2820 години македония. Ка̀ран (на гръцки: Κάρανος) е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос. Основното население са древните македонци. Държавата обхваща най-общо територията на днешна Егейска Македония с главен град Пела. За кратък период от време укрепва при управлението на Филип II Македонски и за около 10 години се превръща в мощна световна империя, след като Александър Велики завладява част от познатия свят, с което слага началото на елинистическия период в историята на Югоизточна Европа и Изтока. Последният владетел на Древна Македония е Персей Македонски, 179 – 168 г. пр. Хр. След Битка при Пидна през 22 юни 168 г. пр. Хр. консулът Луций Емилий Павел Македоник разгромява Персей. Македония е завладяна и разделена на четири автономни области, плащащи данък на Рим.

  Коментиран от #201

 • 190 Маке Доналдс

  4 1 Отговор
  След Балканската и Междусъюзническата войни Сърбия и Гърция си поделят почти цяла Македония. Оттогава водят политика за промяна на самосъзнанието на живеещите там българи. В Гърция те стават гърци, в Сърбия южни сърби, а след Втората световна война в Югославия македонци. В езика вече са навлезли много заемки от сръбския и не звучи съвсем български, но в основата си е такъв. Моята баба говореше български, в който имаше много турцизми. Така се е говорило в първите около 50 почти години след Освобождението. Прочетете фейлетоните на Алеко Константинов. Има много турски думи и изрази, които днес не са ни познати, а тогава са били широко използвани, наред с българските им думи със същото значение. Ако България се обедини с Македония, само за 10-15 години ще се заговори един нормален български език с типичните диалектни особености.
 • 191 Крум

  5 0 Отговор
  Искам да знам кой ги пуска тук да коментират и дразнят с промитите си мозъци тия еничари. Вето до дупка и стига вече се интересувахте от тях. Гърците ги въртяха 30 години на бавен огън, а ние да сме ги пуснели . Ядец. Да си се цункат със сърбите извън ЕС.
 • 192 А бе джендърманци

  2 0 Отговор
  Вие си гледайте турците и арабите които скоро ще станат повече от вас не се бъркайте където не ви е работа
 • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 194 Българин

  3 1 Отговор
  Никой не може да ни казва нищо ако иска този Мими Рот може ние да излезнем от евро съюза и да си вземат тази измислена държава а пък ние ще отворим границите за мигрантите към Германия и ще си отворим пак реакторите на АЕЦ които затворихме заради тях за да продава Франция ток на цяла Европа ако може .А също можем и да си стиснем ръцете пак с руснаците и тогава съм сигурен че много ще им е гот на европейския съюз и НАТО така че тихо МИМИ РОТ.
 • 195 Роко

  3 0 Отговор

  До коментар #8 от "Хасан":

  Хасанчо никой не им оспорва правото да се самоопределят като марсианци ако искат. Само искаме да не крадат историята ни (това е все едно ние да си препишем историята на османската империя, въпреки че имаме известно право да го направим, ако не знаеш в дивана се е говорело по - често на български от колкото на турски дори в един период е имало забрана етнически турци да заемат висши постове в империята и това ще е по - малко изнасилване на историята отколкото правят макетата). Македонската народност, език, култура са създадени през 1949 година. За всичко случило се във Вардарска Македония след тази година никой не спори и не ни засяга ако македонците смятат да се примиряват с комунистическите престъпления техен си проблем. Но за това което се е случило преди 1949 година спорове няма да допуснем
 • 196 Ivanov

  3 1 Отговор

  До коментар #41 от "969":

  Много правилен коментар.В германията изместваT дискусиiata и вапроcа за неизпълнение на договора.
 • 197 АНОНИМЕН

  6 0 Отговор
  Да припомня, че на тия "пaчи яйцa" ни нacaдихa имeннo в Бeрлин! В Caн Cтeфaнo ce oпрeдeлихa тeритoриитe нaceлявaни oт бългaри! В Бeрлин ни рaзпaрчeтocaхa нa княжecтвo вacaлнo нa Турция, Изтoчнa Румeлия aвтoнoмия в Турция и Мaкeдoния изцялo пoд Турcкo! Вeликитe cили Фрaнция, Вeликa Бритaния, Руcия и Aвcтрoунгaрия нe ca иcкaли гoлямa и cилнa БЪЛГAРCКA държaвa / да не забравим, че Бисмарк е направил каквото трябва за да НЕ влязат през 1878 година отрядите на ген.Гурко през Осоговската планина в Македонско и да освободят и българите в тази многострадална земя/! Фaкт e, чe след Първата световна война, когато в Ньой дават Беломорска Тракия на Турция и Гърция; Западните покрайнини и Вардарска Македония на сърбите и Добруджа на Румънците - aмeрикaнцитe ca ги прeдупрeждaвaли: oт тoвa щe имa мнoгo прoблeми в бъдeщe! Зaрaди тoя нaш бългaрcки caнтимeнт Мaкeдoния идвaт нaциoнaлнитe ни кaтacтрoфи! Дa cтaнeм cъюзници c гeрмaнцитe зaщoтo тe и прeз 1910-12гoдинa и прeз 1939 гoдинa ca ни oбeщaвaли Приcъeдинявaнe нa Мaкeдoния и Бeлoмoрcкa Трaкия! Двa пъти eднa и cъщa грeшкa! Дoйчe Зeлe и Ди Велт дa cи глeдaт в Пруско-Германското кaнчe и дa cи дъвчат "вурcтчeтo"!
 • 198 Д. Петров

  1 0 Отговор

  До коментар #61 от "това е самата истина ти не четеш":

  Сега чети ти и помни - Истината е: Ти си българин! Затова четеш и пишеш на български!
 • 199 Д. Петров

  3 0 Отговор

  До коментар #126 от "Сертаки":

  Я напиши в официално изявление, че Филип и Александър са били македонци! Любопитно ми е да видя, гърците как ще те изсиртакят, барабар со все макенца!

 • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 201 Кви 5

  3 0 Отговор

  До коментар #189 от "това го можете най":

  И какво общо има древната македонска държава със сегашната популация в Повардарието? Дека су буквите,дека е язикот? Бил съм в Олимпия в Гърция на стадиона където са се провеждали олимпийските игри. До стадиона са резиденциите,в случая останки, на всички царства и градове-държави участвали в игрите. И на Филип II са запазени основи и колони и там всичко поше на гръцки.Филип II сам, по свое желание като част от елинския свят се е натискал да участва в игрите.... и е участвал. А сега да продължиш с историята на тия земи след установявянето на римската власт - 168г. пр. Хр. та до 6-ти век след Хр. Първо римляните полатинчват всички етноси на Балканите които нямат писменост. После хуни,авари,остготи омитат целия полуостров откъм население. Даже София доброволно е напусната от населението което избягва чак в Солун. От варварите не се превзети и ограбени само Пловдив,Солун Цариград и островите в Егейско и Адриатическо море.Накрая идват през 5-6-ти век славяните,ама то вече няма какво да се ограбва освен Солун. През 7-ми век славяните 6 пъти обсаждат Солун но не успявят да го превземат. Последната обсада е в съюз с хан Кубер. Един от най-големите гръцки византолози проф. Спирос Врионис пише,че през 6-ти век славянското море е заляло вътрешността на целия Балкански полуостров,чак и включително Пелопонес. Кви древни македонци,кви 5 лева?
 • 202 Танкова

  1 0 Отговор

  До коментар #11 от "Българин":

  Явно никога не си разговарял с хора РС Македония или не знаеш достатъчно българският език.Защото аз съм разговаряла и се разбираме идеално
 • 203 Два туката 👊👊

  2 0 Отговор

  До коментар #84 от "не сте проговорили":

  То затова вълни на насилствено помохамеданчване и направо потурчване една след друга са стоварвали върху българите-щото много са ги пазили.Всичко в романа и филма Време разделно е по автентични документи на българския свещенник,гръцкия владика,венецианеца и освен тях и на османски документи,които ясно посочват кое и как включително на помохамеданчилите се колко крини жито да бъдат раздадени. И е посочен и този който е предложил ако приемат исляма да бъдат помилвани-караимам Хасан ходжа.
 • 204 Два туката 👊👊

  2 1 Отговор

  До коментар #97 от "Хасан":

  Това Алжир го доказва. Каква цветуща и подредена държава е. След турското робство целите Балкани са кенеф! Толкова за това до какво води Анадолсщата ви цивилизация.
 • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 206 На питането на дивелт,

  3 0 Отговор
  Веднага отговарям, колкото австрийският е немски, толкова и македонският е български, ако имате други питания, споделете
 • 207 Болярин

  1 0 Отговор
  Макетата да попитат Себастиян Курц на какъв език говори- ако каже австрийски,може да признаем македонския език. Обаче е малко вероятно. А Германия трябва да ни върне поне две услуги- за първата и втората световна война. Колко сме загубили заради тях и колко много ни дължат е време нашия премиер да каже на фрау Меркел!!!

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.