Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 20:21 5 520 23

Андрей Ковачев: Мицкоски руши европейското бъдеще на Скопие

  • северна македония-
  • българия-
  • андрей ковачев

България първа призна Македония, припомни европейският депутат

Андрей Ковачев: Мицкоски руши европейското бъдеще на Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Със своите лъжи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски руши европейското бъдеще на македонските граждани. Това заяви за БГНЕС евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС Андрей Ковачев.

Повод за неговия коментар е истеричното изявление на Мицкоски, че в София този уикенд ще разпарчетосват Македония.

„Християн Мицкоски лъже. Той манипулира и лъже с всяка своя дума. Мицкоски се опитва да печели някакви политически дивиденти с измислиците, които говори. Твърдението му, че България иска да разпарчетоса Македония, с което плаши гражданите, е абсолютна лъжа, измислица и глупост“, категоричен е Ковачев.

Той припомни, че през 2001 г. България застана категорично зад Македония, подкрепи нейната териториална цялост и суверенитет.

„България е една от първите, които ратифицираха Протокола за членство в НАТО, за да бъде геостратегически и политически Македония в евроатлантическата общност и защитена. България е протягала, протяга и ще протяга винаги ръка за братска помощ на своите най-близки“, каза евродепутатът от Европейската народна партия.

Ковачев отново подчерта, че София по никакъв начин не поставя под съмнение съвременната македонска идентичност и това как хората там обозначават днес своя език. „Никога не сме поставяли това под въпрос. Единственото, което искаме е да се обединим около историческата истина, тя да не ни разделя и да бъде повод за омраза и разединение между хората. Това е дълбоко европейско искане, то е в основата на Европейския съюз“, уточни той.

Според него нищо не е под риск. „По никакъв начин България няма как да вземе Гоце Делчев или Дамян Груев от Македония, защото това е обща история. Тя е обща, но не е споделена, както му се иска на Мицкоски. Той директно се обяви срещу Договора с България и с Гърция, да не бъдат зачитани. Той се опитва да руши европейското бъдеще на македонските граждани“, подчерта Ковачев и добави: „Тъй като ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски е част от Европейската народна партия няма как да не повдигнем този въпрос пред нея заради неговите призиви срещу България и да не се зачитат договорите“.

Ковачев е изключително учуден от думите на Мицкоски, който е лидер на партия, която носи името ВМРО. „Това е фарс, нямам как да си лидер на партия, която претендира, че започва своето съществуване през 1893 г. и да бъде наследник на БМОРК, ВМОРО и ВМРО, а в същото време да проповядва всичко срещу, което е била организацията и срещу нещата, за които тази историческа организация се е борела през цялото си съществуване, когато нейни лидери са били Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Иван Михайлов и др.“, каза българският евродепутат.

Според Ковачев Християн Мицкоски е запознат с делото на историческото БМОРК, ВМОРО и ВМРО.

„Поради това, че няма как да не знае за какво става дума, той явно продължава с комунистическата идеология и пропаганда на омраза срещу България. Мицкоски продължава с манипулацията на историческите факти, така че те да бъдат насочени срещу българския народ, история и срещу всичко свързано с България в Македония. Това е много тъжно и по никакъв начин не отговаря на европейските ценности. Той не разбира европейските ценности, явно не разбира, защо Роберт Шуман и Жан Моне са предложили обединението на нашия континент след Втората световна война, за да се преодолее омразата, разединението и манипулациите, а не за да се продължи с тях. Истината е обратна на всичко, което наговори Мицкоски. Омразата, лъжата и разединението не са европейски ценности. Само чрез истината може да вървим напред към преодоляване на разединението от миналото“, категоричен е Андрей Ковачев. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    31 2 Отговор
    ИМА И УМНИ ХОРА НО С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ...

    Коментиран от #5

  • 2 Behemoth

    2 12 Отговор
    А Борисуф на България!
  • 3 нашия

    12 22 Отговор
    тебе те знаем за какво бъдеще си-и украинците си мислеха че отиват към по светло бъдеще както и ние някога имахме илюзията за такова светло бъдеще,но явно се отлага за БЪДЕЩЕТО
  • 4 Тоя

    9 23 Отговор
    и той за фактор се има .
  • 5 нашия

    9 18 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    тоя национален предател към умните ли го слагаш -не разбрах
  • 6 324

    14 10 Отговор
    На крива ракета космоса и пречи. Да сте мислили предк три години! Сега и да се пенявите и да не се, Пергелка така ще натисне Боко, че хич няма да се учудя ние пак да станем за смях.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво

    18 4 Отговор
    Добре казано
  • 9 ke da

    20 20 Отговор
    Все още Русия с тайните си служби държи България, по неин почин така Сърбските тайни служби страхува и мачка хората в Северна Македония да се нарекат българи! Русия е ЗЛО!

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Русия

    11 9 Отговор

    До коментар #9 от "ke da":

    Това е истината. Не ие бял ден няма да видим ако не съборим МОЧА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аве Адолф Хайл

    21 8 Отговор
    Дoлнoпрoбнитe cръбcкo-бoлшeвишки прoвoкaтoри рaбoтят пo eдин и cъщи нaчин и при тях и при нac , крaйнo врeмe e нaшeтo кoнтрaрaзузнaвaнe дa cи cвърши рaбoтaтa и дa ги пoчиcти тия бoлшeвики .
  • 13 дядо ви от бг

    10 0 Отговор
    как.ва м ....я! Това е България беееее!Стига мръсни лъжи!
  • 14 ваня

    8 0 Отговор
    алоооо, учете малко история, не мошенничиски интриги!
  • 15 Полк.Дрангов

    20 4 Отговор
    Въпреки, че е гербаджия това което е казал човека е абсолютно вярно. Който каже друго просто хейтва.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 7 Отговор
    Българи и Македонци два братски народа
  • 17 Перо

    27 1 Отговор
    Историята с РСМ не е нито обща,нито споделена,защото не е имало два народа!!! Има един народ до 1945 г. До като това не се разбере от тъпите македонисти, ВЕТО до дупка!!!
  • 18 Оппа

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "ke da":

    Кой, кой ги мачкал?? То ако нямаха тази огромна омраза към нас българите щеше ли някой да им въздейства, ммм?? Какви хора ни управляват и коментират тук - все комунизма им пречел, или комунисти, или някакви коминтерновски завери им се привиждат, абе хора, опомнете се - истинските македонци МРАЗЯТ българите и това е - приемете го май-сетне.
  • 19 Пацо

    22 2 Отговор
    На този Ковачев, кога ще му просветне, че каквито и да сме били с макетата, сега едни за други не сме никакви. И какво реват за "братска" македония, като отдавна в нея няма нищо братско. Ясно, че много българи са с корени в македонско, ама чак такава братска загриженост към хора, които ни палят знамето и ни наричат убийци, айде нема нужда

    Коментиран от #21

  • 20 В.В.П.

    4 3 Отговор
    Македония и Ковид, ,,КОвид и Македония..Това е непрекъснато по нашите ширини и новини..Голяма мъка..Голям праз,Къде били ,какви били,къв език говорили...Нека си говорят на какъв то искат..Дамян,Яне,Гоце,.Трагедии,...Били сме братя преди векове,днес не е така...Бг макетата,викат,че са българи,Юго макето вика ,че е сръбско маке,..Сбъркана работа.И все НЕКВИ комунисти и Коминтерни и ,,Титовци,,са виновни за тая история...Пълна помия...И без туй Франция,няма да даде тез шиптъри да шават из Европа...Загубена кауза е РСМ ..Пишете нещо свежо..
  • 21 Йо Несбьо

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пацо":

    Приказките за някакво "братство" и подобни, са само, защото така се казва! Северномакедонците са отдавна отделени от нас и тотално дебългаризирани. Това обаче не означава да ги пуснем в ЕС и там да ни направят луди с глупостите си за Македония и "античкиот происхот"... Накрая ще излезе така, че Македония ни е направила хора, а нашите предци са ниски коняри от турски и татарски станове някъде в Азия... Трябва ли да си вкарваме таралеж в гащите самички?! С макетата не можем да се разберем, значи си трябва тояга!
  • 22 Сърбороби

    3 0 Отговор
    Никой етнос от бивша Югославия не долюбва сърбите - и хървати,и словенци ,и босненци. Даже черногорците,дето твърдят ,че говорят най-чистия и правилен сръбски скапаха калимерата с Белград. Само нашите сърбороби от Повардарието рупат ли рупат за сърборобското си минало.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.