Last news in Fakti

29 Ноември, 2020 19:37 5 631 32

"Сбърканата" ваксина на AstraZeneca

  • astrazeneca-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • имунизация

Обещаващата британска разработка ще има нужда и от допълнителни проучвания - щом резултатите се дължат на случайност

"Сбърканата" ваксина на AstraZeneca - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Скорошната регистрация на една от най-обещаващите ваксини за защита от коронавируса - тази на фармацевтичната компания AstraZeneca, разработена съвместно с учени от Оксфордския университет, се оказа под въпрос - тя най-вероятно ще има нужда и от допълнителни клинични изследвания. Това може сериозно да забави предстоящата масова имунизация във Великобритания и в ЕС.

Различни дози - различни резултати

С т.нар. "оксфордска ваксина" AZD1222 стана това, което вече неведнъж се е случвало в историята на световната наука: важното откритие е направено благодарение на случайност и дори - на грешка. Когато става дума обаче за медицински препарати, всяка лабораторна грешка неизбежно привлича вниманието. Особено в условията на пандемия, когато човечеството от една страна очаква възможността максимално скоро да се защити от вируса, от друга - внимателно следи ускореното създаване на ваксини от различни производители и конкуренцията помежду им.

Накратко историята изглежда така: в понеделник, на 23 ноември, AstraZeneca и Оксфордският университет обнародват резултатите от клинични изследвания, съгласно които ефективността на тяхната ваксина е 70 процента, а в някои случаи - и 90. "Имаме ваксина за целия свят", заяви ръководителят на оксфордската изследователска група Андрю Полард.

Специфичното в тази разработка е, че ще е евтина (вероятно пет долара за две дози) и ще може да се съхранява и превозва в обикновени хладилници. Именно по това тя много се различава от ваксината на компаниите BioNTech и Pfizer, за която е необходима температура от минус 70 градуса, което сериозно усложнява логистиката.

Има обаче и въпроси към разработката на AstraZeneca. Защо едната група доброволци, включваща 2700 души, е ваксинирана отначало с половин доза, а месец по-късно с цяла доза, при положение, че по-голямата група от около 8900 души е получила две цели дози? И защо в първия случай ефективността се оказва на много високото ниво от 90 процента, а във втория е едва 62 на сто?

Нещо куца в информацията

"Използвахме половин доза по щастлива случайност", призна пред агенция "Ройтерс" Рене Пангалос, който отговаря за разработката в AstraZeneca. Станала съвсем банална грешка - хората получили друга доза, а не планираната. И то по вина на производителя, който доставил именно такива дози. Но пък именно в резултат на тази грешка става възможно откритието, че схемата "половин доза плюс цяла доза" е не само по-ефективна, но и по-щадяща. Грешката впрочем била установена едва след като било обърнато внимание, че доброволците от първата група по-рядко се оплакват от странични явления като сънливост, главоболие и болки на инжектираното място.

Фактът обаче си остава факт: в процеса на клиничните изследвания на оксфордската ваксина са били допуснати пропуски при дозирането, което веднага предизвика бурни критики на експертно ниво - не спрямо самата ваксина, а спрямо методиката за отчет на AstraZeneca и нейната информационна политика. Основният упрек е, че компанията е обединила в един отчет две различни проучвания, като по-перспективната първа схема е била тествана само на 2700 доброволци, което е твърде малко за правенето на окончателни изводи за ефективността и сигурността на ваксината.

Освен това експертите отбелязват, че в тази група нито един от имунизираните не е бил на повече от 55 години, т.е. схемата не е изпробвана при възрастни хора. А в публикацията си в авторитетното медицинско издание The Lancet оксфордските учени специално пишат колко добре действала тяхната ваксина на по-възрастните.

Допълнителните изследвания ще доведат до забавяне

В резултат на експертните критики, на 26-и ноември ръководителят на AstraZeneca Паскал Сорио обяви, че ще бъдат направени още изследвания на ваксината, предназначени да допълнят досегашните резултати. За мащабите и продължителността на тези изследвания до момента не е известно нищо, но при всички случаи те ще отсрочат регистрацията на оксфордската ваксина, очаквана принципно още в следващите седмици, и излизането ѝ на световния пазар.

За Великобритания например това ще означава сериозно забавяне на масовите ваксинации - Лондон вече поръча 100 милиона дози от тази ваксина, което би дало възможност за имунизирането на 50 милиона от 66-милионното население на страната.

Европейският съюз пък поръча 300 милиона дози, които ако не могат да бъдат получени своевременно, ще се наложи да се прибегне към разработките на BioNTech и Pfizer или на американската компания Moderna - много по-скъпи и далеч не толкова широко разпространени, колкото традиционните векторни ваксини, към които се числи оксфордската.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    52 4 Отговор
    Да ги бият на политиците и Бил Гейтс!
  • 2 Ерекция Кочева

    16 6 Отговор
    Мноо ма и страх и ше си тресна 5-6 ваксини!
    🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵🐷🐵

    Коментиран от #15

  • 3 Последния Софиянец

    29 6 Отговор
    Нашите тарикати управляващи всички се писаха фалшиви болни за да не се ваксинират.Трябва и аз да си поръчам документи за семейството.По 200 лв на човек взимат ромите.
  • 4 Механикът

    17 4 Отговор
    Евтиното винаги излиза скъпо !
  • 5 Охо Бохо

    23 1 Отговор
    Ами има длъжностни лица, да ги бият на тях, а и доста паразити имат да ги изпробват там.
  • 6 КАЗВАТ ЧЕ ТАЗИ ВАКСИНА Е

    30 3 Отговор
    МНОГО ДОБРА! СЛЕД КАТО Я БИЯТ. .САМ СИ ГОВОРИШ. .САМ СИ ОТГОВАРЯШ! !
  • 7 волен сидеров

    25 3 Отговор
    ЗАПОЧНАХА ПАК ИГРИТЕ -ПЛАШЕНЕ И СЛЕДЕНЕ -ТОВА НИ ОЧАКВА -ПРЕДИ МАСОВАТА ЕФТАНАЗИЯ С ВАКСИНАТА-ЧЕСТИТО НА ЗАСПАЛИЯТ НАРОД

    Коментиран от #11

  • 8 нашия

    14 1 Отговор
    астрите първо да се съгласят да носят отговорност за продукта си а след това ще помислим квода ги правим
  • 9 Жак Фреско

    16 1 Отговор
    В науката не става както в политиката с измама....В науката има закони и който не спазва умира! Не е далеч времето в което хората ще искат нова ваксина която да ги предпази от старата!Ваксина ......тест....6-8 години ....след това на ХОРА!!
  • 10 Мдааа

    26 4 Отговор
    Не разбрахте ли,че вируса и ваксините са създадени по идея на Бил Гейтс,за да се намали популацията най-вече за сметка на пенсионерите и болните.С един куршум два заека дет викат ловците.Хем намаляне на популацията,хем редуциране на разходите за пенсии и нископроизводителните болни!
  • 11 Последния Софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "волен сидеров":

    Ами изкарай си документ че си минал короната.
  • 12 Кой68

    11 1 Отговор
    Путин се е намесил....Тия да не са объркали със "Новичок"?!
  • 13 Стоянов

    25 0 Отговор
    Не се притеснявайте, споко, и при другите ваксини ще е така, а дори и по-зле, просто защото трескаво се бърза.

    А както знаем: който бърза - стига бавно , или не стига въобще!

    Затова решението е просто и аз за себе си отдавна съм го взел: няма да се ваксинирам!

    А които си мислят, че при нас в България ще има задължителна ваксинация - много грешат, това няма да стане!
  • 14 юцюдаатйрс

    16 2 Отговор
    Няма нови разработки. Всичките компании които ги разработват преди време си обединиха базите данни с патенти и изследвания и в момент използват само една технология с мРНК което може да осакати масово населението. Всичките имат сътрудничество с фондацията на Бил Гейтс. Един от бившите шефове на Пфайзер заяви че това е геноцид и трябва да се квалифицира като криминално престъпление. За нищо на света човек не трябва да се подвежда защото си няма и на идея какво ще му се случи. Това е директна намеса и промяна в ДНКто на хората. После защо хората били стерилни и измирали млади.

    Коментиран от #29

  • 15 Басри Алиев

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ерекция Кочева":

    Кожени ли?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Басри Алиев

    14 1 Отговор
    Ваксините са за стерилитет,К-19 беше предпоставката...
  • 18 цюд сзтй

    15 1 Отговор
    Всичките им данни за това колко били ефективни по 90-95 процента са измислени. Няма кой да ги провери защото те самите си правят изследванията и се контролират сами. Хора които са тествани твърдят след ваксината че се чувстват много по-зле отколкото може да е след коронавирус.
  • 19 Лелее

    12 1 Отговор
    Стоп , “сбъркана ваксина “ ?
    Ами да - проблем с чипа !
    Те натискат копчето , а ваксинираните опитни зомбита вместо да вдигнат лява ръка , вдигат дясна ...
    Ще оправят “техническият “ проблем и “ваксинацията “ започва ...
  • 20 Мисля

    11 0 Отговор
    Ключовата дума е "по-щадящи"!!??Каквото и да означава тя.Ако усетите още един чифт тестиси до твоите,не бързайте да се радвате.Може да не са вашите!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 аххххх

    8 1 Отговор
    Това е разработка на пентагона. Защо мислите че Тръмп спря парите за СЗО? Те лапаха половин милиард и лъжеха че е за някакви пътувания и издръжка а реално са ги използвали за експерименти с хора в Африка. Там фондацията на Бил Гейтс и СЗО са ликвидирали и осакатили хиляди хора ваксинирани насила. Сините каски са там за да държат насила хората и да им бият отровите в организма. Добре е че Байдън ще се размине с президентството.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пацо

    8 0 Отговор
    Да разчиташ на британците значи да си куха лейка. Тия за абсолютно нищо не стават . Само те са хора а всички останали са маймуни които сега са слезли от дърветата. Тия пък в Брюксел преговарят с тях. Откачена работа.

    Коментиран от #28

  • 28 Путник 5

    0 6 Отговор

    До коментар #27 от "Пацо":

    Ясно ти си привърженик на руската препарат за животни и полуграмотни
  • 29 Неграмотен си

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "юцюдаатйрс":

    Доста си неграмотен по въпроса. мРНА ваксината не "променя ДНК-то". Тя не влиза в ядрото на клетката където е въпросното ДНК а остава в цитоплазмата на клетката, произвежда нужните протеини и след това се разгражда. Протеините се атакуват от имунната система и тя създава памет за патогени с такива протеини. Това няма нищо общо с промяна на ДНК.

    Коментиран от #30

  • 30 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Неграмотен си":

    Ти си вече чипиран.Пускай и децата си напред.
  • 31 незнайко

    0 0 Отговор
    В края на краищата никой не казва ваксината ще бъде еднократна ДОЖИВОТ или ще деиства 1 -2 години !!! Такива данни все още не са известни !!!
  • 32 Пенчо

    0 0 Отговор
    Направо им повярвах.