Last news in Fakti

2 Декември, 2020 04:22 4 117 31

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

  • свети киприян-
  • киев-
  • митрополит-
  • литва

Откърмен от България, дарен на Русия

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев - 1
Снимка: Архив

На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

Той е роден във Велико Търново. “Откърмен от България, дарен на Русия” – е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно – в Света Гора. Като монах на Атон, Киприян се отличава със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян – “Еуфимия”.

Неговите добри качества забелязва константинополският патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице – “приближен монах”. Патриарх Филотей е един от най-енергичните защитници на идеите на Свети Григорий Палама, провеждащ политика на обединяване на всички православни, прекратяване на междуособиците, постигане на единство в руската и въобще в православната църква.

Първото появяване на Киприян в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. Той е разследвал отношенията на митрополит Алексий със западноруските църкви. Патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 г. Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий, Киприян да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 г., на празника Вознесение Господне, митрополит Киприян е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че “митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприян, който до края на живота си ще заема този пост”. Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.

През есента 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприян тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той получава повече, отколкото е желал някога – митрополит Киприян успява да обедини разделените части на Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприян е погребан в Успенския събор през 1406 година.

На 1 октомври 2006 г. с божествена света литургия, отслужена Успенския събор в Кремъл, беше отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприян Българин.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 3 Отговор
    истински ЧОВЕК и обединител МИР НА ПРАХА му да почива в МИР
  • 2 Ангел

    30 4 Отговор
    Български родове са участвали в създаването на Русия, писменост им дадохме и вяра, добре е да се напомня на тези хора които сега нас наричат неблагодарници, все едно ние ги изоставихме през 1989 год, а не те, Горбачов разби всичко и разтури както СИВ , така и Варшавския договор, и накрая цъфнахме с икономика която не може да продава и дълг от над 10 милиарда долара.

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 3 нашия

    15 1 Отговор
    много източници говорят ,че не е била само иконата ами е организирал съвсем военна защита на москва на практика съвсем материялно не само духовно
  • 4 Иван

    16 5 Отговор
    Пише Киев Московский,а не Киев Тел Авивский или или Киев Вашингтонский.

    Коментиран от #10

  • 5 Иван

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ангел":

    И на англо-американските нацисти е трябвало да им ги дадеме.
  • 6 Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ангел":

    Отивай в САЩ и Австралия да ги учиш на българско четмо и писмо.
  • 7 Иван

    10 5 Отговор
    Появил се в Русия беэ раэрешението на ЕС и САЩ.

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Иван

    7 5 Отговор
    Патриарх Нил......със сигурност е бил македонец.... Нил,Нил,реко македонска.
  • 9 Иван

    8 6 Отговор
    А англо-американо-еврейските сатанисти честват нашествието на турските сатанисти на Балканите.
  • 10 Роко

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Не приятелю пише Киевски, Литовски и Московски по това време това са отделни държави. Едва след двеста години Московията ще открадне името Русия.

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Роко

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ангел":

    Пропусна да споменеш че сме им дали и езика. Езикът които говорят наследниците на мокшите (угрофинско племе населяващо Московията) е български.

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БГ ЕС НАТО

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    По спокойно ще се пръснеш от яд Така е Ние Българите ги ограмотихме Научихме ги на държавност Дадохме им православната вяра Помогнахме им да спечелят войната с Османската Империя и пак ни мразят и не зачитат Манталитет

    Коментиран от #24

  • 15 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #12 от "Д'мин":

    Приятелю под митрополит на цяла Русия се има предвид държавата днес наричана Киевска Рус (по скоро имперските и граници църквата много бавно реагира на политическите промени) по това време това е единствената държава наричана Русия едва двеста години по - късно московския княз Иван Грозни когато решава да става цар открадва името Русия с идеята да претендира за земите били някога част от Русия.

    Коментиран от #16

  • 16 Д'мин

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Роко":

    Публикувано във факти.бг: Не приятелю пише Киевски, Литовски и Московски по това време това са отделни държави...Това част от твоя пост ли е? Ни него се вижда как съм отговорил. После влизаш в обяснителен режим-Публикувано във факти.бг: под митрополит на цяла Русия се има предвид държавата днес наричана Киевска Рус..Ако Киприан е имал предвид днешна Украйна, защо се е нарекъл такъв на Киев и цяла Русия? Защо не са споменати Литонско, Московско? Аз ги знам отговорите, но няма да споря с теб!

    Коментиран от #17

  • 17 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Д'мин":

    Знаеш на баба си фърчилото. Ако знаеше отговорите щеше да спориш. Киевска Рус (наречена е Киевска през 18 век за да се подчертае че е различна от новата Русия) включва в земите си освен Украйна, Литва, Новгород, Московията и ред други държавици образували се след разпадането й. Та за митрополит на всички тези земи е назначен Киприян по негово време никой не е наричал Московията Русия така ще започнат да я наричат едва по времето на Петър Велики.

    Коментиран от #18, #25

  • 18 Д'мин

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Пишеш пълни глупости! По времето на Петър Русия от царство става княжество, Московското княжество се наименува Русия по времето на Иван Грозни-1547г. За първи път името Украйна се споменава в една европейска карта през 1700 и някоя година (1742г. възможно е да бъркам за последните две цифри). Започваш поста си с емоционален ниско интелигентен изблик. Предполагах го и затова бях споменал, че няма да споря с теб. Не съм от хората, които слизат на нивото на домашните си любимци и спорят с тях!

    Коментиран от #19

  • 19 Д'мин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д'мин":

    ...от царство става империя...

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Владо

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Д'мин":

    Браво на теб Д'мин, а Роко е едно мекере проукраинско.
  • 21 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Д'мин":

    Иван Грозни преименува Московското княжество на Русия през 1547 година, но извън границите му никой не го нарича Русия. Едва при Петър другите държави започват да наричат Московията Русия. Макар че дори в края на 19 век много хора мислят за Русия като за Московия пример Иван Вазов "пустите клисурци станали московци"

    Коментиран от #26

  • 22 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Роко":

    Боклук,виж какво пише горе вдясно.

    Коментиран от #28

  • 23 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Роко":

    Боклук,макетата каэват че е македонски.
  • 24 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "БГ ЕС НАТО":

    Ще ни се отблагодарят,като унищожат САЩ,Англия и Пернатата Турция.
  • 25 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Боклук,а според САЩ съэдаването на България датира от 1944-та година.

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Behemoth

    2 2 Отговор
    Леле историците се развихрили...аз разбрах ,че тоя е служител на Вселенската патриаршия чиято митрополия е Киевската и вселенския константинополски патриарх го е назначил за митрополит...не видях българска връзка...нещо като с компютъра и бай Джон...

    Коментиран от #30

  • 28 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Обясних на другия умник защо пише Русия но на необразованите боклуци явно трябва да им се обяснява поотделно.
  • 29 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Стига ръси глупости бе келеме
  • 30 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Behemoth":

    Връзката е че е българин по произход и проповядва на български (официалния език в руската църква). Изпратен е от вселенската патриаршия защото това главната православна църква и руската митрополия и е пряко подчинена но богослужението там се извършва на български (по -късно неблагодарните руснаци по време на панславянската вакханалия го прекръщават на църковно славянски)
  • 31 Кирилов

    8 0 Отговор
    Само да допълня:
    --------------------------------------------------
    Св. Киприян Цамблак Чудотворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия
    роден ок. 1330 – 16 септември 1406
    Канонизиран през 1472 г. от Руската Православна Църква. Чества се на 27 май и на 16 септември
    ----------------------------------------------------

    Уникален, чуден български Светец! Слава Богу, че сме имали такива Православни Светци и дай Боже да имаме сега и занапред!

    Свети Киприяне, моли Бога за нас всички православни християни, да ни дарува Бог мир, любов, духовна сила и твърдост, за да побеждаваме винаги всички наши невидими и видими врагове!

    И да пазим, укрепваме, утвърждаваме и изповядваме Православната си вяра!
Новини по държави: