5 Декември, 2020 17:05 4 867 39

Румъния - там всяко десето дете си ляга без вечеря

  • румъния-
  • бедност-
  • деца

Хората в подобна безнадеждна ситуация инстинктивно се опитват да се укрият от властите

Румъния - там всяко десето дете си ляга без вечеря - 1
Снимка: DW

Всяко десето дете в Румъния си ляга, без да е вечеряло. Шест милиона души тънат в мизерия и са изоставени на произвола на властите. А политиците се интересуват от тези хора само преди избори. Репортаж от Букурещ.

30 години след промените мнозина румънци все още не виждат изход от бедността. Гласуването за нов парламент е на 6 декември, но в предизборната кампания темата за борбата с бедността почти не присъстваше. Шест милиона румънци тънат в бедност и социална изолация. Една четвърт от румънците имат само външна тоалетна, докато средно за Европа този показател е две на сто.

Семейството на Стеве разполага в дома си с баня, но не и с течаща вода. Ток получават от един съсед, отопляват се с печка на дърва. Големите прозорци на старата вила са закрити – тя се руши, подобно на много други сгради в историческия център на Букурещ.

Официално семейството на Стеве не обитава сградата – къщата, в която мъжът и четирите деца живеят от година и два месеца, се води необитаема.

На произвола на властите

Стеве е от едно село в Южна Румъния. „Срещнах жена си в Букурещ, живея в столицата от 1995-та. Създадохме семейство, деца, какъвто си е редът.“ Със съгласието на собственика те живели 13 години в една необитаема къща. Когато била продадена, новият собственик я разрушил. Преди да напусне, Стеве подал молба за социално жилище. „Поискаха от мен нещо, което не можех да представя – постоянен адрес. В общината с насмешка ме попитаха защо имаме толкова много деца, след като не разполагаме с необходимите средства да ги отглеждаме. Тогава изгубих всяка надежда."

Сега Стеве се опасява, че ще дойдат представители на властите, които ще изгонят семейството му от рушащата се сграда, в която живеят незаконно. „Пази, Боже! Страхувам се, че могат и да ми вземат децата. Това са мои деца, аз съм ги отгледал, как могат да ми бъдат отнети?“

Право на жилище

Хората в подобна безнадеждна ситуация инстинктивно се опитват да се укрият от властите, обяснява правозащитничката Ирина Замфиреску. „Страхът е първото чувство, което социалните служители будят у тези маргинализирани хора.“

Замфиреску се занимава почти от десетилетие с проблема за лошите жилищни условия: „Представителите на социалните служби по правило идват не тогава, когато има нужда от тях, а едва в деня на опразването на къщата, за да убедят хората да напуснат“. Често ги заплашват, че ще им отнемат децата, ако откажат да изпълнят заповедта. Засегнатите хора остават с чувството, че службите представляват интересите на кмета, а не потребностите на гражданите. „След всичко, което съм видяла, това чувство не е измамно“, добавя Замфиреску. А правото на жилище е едно човешко права.

Бедни, изоставени, изолирани

Стеве никога в живота си не е работил на редовен договор. „Работил съм на черно, незаконно, в строителството – какво ли не. Получавах дневно 120 леи (около 25 евро), носех парите вкъщи, пазарувах. Когато нямаше работа, събирахме от улицата стари вестници и бутилки – каквото намерим.“

Когато има работа, Стеве излиза от къщи в три часа през нощта. Пали огъня в печката, за да им е топло на децата, оставя им малко пари на масата, за да могат да си купят сок и нещо за ядене. Очите му се насълзяват: „Не се моля за милост. Ако не бяха децата, щях да спя на улицата.“

В неделя (6.12) в Румъния предстои да бъде избран нов парламент. А борбата с бедността би трябвало да бъде централна тема в националната стратегия на всяка партийна програма. Но от 30 години насам проблемите на бедните хора в страната така и не намират място нито в предизборните кампании, нито в правителствените програми. Техните гласове често се купуват с пакет хранителни продукти и множество популистки обещания, които си остават неизпълнени.

Политизираната система

До момента Стеве всеки път е гласувал, но не и сега: „Те приемат в парламента само такива закони, с които да могат да ме вкарат в затвора“.

Недоверието по отношение на властите е оправдано, признават дори румънски политици. „Тези хора си търсят правата, а остават отхвърлени без обяснение и без помощ“, казва Оана Тою, бивш държавен секретар в Министерството на труда и водеща кандидатка на алианса USR-PLUS. „Ясно е, че мнозина не само не са успели да се измъкнат от бедността, а и са затънали в нея още повече“, изтъква Тою. Системата е много политизирана, постовете се раздават по политически съображения, администрацията е претоварена и непрофесионална.

„Положението с бедността в Румъния е катастрофално“, признава и социалдемократическият депутат Петре Флорин Маноле, бивш съветник в Министерството на труда. Често на бедността се гледа като на проблем, за който сам си си виновен. Това е нерационално и неприемливо. „Политици, които мразят бедните хора, не се ангажират в борбата срещу бедността.“

И либералният кандидат Себастиан Бурдуя критикува румънската социална политика и администрация: „Тази сфера от години се ръководи от политици, които с помощта на държавната политика за социални грижи държат в зависимост нуждаещите се хора. От 30 години те се подиграват на тези хора и злоупотребяват с тях като избиратели“.

Дали Стеве ще гласува? Никога повече, казва той, така или иначе нищо няма да се промени: „Единственото, което си пожелавам, е убежище за мен и моето семейство. Абсолютно нищо друго“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    44 8 Отговор
    Чета и се чудя, след като ние сме торално на дъното, на дъното по доходи, защо пишат за Румъния?! Явно за хората България вече тотално се е осссрала и просто нямат думи! Тулупа ни докара на главите всички бедствия и беди, а Тоспод не ни помага, понвжв ни мрази, че сами си набиваме такива крадци и измекяри да ни управляват! Фор год сейк, нив си сложихмв свинепас за цар - бърдоквата! Защо да не си изберем шлангаджия пожарникар за нов цар. Дебилизъм’ мразя ви всички фенове на този дебил!
  • 2 Гошо

    27 2 Отговор
    Я ги вземете в Германия тия деца
  • 3 Олег

    32 27 Отговор
    Ами 32 години независимост от Русия така щее!Румъния когато беше част от Руската Федерация живееше в изобилие и разкош!А сега когато са васал на ЕС И САШ тънат в мизерия!Жалко за гладните дечица за Румъния трябва спешна Руска финансова помощ

    Коментиран от #15, #37

  • 4 един от многото

    24 2 Отговор
    Много са и там чаветата.
  • 5 Факт!

    29 6 Отговор
    Нирмално в Румъния има повече цганинотколкото тук все пак Румънците са 30 млн. Тука сме 5
  • 6 така така

    15 4 Отговор
    Цигановлахия.
  • 7 Олег

    25 10 Отговор
    Те си мислеха че като излязът от състава на Русия ще ударят джакпота и хоп всичко щее по мед и масло,но вместо това удариха камбаната.Но Сащ и ЕС неса Русия те без пари нищо недават.

    Коментиран от #29

  • 8 Гарабет

    42 5 Отговор
    В България е по зле, в Румъния минималната заплата е 500 €, а кило агнешко е 4,5 €!
  • 9 Хохохо

    24 5 Отговор
    Циганина и на Луната да го качиш, пак ще си остане циганин
  • 10 ЧИКИЙКО

    11 4 Отговор
    А ТУК ВСЯКО ВТОРО ,АМА БАЦО ЩЕ ГИ НАХРАНИ АМА ДРУГ ПЪТ
  • 11 Иван

    25 3 Отговор
    Това не е вярно. И социалната система и заплати са много по добре от България. За това от видин и русе ходят да бачкат там.
  • 12 1212

    25 3 Отговор
    Да бягаме срещу Румъния няма да ги стигнем нека пишат каквото искат
  • 13 Гарабет

    26 3 Отговор
    Сега ще ви кажа защо дадох пример с агнешко в Румъния със една мин. заплата може да си купите 100 кг агнешко месо, а в Бг с една минимална заплата 40 кг агнешко. Смятайте си сами кой къде е!

    Коментиран от #36

  • 14 324

    11 3 Отговор
    Кои са тези семейства а? От другия етнос, както при нас. Да работят и да се оправят всички от този етнос, стига са пили и правили , само деца, пък после нямали да ядат. Глупости, толкова соц помощи, никакакви задължения. Стига с тези прочувствени статии, не сме началото на демокрацията. Като снимката преди 5 г с уж удавен ето дете бежанец.
  • 15 Rosor

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    Малоумник, заплатите и жизнения стандарт на румънците е 20 пъти по висок отколкото през комунизма

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Комуниста

    19 4 Отговор

    До коментар #15 от "Rosor":

    Българчетата не гладуват поради простата причина, че липсват! През социализма думата беден и богат беше изкоренена, през социализма имаше мързеливи по малко имащи и по заможни трудолюбиви!
  • 17 До 3

    13 3 Отговор
    Румъния никога не е била част от Руската федерация.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Пишете

    10 0 Отговор
    ...за,България !!!
  • 19 Олег

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от "Rosor":

    Глупости говориш продажник щом 20 пъти са по-богати сега защо децата им гладуват?????Сменяй дилъра!
  • 20 Сократ

    8 4 Отговор
    Обедих се, че българите сте пристрастени към мизерията!
  • 21 Олег

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "До 3":

    Глупости всичко от Балтика до Тихия океан беше Руска Федерация
  • 22 КОНТРАТА

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "До 3":

    Не беше ама беше част от СИВ и Николае Чаушеску 1989 г и остави 0 $ външен дълг, а те го убиха, сега дългът им е 100 милиарда от 45 милиарда$ 2008 г преди да влязат в ЕС!!!
  • 23 Комуниста

    9 1 Отговор
    Седесето умре демокрацията също парите останаха за тях на вас оставиха само мизерия !
  • 24 Стрелата

    8 2 Отговор
    Питайте Главока в бгто колко са гладните че сме вече 100 години назад от румънците Факт.
  • 25 ДВ, Въртите си собствените си"игри"

    15 2 Отговор
    Румъния има по висок стандарт на живот от България пробутвате една снимка с Ромчета!! Отидете Дойче Веле в Ромските квалтали на България и вижте колко деца си лягат гладни,!! Отидете в Северозападна България и питайте и там, имали Гладни, Дойче Веле????
  • 26 не може да бъде

    6 0 Отговор
    Има една много важна сентенция- "внимавай какво си пожелаваш, защото това може да се случи"...Но мисленето е много трудна работа,а пък отговорност и воля ...това са почти невъзможни работи...А и много хора считат,че на тях нищо лощо не може да им се случи...Тъжна работа!Апропо ,положението при нас колко по-добро е сравнено с румънското?
  • 27 Абе другари...

    8 7 Отговор
    Ръмънската минимална е повече ит 870 лева, а руската е 340+ лева. Ако погледнете статистиките, най-русофобските държави от бившите соц страни, те са с най-висок стандарт. Полша е най-русофобска и с най-добър стандарт. България е русофилска и сме най-зле.
    Съвпадение, нали така другари?

    Коментиран от #33

  • 28 ГруЮ

    4 0 Отговор
    И защо трябва да бъде обвинявана румънската държава за бита на циганите? Та това би трябвало да е тяхна грижа. В етност, в който сигурната работа и образованието не представляват никаква ценност, какъв очакват да е резултата?
  • 29 пак пропаганда

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Олег":

    През1986 пътувах с влак през Румъния за Унгария.На гарата в Букурещ хората се молиха за парче хляб.Хвърлих им един сандвич и настана жесток ръкопашен бой.Бяха обезумели от глад .До там ги беше докарала дружбата с великия ссср.

    Коментиран от #32, #34

  • 30 26 не може да бъде!

    0 0 Отговор
    Нещо искаш да кажеш, но не се разбира какво???
  • 31 Румънците са ясни,дайте насам румънките

    2 0 Отговор
    Вуйчо ми и до ден днешен разправя историята. Как си купил парче пица в Букурещ,румънец идва и разопакова плик,в плика кожено яке с подплата, на румънеца учите гледат в пицата,дал пицата взел якето. В днешни дни сме по-зле от тях, и като цени и като пари,и като стандарт. Само като пътища ги превъзхождаме и то с много. От границата с Унгария 300 км .перфектна магистрала,после идава табела Дева и до Логош,през селски пътища,със много завои, и минаване посред села,по пътя местните си излизат както ди искат. Те и затова румънците в БГ настъпват като не видели ,в Унгария и Гърция не смеят,заради глобите,тука си зная 50 лв. и кой от къде е.
  • 32 ГруЮ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "пак пропаганда":

    Само дето точно по това време Чаушеску налага жестоки икономии за да може да върне кредити на западните банки. Затова му е отредена и такава смърт -за да не си и помисля никой държавен ръководител да се разплати изцяло с банките. Та СССР няма нищо общо в случая.
  • 33 Аксиома

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Абе другари...":

    Няма на света страна "приятел" на Русия, която да не е бедна, управлявана от диктаторски режим, корупция по всички нива, деградирало население . Някой да посочи изключение ?
  • 34 Пролетта

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "пак пропаганда":

    на 1989г аз също пътувах с влак през Румъния, да имаше хора, които чакаха да им подхвърлим храна от влака, но не се биха за нея.

    Дори видях и един човечец без подметки на обувките.
    Това е истина за съжаление.
    Коментара не ми е политически обвързан.
  • 35 Всъщност

    2 0 Отговор
    ако познавате хора ходили на екскурзия с влак до СССР, питайте ги какво са видяли от влака на румънските гари.
    Ще ви е трудно да повярвате на историите.
  • 36 Ти ли си

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гарабет":

    Ходил ли си в Румъния, или само ти се говори, това с агнешкото не е показателно, тяхното овцевъдство не умирало, просто поминъка е жив...
  • 37 Раша

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Олег":

    Е, сега! Да тънат!Изпотребвали се на Русия!
  • 38 Onq s konq

    1 0 Отговор
    Ясно е, няма достатъчно Мак Доналдс
  • 39 Пешо

    0 0 Отговор
    Само искам да кажа, че преди 2 г., ми се наложи да стоя в румънска болница в Констанца. Непрекъснато се чуваха и виждаха медицински хеликоптери да кацат и излитат от покрива на болницата. Говоря за държавна болница. Просто радост за окото и за сърцето. Нещо, което в България го няма.
Новини по държави: