4 884 132

Зоран Заев: Аз съм македонец, Каракачанов е българин, стига толкова омраза!

Македонският и българският народ очакват крачка към приятелство, обяви той

Зоран Заев: Аз съм македонец, Каракачанов е българин, стига толкова омраза!
Снимка: БГНЕС

Премиерът Зоран Заев написа в официалния си профил във Фейсбук, че македонският и българският народ очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. В статуса си Заев заяви, че между него и българския вицепремиер Красимир Каракачанов разликата в етноса и идентичността не е единствената, но разликата в техните мирогледи е по-важна и по-сериозна, цитират думите му македонското електронно издание "Сакам да кажам" и Агенция "Фокус".

„Аз съм македонец, който говори македонски, признат от целия свят. Каракачанов е българин, който говори български език, признат в цял свят. Работя за съгласуване на възгледите за различията и знам, че това е възможно само чрез обмен на идеи и мнения, а не чрез обиди и неподходящи послания. Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата. Имаше прекалено много много омраза“, гласи статусът на Заев във „Фейсбук“.

Преди два дни Каракачанов, помолен да коментира възгледите на Заев, изразени в интервюто за българска медия отговори, че "по стар български обичай, знаете, на българина акъла му идва на следващия ден, така е и с колегата Заев" и добави, че интервюто е "малка стъпка в правилната посока".

Той повтори, че България очаква Македония да формализира позициите си в анекс към Споразумението за добросъседство или в ново споразумение, или в протокол с ясна пътна карта за това какво и кога ще бъде изпълнено.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Боко

  52 21 Отговор
  Не, аз съм мутра !

  Коментиран от #14

 • 2 Софиянецо

  85 8 Отговор
  Аз съм германец, който говори австрийски език.

  Коментиран от #9, #31

 • 3 Аве Адолф Хайл

  90 11 Отговор
  За пореден път слушаме нищо не казващи свободни бръщолевения от тези сърбомани , така че ВЕТО до дупка на тая болшевишка шайка .
 • 4 реалистъ

  75 4 Отговор
  Покойният Божо Димитров твърдеше, че договора за приятелство бил едва ли не обединение на двете държави...а какво стана...Гърция си реши проблемите.

  Коментиран от #7, #67

 • 5 Стоянов

  86 9 Отговор
  Омраза няма! Може ли човек да мрази брата си? Просто проблемът идва от това, че вие македонците не си признавате, че сте българи и винаги сте били част от България! И не само, ами имате наглоста и безочието да преиначавате историята, и се държите гордо и арогантно. Ако признаете, че сте българи се присъедините към България - с радост ще ви приемем както бащата е приел блудния син!

  Коментиран от #99

 • 6 На снимката

  47 1 Отговор
  го гледам - едно върши , друго мисли !

 • 7 Монтерей

  3 35 Отговор

  До коментар #4 от "реалистъ":

  НЯМЕ НИТО ДИПЛОМАТИ НИТО ВЪНШНА ПОЛИТИКА, КАКТО И МАКЕДОНЦИТЕ, ОСВЕН ПРЕСТРЕЛКИ НИЩО ДРУГО НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ, ОСВЕН АКО БАТЕ НЕ ИЗМИСЛИ НЕЩО НО ТОЙ Е "АУТ" ИЛИ ЦЕЦО /СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР/ ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО ЩОТО ДРУГО У НАС НЯМА
 • 8 българин

  32 2 Отговор
  Тази статия защо не е в раздел България?
 • 9 898

  53 3 Отговор

  До коментар #2 от "Софиянецо":

  Аз пък съм англичанин който говори американски език!

  Коментиран от #57, #131

 • 10 Заев...

  34 12 Отговор
  Каракачанов и тиквата не са България!!! Българския народ е България и се опитай да проумееш какво мисли той. Стига се насаждали трайна омраза от ваша страна. Но явно ще мине доста време, поне едно 7-8 години и ще уврите малко поне. Бъдете здрави

  Коментиран от #112

 • 11 Заев

  58 2 Отговор
  Ти си българин от Струмица ама си ЗАБРАВИЛ. И запомни реформиран комунист няма.
 • 12 излъжете се

  43 5 Отговор
  Вие се излъжете да ни допуснете до ЕС па тогава да видите какво е омраза - няма кой да ни спре!!!!

  Коментиран от #15

 • 13 какъв българин

  33 20 Отговор
  е каракачана В миналото са били номади, препитаващи се с отглеждането на овце, добив и продажба на мляко, месо и вълна. По-голямата част от каракачаните имат гръцко национално съзнание. Отличават се със свой бит и култура, която няма аналог. Говорят каракачанския диалект на гръцкия и са източноправославни християни.
 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Така и така

  32 1 Отговор

  До коментар #12 от "излъжете се":

  Нарязахте танковете които Ви подарихме преди години. И с по една пръчка ще Ви съберем в едно езеро. Не наслагвай излишно омраза и се променете малко. На дали....
 • 16 Българка

  35 4 Отговор
  ВЕТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 17 Аве Адолф Хайл

  9 11 Отговор

  До коментар #14 от "Да се знае":

  А бе долнопробник, пак си объркал статията ,и пак нама да ти платят неконвертируемите рублички .....
 • 18 kdskjc m

  30 4 Отговор
  Нито ти си македонец, нито каракакчанов е българин.
 • 19 Истината

  37 3 Отговор
  Сега е моментът да се покаят и да се обединим. Какво са написали предците ни на Народното събрание? Съединението прави силата. Това ще бъде удар в сърцето на сръбския и гръцкия геноцид над нас българите в така наречената Македония от толкова десетиления!!! Защо даваме такова голямо значение на Съединението - направено от достойни мъже българи - защото наистина е значимо!!! Време е! Има ли достойни мъже в България сега? Да живее България!

  Коментиран от #21, #132

 • 20 Порно

  31 1 Отговор
  Омразата е край Вардара.
 • 21 до така наречения българин

  8 22 Отговор

  До коментар #19 от "Истината":

  Ка̀ран (на гръцки: Κάρανος) е първият цар на Древна Македония през 808 – 777. Син е на Аристодамид, цар на Аргос. Основното население са древните македонци. Държавата обхваща най-общо територията на днешна Егейска Македония с главен град Пела. За кратък период от време укрепва при управлението на Филип II Македонски и за около 10 години се превръща в мощна световна империя, след като Александър Велики завладява част от познатия свят, с което слага началото на елинистическия период в историята на Югоизточна Европа и Изтока. Последният владетел на Древна Македония е Персей Македонски, 179 – 168 г. пр. Хр. След Битка при Пидна през 22 юни 168 г. пр. Хр. консулът Луций Емилий Павел Македоник разгромява Персей. Македония е завладяна и разделена на четири автономни области, плащащи данък на Рим.

  Коментиран от #23, #26, #72

 • 22 Антигерб

  42 2 Отговор
  Аз съм македонец, който говори македонски Заев ти си македонец ама роден от българи (покажи кръщелното на баба си и дядо си). По тази логика може да кажеш че си и марсианец (исконна македонска земя) ама едва ли някой ще ти се върже. Може да кажеш също че говориш на марсиански но защо ли се разбирате с българите без преводач ще ти е трудно да отговориш. Цялата работа е че след като обикновените "македонци" разберат че са българи ще поискат обединение с България и вие ще останете без власт. Та цялото антибългарско говорене е само заради пустата му власт. То и нашите продават родината ни на чужди интереси само заради пустата му власт.
 • 23 ЛЛЛ

  31 2 Отговор

  До коментар #21 от "до така наречения българин":

  Всичко това е вярно но не разбирам какво общо имат Филип, Александър и Персей със сегашните "македонци" и древните македони със сегашните македонци? От империята на Александър възниква Елинистичната култура, което навежда на друг произход за какви са се смятали тогаващните македонци. И Филип и Александър винаги са изтъквали елинския си произход и дори са участвали на олимпийските игри в Гърция, в които са участвали само гърци. Ако съвременните македонци се имат за славяни, не виждам каква връзка може да се направи с древна Македония
 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Славе

  24 8 Отговор
  Няма по голяма обида за македонец, да му кажеш че е българин...!!!

  Коментиран от #100

 • 26 Антитрол

  32 2 Отговор

  До коментар #21 от "до така наречения българин":

  Е какво общо имате макетата с тази древна македония можеш ли ми обясни освен че живеете на техните земи - тази македония е престанала да съществува 179 – 168 г. пр. Хр. Нито говорите езика им нито сте от този етнос. В историята са съществували много народи които са изчезнали или са се размили - готи, скити, хуни, вандали, печенеги,авари - някои са имали по-големи държави и от на Александър македонски. Та по тая логика защо не се пишете например римляни или византийци и те също са били по "вашите земи". Пропагандата на сърбите ви е изпържила мозъците на така наречените "македонци" - па когато нямаш мозък ти е трудно да приемеш истината.

  Коментиран от #27

 • 27 ЛЛЛ

  10 0 Отговор

  До коментар #26 от "Антитрол":

  Точно така
 • 28 ТаУмВзе

  10 3 Отговор
  Толко си маке, колкото шкембе торба е българин Ма!
 • 29 Сертаки

  9 23 Отговор
  На Сръбски.Да идемо да пийнем по ракия.здраво брато како си.Още малко и сърбите ще ги принудим да се признаят за българи.ако не признаят няма европа.ако пък признаят че говорят български да се присъединят към България .После идва ред на Хърватия и Словения.Велика България чак до Алпите с столица София и президент Каракачанов.Ганьовска мечта.

  Коментиран от #39, #59

 • 30 Българина

  29 1 Отговор
  Зайко Байко малко се е пообъркал.Той е СЕВЕРНОМАКЕДОНЕЦ а НЕ македонец, защото държава Македония НЯМА.Има Северна Македония.
 • 31 Демокрацията е лъжа!

  20 1 Отговор

  До коментар #2 от "Софиянецо":

  Последно: Хитлер австриец ли е или немец? И на немски ли е шпрехал или на австрийски? Или пък на австроунгарски?
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 ANGKOR WARRIOR

  21 31 Отговор
  И кво гърци е имало на Балканите? Гърците идват от Африка по специално от Етиопия...Цивилизацията на балканите е на Траки Илири Даки

  Коментиран от #68

 • 34 Баш Бойко

  2 11 Отговор
  Не не.щом австрийците говорят немски и ако си признаят там ще е Германия.или щом щатите и австралия говорят английски и ако си признаят това значи че от утре сащ и австралия трябва да се преименуват като Англия.Нали и ние искаме същото от С.Македония.Да си признаят че говорят бг.езика и да се включат към велика България.
 • 35 Истината

  19 3 Отговор
  Нека сегашните македонски властници първо да се молят да влязат в състава на Майка България, а после да милсим за Европа. Македонска държава може да има само и единствено в шовиститчните глави на гърци и сърби и протежета им от сега властимащите в така наречената Македония . Та по какъв по-лесен начин ще откъснат жива плът от милото ни Отечество!!!
 • 36 историчар

  19 1 Отговор
  Не съм македонец и не знам македонски.Интересно защо разбирам без преводач?

  Коментиран от #37

 • 37 Македонец

  17 1 Отговор

  До коментар #36 от "историчар":

  В училище ни казаха да мразим българите, но защо разбирам български без преводач :)
 • 38 Уааа

  17 0 Отговор
  Да се наричат както си искат, но да спрат да крадат, подменят история и да разрушават всички надписи на които пише България. В тяхната уикипедиа пише, че Черноризец Храбър е писал за македонските букви. Негови дела се: О писменех, кое е апологија на македонската писменост и тој овде ја брани македонската азбука и го заштитува македонското културно дело од страна на горделивите грчки асимилатори. Тој во ова дело напишал: „Македонските букви се посвети и
 • 39 Антитрол

  19 0 Отговор

  До коментар #29 от "Сертаки":

  Сърбите не са българи но са славяни и от там близозстта на езика - то и руския е близък но не е български. Много думи са еднакви и в Словакия или Хърватия и Словения - все славянски езици. Но можеш ли ми каза какво общо имате макетата с древните македонци които са говорели на елински език. Но едно е няколко еднакви думи в различни езици а съвсем друго е няколко различни в македонския диалект на българския език. Ами дай според теб да пишем освен македонски език също и шопски език, врачански език, трънски език може и доброжански език. Хайде сега макетата се правите на ударени че не знаете кога е диалект и кога е друг език макар и близък. Езика се променя бавно - за да стане американския различен от английския трябва да минат няколко стотици години а измислената държава "Македония" съществува от 1945 година та сърбите не можаха да ви променят езика въпреки напъните но пък добре са ви промили мозъците.

  Коментиран от #56

 • 40 Сертаки

  15 4 Отговор
  За кво спорите бе хора.По-голямото население на македония са мюслими.От 2 милиона жители само 1/3 са православните.Другите всички са албанци турци и помаци.Кво очаквате Баклава ли
 • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  16 4 Отговор
  СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ да се научат да ни уважават да не са арогантни да не преиначват БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ИСТОРИЯ МАКЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ
 • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  13 3 Отговор
  който сее ветрове ще жъне бури
 • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  2 4 Отговор
  дори дъждовете не могат да спрат полетът на птиците
 • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  5 5 Отговор
  когато у нас се роди гении това ще е гения на зависта злобата лошотията ЕЛИН ПЕЛИН
 • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  6 4 Отговор
  да живее РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Коментиран от #48

 • 46 Има една

  13 0 Отговор
  Чудесна книга с име -" История на България". Явно много малко българи я притежават и са я чели? Да се преиздаде и да им подарим на братята Македонци по една за всеки. Да се образоват малко.

  Коментиран от #82

 • 47 Сертаки

  2 15 Отговор
  Макетата вече са в ООН и НАТО.Трябва да уважаваме тая държава защото те и Босна са провинций на Турция.Иначе лошо ни се пише

  Коментиран от #51, #58

 • 48 Това ми вдигна духа

  7 3 Отговор

  До коментар #45 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Браво град Козлодуй. Страна с вековна история сме и е факт. Не напразно и с гордост - "Българче да се наричам, първа радост е за мене"

  Коментиран от #50, #64

 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Нещо си се

  3 0 Отговор

  До коментар #47 от "Сертаки":

  Объркал и то много. Те и Босна и Херцеговина са много различни.
 • 52 Сертаки

  5 1 Отговор
  Македонците са елани.По просто на ганьовски гърци.А жителите на С.македония са славяни.България по части период е плячкосвала тези земи и сега иска да има нова провинция и излаз към Адриатическо море.Гърците също искат Константинопол и Филипопол но уви.Съдба брато.Преглътни ракийка и хубави сънища
 • 53 До 31

  13 0 Отговор
  Австрийците са като макетата. Успяха да излъжат света, че Хитлер е германец а Моцарт австриец. То май е обратното.
 • 54 АЦЕ

  11 0 Отговор
  ЗАЩО СЕ СЪРДИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ?КУЧЕТО ИГРАЕ СПРЯМО ТОЯГАТА,А НАШАТА ТОЯГА-БОЙКО И СИЕ Е ВЪРБОВА КЛОНКА!
 • 55 Шкембоко

  3 3 Отговор
  Е влах и целата му Русенска организация е пълна с Власи, кво Вмро кви 5 лева
 • 56 Дедо

  10 0 Отговор

  До коментар #39 от "Антитрол":

  Ми то и Украйна няма ма вие оревахте света за Крим ми и Крим Руски и Украйна Руска и Рюрикович са Руснаци
 • 57 rule

  3 0 Отговор

  До коментар #9 от "898":

  Ти, нищо не си!:) Аз, говоря австралииски, новозелански и канадски!:) Виж юарският още не съм го научил, щото нещо трудно ми се отдава!:)
 • 58 rule

  3 0 Отговор

  До коментар #47 от "Сертаки":

  Приятелски те съветвам. Недеи ги разправя тия приказки в Сараево! Зор ще видиш!:)

  Коментиран от #60

 • 59 rule

  3 2 Отговор

  До коментар #29 от "Сертаки":

  Нема да се косиш! Сърбите отиват в Евро-Азииският съюз! Там им е мястото! Преди това ще върнат Войводина и Западните покраинини! И ти брато че си цар! Със сръбският си паспорт че можеш да одиш дека си сакаш!:)

  Коментиран от #65

 • 60 Сертаки

  5 1 Отговор

  До коментар #58 от "rule":

  Че ти откъде падна.Всички знаят че цяла босна и херцеговина са помаци мюсюли говорещи славянски.аре иди и прочети
 • 61 Българин

  11 0 Отговор
  Моето предложение за решение на проблема е да поискаме достъп до османските архиви в Цариград. Ако не друго , то османците са водили много точни записи къде , какви и колко народности са живяли по различните области на империята. Предполагам са били обективни, нямат причина да не са. Нека да проверим какви народности е имало на територията ма РСМ, Нека проверим и колко Българи е имало , във Вардарска и Егейска Македония, в Нишко и Поморавието, в Беломорска и Источна Тракия. И ако бройките съответстват логично на сегашните ОК, но ако има значително разминаване към намаляване числеността на Българите в тези земи веднага бих поставил въпроса за признаване на геноцид над Българите и чак след това евентуално ако имат очи нашите съседи да искат от нас подкрепа за ЕС. Също така е крайно необходимо БКП и техните приемници да бъдат обявени за виновни също за геноцид на Българското население в Пиринският край.

  Коментиран от #107

 • 62 Фаро

  2 5 Отговор
  Трябва ли македонците да признават,че са българи и кому е изгодно това?Първо мислехме,че българските политици драпат към Европа заради доброто на народа,нищо подобно било е лична далавера и предателство.Техните гафове достигнаха и до ушите на всевишния чак,но какво от това.Македония е на македонците а омразата,която нашите политици създават вече им се връща.Всички мразят Бойко и хунтата
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  1 0 Отговор

  До коментар #48 от "Това ми вдигна духа":

  БЛАГОДАРЯ ВИ
 • 65 Сертаки

  3 2 Отговор

  До коментар #59 от "rule":

  Не ти се косим.просто не си в час.За войводина не знам ама за западните покрайнини забрави.Подарък са от Сталин .Още малко ще си искаме и Румънска добруджа която също е подарък.Да ама с тая войска нищо няма да стане защото имаме на щат по-вече жени отколкото офицери.А дюрекса около казармите яко се продава
 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Левтер

  6 8 Отговор

  До коментар #4 от "реалистъ":

  Гърция не си е решила проблемите, докато Солун не стане Български отново.

  Коментиран от #70, #127

 • 68 Голем смях

  4 0 Отговор

  До коментар #33 от "ANGKOR WARRIOR":

  Даките са траки умнико.
 • 69 Перо

  7 0 Отговор
  Заев още е на черешата. Всички политичари са до девето коляно българи и ги е страх да си признаят! Живеят още в 80-те с измислената “държава”,нация и език. Уплаши се Заев от оня примитив Мицкоски и забрави за “общото” минало и роднините в БГ.Явно трябва да се чака още 40 библейски години да се сменят поколенията.Тези са безвъзвратно,умствено увредени! Просто не стават за кандидати за ЕС и СерГей няма да помогне! ВЕТО за македонистките управляващи удбашии!
 • 70 Етиопски пришелец

  6 2 Отговор

  До коментар #67 от "Левтер":

  Че кой ще ти даде Солун бе.Голям мечтател си.И как ще стане тая работа.С гол г..з на свадба си тръгнал.Нито ВВС имаш нито пък ВМС.А за пехота да не говорим.Добре че навремето се отървахме от танковете които подарихме на С.Македония които сега ги претопяват за желязо
 • 71 Заев..Заев...

  7 1 Отговор
  Ти си толкова македонец, колкото Алф от Мелмък е американец. На какъв език говориш...на македонски ли????, а Александър Македонски на твоя език ли е говорил???, вие за глупаци ли ни взимате??? Няма ЕС да видите брате, една държава градена на омраза към българите, лъжи, кражба на история, репресии към българското население в тази област наречена Македония, такава държава няма място в ЕС, набийте си го в простите кратуни. Ти бе Зайо Байо, да си чувал Валонци от Белгия да мразят французите от Франция??, или фламандци да мразят холандци..ами един народ са и се обичат..или унгарци живеещи в Румъния да мразят другите унгарци???,или Молдованците да мразят братята си румъци??? Само вие македонските българи го правите. Е, при това положение какъв ЕС те гони бе брате??, докато край Вардаро цари тази шизофрения и малоумие..ще получавате само..ВЕТО И ВЕТО..

  Коментиран от #74

 • 72 Перо

  5 0 Отговор

  До коментар #21 от "до така наречения българин":

  Нова измишльотина на измислените македонисти. С Преспанския договор им е абсолютно забранено да споменават античност и антички македонци,както и да махнат всички имена,свързани с Ал.Македонски.За това преименуваха летището в Скопие. Сърбия също преименува бул.Гоце Делчев в Белград,защото е българин.
 • 73 Перо

  11 2 Отговор
  Иван Михайлов/Ванче Михайлов ВМРО/каза в едно интервю,през 1990 г.в Рим,че всеки човек може да види в музеите и библиотеките на Истанбул,кои хора са плащали данъци,през турско време,на територията на сегашната РСМ. Всички са определени само и единствено като българи!
 • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 75 реалист

  7 2 Отговор
  Какво трябва да признае правитеството на РСМ. 1. До завладяването на Балканския полуостров от Отоманската империя (приблизително 1400 година) има една история (обща история), на Българската държава. 2. По време на османското владичество историята пак ни е обща - обща екзархия. 3. От 03. март 1878 г. до 13. юли 1878 г. историята пак ни е обща - тогава съществува Санстаефанска България, която вклюва българското землище в областите Мизия, Тракия и Македония. 4. След 13. юли 1878 г., когато географската област Макединия остава в пределите на Османската империя историята пак ни е обща, защото тогава видни българи, родени в тази област, като Гоце (Георги) Делчев, Даме (Дамян) Груев, Яне Сандански, ..., и много други, основават ВМОРО. Всички те се борат за АВТОНОМИЯ на Македония с оглед впоследствие присъединяване към княжество България (за разлика от гърци и сърби, които искат да си "поделят" Македонското землище). 5. По време на Междусъюзническата война и Първата световна война историята пак ни е обща, понеже повечето военни действия на нашата царска армия, 2/3 от която е съставена от бълари, родени в географската област Македония, се извършват на територията на Македония. 6. От 1918 г. до 1941 г. историята ни е отново обща - тогава българите в Македония се противопостявят на стремежа на Кралство на сърби, хървати и словенци, по-късно Югославия (1929), да бъде посърбено. Тогава ВОМРО се трансформира в ВМРО с виден представител българина от Ново село Тодор

  Коментиран от #77

 • 76 Пацо

  7 0 Отговор
  Заев не е македонец а е северен македонец.

  Коментиран от #86

 • 77 Реалист

  4 1 Отговор

  До коментар #75 от "реалист":

  6. Oт 1918 г. дo 1941 г. иcтoриятa ни e oтнoвo oбщa - тoгaвa бългaритe в Мaкeдoния ce прoтивoпocтявят нa cтрeмeжa нa Крaлcтвo нa cърби, хървaти и cлoвeнци, пo-къcнo Югocлaвия (1929), дa бъдe пocърбeнo. Тoгaвa ВOМРO ce трaнcфoрмирa в ВМРO c видeн прeдcтaвитeл бългaринa oт Нoвo ceлo Тoдoр Aлeкcaндрoв. 7. Oт 1941 г. дo 1944 г. иcтoриятa oтнoвo ни e oбщa - тук двe мнeния нe трябвa дa имa, тъй кaтo Вaрдaрcкa Мaкeдoния e в прeдeлитe нa Цaрcтвo Бългaрия.

  Коментиран от #80, #89

 • 78 Перо

  5 0 Отговор
  Латино-американците да не говорят на чилийски,аржентински,венецуелски,перуански,боливийски,мексикански и т.н или други страни от Британската общност да говорят канадски,новозеландски и т.н. Същото е и с РСМ,но със силно умален мащаб. Какви са тия глупости,че без да е имало никога македонска държава е имало македонци,говорещи македонски и живеели заедно с българите,но те не знаели това.
 • 79 Behemoth

  1 0 Отговор
  И двамата сте Пунти Мари отвсякъде!Ама нали нещо трябва да работите .
 • 80 Реалист

  1 0 Отговор

  До коментар #77 от "Реалист":

  Очаквайте нов коментар от "Реалист" за езика на РСМ, по-късно вечерта!
 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 82 каква история

  0 0 Отговор

  До коментар #46 от "Има една":

  могат да напишът българите в чий интерес. вземи си историята и си я чети. не ми я навирай под носа. Ако искам да знам истинска история има други източници.

  Коментиран от #90

 • 83 TRAKIEC

  10 1 Отговор
  ТРАКИЕЦ,ДОБРУДЖАНЕЦ И ДР.СЪЩО НЕ СА БЪЛГАРИ РАЗДЕЛЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ БЕЗРОДНА ПАСМИНА.МАКЕДОНЕЦ НЯМА И МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НМА!
 • 84 цяла европа

  1 3 Отговор

  До коментар #81 от "Ха..ха...ха!!!":

  ги знае тези дето се славят като е...и но много са били черни и миришели.Българина освен злобар е и мързелив и гледа все да е по гръб.

  Коментиран от #85

 • 85 пропуснах

  1 1 Отговор

  До коментар #84 от "цяла европа":

  и игоист и си гледа своето удоволствие.
 • 86 Българин

  4 1 Отговор

  До коментар #76 от "Пацо":

  Заев ако е с происход от Струмешница, то той е Българин защото областта Струмешница е част от западните покрайнини отнети от България през 1919г

  Коментиран от #88

 • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 88 те тогава са отнети

  0 1 Отговор

  До коментар #86 от "Българин":

  но преди това не са били ваши . Все има някакво основание.
 • 89 Българин

  5 0 Отговор

  До коментар #77 от "Реалист":

  Всъщност от 41 до 44 македоноя е администрирана от ЦБ, но не е в пределите му, както Егейска Македония Нишко и Поморавието. Очевидно България е администрирала само отнетите и територии, или както казват съседите окупатори сме , да но на изконно Български земи.

  Коментиран от #116

 • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 91 Иво

  7 0 Отговор
  А , явно не е случайна приказката - "кое е маке, се е ла.но" Но им е простено, не е лесно 50 години да те убеждават , че си сърбин, албанец, какво и да е, но не и Българин и като те отпуснат после , ти да си признаеш, че си Българин. Не е лесно.
 • 92 нико

  3 1 Отговор
  Абе идиот антички в тези дни такъв порой от простотии избълва , че чак твоите сънародници го разбраха , а само ти си луташ като глухо куче !!! Това , което бръщолевиш излиза само от твоята уста и не се споделя от никой ! Като всеки ЗАЕК и тебе те е страх като дивият ти брат !!! Да ти го кажа пред мнозинство хора , ти нарушаваш и Преспанското споразумение , та ако наще мекерета си премълчават , то гърците скоро ще ви наврат на кучето от зад !!! Ито така , че ще се чудите от къде ви е дошло ! Предупреждавам те , и да ревеш за помощ нема кой да те чуе !!! Я разбираш ситуацията , а ???!!!
 • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 94 Перо

  3 0 Отговор

  До коментар #74 от "Гоце Делчев":

  За това ще има две в едно: ВЕТО от БГ и ВЕТО от Франция!
 • 95 Сръбски чекист

  2 0 Отговор
  Зайо позна, че има прясна тревица на маке-донска ливадица. Оказа се че са намерили нови творби на Стефан Цвайг писани на "чист" австрийски и там е написано, че маке-донският язик е писан от пиян сръбски лингвист, произхождащ от Западните покрайнини и преминал курс по маке-донски в Белград.
 • 96 Сертаки

  1 6 Отговор
  Не разбирам след като ние от Бг. първи признахме Р.Македония като суверенна държава сега какво искаме от тях.Земята си няма да ни я дадат.В Нато и ООН членуват.Море си имат.Охридско езеро си имат.Не разбирам защо пречим на комшията.С рекет нищо не става.Нека се оправят хората.Да видят Европата.Нас вече ни познават в Европа.Славим се с ЦАП ЦАРАП.рекети и всички занаяти от тоя бранш
 • 97 Сънчо

  2 2 Отговор
  Да се признаят макетата за българи и на всичи ви ще раздадат по един декар земя около скопие да си го копаете. Ако на дядовците ви мотиките още се пазят. Разбира се ще има и дребен бонус, втори официален език в България ще е албанския.
 • 98 Хахаха

  3 0 Отговор
  Аааа, не, Зайо! Когато бях в Скопие, във всяко кафене се отнасяха към мен с ненавист. За мен не сте приятели!
 • 99 Даа !

  0 0 Отговор

  До коментар #5 от "Стоянов":

  Оти не си помечтай чиляк?!
 • 100 маке

  0 0 Отговор

  До коментар #25 от "Славе":

  А да му кажеш, че е сРъбин обидно ли е? Или е чест?
 • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 105 Вангелос

  1 5 Отговор
  Македония ще си влезе в ЕС, и никой няма да ви пита кои сте и за ко се борите. В перспектива се очертава обединение между двете държави - нещо като Албано-Ромлянска федерация.

  Коментиран от #110

 • 106 весо

  6 1 Отговор
  ЗАЕВ,е хитрец!Не го искаме и после да ни се присмива.НИКАКВА ЕВРОПА без документ!
 • 107 Воистина

  1 5 Отговор

  До коментар #61 от "Българин":

  От Османските архиви ще стане ясно, че през 1878 година, мюсюлманите в Румелия са били мнозинство.

  Коментиран от #109, #118, #119

 • 108 Зайко, знаем че си македонист

  4 0 Отговор
  Т.е просръбски комунист, но да ви оставим да заличавате всичко българско и да си разиграване коня и да се гарите, айде стига толкова, всяко напало си има и край, кой още не е разбрал, че варварска Македония е част от България подарена на сърбите, провеждат геноцид само над българското население с цел никога вече да не се върне тази земя на БГ, към днешна дата българите са писани мскедонци, а иначе имате всякакви мскциндтва-сърби, власи, албанци, египтяни и всяка друга гмеж, но българи няма, а тъй ли зайо-байо, ей гафове сте
 • 109 Мне, грешиш

  6 1 Отговор

  До коментар #107 от "Воистина":

  Ще стане ясно, че няма етнически македонци, измислено наименование след 1920г когато варварска Македония е подарена на сърбия, следва геноцид с цел да се заличи всичко българско, за да не се върне тази земя на България, това е истината, има исторически документи
 • 110 Дааа, те и сега си представят ЕС,че

  4 0 Отговор

  До коментар #105 от "Вангелос":

  Е подобие на Югославия, смешници
 • 111 Зайо, нали не ми казваш, че ЕС

  3 0 Отговор
  ще предпочитат ПРОЕКТ на КОМИНТЕРНА пред България
 • 112 edna

  2 0 Отговор

  До коментар #10 от "Заев...":

  А какво мисли българският народ, според теб?

  Коментиран от #113

 • 113 Той не го интересува кой какво

  3 0 Отговор

  До коментар #112 от "edna":

  Мисли, те си се заявяват, празнуват си тито, и тръгнали за ЕС, такива наглеци-тъпанари няма други, не са готови не заради проблеми с БГ, не са готови, понеже ги управлява просръбска комунистическа върхушка
 • 114 Зайо, хлъзгав си,

  4 0 Отговор
  Изписано е на ехидната ти физиономия, и ти личи, да знаеш
 • 115 Реалист

  2 0 Отговор
  "Езиков" спор между РСМ и РБ. 1. Период от 681 г. до 1400 г. Говорим за Старобългарски език, който стои в озновата на Църковно-славянския език. 2. Период от 1400 до края на 19-ти век се обособява Ново-българския език с множество диалектни форми. Говорът на българите в Македонското землище е диалектна форма на българския език. Една от основната разлика между ново-българския език и сърбо-хърватския език е липсата на падежи, наличие на определителни членове в края на думите, сложна глаголна система включваща 9 глаголни времена и множество други. 3. Период от 1918 г. до 1944 г. Неуспешен опит на Кралство на сърби, хървати и словенци, по-късно Югославия (1929), да бъде посърбено българското население в землището Македония за да ги трансформира в т.нар. "южни сърби". Езикът на местното население си остава диалектна форма на българския език. 4. Период от 1944 г. до 2020 г. Македонизмът започва да създава изкуствена езикова норма, върху основата на диалектната форма на българския език. Това се улеснява от историко-политически предпоставки, които благоприятстват за внедряването на новия език. Започват да го наричат "македонски език". РБ не може да признава или да отхвърля тази езикова форма. Единствено РБ трябва да изисква признаване от страна на РСМ, че тази езикова форма е произлязла върху основата диалектната форма на българския език. Но тук има един деликатен върпрос. Кой от македонсак страна трябва да признае това: 1. Правителството; 2. Македонск

  Коментиран от #117

 • 116 Как окупатори на собствените си земи,

  4 0 Отговор

  До коментар #89 от "Българин":

  Не на чужди, това каква окупация е, на своето си, гадове-сърбомани комунисти и още са
 • 117 Реалист

  3 0 Отговор

  До коментар #115 от "Реалист":

  Кoй oт мaкeдoнcка cтрaнa трябвa дa признae тoвa: 1. Прaвитeлcтвoтo; 2. Мaкeдoнcкия пaрлaмeнт: 3. Мaкeдoнcкaтa Aкaдeмия нa нaукитe; 4. Видни Мaкeдoнcки фoлoлoзи; 5. Мeждунaрoдни филoлoзи. Виждa ce, чe eзикoвият cпoр нe e cвързaн прякo c ocнoвния въпрoc , имeннo влизaнeтo нa РCМ в EC. Пo пoдoбeн нaчин ce e oтдeлил нoрвeжкия eзик oт дaтcкия. Рaзликaтa при тях e, чe тoвa oтдeлянe e cтaнoлo пo ECТECТВEН път, a oтдeлянeтo нa eзикoвaтa фoрмa в РCМ oт бългaрcкия книжoвeн eзик e cтaнaлo НACИЛCТВEНO блaгoдaрeниe нa МAКEДOНИЗМA. Пo cъщия нaчин ECТECТВEНO ca ce oбocoбявaли мнoгo диaлeктни, нo никoй нe дръзвa дa ги нaричa oтдeлни eзици мaкaр, чe oтдaлeчaвaнeтo им e мнoгo oceзaeмo. При РCМ, oбaчe, Мaкeдoнизмът eтoзи, кoктo нacилcтвeнo "мoдeлирa" cъврeмeннaтa eзикoвa фoрмa нa РCМ. Кaтo имaм впрeдвид, чe тoвa e eдин oт нaй-бoлeзнeния въпрoc нa 95 % oт cлaвянoгoвoрящoтo нaceлeниe в РCМ, тo рeшвaнeтo нa eзикoвия cпoр щe ocтaнe дългo врeмe нeрeшeн пoрaди нeoтcтъпчивocттa нa РCМ.
 • 118 Д'мин

  1 0 Отговор

  До коментар #107 от "Воистина":

  В голяма грешка си!
 • 119 Д'мин

  1 0 Отговор

  До коментар #107 от "Воистина":

  По данни от 1885 година 74,93 % от населението (730 637 души) са православни християни. Другата значима верска общност е мюсюлманската – 224 536 души (23,03 %).[7] Шестте най-многолюдни града към 1880 година са столицата Пловдив с 24 053 жители, Сливен (16 593), Пазарджик (14 380), Стара Загора (13 279), Хасково (11 790) и Чирпан (10 477).[8]
 • 120 МАКЕДОНСКИ ЕЗИК

  3 0 Отговор
  В един магазин в Охрид слушам . Нищо не разбирам.Прилича ми на сръбски. В друг магазин слушам хората и всичко разбирам. Малко мекат като в Северна България. В едно кафе в Струга сервитьора идва с преводач.Всички говорят на албански май. Пускам телевизията. Хващам тук там нещо. На пазара.някой разбирам , други не. Близък език е ,но е различен. Някой думи са смешни.Наши , но ги ползват в ежедневието. Ние не ги ползваме тези думи. Има ги в книги от 19 век.(такива книги има в музея в Момчиловци-България). Объркани работи. Който ги е объркал е бил голям хитрец. Един учител от Якоруда разказва в интернет как в миналото са го карали комунистите да казва на децата ,че не са българи а македонци.Видеото е интернет. Георги Димитров също има пръст в тази работа.КОМУНИСТИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ . ТЕПЪРВА ЩЕ НАУЧАВАМЕ МНОГО НОВИ СТАРИ И ИСТИНСКИ НЕЩА.
 • 121 Факти

  1 0 Отговор
  С обикновенните македонци си лафим и се разбираме.
 • 122 Кумунисти

  1 0 Отговор
  Запейте интернационала.
 • 123 Зайков

  1 0 Отговор
  Ти си сърбин. Срам си за българския народ от Севера.
 • 124 Преброяване

  1 0 Отговор
  Колко българи живеят в Севера.

  Коментиран от #125


 • 125 То там няма българи,

  1 0 Отговор

  До коментар #124 от "Преброяване":

  Не разбра ли, само българи няма, има всякакви други, но не и българи, тях са ги писали македонци
 • 126 Ришельо

  3 0 Отговор
  Ну, ЗАЙЦЕВ....ПОГОДИ..!!!
 • 127 лефтерчо

  0 2 Отговор

  До коментар #67 от "Левтер":

  Солун никога не е бил български град, бил е васален. Научи историята така можеш да кажеш че и мексико сити е бил български град.

  Коментиран от #128, #129

 • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 129 Плаче

  0 1 Отговор

  До коментар #127 от "лефтерчо":

  Не е бил и гръцки,нито пък турски. През 1912г. в Солун най-много са сефарадските евреи. Евреите са искали българите да го владеят защото с гърците не се дишат от грък и евреине плаче. Гърците преднамерено запалват и изгарят еврейските квартали,уж било спонтатен пожар.

  Коментиран от #130

 • 130 лефтерчо казах да научиш итория не лъжи

  0 0 Отговор

  До коментар #129 от "Плаче":

  В 1204 г. Солун е завладян от кръстоносците, участвали в Четвърти кръстоносен поход, и е провъзгласен за столица на Солунското маркграфство. В 1207 г. цар Калоян е пред вратите на Солун и е напът да превземе града, но внезапна смърт го покосява и обсадата е свалена. В 1224 г. градът преминава във владение на Епирското деспотство. В 1235 г. цар Иван Асен II подчинява Епирското деспотство и териториите му стават васални на България. След смъртта на цар Иван Асен II българската държава отслабва и в 1246 г. Никейската империя присъединява Солун. Османските войски под ръководството на Хайредин паша превземат Солун през април 1387 г. след дълга обсада, започнала в 1383 година.[3] Малко след това турците връщат града на Византия. По-късно, при нашествията на османските турци в района, поради невъзможност да защитава Солун Мануил II Палеолог го предава на Венеция в 1423 година. Градът остава във венециански ръце до 29 март 1430 г., когато е превзет от султан Мурад II след продължила осем години блокада по суша.[4] През 1492 г., след гоненията срещу сефарадските евреи в Испания, част от тях се заселват в Солун. Градът се превръща в един най-големите еврейски центрове не само на Балканите.
 • 131 Е да де!

  1 0 Отговор

  До коментар #9 от "898":

  Смешен си колкото македонците и напъна за произход! Или ти вярваш че Американския език е "натуралния" на този континет? О да ...и ти щи приправяш историята! Ми да Англия произлиза от Америка, новата история на джендъризма! Щот всички сме едно то няма значение кое е първо едно или две
 • 132 кракра

  0 0 Отговор

  До коментар #19 от "Истината":

  ти явно си от източна България, истината е маааалко по друга, макетата са чени 50 години или няколко поколения с издевателства и промиване на мозъци, че българите нямат нищо с македонците, спорил съм много с момци от скопие но за повечето сме окупатори и фашисти. в момента на вмро е най адекватната позиция на България от как олигофрена желю избърза под диктовката на сащ да ги признае

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.