27 Ноември, 2020 17:34 2 363 21

COVID-19 върна жената в кухнята

  • жени-
  • оон-
  • еманципация-
  • кухня-
  • домакинска работа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • доклад

Коронавирусът принуди нежния пол да върши повече домакинска работа

COVID-19 върна жената в кухнята - 1
Снимка: Shutterstock

Пандемията заличи 25 години борба за равенство между половете, се казва в най-новия доклад на ООН, свързан със ситуацията по света. Според проучването заради COVID-19 натоварването за жените става още по-голямо, предаде bTV.

COVID-19 не просто застраши физически човешкото здраве, но и основополагащи сегменти от прогреса в световен мащаб - кариерното развитие на жената и борбата ѝ за равенство. Коронавирусът принуди нежния пол да върши повече домакинска работа, което влияе на професионалното развитие на жената, както и на образователните ѝ възможности. Освен това в живота на нежната половинка на човечеството се появяват и все повече проблеми, свързани с физическото и душевното здраве, пише Би Би Си, като цитира доклада на ООН.

„Всичко, за което сме се трудили в последните 25 години, може да бъде загубено само за една“, коментира зам.-директорът на организацията „ООН-жени“ Анита Бхатия. Тя допълва, че съществува голяма вероятност за връщане към стереотипи от 50-те години на миналия век. По данни на ООН още преди пандемията по целия свят обемът на незаплащаната работа, в това число и тази по домакинството, е съставлявала 16 млрд. часа на ден. Три четвърти от тази работа се пада на жената, т.е. всеки час незаплащан труд, изпълняван от мъж е равен на три „женски“ часа. Дори и по-голямата част от проучването да е проведено в страни с ниски и средни доходи на човек от населението и в развитите страни има подобна тенденция, уверява Бхатия.

Една от най-тревожните е, че много от жените не се връщат на работа след карантина. Само за септември данните в САЩ сочат, че над 860 хиляди жени са спрели да си търсят работа. Мъжете по този показател са 200 хиляди. Тази голяма разлика се обяснява с факта, че основно жените се грижат за къщата и децата, като няма с кого да си поделят тези задължения, пише още в доклада. Спадът на числото на работещите жени ще има плачевни последствия върху материалното им благополучие, развитието и икономическата независимост, предупреждава организацията „ООН-жени“.

Какво казват някои жени за промяната в живот си заради пандемията?

Би Би Си представи и няколко примера в рамките на инициативата си „100 жени“, свързана с личности, които са променили по някакъв начин средата около себе си. Една от тях, която живее в Япония и е бранд консултант, споделя с изданието, че по време на първата карантина се е грижила основно за дома и детето си, докато мъжът ѝ е можел да се затвори в стаята си и да работи. Тя е ставала в 5 ч. сутринта, за да дописва статии, преди всички да се събудят. За сравнение съпругът ѝ е започвал работа в 9:30 ч. и е приключвал към 18. Съпругата е можела да се отпусне след 19:30 ч. Друга жена от Боливия, която е фермер, пък казва, че заради първата карантина е успяла да въвлече в занятието си цялото семейство. Трета – от Кения, определя себе си като една от малкото, защото има домашна помощница и успява всичко. Но признава, че става много рано, защото децата го изискват.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Стига да има нещо в кухнята.
  • 2 Обикновен овчар

    12 1 Отговор
    Само опростачващи новини ,нищо повече!
  • 3 Наблюдател

    13 1 Отговор
    Сейшели, Малдиви, Дубай, Тайланд...язък! Ситуацията прилича на оня виц:"Скъпи, къде ще ме заведеш на екзотична екскурзия,където не съм стъпвала? Нямаш проблеми-отивай в кухнята!"
  • 4 kakvo

    10 3 Отговор
    еее хехехе жената в кухнята ами то с телефон в ръка готви ли се
    съвременните реализирани модели
    на Пеги Бънди да бе да
  • 5 Едва

    3 1 Отговор
    ли не , "полза" от гадорията ?! Хайде стига , де !
  • 6 мислещ

    7 2 Отговор
    Да, върна я, с тази разлика, че когато жената беше в кухнята, нямаше нужда да работи при тогавашния стандарт, докато сега положението е по-зле, отколкото непосредствено преди пЛандемията, когато жената трябваше да работи.
  • 7 Тра-ла-ла

    10 2 Отговор
    Винаги са ме забавлявали тия женски глупости. Като жената не бива да е в кухнята кой остава да е там? Като искат да носят панталони добре, но кога ще се сетят, че няма ние да им носим полите.
  • 8 cornholio

    10 0 Отговор
    И тва ли е великата цел на борбата за равенство, да не стоят в кухнята? Аз като готвя демек не съм им равен хаха
  • 9 Пешо

    7 2 Отговор
    Да си седи в кунята бе, феминистки
  • 10 alpha male

    15 2 Отговор
    Там и е мястото - да стои в кухнята и 3-4 деца около нея, че християните се стопихме от джендъризъм и феминизъм.

    Коментиран от #12

  • 11 Хо хо хо

    8 3 Отговор
    Тъпите крви най сетне ще бъдат поставени на юясто.Дба и бклуците.Ше ми се лигавчат те.
  • 12 JAGUARES

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "alpha male":

    в света има над 3 Милиарда Християни ти на това стопяване ли му викаш? топят се Будистите дето са 400-500 милиона и имат 1-2 деца

    Коментиран от #14

  • 13 Патица

    12 1 Отговор
    Да питам жените, кое предпочитат???!! Да са в къщи да готвят и чистят, да си гледат предаванията или да мъкнат тухли и цимент по строежите??? Щото ако си касиерка, не мой си плати транспорта и яденето на работа. Иначе, всичките искат да са директори и меренфжей...
  • 14 alpha male

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "JAGUARES":

    Щом се топят начи никой нема нужда от тех.Уахахахаха

    Коментиран от #16

  • 15 месара

    10 0 Отговор
    жената да , но кифлата и с топ не можеш да я вкараш там !
  • 16 JAGUARES

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "alpha male":

    голямото количество не винаги е и качество... Арабите може и да сте много може и да имате по 30 деца но на Белите в Европа почва да им омръзва да ви пускат помощи и скоро ще бъдете натирени обратно в Близкия изток и Африка
  • 17 JEFF

    4 1 Отговор
    Не е вярно, у нас аз готвя.
  • 18 антрополог

    6 1 Отговор
    Ами сигурно от 25 века жената се грижи за децата и кухнята. И така човешкият род еволюира.
    Само последните 25 години стана някаква грешка в матрицата, но сега природата пак поставя нещата на мястото им.
  • 19 един от многото

    4 1 Отговор
    Тя хубаво , че се върна в кухнята , ама лошото е , че не знае какво да прави там.
  • 20 Toto

    5 0 Отговор
    Кухнята винаги е била запазено място за жената! Аз имам 2ма сина, какъв пример ще им дам ако мъжът върши женската работа? Домът е дом когато в него има жена, която да дава уют и топлина и мъж, който да осигурява сигурност, когато тая хармония се наруши всичко отива по дяволите
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    Това добре ли е или не? Жена, която не може да готви не е ли по-добре да си остане в леглото? Кога са живяли по-щастливо хората? Това не се ли запитвате? Стереотип отпреди 100г. е жената да си седи вкъщи, а мъжа да ходи на работа, ама ако жената е щастлива с това положение не е ли по-важно вместо да се набива на жената, че за няколко лева повече трябва да си остави детето на непозната, да ядат полуфабрикати, да си съсипят нервите, да ги унижават и да им замине здравето? Нали като работиш се разделяш с нещо, боло то нерви, здраве или време, като имаш 1000лв повече тази година да не би да литнеш в Космоса, или ще ги дадеш за ново телефонче, което ще сменяш всяка година, а ако не работиш ще го сменяш на 2-3г. Има откъде да се спестят пари, просто трябва да се мисли.