30 Ноември, 2020 09:58 1 510 11

Срещу президента! Близо 250 задържани при протестите в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

Беларусите протестират срещу обявеното от властите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на сто от гласовете, което опозицията оспорва

Срещу президента! Близо 250 задържани при протестите в Беларус  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приключиха протестните акции в Минск и други беларуски градове, където опозицията отново излезе на улиците с искане за оставка на президента Александър Лукашенко.

По време на неразрешените протести в Минск "са задържани около 250 граждани", заяви говорителката на столичната полиция Наталия Ганусевич. Според нея те са нарушили законодателството за масовите прояви.

Правозащитният център Вясна съобщи за 279 арестувани, повечето в Минск, и публикува имената им.

Миналата седмица бяха задържани около 300 души, а седмица преди това - 1000, допълва ДПА.

Наречена "Марш на съседите", акцията протече в нов формат.

Демонстрантите бяха приканени да се събират по дворовете, а после да се включват в колони на малки групи вместо обичайните големи шествия в центъра на столицата, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Големи колони се формираха във всички квартали на Минск без изключение. Полицията на Лукашенко отчаяно се хвърля от един квартал към друг", коментира Телеграм каналът Нехта, координиращ до известна степен протеста.

Полицията разпръсна някои групи, хвърляйки гранати със сълзотворен газ. Електронното издание "Наша нива" съобщи за изстрели.

"Нека всеки да излезе на улиците на своя квартал и да види десетките, стотиците, хилядите свои другари", призова вчера във видеообръщение опозиционерката Светлана Тихановска, живееща в изгнание в Литва, по повод днешната акция, наречена Марш на съседите.

Както всяка неделя, центърът на Минск бе блокиран, много метростанции бяха затворени, мобилният интернет беше ограничен.

В града бяха разположени значителни полицейски сили за борба с безредици, бронирани коли и водни оръдия.

Демонстрациите в страната привлякоха хиляди участници.

Беларусите протестират срещу обявеното от властите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на сто от гласовете, което опозицията оспорва.

Подкрепен от Москва, Лукашенко отказва да напусне поста си. В петък той заяви, че ще се оттегли от властта, когато бъде приета нова конституция.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бозман

    5 14 Отговор
    Идва краят на фашисткият режим на Лукашенко. Скоро ще замине при Янукович за да правят компания на Путин.
  • 2 Българин

    4 6 Отговор
    ЖИВЕ БЕЛАРУС!!!
  • 3 Историк

    5 14 Отговор
    Мястото на Беларус е в Европа в ЕС а не в татаро-монголската среда на Кремъл.
  • 4 хахаха

    6 4 Отговор
    един идиот с три ника...
  • 5 Бойкошенко

    4 10 Отговор
    На тоя мустакатия пръч скоро ще му опърлят мустака на площада и ще свърши като Чаушеско и Кадафи

    Коментиран от #9

  • 6 Терминатор Две

    1 9 Отговор
    Ердоган да пусне един Байрактар ТБ2 и на люкашенко ще му събират мустаците от паважа
  • 7 Сандо

    8 1 Отговор
    А колко са в Европата?Всъщност редакцията може да открие постоянна рубрика,където да информира за протести,убити,ранени,задържани,пострадали полицаи,за да можем да правим съпоставка между тирани и демократи.
  • 8 Гост

    6 2 Отговор
    Около 10 000 протестиращи за цялата страна вчера. По инструкции от Nexta революционерите се събраха на малки групички от по 10-20 човека из вътрешните дворове. Побягваха при вида на полицията, пак се събраха на друго място. Стайков да опита да се изкаже за протестите във Франция, може би по тази тема ще бъде по-подготвен. А и интригата е по-голяма, да четем тук за събития, които се идминават от световните медии.
  • 9 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойкошенко":

    Едва ли, обикновените хора все повече се разочарова от Тихановская, а обещаните щедри пари не стигат до онези, които си загубиха работата като стачкуваха. Раздадоха им по едни 100 евро и това е. Самата Тихановская, която на своите 38 години им само една година трудов стаж сподели, че не знае нито една рецепт за пържени кюфтета. С това си изказване тя падна много в очите на белоруските граждани. Че ако като неработеща домакиня едни кюфтета не може да тресне на масата, как тогава ще управлява цяла държава?
  • 10 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    КОЙ ПЛАЩА ??????
  • 11 Герб

    1 1 Отговор
    и Лукашенко и Борисов ще си управляват още много време. Хората нека си протестират. Какво толкуз
Новини по държави: