Last news in Fakti

2 Декември, 2020 10:10 2 389 16

Сингапур разреши пилешко месо, отгледано в лаборатория

  • пилешко месо-
  • сингапур-
  • пиле

Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда

Сингапур разреши пилешко месо, отгледано в лаборатория - 1
Снимка: Shutterstock

Регулаторните власти на Сингапур одобриха за първи път в света „пилешко месо“, което не идва от кланици, предаде Би Би Си.

Решението дава възможност на базираната в Сан Франциско стартъп компания „Ийт джъст“ (Eat Just) да продава пилешко месо, отгледано в лаборатория.

Месото първоначално ще бъде достъпно на хапки, но компанията не съобщи, кога ще се появи на пазара.

Търсенето на алтернативи на нормалното месо се разрасна през последните десетилетия заради безпокойство на потребителите за здравето на животните и околната среда, посочва Би Би Си.

Според „Барклис“ пазарът за алтернативи на месото може да достигне $140 милиарда следващото десетилетие или около 10% от глобалната индустрия с месо, оценявана на $1,4 трилиона.

Варианти на растителна основа все по-често се срещат по лавиците на супермаркетите и в менютата на ресторанти.

Но продуктът на „Ийт джъст“ е различен, тъй като се основава на отглеждането на животински мускулни клетки в лаборатория.

Компанията приветства решението на Сингапур и го нарече „пробив за глобалната хранителна индустрия“, като изрази надежда други страни да последват този пример.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 4 Отговор
    В България отдавна се яде плант мийт, умешано с 20годишно дълбоко замръзено из салами и кайми.. Пилешкото е бъкано с хормон на трастежа, от който само ви растат лапатарниците, а тестисите стават на маслинки.
  • 2 дьо Нострадам

    10 0 Отговор
    Всичко си върви по план.
  • 3 ключаря

    17 0 Отговор
    Ааааааааа, вече се играе "Крилце или кълка" на живо.
    И ние сме актьорите.
  • 4 onq s konq

    22 1 Отговор
    Язе па си гледам кокошки па си имам и един петел даже!А вие гражданите яжте пласмасови кокошки дока ви окапат зъбите!Елате на село бе!!!За 3-4 хиляди лева има къщи тука!!!Идваите че у село останааме 15 човека бре!!!!Не броим жената щото тя е дзвер...
  • 5 Франкенщайн

    8 1 Отговор
    Преди злото се криеше в Тора Бора, а сега в Ла Бора Тора.
  • 6 Рошко

    10 0 Отговор
    Да им е сладко, сега вече може да им се пооформят очите
  • 7 Кокорчо🙄

    3 2 Отговор
    Скоро и при нас
  • 8 НОРМАЛЕН

    10 1 Отговор
    СТАДАТА ДОБИТЪК ИЛИ ПТИЦИ СЕ ЗАРАЗЯВАТ С ЦЕЛ, ЗА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ.-----------------------------ЛАБОРАТОРНОТО МЕСО Е АМЕРИКАНСКО ИЗВРАЩЕНИЕ, КОЕТО СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ СЕ ОЦЕНЯВА НА "$1,4 трилиона"--------------------- ЩЕ ЯДЕМ ОТРОВИ, ЗА ДА ПЪЛНИМ НЕЧИИ ДЖОБОВЕ С ТРИЛИОНИ, А ЗЕМЯТА ДА ПУСТЕЕ И СЕЛАТА ДА ОБЕЗЛЮДЯВАТ, ДА СЕ УБИВА ПОМИНЪКА И НИЕ ДА УМИРАМЕ!!!-------------------------------------------------КАК МЕСО БЕЗ ЛИМФНА СИСТЕМА МОЖЕ ДА НЕ Е ОТРОВА!!!-------------------ЗАТОВА СЕ ПРОПАГАНДИРА, ЧЕ ЖИВОТНИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ПЛАНЕТАТА!--------------------НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ!!!---------------------------------------
  • 9 барчо

    10 2 Отговор
    Това, че на пазара в България се продават изключително ментета на храни е ясно на всеки. Дан Колов навремето е казал: "Рънътъ прави борбътъ". Само че това не се отнася само до "борбътъ", а за цялостното здраве на хората. Отявлените шкембета са признак за хранене с некачествена храна и в най-вредния режим - вечерното натъпкване. Ще дам само малко примери за ментетата: Майонеза с 2% яйчен прах и 98% вредни пълнежи, кашкавал от сухо мляко, палмово масло, пълнежи и 30% картофено пюре, 50 годишно месо от американските военновременни резерви, сиренето от 20% сухо мляко, мас, палмово масло, пълнежи. Дори скъпите храни са със същото съдържание, а не истиснски. Прясно и кисело мляко, което е пълно менте и няма нищо общо с оригинала. Това е една от основната част на традиционните български храни с които българина преживява от хилядолетия. Храните ни в магазина са толкова вредни, че ние вече сме на първо място по сърдечно-съдови заболявания в света, като надминаваме и държавите от Третия свят. И това е статистически факт. Храната е тази от която зависи изцяло нашето здраве. Менте храна - менте здраве. Ще дам само лек пример. Живял съм на село няколко години и не видях да има повече от един двама да прекарат грип през зимата и то на крак. Да де, ама в общи линии изцяло храната и е натурална, собствено производство. И в момента е така. Пак ще го повторя за пореден път. Капитала за печалба е способен да продаде и собствената си майка. Капитала в името на печалбата е спо

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Албанец

    4 1 Отговор
    В Албания пък разрешаваме продажбата на месо от пилета, отгледани на Марс, както и такова, което е 3д принтирано в орбита около луната.
  • 11 барчо

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "барчо":

    в името на печалбата е способен да храни собствения си народ с вредни храни и това се случва сега тук в БГ. В името на монополно високата печалба няма милост.
  • 12 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Както убиват животните здрави, за ди ни наложат на диета с глухарчета - така утре и нас ще избият без да им мигне очото!

    Ваксинирайте се против глобалистите - купете си вила!
  • 13 Нямате полезен ход

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "барчо":

    Ако ги няма тия мрнтета а истинска храна населението ще се намали до 500 000 души на земята

    Коментиран от #14

  • 14 тоз пък

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Нямате полезен ход":

    Ти па щот имаш 😁
  • 15 гост

    2 0 Отговор
    Да си спомним Великия Луи дьо Финес и неговият филм "Крилце или кълка" . Това стана реалност!
  • 16 Иван

    4 0 Отговор
    С тях хранете равините и ортодоксалните евреи.