4 Декември, 2020 15:12 36 586 98

В Северна Македония: Българската армия бе едновременно окупационна и освободителна

  • северна македония-
  • българия-
  • българска армия-
  • югославия-
  • комунизъм-
  • ес-
  • история

Комунистическите диктатури в Югославия и България тълкуваха, манипулираха и насочваха македонският въпрос в рамките на техните политически програми

В Северна Македония: Българската армия бе едновременно окупационна и освободителна - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора смятат, че нашият премиер Зоран Заев говори исторически врели-некипели с цел да постигне политически точки, но всъщност действителността е съвсем друга. Това, което обществеността му приписва като непросветеност, всъщност е наша колективна историческа заблуда, за която грешно сме образовани. Колкото и страшно да звучи, в интервюто пред агенция БГНЕС Зоран Заев каза исторически истини.

Това се казва в началото на обширната статия в македонския седмичник “Фокус”, който излиза днес на пазара в страната, предаде репортер на БГНЕС. “Сред вълната от атаки, обиди, та дори и клетви, може да се намерят и няколко обективни историци, дипломати, включително и хора, които много отдавна се занимават с тези въпроси и те предупредиха, че премиерът не говори като наивник”, пише авторът на публикацията Деян Азески, който, за да избегне конюнктурната субективност, е поискал мнението на германския учен д-р Майнолф Аренс от Международния институт за права на етническите групи и региони, който е базиран в Мюнхен.

“Комунистическите диктатури в Югославия и България тълкуваха, манипулираха и насочваха македонският въпрос в рамките на техните политически програми в периода 1944- 1989 г. Това ставаше чрез целенасочена пропаганда. През този период имаше няколко промени и в двете държави. След прекъсването на връзките между Сталин и Тито през 1948 г. и убийството на Георги Димитров беше ясно, че България няма да бъде част от Югославия под каквато и да е форма, а Белград интензивно извършваше дебългаризацията на умовете чрез образователната политика и чрез създаването на македонска църква през 1958 г.”, казва Аренс.

“В периода 1918-1989 г. нямаше никакво културно и политическо свързване между България и Югославия. Като изключим отделни връзки, нямаше общи платформи по нито една тема, което е фатално само по себе си като се има предвид, че сте съседни държави. В същото време трябва да се има предвид, че около 15 на сто от населението в днешна България са всъщност потомци на бежанци, прокудени или емигрирали от Македония при различни вълни от 1878-1945 г.”, казва Аренс и подчертава: “Истина е, че през 1912/1915 г. мнозинството от населението се радва и приема българската армия като освободителна, а това не се отнася за гръцката и сръбската армии. Това нещо е документирано в множество доклади от най-различен характер. Това се вижда от много филми и снимки”.

В статията авторът пише, че има “исторически факти които /македонското общество, бел.ред./ ще трябва да приеме”. За аргументацията си той посочва само и изключително литература от официалните македонски автори, която се изучава в университетите. Там сред множеството “промакедонистки и патриотични позиции може да се прочетат и следните, не толкова популярни факти”.

1. Югославия работеше за влошаване на българо-македонските отношения, въпреки оправданите причини.

2. Българската армия бе едновременно окупационна, административна, но за някои и освободителна. Партизанското движение реално възниква чак след 1943 г., когато в Македония пристига пратеникът на Тито Светозар Вукманович -Темпо.

3. Македонският литературен език, умишлено или не, се отдалечава от българския език. В началото на 20 век македонският и българския са били толкова близки както днес са сръбския и черногорския езици. Първата кодификация на литературния език в македонската държава става на базата на сръбската кирилица на Вук Карпаджич, която в онзи момент е много далеч от автентичното македонско наречие. По този начин са изхвърлени букви, които обективно са нужни за изписването на говорния език. Те са изхвърлени само и единствено, защото съществуват в българската, но не и в сръбската азбука.

4. В България живеят повече македонци, отколкото в РС Македония. Огромна част от бежанците след кървавото потушаване на Илинденското въстание – над 300 000 души – намират спасение в България. Нови бежански вълни има и след 1913 г., но и след 1918 г. Така днес техните потомци в България наброяват над 2 млн., а според някои и три милиона. Техният официален произход е македонски българи.

5. Българските военни части участват в освобождението на Македония през 1944 г. и това е може би най-трудният факт, който трябва да се поеме, колкото и да ни звучи чудно, обидно и неприемливо. Съществуват данни, че българската армия марширува като освободителна по централната улица на Скопие – днес ул. Македония.

В края на анализа се дават мненията на д-р Аренс и първия министър на външните работи на РС Македония Денко Малевски за разрешаване на днешния спор между Скопие и София.

“Според мен българите и македонците трябва да проучат подробно паралелният случай в Европа…И тук имам предвид сравнението между България и Македония с Германия и Австрия”, казва д-р Аренс.

“От опита с народите от бивша Югославия знам, че подобни проблеми, оставени за разрешаване на волята и таланта на две балкански държави, са предимно безуспешни. И поради тази причина не смятам, че нашият премиер ще бъде изключение. Със сигурност при нас нас няма да има война между две държави от НАТО, но със сигурност тази рана ще гнои продължително. Няма идеално решение за нас, но преговорите трябва да започнат”, смята Денко Малевски.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 167 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хисторик

    9 152 Отговор
    Българса войска след 1877г е водила една война сам остоятелно и я е загубила, това е :втората балканска - междусъюзническа от 1912г!

    Коментиран от #5, #15, #22

  • 3 КОТарАК

    81 13 Отговор
    пък ще е маке е л@йно и комита едновременно
  • 4 Наблюдател

    134 8 Отговор
    "Хем сърби, хем боли!" - македонска работа!
  • 5 дааа

    91 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хисторик":

    Истерията е опасно явление.

    Коментиран от #6

  • 6 Хисторик

    16 89 Отговор

    До коментар #5 от "дааа":

    Който дойде с него са, през ВСВ първо бяха с нацистите после дойдоха руснаците и тъгнаха с руснаците.

    Коментиран от #56

  • 7 коло

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Очаквай посещение!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Софиянец

    59 5 Отговор
    Проглеждат, те са като нас - всяко чудо за три дни - тоест след три дни ще са го асимилирали и приели и ще запеят друга песен!

    Коментиран от #28

  • 10 Спас безделника

    174 2 Отговор
    ТАКА И НЕ РАЗБРАХА ЖИВУЩИТЕ В РСМ, ЧЕ ИЗГОНИХА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД В ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО НЕ МУ Е МАЩЕХА, А МАЙКА! НИКЪДЕ НЯМА ДА ВИДИТЕ ИЛИ ЧУЕТЕ, НЯКОЙ ДА Е ПОСТАВЯЛ УСЛОВИЯ НА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ БРАТЯ И СЕСТРИ ПРОКУДЕНИ ОТ БАЩИНИТЕ ОГНИЩА. НАПРОТИВ, ДАВАНА ИМ В ЗЕМЯ И ПОМОЩИ ПО ОБЛИГАЦИОННИ ЗАЕМИ, ЗА ДА СТЪПЯТ НА КРАКАТА СИ. ЗАТОВА И ДНЕС ДВАТА МИЛИОНА НАСЛЕДНИЦИ НА ТЕЗИ БЕЖАНЦИ НЯМА ДА ПРОСТЯТ НА АЛЧНИТЕ РАЗБОЙНИЦИ - СЪРБОМАНИ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Маке

    45 4 Отговор
    Сърби, боли, драго ми е. :-)
  • 13 любопитен

    39 4 Отговор
    Ама освободително-окупационна или окупационно-освободителна е била армията ни?

    Коментиран от #66, #97

  • 14 Желко Драшич

    25 130 Отговор
    След ВСВ когато си влизал в гръб да нападаш сръбската антифашиска съпротива няма как да се надяваш да ти бъдат върнати,, Западните покрайнини "отредени по силата на Ньойския мирен договор от 1919г!!! Те добре, че беше СССР 1939 г да ходатайства за връщането на Южна Добруджа на Княжеството България и сега да наричате,, Червената армия" окупаторка!

    Коментиран от #40, #42, #45, #49, #50, #55

  • 15 Българина

    117 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хисторик":

    1885-та година.Войната между капитаните(обучени от Русия) и генералите.Категорично спечелена от капитаните.Позор за нашествениците-генерали.

    Коментиран от #18

  • 16 ПЕНКО

    108 7 Отговор
    КАКВО ДЕЛИМ И КЪМ КАКВО СЕ СТРЕМИМ !?!? МОЖЕМ ДА ЗАТВОРИМ ГРАНИЦАТА СИ СЪС С М ,КОГАТО ПОИСКАМЕ ...Е И -КАКВО ЩЕ ЗАГУБИМ- ПО -МОЛКО СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ ОТ МАКЕДОНИЯ ---КОЕТО Е ПОМОЩ ЗА НАШЕТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО !!! НЯМАМЕ НУЖДА ОТ С МАКЕДОНИЯ -НИКАКВА !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #34

  • 17 Oсманли

    7 140 Отговор
    С 24.000 избити Македонци за какви освободители става въпрос

    Коментиран от #30, #31, #32, #36

  • 18 Монгола

    94 7 Отговор

    До коментар #15 от "Българина":

    Само дето забрави да кажеш, че сърбите бяха насъскани от Австроунгария срещу Бг!
  • 19 МАЛКО

    75 4 Отговор
    ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОСЪЗНАВАТ.

    Коментиран от #37

  • 20 КИМ ЧЕН УН

    86 9 Отговор
    ЯКО ЗОМБИРАНИ В УЧИЛИЩЕ ОТ СЪРБИТЕ, КАКТО НИЕ ОТ РАШКИТЕ! ДА ОБИЧАШ ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ?
  • 21 Античното Маке

    103 8 Отговор
    Знаете ли къде е манипулацията?
    Още в началото, цитирам: "... тълкуваха, манипулираха и насочваха македонският въпрос в рамките на техните политически програми в периода 1944- 1989 г."
    Македония е държава от 1990 г. Македонският въпрос преди тази дата се е разглеждал като географски обект-топоним, а за етнически не може да става и дума, просто защото няма такова животно -етнос македонци. След 1990 г. населението на Северна Макединия, което е от българи(преобладаващи и превърнати насила в сърбомани), турци, албанци, цигани, сърби, куцовласи, бошняци, арумъни, гюпти, гърци и др., всичкия този тюрлюгювеч става (не етнос) нация -македонци. Същото е с нацията турци в Турция.
  • 22 Стефко

    54 24 Отговор

    До коментар #2 от "Хисторик":

    След 1877г България побеждава Сърбия, подтикната от Русия, а Русия напада България, като обстрелва Варна и убива 8 човека

    Коментиран от #33, #35

  • 23 Ква джамия бе Джанбаз!

    39 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Бяла спретната ракета, полумесеца отпред! На ходжата моторетката, ще те вози най-отпред!
  • 24 Сърбите газ пикаят

    86 5 Отговор
    и тухлички акат. Повдига се леко завесата за престъпленията им под ръководството на хърватина Тито.

    Коментиран от #29

  • 25 Чеп

    52 1 Отговор
    Къде е онова маке Филип 1, и оня, другия, дето са все на контра на фактите и спамят тук във форума? Да се изкажат под ТАЗИ статия? Аймооо, макета!!!
  • 26 Бивша Югославия зачената

    71 4 Отговор
    От проектантите на коминтерна генерира само етнически проблеми, докато истините от архивите /даже и на УДБа, османски архиви за данъци, да стане ясно кой какъв е/не излязат на светло, тези рани ще кървят...,същите проблеми с всички бивши югорепублики-Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, а Войводина е на Унгария...., около сърбоманите само проблеми, защото са провеждали геноцид и репресии
  • 27 Евала на албанецо

    79 2 Отговор
    Не си кривът душичките и признаха българско малценство. А макетата шикалкават.

    Коментиран от #38

  • 28 Факт

    55 4 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Ама наужким - те са адски двулични лицемери и използвачи! На маке вяра никога!
  • 29 Държавата "куче" с територии

    60 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сърбите газ пикаят":

    Чужди, провеждали геноцид, това е сърбия, и нямат излаз море, щях да забравя, злобеели са винаги
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Myндьo

    44 3 Отговор

    До коментар #17 от "Oсманли":

    Докажи, с документи и линкове, но не от мaкe- или сpъбckи сайтове! Че и аз мога така да се изxвъpля като 4иk...я на пяcъk!
  • 33 Ама си тъп

    55 7 Отговор

    До коментар #22 от "Стефко":

    Ти коя история си учил бе каун, на остров Тамбукту ли, или на оная писана на машината на дедо ти Шорош. През 1877година какви бомбардировки са правили над Варна руските платноходки, или не правиш разлика между 1877 и 1915г.
  • 34 Ей такова

    58 4 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    Мислене радва враговете ни(всичките ни съседи) страшно много. Не мога да повярвам. Не ни била нужна. Това е изконна българска територия бе човек. То по тая логика за теб е достатъчно България да се ограничи с територията на населеното място в което живееш и да казваш-за кво ни е тракия, или пък мизия, добруджа.. Ужас
  • 35 Разлика

    66 2 Отговор

    До коментар #22 от "Стефко":

    Сърбия е подръчната от Австро-Унгария,не от Русия. И после Австро-Унгария я спасявя като казва на Батемберг,че око не спре настъплението към Ниш ще крещне австро-унгарски войски. Да през Първата световна война руският флот е обстрелвал Варна за демонстриране на военна мощ и политически натиск. Не така обаче обстрелва англо-фреснската ескадра ,а направо разрушава тогава българските градове Дедеагач,Кавала и Порто Лагос, а полската им артилерия разрушава Дойран и Битоля. При това БА нарочно не е оставила войски в тия градове и не е изстреляла и един снаряд срещу тях.
  • 36 24000

    45 3 Отговор

    До коментар #17 от "Oсманли":

    Жертви може, ама не македонци, а сърби, гърци и др. врагове
  • 37 Амиии, блажени са вярващите,

    36 2 Отговор

    До коментар #19 от "МАЛКО":

    Просто позиция на честен човек, сърбоманите УДБаши няма осъзнаване тая гмеж
  • 38 rule

    48 4 Отговор

    До коментар #27 от "Евала на албанецо":

    Признаха, щото там българи почти няма. И ние можем да им върнем жеста! У нас албанци няма!:) Не ни трябва Македония! Ще се напълним с албанци! От друга страна пък...! Няма да останат цигани! Тия не ги търпят!

    Коментиран от #41, #44

  • 39 Патриот

    49 2 Отговор
    Хем сме освободители,хем поробители,хем сме татари,хем не са ни дръпнати обичаите,хем ще ви пуснете в ЕС,хем ама ДРУГ ПЪТ....мазни нещастници!
  • 40 АНОНИМЕН

    43 3 Отговор

    До коментар #14 от "Желко Драшич":

    Ти шегуваш ли се , колега?! Намери и прочети Крайовската спогодба точно за Южна Добруджа! Може и нещо да научиш! Не само с войни се печели територия!!
  • 41 Ха ха

    27 1 Отговор

    До коментар #38 от "rule":

    Всички албански ц. ще си бият камшика към Запада ако не ги върнат като наште мургавели.
  • 42 Ти луд ли си?

    49 2 Отговор

    До коментар #14 от "Желко Драшич":

    Силистра я върна Хитлер само с една заповед. А руснаците обещитиха румънците с останалата част от Добруджа за сметка на територията на Молдова.
  • 43 Макети

    71 7 Отговор
    Македонците знаят, че са българи, ама не смеят да си го кажат. Просръбските им управници ще ги тормозят. Те се усетиха, ам чудно ми е кога ПОМАЦИТЕ ще разберат, че не са турци!!!

    Коментиран от #57

  • 44 Ти наясно ли си

    21 4 Отговор

    До коментар #38 от "rule":

    защо тези територии с християни остават към Албания и кога?
  • 45 Офф,оф оф, вие сте били една съпротива

    48 4 Отговор

    До коментар #14 от "Желко Драшич":

    Измислена, смешници, а на падането в гръб е ваш метод, нямате спечелена война с БГ, били сме сами срещу всички, знаем, помним, а вие все на чуждото хвърляне око, злобари долни
  • 46 Професионалист

    34 2 Отговор
    Долна удурма,няма такова животно СР Македония.
  • 47 Стоян

    43 4 Отговор
    Обществеността на РСМ (учени, политици, народ и т.н.) трябва да признаят следното по отношение на сегашния език, на който говорят.
    "Да, през 19-ти и първата половина на 20-ти век нашият език е представлявал диалектна форма на българския език. След 1944 г. нашият език постепенно започва да се отдалечва от българския литературен език. Сега различията са по-големи, но по граматически характеристики (липса на падежи, поставяне на определителните членове в края на димите, глаголните времена, преобладаващата част от лексиката и много други показатели) той принадлежи на българския език."
  • 48 Стоян

    30 5 Отговор
    Oбщecтвeнocттa нa РCМ (учeни, пoлитици, нaрoд и т.н.) трябвa дa признaят cлeднoтo пo oтнoшeниe нa cвоята националност.
    "Дa, прeз 19-ти и първaтa пoлoвинa нa 20-ти вeк ние сме били един народ, една националност. Cлeд 1944 г. поради исторически и политически причини започнахме да градим отделна националност, различна от българската. За това бяхме улеснени, тъй като се намирахме в състава на друга държава, а именно СФР Югославия. Сега, след 76 години, на тази историческа основа ние успяхме да изградим отделна нация, която желае да бъде разллична от българската и която наричаме македонска нация.

    Коментиран от #51, #62

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Петър Петров

    31 2 Отговор

    До коментар #14 от "Желко Драшич":

    Като си неук поне не пиши глупости!Южна Добруджа е върната на България от Хитлер през 1940 година по силата на спогодбата от Крайова.Хем си неук,хем пишеш.Засрами се!

    Коментиран от #52

  • 51 Народът не смее да признае от репресии,

    30 2 Отговор

    До коментар #48 от "Стоян":

    Учените им са на заплата да поддържат измисления македонизъм, а политиците им са просръбски УДБаши, как да признаят, с половин уста,че ги опира
  • 52 Тоя е някакъв дразнител,

    18 1 Отговор

    До коментар #50 от "Петър Петров":

    Те нищо не могат да докажат, каквото твърдят, хвърлят си ги разни, ами ние им се връзваме на простотиите, игнор за подобна гмеж
  • 53 Анонимен

    22 3 Отговор
    Ти добре ли си. Има албанци в БГ. Мандрица селото. Говори ли ти нещо. В Албания е имало турци, помаци и българи, но при първата световна война са се изселили, кой къде. Налите в Беломорието. Има документи. Юристи знаят, но не им се пише. Кога си търсеха наследства в сегашна Гърция и разкриха и за Албания. А макетата са българи. Има македонска махала. Журналистите да не стоят по стаите, а да отидат. Предполагам, че има живи. Българи. Едни дошли, други останали. Зорка, георги, костадинка... Коцето, дали е жива, зорка още през 60-те не им хареса и се върнаха обратно с брат, родители, брата на зорка.. изключиха го от училище, беше буйно и красиво момче... от маке махала България... Българи сте... Но по тж им казвахме македонци... Питай бкп, живков умре, тито също. У гробу питай, абтал маке българско. Имай вяра у стари хора. Няма мамим вас. Каракачанов е умен, а не простоват като вазе някои си. Живи и здрави Бъдете Братя Български Макета!
  • 54 stan4o

    9 19 Отговор
    Българин е направил бизнес за милиони долари в САЩ инвестира в Северна Македония, а не в България. Изводите си ги направете сами

    Коментиран от #67

  • 55 бг бг бг

    30 5 Отговор

    До коментар #14 от "Желко Драшич":

    България НИКОГА не е нападала в гръб съседите си- точно обратното е!Винаги каузата на България е била СПРАВЕДЛИВОСТ
  • 56 Генерал BUF

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хисторик":

    Да знаеш някакъв друг начин за оцеляване ? Какво, трябваше да се зъбят на германците ли ? Щяха да ги премляскат за два дни. Същото щяха дя направят и руснаците. Лесно е да се правиш на велик днес , от дистанцията на времето.
  • 57 бг бг бг

    28 1 Отговор

    До коментар #43 от "Макети":

    КОГАТО им се направят ДНК-тестове и ще се раазбере,че са чисти българи
  • 58 Иван Янев

    20 2 Отговор
    По отношение случващото се сега мужду нашата страна и Северна Македония, мнението ми е, че няма да се стигне лесно до додър край. Причината е личния интерес. Личния интерес на хората смятащи себе си за лидери, от които трябва да зависи съдбата на всички останали. Лидерите на ДПМНЕ, на всички нива в държавата им знаят, че ако се съгласят с останалите лидери на партии, то ще се обезличат като хора, егото им ще бъде смазано и няма да имат възможност да заемат добре платени държавни длъжности. Това в момента е техния личен печеливш бизнес и са наясно, че ще го загубят, ако отстъпят от идейните си позиции. Винаги им е бил водещ личния интерес. Така е обаче и при всеки друг бизнес. Няма човек, който да е достигнал доброто ниво на бизнеса си, да печели добре от него и да иска да се раздели с него. Няма такъв!
  • 59 Димитров

    11 42 Отговор
    България изписва поредната фашистка страница в историята си спрямо Македония. Децата в Македония, след 30 години, ще учат в учебниците, как са били спирани в Европейското им бъдеше, от фашистката България. Убиеца винаги се връша на местопрестъплението.

    Коментиран от #60, #61, #68, #84

  • 60 Няма никакво престъпление

    37 4 Отговор

    До коментар #59 от "Димитров":

    Македония е българска земя подарена на княжество Сърбия 1919г никога БГ не е водила войни да заграбва чуждо, само освободителни, а фашисти ще викаш на немците и италианците, ако ти стиска
  • 61 Е, нали сърбите не ви спират,

    29 3 Отговор

    До коментар #59 от "Димитров":

    Какъв ви е проблема, няма европейско бъдеще за просръбски сепаратисти, наречени македонисти, и не смятат да се променят, ходом марш при Сърбия и Северна Корея, я как си приличате, все северни сте, а децата ще учат каквото им напишат тия същите, а няма ли да пише-крадем, история, език и не желаем да излизаме от орбитата на Сърбия и затова в ЕС не приемат такива

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Димитров

    2 12 Отговор

    До коментар #61 от "Е, нали сърбите не ви спират,":

    И тогава, ще повтаряме като папагали, че това вето, не е било вето и сами ще си вярваме.
  • 64 МАКЕ

    6 20 Отговор
    Ний сме дали четмо и писмо на сите славяни. Тъй каза Вождот на световното славянство, ненаглядний наш Батюшка, товарищ Путин.

    Коментиран от #70

  • 65 Д. Петров

    14 2 Отговор
    Хъм:. "трябва да се има предвид, че около 15 на сто от населението в днешна България са всъщност потомци на бежанци, прокудени или емигрирали от Македония при различни вълни от 1878-1945 г.”,:
    "Така днес техните потомци в България наброяват над 2 млн., а според някои и три милиона. Техният официален произход е македонски българи."
    ВЕТО!!!
    Освен отказване да крадът, история и език, трябва и да си сменят името! Северо-Западна Македония!
    Северо-Източна Македония е България!!!

    Коментиран от #87

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Д. Петров

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "stan4o":

    Стан4о, така както тъчеш, защо не си му дал името на този бизнесмен!? Много ти смацана чергата бре!
  • 68 Д. Петров

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "Димитров":

    Я къштъ, да палиш Райхстага!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Стефан

    9 0 Отговор

    До коментар #64 от "МАКЕ":

    Ти питай твоя батюшка НА ТЯХ КОЙ ИМ ДАДЕ ВЯРА, И СЛОВО, ако можеш се поинтересувай колко български рода участват в създаването на държавата Русия.
  • 71 Танев

    14 0 Отговор
    Сърбия, изградена върху Български земи, е освовния враг на възстановяването на Българската териториялност, тя бе и си остана машата на великите сили, играейки по тяхната свирка. Руската дипломатическа политика е изцяло сбъркана. Вместо да имат една стабилна тяхна Балканска държава привърженица, те продължават политиката на цар Александър трети. Русия се заигра с една нестабилна в оношенията си държава, каквато е Сърби, която е тус Русия, те със Запада. Затова изпуснаха Беломорието през 1944 год., а понастоящем Чернамарието. Громика бе прав като критикуваше Руската дипломация, която повтаря грешките на имперска царска Русия.
  • 72 Токо

    19 1 Отговор
    Абе тия македонците що не махнат този вентилатор от знамето си , и да си остане червено баш как си требе
  • 73 ГоЩо

    13 0 Отговор
    Югозападна България! Граничим сами с себе си! Не само в тази посока!
  • 74 Вас

    13 0 Отговор
    Ако 7 рилска дивизия беше тръгнала към Охрид вместо към Солун ,сега нямаше да го има този проблем Северна Македония.Ама така ни се пада локум газ...... .
  • 75 БАРС

    15 0 Отговор
    Де да можеше да стане от гроба си Александър Македонски та да почне да им провори та да видим колко са македонци.Ама 100% съм сигурен че няма да го разберат.На мене лично са ми казвали сърби мои приятели ча македонците са БУГАРИ какви да са .И сърбите много добре знаят че днешна та измислена Македония е българска земя.А и друго същтите тия сърби са ми казвали че сърбите ни мразят не искат да чуят за бугари.И това идва от политиката на Тито който е заповядал да бият българите зада казват че са македонци или сърби.Мога да да кажа че сърбите не са по умни от нас и са много елементарни
  • 76 Тук съм

    17 0 Отговор
    Охрид е България, да се съберем и да им покажем кои сме, кой е бил Крум, кой Симеон, кой Самуила, Иван Асен.....нека знаят, нашета земя македонска си е само и винаги ще бъде българска..ке се задавят сърбоманите от яд
  • 77 Само така

    25 1 Отговор
    Прадядо ми е от Егейска Македония, по- голям българин от него незнам, гнил е заточен затова че е бил комита, и прокуден от родния си дом през войните. Историята на България и Македония е само една единствена, защото няма етнос македонци, както няма етнос добруджанци, мизийци, шопи или каквото и да е там, това е област, която си е България, обичам Македония, защото си е България, няма да забравим няма да простим Ньойския договор,никога. Договор с който отделиха майката от детето. НИКОГА

    Коментиран от #79

  • 78 антиглобал

    8 0 Отговор
    Трябва да се организира/спонсорира група наши историци, да потърсят останали османски архиви с емлячни/данъчни регистри за населени места от днешна СМ в останали архиви в Истамбул.Трябва да се възползваме от сравнително добрите отношения с Турция сега и нуждата да помогнем на нашите братя да прогледнат.Почти съм сигурен, в тези регистри ще пише:"Иван, Никола, Петър...българин-християнин...".

    Коментиран от #81

  • 79 Пич

    7 0 Отговор

    До коментар #77 от "Само така":

    Ние загубихме по-голямата част от Македония през 1913г, Ньойския договор е от по-късно, при него от Македонските земи губим района на Струмица.
    Вземете научете тая история.

    Коментиран от #80, #83

  • 80 Е, как все така се получава,

    6 0 Отговор

    До коментар #79 от "Пич":

    Без загубена война, а сме нсказани с отнети територии и репарации и условия разни да няма войска, 2913-междусъюзноческата война, а Сърбия все получава ей тъй, значи са маша на чужди интереси, а ние не зависим от себе си

    Коментиран от #85

  • 81 Абе, те няма да допуснат

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "антиглобал":

    Македонците до тези данни, нито в медии, нито по друг начин, ако хване ред в европейска комисия, отдавна трябваше с факти да говори нашето външно министерство, а не с общи приказки
  • 82 None

    7 1 Отговор
    В тая статия пише пълни глупости! Македонците в България били над 3 милиона! При положение че в момента населението на България е около 5-6 милиона а циганите и турците са близо 2 милиона ако сложим и македонците то българи не останаха а има и власи и арменци и руснаци и какви ли още не. Пълна глупост е тая статия!
  • 83 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #79 от "Пич":

    Вярно! Първо е Балканската война в която взимаме от Турция почти до Цариград! Кобурга искал да влезе там на бял кон! После е Междусъюзническата в която сме яли дървото от гърци, сърби и румънци! Губим и Добруджа заради грандоманството и лакомията на Кобурга! Затова германците ни обещават всичко обратно- Македония, Добруджа и Беломорска Тракия от Одрин до Солун! От Антантата сме имали само мъгляви обещания, че след края на войната нещо може би да получим! И Втората световна същата грешка - да обявиш война на Англия и Щатите още през 1941 година?! Това някой коментатор с по-цветист език да го нарече някак!
  • 84 Стария

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "Димитров":

    Димитров помни че след 30години сегашните деца в СМ ще проклинат (щото само това можете) Българите за това че не са ги спрели окончателно за ЕС. Вие нито знаете къде сте тръгнали нито къде отивате
  • 85 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #80 от "Е, как все така се получава,":

    Войската е печелила битките, сраженията....! Дипломацията в края на войните е омазвала нещата! Трябвало е след Балканската война да спрем и да договорим добри условия със сърби, гърци, турци...! Но не - лакомията на Кобурга му изяде главата! И на България - също!
  • 86 И ний сме дали нещо на света

    5 1 Отговор
    Европейски шампиони сме по бедност, смъртност, мързел, хайдутлук, гьонсуратлък и фалшименти разни.До каквото и да се докоснем, се оказва, че сме въздух под налягане. Хеле, тъз сигания с Македония..........БЕЗНАДЕЖДНОСТ !
  • 87 МИХАЙЛОВ

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "Д. Петров":

    ....БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОИСКА
    НЕЗАБАНО И БЕЗУСЛОВНО
    ТАЯ ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕГА
    СЕ НАРИЧА - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ,
    БЕЗУСЛОВНО ДА СМЕНИ
    ИМЕНО СИ
    НА - СЕВЕРОЗАПАДНА МАКЕДОНИЯ...
    ....ЗАЩОТО КАКТО ТЕРИТОРИЯТА
    НА ЮЖНА МАКЕДОНИЯ
    Е В ГЪРЦИЯ,
    ТАКА ТЕРИТОРИЯТА
    НА СЕВЕРОИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ
    Е В БЪЛГАРИЯ...
    ...ДА СЕ НАРИЧА -
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
    Е НЕТОЧНО, НЕПРАВИЛНО И НЕДОПУСТИМО,
    ЗАЩОТО ТОВА ЗНАЧИ,
    ЧЕ МАКЕДОНО - ШИПТЪРСКАТА
    ДЪРЖАВА - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
    ИМА ПРЕТЕНЦИИ И СМЯТА,
    ЧЕ Е ТЯХНА И ТЕРИТОРИЯТА
    НА СЕВЕРОИЗТОЧНА МАКЕДОНИЯ,
    КОЯТО СЕГА Е БЪЛГАРСКА -
    - БЛАГОЕВГРАДСКА, КЮСТЕНДИЛСКА,
    ПЕРНИШКА И ЧАСТ ОТ СОФИЙСКА ОБЛАСТИ...
    ...АМА МАФИОТСКАТА
    ХУНТА - ГЕРБ И НЕЙНИЯ ШЕФ
    СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
    И СЕ ПРАВЯТ НА РАЗСЕЯНИ
    И НА ЛУДИ....И СИ ТРАЯТ...
  • 88 АЛЕКСАНДЪР АБВ

    6 0 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ПРИЗНАТА КАТО ДЪРЖАВА,НО БОЛШИНСТВОТО ОТ МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ СА ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ,ЕЗИКЪТ Е БЪЛГАРСКИ.
    ДРАГИ СНЪНАРОДНИЦИ ОТ МАКЕДОНИЯ.ПРОЧЕТЕТЕ-'ИЛИНДЕНСКОТО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ 1903 ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДИПЛОМАТИ '
    ТОВА Е СТАНОВИЩЕТО НА ЕВРОПА.
    ОСЪЗНАЙТЕ СЕ ...!!!
  • 89 що ва

    0 2 Отговор
    всички забравят 1942-1944 година-когато сме фашаги у Маке?

    Коментиран от #94

  • 90 Гоцето

    6 0 Отговор
    Знамето на Илинденските въстаници от Охрид с български флаг върху него и надпис Свобода или смърть . Въстаниците развяваха български знамена навсякъде.
    От 1946 г. знамето се съхранява в Националния военноисторически музей в България.

  • 91 наблюдател

    0 0 Отговор
    Всичко минава и заминава.
  • 92 баба ви от бг

    1 1 Отговор
    то като видите името, на този , който пише? бързо да бяга в турция!уф, тя, турция затвори за уикенда!!! къде ли ще идат един ден??? да идат в" македония" ха,ха,ха!!! те там ги " обичат" такива!!!!
  • 93 Иван

    3 1 Отговор
    На всички е ясно както на нас така и на македонците,че повече разширяване но Европейския съюз няма да има.Ако не ги спрем ние някой друг ще ги спре.В тази връзка смятам,че те няма да подпишат никакъв протокол защото няма да влязат в Европейския съюз а подписаните протоколи остават.
  • 94 Администратори сме, с цел

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "що ва":

    Да си върнем отнетото 1919г, на чуждо не сме налитали както сърбите
  • 95 Проклетадържава

    1 0 Отговор
    ще се пиша македонец
  • 96 Проклетадържава

    0 0 Отговор
    не съм очалквал държавата да се гаври с мен така
  • 97 Валери

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "любопитен":

    Българската армия е окупационо-освободителна. първи окупира и второ освобождава от себе си българо- македонската земя. 😀
  • 98 Читател

    2 1 Отговор
    Намерете и прочетете научното военно-историческо изследване на българския военен историк Димитър Йончев за случващото се през 1940-те във Вардарска Македония (2-ри бълг. окупационен корпус), в Егейска Македония (3-ти бълг. окупационен корпус), в Беломорска Тракия (4-ти бълг. окупационен корпус), в Източна Сърбия почти до Белград (1-ви бълг. окупационен корпус)! Там с оригинални документи, донесения, карти, ...... се показва какви са ги вършели там окупационните "освободите;и", противно на лъжливите БКП-"върродителни" пропагандно-манипулационни клишета и догми, които ДС--патриотари-търгаши сега тръбят навсякъде по медиите!
Новини по държави: