Last news in Fakti

2 Декември, 2020 09:23 3 115 36

Жестокост без аналог: действията на силите за сигурност в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

Хората от силовите структури се държат жестоко, просто защото могат да си го позволят

Жестокост без аналог: действията на силите за сигурност в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вече над 100 дни властите в Беларус използват брутална сила срещу протестиращите в страната. Пред ДВ бивши служители на силовите структури обясняват откъде идва тази жестокост на правоохранителните органи.

През август 2020 целият свят бе шокиран от безпрецедентната жестокост на беларуските сили за сигурност. В първите три дни от протестите след президентските избори властите употребиха срещу мирни и невъоръжени демонстранти водни оръдия, гумени куршуми и светлинно-звукови гранати. Имаше редица ранени и дори убити. Особено жестоки бяха действията на полицията срещу арестуваните, които бяха държани при наистина нечовешки условия.

През цялото време на масовите протести насилието по улиците на Беларус така и не спря, а ако понякога отслабваше, това се оказваше само за кратко. По нито една от жалбите за насилия и изтезания, подадени срещу силите на реда, така и не бе заведено наказателно дело. На какво се дължи тази жестокост на полицията?

Безпрецедентна жестокост

Насилие срещу демонстранти е имало и преди – през 2006 и 2010 година – пак по време на протести след президентски избори. „Но такава безпрецедентна жестокост като сегашната в Беларус не е имало от 1990-те години насам“, казва Андрей Ситко, бивш сътрудник на Главна прокуратура, а сега специалист по силовите структури. По неговите думи, хората, работещи в тези структури, едно време се гордеели, че не прилагат специални средства, и че се отнасят добре с протестиращите.

Игор Макар, бивш заместник-командир на бойна група от антитерористичното поделение „Елмаз“ на беларуското вътрешно министерство, което и сега участваше в потушаването на протестите, твърди обаче, че силовите структури винаги са работили с една и съща твърдост: „Просто преди никога не е имало толкова мащабни и продължителни протестни акции, затова не е имало и нужда от сериозни мерки срещу тях. А сега в потушаването им бяха включени абсолютно всички налични сили“, казва бившият служител.

Събеседниците на ДВ са убедени, че властите в Беларус сега са дали картбланш на силовите структури да използват насилие, за да въведат ред. Според Андрей Ситко, роля за ожесточаването играе и това, че специализираните поделения през цялото време са в състояние на повишена бойна готовност - налага им се да работят без отпуск и без почивка, в постоянна готовност да бъдат повикани.

Влияние навярно оказват и някои психологически фактори, казва експертът: „Тях са ги отрязали от алтернативните източници на информация, уверяват ги, че именно от тях зависи защитата на родината – както на самите тях лично, така и на техните жени и деца. А това нагнетява страстите допълнително. На всичкото отгоре им се разправя, че в случай на победа на алтернативния кандидат от президентските избори спрямо тях ще бъдат приложени най-жестоки мерки, включително и смъртно наказание“.

Нечовешко отношение към задържани протестиращи

Ако употребата на насилие и специални средства за пресичане на уличните протести все някак могат да бъдат оправдани, то как да си обясним издевателствата и изтезанията над задържани – т.е над онези, които повече няма как да представляват заплаха?

Задържани в ареста на ул. „Окрестина“ между 9 и 11 август разказаха, че били бити и заставяни да стоят на колене, без храна и вода, принуждавани да пеят официалния химн и да викат: „Аз обичам ОМОН!“. Правозащитниците разполагат с данни и за случаи на изнасилвания.

Игор Макар смята, че ръководството на силовите структури едва ли е давало заповед за подобни издевателства. Той предполага, че инициативата се е зародила сред редовия състав: „Възможно е с тези издевателства да са искали да се изтъкнат пред властите, а и да сплашат народа, така че да не излиза повече на протести. Само че те не отчетоха сплотеността на хората, която дори се увеличи след като станаха известни данните за изтезанията“, казва бившият сътрудник на „Елмаз“.

Усещане за безнаказаност

Една от основните причини за агресията на силовите структури се крие в безнаказаността им – в това, че нето едно наказателно дело срещу тях досега не е било заведено. „Безнаказаността ражда усещане, че всичко ти е позволено“, казва Ситко.

„Погрешно би било да се смята, че в силовите структури работят някакви садисти, но важен критерий за работа там е готовността сляпо да се изпълняват заповеди и решения на висшестоящите. Предпочитани са онези кадри, които не обсъждат и философстват, а изпълняват“, казва още Андрей Ситко.

Жестокостта и агресията като цяло са свойствени на човека, твърди лекарят психотерапевт Константин Минкевич: „Историята на човечеството познава много подобни примери. Хората, които разполагат с власт, а над тях няма контрол, стават агресивни и жестоки“, казва той.

Според Минкевич, хората от силовите структури се държат жестоко, просто защото могат да си го позволят: „Онова, което би могло да им действа като задръжка е страхът, че ще носят отговорност, както и евентуалното наличие на различни юридически механизми, които не допускат злоупотребата с насилие, но в Беларус всички тези неща не работят“, казва психотерапевтът.

Когато агресията прикрива страха

Роля играе и масовостта на сегашните протести: Когато видиш срещу себе си отделни хора е едно, а когато е цяло море от хора – съвсем друго. И самите ОМОН-овци се поддават на страх, а чрез агресията те прикриват страха си“, твърди лекарят.

Да насъскаш силоваците срещу протестиращите никак не е трудно, твърди още Минкевич, защото хората по принцип лесно се поддават на подобно влияние, особено ако им внушиш, че са изправени пред враг, че защитават справедлива кауза и че ако не употребиш насилие срещу врага, той ще те унищожи.

"Ако хората не са били възпитавани още от най-ранни години в духа на хуманистичните идеали, у тях твърде лесно се оформя съзнанието, че трябва да мачкаш, за да не те смачкат“, казва лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минск

    68 10 Отговор
    Всички видяхме как и в Берлин полицията бие жестоко суверена, цял свят го видя!
  • 2 Монгола

    56 10 Отговор
    Соросите защо не си гледат техната паница, а все чуждата гледат? Беларус ще им приседне ако се пробват да се мешат беларусите не са бендерите от Украйна!
  • 3 А тука Тулупа се опитва

    29 3 Отговор
    И ако може ще ни бие и ще ни граби.
  • 4 Бре аре бе

    47 7 Отговор
    То, жестоките действията на силите за сигурност в САЩ, Германия, Франция също са без аналог, щото за тях няма грантове за разпространение по медиите...
  • 5 Чонкин

    3 26 Отговор
    A.григорич май скоро ще яде голата опашка!
  • 6 минчо

    11 23 Отговор
    ТОЯ ЛУКАШЕНКО Е В ПЪРВИ КЛАС!!!
  • 7 DWelle

    25 4 Отговор
    Жестокост без аналог: Нацистки концлагер в Перник България през 2020 година!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САМО КАЗВАМ

    10 21 Отговор
    ТРЯБВА ДА ВНЕСЕМ МАЛКО ПОЛИЦАИ ОТ БЕЛАРУС ,ДА ОПРАВЯТ НЕЩАТА ТУК. ТИЯ ПИЯНИЦИ И НАРКОМАНИ КОИТО ПРЕЧАТ НА ХИЛЯДИТЕ РАБОТЕЩИ СОФИЯНЦИ....ЩЕ СЕ ПРЕБЕРАТ МНОГО БЪРЗО . И ЩЕ СПРАТ ДА РЕВАТ ЧЕ СА ГИ НАМОКРЕЛИ ИЛИ БУТНАЛИ.....ПИШМАН ПРОТЕСТЪРИ....
  • 10 един от многото

    28 7 Отговор
    Ало , ревливото джендърче Ситко , ти телевизор имаш ли? . Гледаш ли баш демократите от САЩ , Франция и Германия , как демократично налагат демонстрантите? Ако не си погледай и тогава лай , като махленски пес.
  • 11 Бутача

    4 5 Отговор
    С комунисти по комунитиески

    Коментиран от #16

  • 12 Българин

    8 25 Отговор
    Лукашенко и Путин са изключително примитивни и жестоки диктатори, които виждат своя край и агонизират.

    Коментиран от #14

  • 13 Комуниста

    22 5 Отговор
    И БКП трябваше да ви маризят 1989г седерасти долни където вкарахте държавата в блатото шпиони долни на немците!
  • 14 Белена

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    колко годин лежа бе каторжник?
  • 15 Стоянов

    24 8 Отговор
    Абе безумни западняци, престанете да нападате Лукашенко(Батката), защото той е законно избраният президент на Беларус!

    Ясно ли е! Разбрахте ли! Да повтарям ли?

    И какво го обвинявате, че е манипулирал изборите?!

    ОК - да разсъдим логично: при резултат 80% на 10% в негова полза срещу оная - как беше, че и забравих името, вие си мислите, че е манипулирал?

    Имате ли представа с каква огромна популярност се ползва Батката в Беларус? Явно нямате!

    Резултатът е логичен. Да, изглежда малко завишен. Но дори да има някакви манипулации от неговите хора - манипулирали, манипулирали - колко да са манипулирали?

    Дори да приемем, че има някакви манипулации и реалния резултат е примерно 75% на 25% в полза на Батката. Но да си мислите, че опозицията печели - е нелогично и неразумно и няма как да стане!

    Така, че оставете Батката на бира!
  • 16 а стига бе

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бутача":

    Ама много си неграмотен бе анти-комуниста....-откак започнахте да се образовате по демократичният модел-две приказки не можете да вържете на кръст...
  • 17 Да бе да

    12 8 Отговор
    А какъв аналог е трепането на негри от силите за сигурност в сащ??

    Коментиран от #23

  • 18 Behemoth

    13 0 Отговор
    Абе милиционерите навсякъде са едни и същи ...кучета на каишка ,който държи повода за него хапят...
  • 19 az #Победа75

    14 8 Отговор
    Във Франция полицейските побоища продължават повече от година. И нищо!
    Усещате ли пропагандата и двойния стандарт?

    Коментиран от #21, #22, #26

  • 20 9736

    7 4 Отговор
    Какова е разликата,между Борисов и Лукашенко? Реално погледнато Лукашенко е позитивен човек сравнен с човека от банка!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рошко

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "az #Победа75":

    За еврейското зеле под немското име е така а само пълен глупак не би го забелязал че статиите им са тенденциозни и само оплювсщи по адрес не играещи по свирката им държави
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 едно е самостоятелно, някое ченге

    6 7 Отговор
    да се окаже, расист или социопат, който персонално е отговорен за това което е направил, съвсем друго е да бъде издадена генерална заповед за физическа репресия над мирно протестиращи. Тоя Лукашенко, дори разпореди да се използват бойни муниции.
    Има някаква "малка" разлика, нали. В америка, любимият ви Тръмп, в ролята си на главнокомандващ, поиска армията да излезе срещу протестиращите, но началникът на Пентагона му отказа категорично. Каза му, че в никакъв случай няма да изпрати армията срещу народа. Което му коства по късно и кариерата, но не стана на "Тръмповата". Евалла. Това е демокрация и мъжки постъпки. Навсякъде може да се намери Mъpша, но в бившите комунистически страни, по върховете е само Mъpшa. Тоя Mаoyмен Тръмп е същата rад мръсна като Лукашенко, Ким, Путин, Мадуро, Асад и Бойко. Аверчетата. Виж ги. Хубаво ги виж Всичките са аверчета. Хвани единия, блъсни другия.
  • 25 На Окупирай Уолстриййт

    6 3 Отговор
    Беше по зле. Организторите просто изчезнаха участниците ги Смляха. Както виждате Няма вече протести....
  • 26 да, ама във франция протестират онея

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "az #Победа75":

    африканските емигранти, от които 80 процента са мюcлuтa, същите които направиха сума ти атентати, срещу невинни граждани. И техните протести, са много далеч от мирни и скандиращи. Подпалват, рушат, чупят обръщат и нападат. Има някаква разлика,а?

