5 Декември, 2020 11:45 6 374 34

С колко пари разполагат германците и за какво ги харчат?

  • германия-
  • евро-
  • заплата

През 2020 година някои от показателите може и да се променят съществено - заради пандемията

С колко пари разполагат германците и за какво ги харчат? - 1
Снимка: Shutterstock

Между 3600 и 5900 евро - такъв е чистият доход на средното германско домакинство. Как са разпределени разходите, за какво се харчат най-много пари, колко плащат германците за храна, дрехи, развлечения? Ето числата:

Декември е месецът на равносметките - и именно през този месец Федералната статистическа служба публикува ежегодното си представително изследване, което показва как са структурирани текущите разходи на германците. С какъв бюджет разполага средностатистическото германско семейство и как се разпределят разходите? Преди да изброим актуалните данни, веднага да поясним, че тук става дума само за потребителски разноски, както и за разходи, свързани с жилището и режийните разноски. Най-големият разход на едно домакинство в Германия е свързан именно с наема и режийните разноски - 34,6% от всички разходи. В абсолютни числа за режийни разходи (вода, газ, отопление, електричество и пр.) месечно отиват близо 900 евро.

От храната до обувките

Общите потребителски разходи възлизат средно на 2574 евро месечно. В тази сума не влизат задължителните застраховки, вноските по различни частни осигуровки или по изплащането на кредити. Сумата не включва и онези пари, които хората заделят за „черни дни“.

Втората група големи разходи са свързани с покупката на храна, напитки и тютюневи изделия - за тях отиват средно 13,8% от всички разходи. Общо 356 евро на месец изразходва едно германско семейство за стоки от първа необходимост, без тук да се смятат разходите за цигари. Малко по-ниски са разходите за транспорт - 351 евро.

Разходите за развлечения и културни мероприятия възлизат средно на 284 евро месечно. Тук не се броят посещенията на барове и други заведения с консумация на алкохол. За бира и ресторант германците дават средно по 157 евро месечно.

Малко по-ниски от разноските за храна и напитки са месечните разходи за битова техника. А обувките и дрехите очевидно не спадат към приоритетите на средностатистическото германско семейство - за тези стоки се харчат средно по 106 евро на месец.

Разходите на германските семейства за телекомуникационни и пощенски услуги възлизат средно на 65 евро месечно, а най-малко пари се харчат за образование - едва 21 евро на месец, което е по-малко от 1% от семейния бюджет. В тази връзка да припомним, че по правило образованието в Германия е безплатно.

Между 1000 и 3300 евро "свободни" пари

С колко пари разполага средностатистическото германско семейство, след като покрие всички споменати дотук разходи? През 2019 година чистият доход на едно домакинство е възлизал средно на 5861 евро. Домакинствата, които имат доход само от заплати - тоест, без странични приходи от наеми или от банкови лихви, са имали на разположение 3580 евро.

Така излиза, че след всички необходими разходи германските семейства имат на разположение между 1006 и 3287 евро "свободни" пари. Това показва статистиката за 2019. През 2020 година някои от показателите може и да се променят съществено - заради пандемията. Точните числа ще научим догодина.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкафбанк

    12 4 Отговор
    Вложителите на Клон Шкафбанкен притежават доволно количество € благодарение на Вложителя в Централа Шкафбанк !

    Коментиран от #3

  • 2 Рап

    26 3 Отговор
    Какво ме занимават с германците те поне им остават свободни пари,а тук все сме на червено.... Има някои изключения,но това не касае обикновенния човек...

    Коментиран от #29

  • 3 антрашпиц

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шкафбанк":

    "Докът"има тъпаци,ще има и шкафбанкен...
  • 4 един от многото

    14 1 Отговор
    Купуват си акции от български печеливши концерни!
  • 5 моряка

    14 1 Отговор
    Германките си харчат парите за разкрасяване , ама йок , както казват французите , а те много я употребяват тази дума!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 от Германия

    16 17 Отговор
    В Германия си е супер за мене , свикнах и се чувствам АЗ. Не си представям как ще се чувствам ако се върна някога в Бегето

    Коментиран от #9, #12, #14

  • 8 Гражданин

    22 2 Отговор
    Отишъл бойко на посещение при Меркел. Тя му разказала ситуацията която е представена в статията.
    бойко попитал:
    -Добре, а какво правят германците с тези 1000-3300 евро които им остават?!
    Меркел отговорила:
    -Германското правителство не се интересува какво правят германците с парите които им остават.
    Дошла Меркел на посещение в София.
    бийко заобяснявал:
    -Средната заплата в България е 1400 лева.
    Удържаме от тях 300 лева данъци, за сметки българина плаща 350 лева, за храна на месеж му трябват 700 лева, транспорт 150 лева, за дрехи 200 лева, за развлечения 200 лева, непредвидени разходи 200 лева общо - 1900 лева.
    Меркел попитала:
    Добре от къде българите взимат тези 500 лева които са им нужни допълнително?!
    бойко отговорил:
    Българското правителство не се интересува от къде българите си набавят парите които не им достигат.
  • 9 С триста евро на...

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "от Германия":

    Всеки пък като се разхождаш и видиш някой мост, ще мислиш да се хвърлиш от него. Най-вероятно няма да се хвърлиш, но и да се хвърлиш може някой, да дойде да те спаси. Изостанала работа.

    Коментиран от #11

  • 10 Gehirnwäsche

    16 3 Отговор
    Отговаря на истината. Аз печеля чисто в зависимост от месеца около 3 хил с около 12 ( понякога и 15 ч) часа труд на ден. Като сметна ставането от сън, пътят до работа, прибирането та чак до лягането вечер съм горе долу по около 16- 17 часа буден. Работа спане. Спане работа. Събота и неделя е почивката, но в събота си още като ваксиниран от умора. Само в неделя се чувстваш наистина отпочинал. Жената работи за около 900 евро по 5 часа дневно. С детските ( за едно дете) месечно имаме доход 4000 + - 100 евро. Наем 3 стайно жилище 95 кв/ м 1 100 евро+ ток 65 + 40 интернет+ 30 паркинг за автомобила. Ресторант веднъж годишно. Парите стигат за всичко и заделяме, разбира се като си правиш сметката правилно, иначеако ще и 10 000 да печелиш пак ще си на червено.

    Коментиран от #18

  • 11 ФакЮ-ти

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "С триста евро на...":

    Е заради такива тъпи изказвания като твоето,човек по хубаво да си седи в чужбина и далеч от прости българи които не са излизали дори от своето село. Изостанала работа

    Коментиран от #13

  • 12 Щом в моргата се чувстваш добре...

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "от Германия":

    Значи вече си Умрял....
  • 13 Възможно е...

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ФакЮ-ти":

    Но не може да кажеш, че не съм прав.
  • 14 no name no face no number

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "от Германия":

    И какво и е супер на тая смотана стеана??? Ти нещо май още не си я опознал добре.Поживей 5 години и тогава говори. Пълна тъпня са Швейцария и Германия, целият ЕС е трсгедия и в Италуя живях и там но поне там хората са все пак много по добри.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Германия+Швейцария

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Германия и Швейцария са ми любими и бачкам през период и в двете но Те не са за всеки. Там е супер за можещи , знаещи и усещащи своето АЗ. Явно ти не си от тези

    Коментиран от #16

  • 16 no name no face no number

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Германия+Швейцария":

    Хахаха добре бе гении щом кажеш. Работя и си изпълняеам задълженията касаещи моята работа мисля, че леко ме подценяваш. Единствено може да са добре за част от швейцарците и немците с немски и швейцарски паспорти за вторите местни жители незнам си кое поколение за другите са пълен абсурд. Да не говорим за качестеата на лекари зъболекари и монтьори брррр не ми се пише изобщо пълна трагедия покрито от високо самочувдтвие е да понякога поне характера им е добър.
  • 17 123

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "no name no face no number":

    Как реши че, страната е смотана. Всеки с нормална професия живее свободно: без ограничения храна, дрехи, разходи за децата и спорт, 2 автомобила / нови/ на семейство, 2 в годината почивки в чужбина обикновено лятото 3 седмици зимата 2 седмици, детски 204€ на дете/ за всички деца :)/ и 13 понякога и 14 заплата. За какво говорихме?

    Коментиран от #21

  • 18 Претеглил

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Gehirnwäsche":

    Работа по 12 часа и повече на ден носи и печалба и загуба.Печелиш пари, губиш култура и се превръщаш в биомаса, която работи и спи -спи и работи.

    Коментиран от #19

  • 19 Gehirnwäsche

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Претеглил":

    Капитализъм братче в чиста форма. Всеки иска да работи по 8 часа и да печели като 12 и повече, но колко са тези които могат да се похвалят с това? Тези с костюмите и те са ненормално много часове в офисите. Лекарите тук също са много натоварени. Шантав свят , но е така след като парите управляват хората а не обратно. Бил съм и без работа в България и почти без пари и честно казано сегашния ми живот е за предпочитане.
  • 20 Прокуден

    11 0 Отговор
    Безработицата и беднотията пропъди много хора.Важното е да си запазим достойнството ,да не забравяме честните хора, които останаха в България и да помагаме с каквото можем.Айнщайн е казал,че вижда далеко,защото е стъпил на раменете на титани.
  • 21 no name no face no number

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Ти май я изкара социалистическа дтрана тази капиталистическа дупка. 2 нови автомобила хахаха колко немци карат нови коли виж трафика на аутобаните моля 2 пъти еаканция хахаха дообре то идеането ти до България така ли го приемсш ей кога станахте калайджии лога ви почерня дирника

    Коментиран от #28

  • 22 Няма пълно щастие

    8 3 Отговор
    Аз работих по 14 часа на 6 дневна в БГ с огромни отговорности и печелех 1500 евро .Имам си къща и апартамент и кола от магазина. Но нямах грам време за друго.Сега съм в Германия работя 8 часа на 5 дневна с почти никакви сериозни отговорности с заплата 2000евро и осигурена квартира и комунални сметки.Жена ми е с мен и взема 1500 евро.Имаме време да се радваме на живота ,но не в БГ .така че няма пълно щастие
  • 23 германец

    11 1 Отговор
    До 22

    С тези заплати от 1500-2000 Е,ще получите пенсия, с която не можете да умрете в Германия.Когато се върнете в България ще Ви скубят както новогодишна пуйка,защото сте работили в Германия

    Коментиран от #24

  • 24 Няма...

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "германец":

    Нещо не разбрах за пуйката.......Не смятам да работя до пенсия в Германия но ще видим
  • 25 Анджело

    5 1 Отговор
    Я мисирките от Факти бг да напишат българите с кви пари ще разполагат. И Дойче веле да го публикува в Германия. Мискини такива
  • 26 Е Германия съм- 28 г от Пазарджик

    10 1 Отговор
    Заплата 1600-1700 евро. 15 евро на час. Квартира 500 евро,гориво 250 евро,храна 200 евро,ток -35 евро,телефон на договор 30 евро,интернет 28.99. Кола лизинг 186 евро. С немски Б1 (завършен в Германия),данъчен клас 1( ерген,без деца),тоест 32 процента данък на заплатата. И какво ми остава,някакви си 300-400 евро. В БГ без квартира и работа за 1200 лв. е същото но съм си в БГ . Въпросът е : За чий ми е Германия. Дойде ми писмо от Рентферсихерунгкассе-Пенсионното. Пенсия 2055 година в размер на 782 евро. И ако не съм си купил жилище до тогава как да давам по 500 за квартира или да влезна в местен старчески дом. С тия пари в БГ ще е друго. Което потвърждава горепосоченото,че за мен лично не си заслужава да стоя повече. Да не говорим ако се уредя на работа в БГ с немски език,заплата от 2400 до 3000 лв. Че то по-добре в БГ да съм си.

    Коментиран от #33

  • 27 Митко

    5 1 Отговор
    В Турингия е коренно различно. Сумата е доста по ниска. Има Немци които едвам свързват двата края. Между 1500 - 1700евро.общо чисто остават.
  • 28 123

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "no name no face no number":

    Смешко,
    Идването до България въобще не го броя. Трафика го гледам всеки ден. Ти от телевизията на село ли си правиш изводите или си от сганта дето транжира за без пари или работят в Макдоналдс и си мислят че са направили удара на живота. В Германия живеят българи с професии, кариера и над средното ниво на германците. За пенсиите които някои коментира аз гладен немски пенсионер не съм видял. И да германците са изградили комунизма май по успешно от нас
  • 29 Нищо неразбиращ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рап":

    Аз брат и червено нямам вече
  • 30 див капитал

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Общо 356 евро на месец изразходва едно германско семейство за стоки от първа необходимост... - В България няма семейство, което да може да се изхранва нормално със 700 лв. на месец! По цени на хранителните продукти изпреварваме доста държави в ЕС, а за качеството и дума да не става...
  • 31 Прост Кон

    4 0 Отговор
    Аз живея и работя в Германия женен сьм за германка и двамата работим на (добре заплатена работа) Цялата статия е Льжа.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Е Германия съм- 28 г от Пазарджик":

    Идвай си и си създай семейство в България. Имаме си много кусури тук, но няма да живееш по лошо. Синът ми се раздели с много хубава заплата във Франция, но вече пет години си работи тук и семейство си създаде и си е в България. Пак работи за международна компания за половината от това което е получавал, но е по добре и не работи по 12 часа.
  • 34 Всеки с късмета си

    0 1 Отговор
    Най-добре си е в Родината! Работя в града, имам свое жилище, което си има мазе! Имам наследствена къща на село с градина, която ремонтирах и вече има удобства...с мазе! Вероятно нямате си представа за вкуса на собствените плодове и зеленчуци (или сте забравили). Правя си безценни и незаменими туршии, лютеници, компоти, сладка и всякаква друга зимнина и мезета...От имотите мазетата са ми най важни, а от хората, след близките и малкото приятели- съседите! Неделята задължително съм на село даже още от съботата и работа да има в градината-истински си почивам! Аз съм "дърво" с корен в родното си място и се чувствам на място. Убеден, че в чужбина ще съм чужд! За мен това ще е унижение-само на екскурзия и почивки!И малко клишета-колко му трябва на човека? Катафалката няма ремарке за натрупано и спечелено...
Новини по държави: