Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 14:57 1 965 9

САЩ работи съвместно с Тайван за преодоляване на предизвикателства в четири основни направления

  • тайван-
  • сащ-
  • сътрудничество-
  • вериги за доставки-
  • сигурност-
  • здравеопазване-
  • демокрация-
  • китай-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • злоупотреба-
  • просперитет

Това са веригите за доставки, здравеопазването, сигурността и демокрацията

Съединените американски щати ще работят с Тайван, за да се справят с „належащите предизвикателства“ в ерата след COVID-19, фокусирайки се върху здравето, просперитета, сигурността и демокрацията – това заяви директорът на Американския институт в Тайван Брент Кристенсен.

Кристенсен направи изявлението си по време на форум, посветен на тенденциите, свързани с деглобализация като резултат от пандемията.

Той подчерта, че САЩ и Тайван си партнират и работят усилено в посока преструктурирането на веригите за доставки, като посочи колко рисково е да се разчита прекалено много само на една държава, както стана ясно благодарение на пандемията, причинена от коронавируса.

Кристенсен заяви, че преструктурирането се фокусира върху диверсификацията и приближаването на веригите за доставки до крайния потребител, като гарантира, че страни като Китай няма да държат веригите за доставки като заложници за политически цели, а ще се разчита на сътрудничество между съмишленици, за да се развият нови вериги за доставки, базирани на споделени ценности, стандарти и практики.

Той обвини „някои икономики“ в злоупотреба и нарушаване на международните правила и норми при осъществяване на сделки между страните.

„Те крадат, вместо да правят нововъведения и да бъдат иновативни, изнудват, а не преговарят, по-скоро се възползват от съседите си, вместо да си сътрудничат с тях“, каза той, без да назовава конкретна страна.

По време на речта си Кристенсен посочи още три належащи предизвикателства, пред които са изправени САЩ и Тайван, свързани със здравеопазването, сигурността и демокрацията.

По отношение на здравеопазването Кирстенсен подчерта, че през последната година САЩ е спомогнал и редица други страни да подкрепят включването на Тайван в Световната здравна асамблея и тези усилия ще продължат и през следващата година.

В областта на сигурността той спомена продажбата на оръжие на Тайван с цел подпомагане на страната и засилване на нейните способности при евентуален сблъсък с Китай.

Кристенсен каза още, че Тайван е надежден партньор и в усилията на САЩ за изграждане на чиста 5G мрежа със съмишленици, която да е достатъчно сигурна и да съхранява данните от авторитарни правителства.

Що се отнася до демокрацията той заяви, че през 2019 г. САЩ и Тайван са създали нова двустранна платформа, която включва заинтересовани страни и има за цел да насърчи консултациите за демократично управление в региона.

Кристенсен заяви още, че основна мисия е идентифицирането на нови области за сътрудничество между САЩ и Тайван и предоставяне на ползите от това партньорство на цялата международна общност.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    5 1 Отговор
    Китай се разширява докато Сащ върти далавера с тях и лъжат Тайван че.ще ги защитават.Така както излъгаха и арменците.Но глпаци винаги ще се намерят
  • 2 Бесен Язовец

    4 2 Отговор
    Скоро КНР ще почне да работи по 4 направления с Куба, Венецуела и Нокрагуа да гарантират сигурноста си от краве набези!
  • 3 Predator

    3 1 Отговор
    Скоро седесарските тайванци ще го ядът от Китай много скоро.

    Коментиран от #5

  • 4 Хо хо хо

    4 2 Отговор
    Между другото самите Сащ големият союзник не са ги признали за държава.И французите сключили договор с Тайван като че ли ще ги защитят колкото защитиха арменците.
  • 5 Четник

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Predator":

    С приятели като САЩ,на Тайван не са и нужни и врагове.
  • 6 Врачка

    4 1 Отговор
    Тайван да гледа България.В последните 30 год.с братската Американка помощ постигнахме всичко,което сме желали.
  • 7 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    КИТАЙ -ЛЕКО / АГАЛЕ-АГАЛЕ / -ЩЕ СМЕНИ В ТАЙВАНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ АМЕРИКАНОСИТЕ- НАДУПАРОСИ !!! СЛЕД ТОВА ЩЕ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИ- ПО РУСКИ ТЕРТИП И САЩОЦРУ -ЩЕ Е ДО ТУК !!! ЧИНЕЗИТЕ -СА ПО-УМНИ ОТ ЕВРЕОСИТЕ- ЦИОНИСТО -СЕМИТИ--И ОЩЕ НЕ СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВОЙНАТА НА АРАБИКУСИТЕ - МЮСЛИМЕТА - С ЕВРЕИТЕ БАНКЕРОС !!!!!!!
  • 8 Щом е съвмесно

    3 1 Отговор
    Значи е ги точат с молиарди.
  • 9 Тайван

    2 2 Отговор
    Що ли ми намирисва че американците клатят Тайван - значи големи приятели ужким ама самите те още не са ги признали като държава. То сега това е практически невъзможно защото ще си имат разправии с Китай но не ги признаха и преди много години когато Китай беше слаб.

    Та колегата много правилно го каза - с такива "приятели" като американците врагове не ти трябват.