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Кога

    10 1 Отговор
    избухна ковида,и кога бяха изборите в Белорус? Кой не позволи държавата да не блокира? Кой не затвори заводи,промишлени предприятия? Кой не съсипа селското си стопанство,производство на хр.продукти? Кой се изправи директно пред Народа си,и заяви...Тук пред Вас- народа съм събрал цветът на военните биолози,вирусолози и лекари.Те декларираха,че вируса е обикновен щам.Те знаят,какво ги очаква ако подведат Вас,и мен.Аз няма да унищожа икономиката и живота на милиони,заради чужди интереси.Ако греша,и наши братя и сестри загинат,обесете ме на площада пред Президентството!...Е,че бил" ужасен Диктатор" всички медии го набиват нон- стоп.Но услужливо пропускат има ли " чудовищно количество жертви" от короната там.Защото няма! Трима починали,с наличие на вируса,но възрастни със странични болести.Подредихте ли пъзела,а?
  • 28 барчо

    8 0 Отговор
    Не я четох цялата статия, защото предполагам какво са написали, услужливите медии, вземащи заплатите си от соросите. Някой спомня ли си колко години френските "жълти жилетки" бяха на улицата и колко бяха пребити от полицията, колко смъртни случаи имаше, колко хиляди задържани бяха и колко бяха осъдени на затвор??? Интересно защо тогава светът не беше отвратен??? Що се отнася до умрелия протестиращ, то цял свят видя как той се опитва да хвърли срещу полицията самоделна бомба, която се взриви в ръката му и той пукна. До тук свършват приказките за "невъоръжени мирни протестиращи" в Беларус. Само че някой прави ли разликата между едните и другите протести??? Френските са срещу исканото въвеждане на лоши закони, а в Беларус за сваляне на законно избрано правителство. Може ли някой да си представи ако протестиращите във Франция искаха да свалят законно избраното френско правителство какво щеше да последва???
  • 29 Там е работата че на протестите са

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "да, ама във франция протестират онея":

    Само бели фрацузи НеЩу са прайш на трала ла....
  • 30 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "да, ама във франция протестират онея":

    Ама у Беларус протестират смахнатите шарени на Сорос със странната полова принадлежност.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Антони Лазаров

    1 1 Отговор
    ...Литва ,Латвия,Естония,Беларус ....това са страни със супер лесно за манипулации население и доста просто при това.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бе кой а знае и ти в какви сайтове

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бесен Язовец":

    със странни секс ориентации ровиш вечер, ама много гръмко се изказваш. Той и оня от на орбан бандитчетата, уж правил закона против хомосексуалистите и се изказвал като хомофоб, обаче вчера го пипнаха на голото мъжко хоро, с екстазитата. Така, че не ми ги дрънкай ти на мене, кой какъв. А ако тези стотици хиляди са обратни, то много добре говори за "славяноопределящите" се, май.
    Твойта работа май е "крадеца вика дръжте крадеца". Сто процента си пробвал тояжката на някой руснак, за да си толкова "влюбен"
  • 34 малко е

    0 1 Отговор
    Браво на белоруските власти, само защо не вземат да изгонят с шутове и палки фашистите от дойче веле, а на границата да ги поемат в носилки.
  • 35 миротворци

    0 1 Отговор
    Влизаш Тубата и почваш да гледаш как Западните силови структури бият мирно протестиращите по подобие на идолът си Хитлер, който е правил същото с евреите.
    Кръвта и обезобразените хора по улиците са като от гражданска война, но в случая само тези със каските и палките имат превъзходство и по няколко маскирани бият и ритат паднал протестиращ, а после целият в локва кръв го оставят на докторите, които чакат настрани да спре мелачката.
    Защо в късна нощ в Бундестага бе приет закон, който предвижда затвор за тези, които снимат как полицията бие или убива протестиращи
  • 36 уляхтесе

    0 1 Отговор
    Е - улияхте се ДВ еле. Водни струи използват в демоклатичните за падни страни непрекъснато. Но ТЕ разпръскват лошите, а Лука разгонва добрите - я стига глупости. И едните и другите са демонстранти, които биват пращани в къщи. Е, който буйства - в кауша. Я си спомнете за мелетата в Франция с жълтите жилетки и мирясайте, ще се наакахте в желанието си да изпърдите поредната ДВелщина.
Новини по държави: