Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 19:23 2 784 23

Кметът на Охрид осъди оскверняването на паметника на българските туристи

  • охрид-
  • паметник-
  • скопие-
  • кмет

Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове

Кметът на Охрид осъди оскверняването на паметника на българските туристи - 1

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА.

„От мое име и от името на община Охрид публично осъждам безсъвестните граждани, които повредиха паметника, поставен тази година по повод 11 години от потъването на „Илинден“, при което загинаха 15 български туристи“, се казва в съобщение на кмета, разпространено в социалните мрежи.

Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“, заяви министерството.

В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    40 6 Отговор
    Шепа измамници настройват народите един срещу друг! Повечето знаят това!
  • 2 Баш Бащицата

    36 7 Отговор
    Не мисля да ви оставям пари. Забравете за мен и семейството ми като туристи. Търсете Алесандрос Мегалос или някое сръбско мекере да ви даде кинти. И се чуйте как говорите в Охрид, защото говорите най-чистият български език. По-чист и от официалния български език даже.

    Коментиран от #4

  • 3 Науката

    33 3 Отговор
    Като ти набиват в главата още от малък че. Александър Македонски е македонец един ден започваш да вярваш на лъжата! Образаванието и възпитанието е най силното оръжие на властелините!Бебе от европа ако отрасне в африканско племе канибали като порасне ще яде хора......така е възпитано!

    Коментиран от #15

  • 4 Българина

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Бащицата":

    Обещавам им същото.Кинта няма да вземат от мен, тия неблагодарници.Нито ще им стъпя в кочината, нито ще им купувам стоката.БОЙКОТ.

    Коментиран от #6

  • 5 ЯпаЯ

    16 0 Отговор
    Ще цитирам един пишман политик "ИЗВИНИ СЕ БЕ ,ИЗВИНИ СЕ!"
  • 6 Македон

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Българина":

    Стига от вашите 200е

    Коментиран от #17

  • 7 Абе тия

    33 1 Отговор
    т.н. македонци много прости хора. Разораха сума ти паметници на бележити и обикновени българи, унищожиха гробища, надписи и пр. материални артефакти на българската история и култура, рушат всичко българско и което остане било македонско. На тех им е рано за държава, камо ли за ЕС. Затова един по-як български ШУТ за ЕС и повече да не се занимаваме с тях.
  • 8 unknom

    19 0 Отговор
    Вандали има но ги съдят и възстановяват повреденото. Ако не значи просто политическо изказване. Нашия министър е редно по дипломатически път да иска наказания.
  • 9 Аве Адолф Хайл

    25 2 Отговор
    Долнопробните сръбско-болшевишки провокатори действат но еднакъв начин и при тях и у нас . ВЕТО до дупка на тая болшевишка смет .
  • 10 КУРТИ ТЪРНОВСКИЯ ТЕБЕШИР

    0 0 Отговор
    Ужас
  • 11 розово

    14 0 Отговор
    Това дава отговор на въпроса кой саботира приема на Севера Македония за Е. С.
  • 12 MGewehr

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Константин Георгиески

    Поредното полско име.... на "ески"!

    Коментиран от #23

  • 13 Ммм

    8 2 Отговор
    Абе защо не земеме да си а купиме тая държавка
  • 14 Българомразец

    3 0 Отговор
    ДА СЕ БОЯДИСА В ЧЕРНО!
  • 15 А МИИИИ

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Науката":

    Ами той си е точно македонец.Сегашните не са даже ,,реплики'' а ,,гаражни '' фалшификати.
  • 16 Мале

    10 1 Отговор
    Направо сме потресени!Гаврата с починали българи е ужасна...защо умряха за тия неблагодарници толкова наши български доброволци някога....защо...толкова е гадно.И не се усещат как сърби а руснаци ги правят антибългари,жалко...Иначе ние в Пазарджик си имаме македонски магазин и хората купуват от там,за да им помагаме...Много сме наивни спрямо тях,защото знаем истината,че са българи.
  • 17 МакеКон

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Македон":

    Тези твои "герои "да дойдат прошка у роднините на удавените тук да искат.Много смели тези макета .По тъмна доба гробна могила да рушат.При положение ,че те са и убийците и не знам дали покриха цялата кръвнина спрямо жертвите.Стойте си в измислената държавица.Поне докато Тетово се обедини с Косово.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 баба ви от бг

    10 0 Отговор
    всъщтност кой ги удави бълг. туристи там?макетата
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шмрък

    4 0 Отговор
    В Охрид я има,я няма 20% Българи с македонски говор.Всичко останало е Албанци с щалвари и мустаци.Грозна картина.В Азия .не в Европа.Никой не ви иска ,скапаняци.
  • 22 дълго

    5 0 Отговор
    Бил съм в Охрид. Хора там скандираха цар Борис, когато минавахме със БГ знамената през центъра на града, на един фестивал. Т.е. в Ма ке донни я (там има страотни мацки) хората са на различни позиции. Но почти всички си дават сметка, че не са потомци на Филип и Алесандър, а са потомци на Борис (!), Крум, Иван-Асен, и чак тогава на "техните" царе (Самуил). Така че, там, в РСМ историците винаги заемат противоположните твърдения на България и Сърбия. Истината е, че ако разбием тяхната "македонска" идентичност, ще се разбие на парчета и обществото им. Едни са сърбомани, други "албанци", трети босненци, четвърти бабите и дедовците им са българи. Та за Аспарух - нищо, но Борис, беше споменаван като наш общ цар.
  • 23 rule

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "MGewehr":

    На "ски" завършват имената на сумати българи, които са чистопородни!Именно на тях им е най-смешен напанът на Северно македонците! Един вика: " Що ме занимаваш с глупости?!" Друг:" Щеше да е смешно, ако не е тъжно!" Трети се засегна: " Имам родословно дърво до четвърто коляно! Там други освен българи няма!" А, една дама: " Македонка ми звучи екзотично!:) Ако, ти кажа че съм такава повече ли ще ме харесваш?!:)" И т.н.
Новини по държави: