Last news in Fakti

1 Декември, 2020 20:10 1 871 10

Историческо: Шестима португалски тийнейджъри с жалба до ЕСПЧ за климата

  • еспч-
  • климат-
  • глобално затопляне

Жалбовносителите обвиняват 33-те страни, че не спазват ангажиментите, поети през 2015 г. на международната климатична конференция, на която беше приет Парижкият договор за климата

Историческо: Шестима португалски тийнейджъри с жалба до ЕСПЧ за климата  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съд за човешките права съобщи днес, че ще продължи приоритетно да разглежда жалбата на шест португалски деца и младежи срещу 33 европейски страни заради тяхното бездействие срещу климатичните промени, нещо, което се случва за първи път в тази международна съдебна институция, предаде "Франс прес".

"Случаят касае емисиите на газове с парников ефект на 33 страни, сред които и Франция", казва съдът в имейл до засегнатите държави, копие от който е получила "Франс прес".

Обвинените страни "участват в глобалното затопляне", което се изразява "между другото с пикове на горещини, засягащи условията на живот и здравето на жалбовносителите", се казва в имейла.

Европейският съд за човешките права е сезиран от шестима португалци на възраст от 8 до 21 години. Подкрепян от британската неправителствена организация Глобална мрежа за законни действия, жалбовносителите изтъкват, че повтарящите се в някои страни пожари в последните години са директен резултат от глобалното затопляне и имат въздействие върху тяхното здраве, а също пораждат и безпокойство у тях.

Жалбовносителите обвиняват 33-те страни, че не спазват ангажиментите, поети през 2015 г. на международната климатична конференция, на която беше приет Парижкият договор за климата.

Обикновено Европейският съд за човешките права е сезиран с жалби срещу една страна. Това именно прави жалбата на шестимата португалци безпрецедентна.

Днес съдът отправи серия от въпроси на засегнатите страни и сега те имат няколко седмици да им отговорят.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее

    12 2 Отговор
    И тези ще отсъстват от училище...
  • 2 киро

    11 5 Отговор
    гретенисти болни мозъци само и само да не ходят на училище с глупости се занимават зелени фашисти

    Коментиран от #10

  • 3 Някой си

    13 1 Отговор
    Кой ли ги е подучил?
  • 4 no name no face no number

    3 3 Отговор
    Къв климат ги гони, докато не се смени капиталистическата система нито климата нито човечеството има шанс
  • 5 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Може би е време да си спомним хилядите невинни жертви на гоненията срещу вещерството, в което подобни "активни" деца са играли важна и зловеща роля. И естествено да отрежем ръцете на онези, които ги използват и манипулират зад тях. А те само на малоумните не са известни. Да, същите са.
  • 6 Тумберг

    0 2 Отговор
    Ми липсва.
  • 7 Amix

    4 0 Отговор
    Еко джендъри
  • 8 Стоянов

    6 0 Отговор
    Абе деца, защо се занимавате с глупости и не си живеете нормалния живот?

    Впрочем не сте само вие виновни, а и тия които ви слушат и ви дават трибуна!
  • 9 111

    2 0 Отговор
    33 страни. Фалшива новина. 33 е число - символ на Илюминатите.
  • 10 Емил

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "киро":

    По-правилно е гретени!