30 Ноември, 2020 09:26 3 318 9

Сърбия протяга ръка към Черна гора

  • сърбия-
  • посланик-
  • черна гора

Отмени решението за посланика

Сърбия протяга ръка към Черна гора - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия обяви ново решение за посланика на Черна гора, съобщи Би Би Си.

Страната реши да не екстрадира посланика на страната. Решението за неговото отстраняване беше обявено преди няколко дни.

Това стана, след като сръбският посланик в Подгорица оспори суверенитета на страната. И двете правителства решиха да върнат своите посланици.

Владимир Божович заяви, че решението за обединяване на двете държави от началото на миналото столетие е равнозначно на освобождение. Черногорското правителство определи това като влияние във вътрешните работи на страната.

Сърбия обясни, че няма да прогонва черногорския посланик, за да запази добросъседските отношения. Все още не е ясно, дали сръбският посланик ще бъде върнат в страната.

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че решението е жест на добра воля.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бели вук

    10 0 Отговор
    Aбе и на сърболяците не им е лесно с гей за премиер...
  • 2 3,14К

    5 1 Отговор
    Сменете заглавието. Сърбия подава ръка на Черна гора.
  • 3 Уххх

    8 4 Отговор
    Сърбите на никой не подават ръка,те всяват раздори и пропаганди,вижте какви кланета и жестокости над българите в Македония са извършили.И после каква чудовищна пропаганда над българското население.Това са грехове ужасни.Затова България е уникална и специална,никога не си е позволявала такива издевателства над народи,затова и ни мразят и ни побъркаха всички съседи

    Коментиран от #6, #7

  • 4 българка

    8 4 Отговор
    Сърбите са най-лошите ни съседи - както се казва "Господи, пази ме от приятелите, от враговете сам ще се пазя"! Само прегледайте историята - далечна и близка.

    Коментиран от #5

  • 5 Брендолета

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "българка":

    По-скоро си патагонка. Западните Балкани са българи, все тая как се наричат македонци, сърби, албанци, черногорци, бошняци и т.н.
  • 6 123

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уххх":

    Българската армия влезе в Гърция на 20 април 1941 г., по петите на инвазията на Вермахта в Гърция, и в крайна сметка окупира цяла североизточна Гърция на изток от река Стримон (източна Македония и Западна Тракия), с изключение на префектура Еврос, на границата с Турция, която беше окупирана от германците. За разлика от Германия и Италия в съответните им окупационни зони, България официално анексира окупираните територии, които отдавна са били обект на български иредентизъм, на 14 май 1941 г. Започва масирана кампания за побългаряване, при която всички гръцки служители (кметове, учители, съдии, адвокати, свещеници, жандарми) бяха депортирани. Наложена е забрана за използване на гръцки език, а имената на градовете и местата са променени на традиционните за българския език форми. В допълнение, българското правителство се опита да промени етническия състав на региона, чрез отчуждаване на земи и къщи от гърци в полза на българските заселници и чрез въвеждане на принудителен труд и икономически ограничения за гърците в опит да ги принуди да мигрират.
  • 7 123

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Уххх":

    При това положение на 28 септември 1941 г. избухва бунт под ръководството на македонското политбюро на Комунистическата партия на Гърция. Първоначално въстанието избухна в Доксато, където местните гърци нападат полицейското управление и убиват шест или седем български полицаи. В друго село, Хористи, е вербувана втора група, която е преместена в планините. Въстанието е брутално потушено от българските окупационни власти. На следващия ден, 29 септември, всички лидери бяха или убити в битка, или в опита си да избягат в германската окупационна зона. Българските отмъщения обаче не се ограничават само до бунтовниците. Българските войски се преместиха в Драма и другите бунтовнически градове, за да потушат въстанието и заловиха всички мъже между 18 и 45 г. Съобщава се, че са екзекутирали между 360 и 500 души само в Драма.Около 2140 гърци са били убити от окупационната армия на България през следващите няколко седмици, а в провинцията цели села са били избити с картечници и ограбени.Повечето от членовете на македонското политбюро на Комунистическата партия на Гърция са изклани от българите, с изключение на един член. В селата Доксато и Хористи през 29 септември са екзекутирани общо 485 мъже.
  • 8 123

    2 1 Отговор
    Кланетата предизвикаха изселване на гърци от българската окупционна зона в германската окупационна зона в Централна Македония. Българските репресии продължават и след потушаването на въстанието, увеличавайки потока от бежанци. Села бяха унищожени за подслоняване на „партизани“, които всъщност бяха само оцелелите жители от разрушените преди това села. Терорът и гладът стават толкова тежки, че правителството на Атина обмисля планове за евакуация на цялото население в окупирана от Германия Гърция . До края на 1941 г. над 10 000 гърци са избягали от региона в страх от репресии.
  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    Единственият шанс на сърбите е черна гора,трябва да са в много добри отношения с тях и да ги коткат за да могат в близко бъдеще да станат конфедерация за да могат да имат излаз на море,щатите хвърлиха милиарди долари за да ги скарат и разделят,а продажните политици от ч.г. това чакаха да си напълнят джобовете.