3 Декември, 2020 15:12 6 561 14

Рекорден брой смъртни случаи в Германия. Ограниченията се удължават до 10 януари.

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина-
  • мерки-
  • ограничения-
  • ангела меркел

Германия отчита рекордно висок брой смъртни случаи, свързани с COVID-19

Рекорден брой смъртни случаи в Германия. Ограниченията се удължават до 10 януари. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Частичният локдаун в Германия ще бъде удължен до 10 януари. Ресторантите, музеите, театрите и другите центрове за култура и развлечения остават затворени. Това бе решено в сряда вечерта (2 декември) на съвещание, в което участваха канцлерката Ангела Меркел и премиерите на отделните германски провинции. Причината: месец след въвеждането на частичния локдаун, броят на новите инфекции все още е твърде висок.

"Общо взето ситуацията остава непроменена", каза Меркел. Германия е "много далече" от целите, които си е поставила по отношение на броя на новите инфекции. Броят на смъртните случаи е "твърде висок". "А това показва колко голяма е отговорността на отделните провинции и федералното правителство", каза още канцлерката. Целта е броят на новите инфекции да падне под 50 на 100 000 жители за седем дни.

Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се застъпва дори за затягане на мерките, а не само за удължаване на вече съществуващите. В един момент ще трябва да се помисли и за затягане на една или друга мярка, каза той. "По-добре напълно консеквентни за кратко, отколкото полуконсеквентни за дълго", смята той.

За разлика от него обаче премиерката на провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг е против затягане на мерките, както и против удължаването на частичния локдаун. Решението за това в нейната провинция ще бъде взето на събрание на 15 декември, съобщи тя. Мекленбург-Предна Померания е една от провинциите с под 50 нови инфекции на 100 000 жители за седмица, което ѝ позволява да не спазва общонационалните правила.

Рекордно много смъртни случаи

Броят на новите инфекции в Германия остава висок. За последното денонощие в страната бяха регистрирани над 22 000 новозаразени. Ден преди това новите инфекции бяха 17 270. Броят на смъртните случаи за последните 24 часа, свързани с COVID-19, е 487 - най-високият от началото на пандемията досега. Активните случаи към момента са общо 289 187. Близо 4000 души в Германия се лекуват в интензивни отделения. Общият брой на инфекциите в страната от началото на пандемията досега е над 1,1 милиона.

Въведеният на 2 ноември частичен локдаун първоначално трябваше да важи до 1 декември. Миналата седмица обаче той беше удължен до Коледа. А сега и до 10 януари. От опозицията в парламента се чува силна критика. "Не може мерки, които ограничават толкова силно основните права, да бъдат обявени просто след видеоконференция на управляващите", подчерта председателят на фракцията на Левите в Бундестага Дитмар Барч. Това, че канцлерката и премиерите удължиха без демократичен дебат мерките до 2021, причинява щети на борбата срещу пандемията, смята той.

"Канцлерката трябва да представи уговорките с министър-председателите на отделните провинции пред Бундестага. По тях трябва да се проведе дебат и гласуване", настоява Барч. Опозиционните партии от седмици критикуват подхода на правителствените ръководители в корона-кризата и настояват за по-силно участие на Бундестага и местните парламенти при взимането на решения относно пандемията.

Какво се случва при съседите на Германия?

През есента броят на новозаразените скочи драстично не само в Германия. Така беше и в много други европейски страни. Някои от тях обаче решиха да разхлабят ограниченията през декември. Така например в Чехия от днес магазините и ресторантите отново отварят врати - въпреки че броят на новозаразените не е отбелязал значителен спад. Според някои медии, правителството е загрижено най-вече за икономиката около Коледа. Те подчертават, че значителна част от близо единадесетте милиона чехи ще получат коледни добавки: пенсионерите в Чехия, които са 2,8 милиона, очакват по 190 евро корона-добавки за Коледа.

В съседна Полша се очаква разхлабване на ограничения в магазините в предколедния период. На 24 ноември страната регистрира над 32 000 новозаразени и 674 смъртни случая за 24 часа. Седмица по-късно - на 1 декември - новите инфекции за 24 часа бяха 9113, а жертвите - 449. Очаква се през декември в Полша да има и работни недели за магазините.

В най-северната съседка на Германия - Дания - броят на новите инфекции расте въпреки ограниченията. Последно за 24 часа бяха регистрирани 1468 новозаразени. В началото на ноември имаше по под 1000 новозаразени за денонощие. Особено тревожна е ситуацията сред младежите. Делът на заразените сред тях е висок. Затова здравният министър апелира към ограничаване на контактите при младите датчани.

В Австрия броят на новозаразените спада твърде бавно - въпреки строгия двуседмичен национален локдаун. Въпреки това от идния понеделник в страната ще заработят магазините, фризьорските салони и музеите. Забраните за излизане между 20 и 6 часа обаче остават. Кината, театрите и концертните зали са затворени до 6 януари. А ски пистите, които ще отворят на 24 декември, де факто ще бъдат на разположение само на австрийците: хотелите трябва да останат затворени до 7 януари, а за пристигащите от рискови зони важи десетдневна карантина.

Миналия уикенд във Франция приключи четириседмичният строг локдаун. Той даде резултат: в началото на ноември в страната имаше до 125 414 новозаразени дневно, а на 1 декември новите инфекции бяха само 413. Броят на смъртните случаи спадна от 1000 на ден в средата на ноември до 231 на 1 декември. След края на локдауна пред магазините и фризьорските салони се образуваха дълги опашки. Баровете и ресторантите обаче остават затворени до 20 януари. За френското правителство особена тревога буди фактът, че в страната има прекалено много противници на ваксините.

В Белгия също има спад на новите инфекции. В края на октомври здравният министър предупреди за "цунами" от зарази: само за ден в 11-милионната страна бяха регистрирани 23 921 нови инфекции. Правителството наложи строги мерки: всички магазини освен супермаркетите затвориха, а работата от вкъщи стана задължителна. Членовете на едно домакинство можеха да се срещат само с още един човек. Това обаче даде резултат: на 1 декември Белгия се похвали с 1867 новозаразени за денонощие. От началото на декември магазините отново отвориха врати, но белгийците имат право да пазаруват самостоятелно и да не се задържат повече от 30 минути в магазин.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Заинтересованите

    1 1 Отговор
    Факти защо изобщо публикувате ненормалните излеяния на тоя болен мозък ?????????
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мери

    12 1 Отговор
    Населението на Германия е 12-13 пъти повече от това на България. Ако увеличим броят на покойниците -българи с това число, германците при 221 жертви на Ковид, трябва да отчетат 2682 техни граждани. Така, че въпросът е не какво става в Германия, а како става в България ? Всички българи трябва да искаме отговор и отговорност!
  • 7 Въпрос към министъра на болестите

    4 7 Отговор
    Е да де, но в Германия има ли някакъв идиотски Мангърофф, който да се разхожда по телевизиите и още да не е уволнен? Кратунестият министър на здравеопазването не трябва ли да подаде оставка, или и той като фен на слаломите по ТВ, няма време да погледне, какво става в министерството?
  • 8 ДИКТАТУРА

    9 4 Отговор
    ДИКТАТУРА ДИКТАТУРА ДИКТАТУРА ПРЕКРИТА ПОД ЛЪЖАТА ПОРНОВИРУС!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Hoho Boho

    4 2 Отговор
    Мерките с нищо не им помагат.
    По-скоро, вредят.
    Резултат от мерките:
    "Рекорден брой смъртни случаи в Германия".
    ТОВА СА ФАКТИТЕ

    Коментиран от #14

  • 11 Михаил

    0 0 Отговор
    Меркел се поебават с един от танзания
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 политика

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Целта е броят на новите инфекции да падне под 50 на 100 000 жители за седем дни.." - А в България сме над 600 на 100хил. И бате Бойко иска да сваля ограниченията, за да е доволен "бизнеса"...
  • 14 медицина

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Hoho Boho":

    Рекорден брой за Германия, но я ги сравни с нашите?!