Last news in Fakti

5 Декември, 2020 20:39 3 713 53

Бучковски: Дайте шанс на Северна Македония!

  • северна македония-
  • зоран заев

Професор Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Скопие, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши

Бучковски: Дайте шанс на Северна Македония! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българското вето срещу започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС продължава да разпалва страстите край Вардар и провокира нови дебати в македонското общество. Ежедневни протести, управляващите под обстрел от опозицията и от хора от самата партия, медиите - пълни с остри журналистически коментари и дисекция на историята от XX век - дума по дума, страница по страница, формулировка по формулировка. Надеждата Скопие да започне преговори за еврочленство тази година остава до последно - идната седмица предстои среща на върха, на която отново ще бъде поставен въпросът за разширяването.

Преговорите между Скопие и София продължават интензивно, а македонското правителство изпрати ясен сигнал, че е твърдо решено да търси консенсус. Сигналът идва с назначаването на специален представител на правителството за България - проф. Владо Бучковски - бивш премиер и министър на отбраната.

"Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен", коментира Владо Бучковски пред БНР.

Владо Бучковски декларира готовност да работи така, че българската страна да не остава впечатлението за скрити намерения на Скопие. "Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство", изтъкна той в интервю за предаването "Събота 150".

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

"България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония", убеден е той.

"Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък", призова Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши. От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

"Процесът на присъединяване към ЕС трябва да се основава на принципи, а Северна Македония е осъществила достатъчно реформи, за да бъде свикана първата междуправителствена конференция. Двустранният спор с България трябва да бъде решен отделно от процеса по присъединяване". Това е заявил американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър пред радио "Гласът на Америка", съобщава агенция МИА.

Матю Палмър е изразил надежда да бъде постигнато споразумение за свикване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония по време на германското председателство на ЕС.

"Северна Македония направи достатъчно, за да заслужи свикването на междуправителствена конференция и аз мисля, че мнозинството членки на ЕС са наясно с това. Ние ще продължим да работим с нашите европейски партньори, за да стане това. Ние ще направим всичко, за да подготвим терена и ще продължим публично да демонстрираме нашата силна подкрепа за придвижването на Северна Македония към членство в ЕС", е казал Палмър, цитиран от МИА.

Запитан дали исканията на България отговарят на европейските ценности, Матю Палмър отговаря: "Ние разбрахме, че има някои важни въпроси, свързани с историята, идентичността и езика, които трябва да бъдат решени между България и Северна Македония като съседи, съюзници и партньори. Във връзка с процеса по присъединяване, ние искаме той да върви напред, без включване на двустранни въпроси. Ние много бихме искали да видим двустранните въпроси решени по двустранни канали".

Американският заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси каза още, че не иска да предрича изхода от срещата (на ЕС) следващата седмица, но подчерта, че САЩ остават партньори в процеса със Северна Македония и Албания.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    62 2 Отговор
    Шанс ли...йух по едричък,за вас...знаме ще ми палите... ;-)
  • 2 Кучковски

    76 1 Отговор
    нали ви дадохме шанс като ви признахме за държава, айде стига толкова грешки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 SSsss

    66 1 Отговор
    Никакъв шанс, няма да ви се даде, с тази омраза, с тези обиди, и с тази кражба на история.Докато не изпълните всички изисквания, на България, няма да има разговори за Европа.
  • 6 Последния Софиянец

    35 1 Отговор
    Чакам осми декември с интерес.

    Коментиран от #9, #12, #38

  • 7 Ak-12

    48 1 Отговор
    Вето до дупка. И да ни върнат костите на Гоце Делчев.
  • 8 Kiko

    45 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маке":

    Смешник!Кое е неизбежно?Кои сте вие че да ви иска Европа?Шепа измислени сменшици,който си пишат историята сами,за сметка на съседните държави.Най изостаналата измислена държава.С чушки и дренки ли ще превземете Европа.Другия момент е,че Европа не иска мюсулмани в ЕС.Така че Албания или Косово или Босна и Хер. или Турция,никога няма да бъдат приети.В С.Македония половината от населението е албанско а това не е приемлиово за християнсска Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин 1300

    45 2 Отговор
    Македония не се отказва от фалшивата си югославска история, отказва да направи справка с История Британика и като капак на всичко на България и казват да не пречи на глупостта да влезе в ЕС!
  • 11 Копи

    1 39 Отговор
    Ако управленците ни имаха мъничка способност да излязат от огромата си зависимост от Кремъл и от щампите на тошовизма, биха проявили добронамерена изобретателност и биха превърнали задаващата се морална трета национална катастрофа в триумф на помирението и братството по европейски. Нещо повече, ако са способни да оценят историческото значение на кризата и отпечатъкът на разрешаването и върху собствените им и партийни биографии, управниците ни биха пренебрегнали за един исторически миг волята на руските си ментори и да направят изборът, който ще ги запише в историята като Помирителите, Обединителите, Спасителите на българското и реализатори на най-романтичната общобългарска мечта и национален идеал – братството с македонците.
    Вместо да изберат отново позорът на поредните страхливи български политици – убийци на националния интерес, те биха могли да предпочетат славата на национални герои, жертвали всичките си външни и вътрешни зависимости и егоистични пристрастия в името на интересите на българското си Отечеството.

    Коментиран от #13, #23, #31, #41, #50

  • 12 коко

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    хаха, аз пък чакам 9.12, да видя каква буря ще се извие в Скопие , колко помия ще излеят срещу нас там!

    Като гледам изказванията на комисията от последните 2 дни, нелицеприятния ми Ал.Йорданов също, Бучковски ще има бая да почака и да поплачат мъничко!
  • 13 коко

    30 0 Отговор

    До коментар #11 от "Копи":

    пич ,искам да те псувам на майка, ама после да ме поканиш у вас на трапезата...е такава е ситуацията!
  • 14 Тито

    14 2 Отговор
    Ей тей са прай нова Югославия

    Коментиран от #15

  • 15 коко

    24 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тито":

    ама да заминават бе, ще е голям смях, ще издържи няколко години ( времената са други вече), после албанците ще си вземат половината македония , както направиха с косово. Па они нека ни мразат
  • 16 Перо

    33 0 Отговор
    Първо се решават двустранните въпроси със съседните страни,после се свиква конференция,а не обратното,както искат македонистите. Както и да въртят и сучат,да заобиколят БГ и да влезат с македонизма и Тито в ЕС,няма да стане! Още 27 г.,ако имат готовност. До тогава ВЕТО!!! Има доказана история,а не “немам доказ,али тврдам”!
  • 17 Гоце Делчески

    42 0 Отговор
    НЕ! В момента в който влезнат в ЕС,ще се видим в чудо от македонизма. Ще имат претенции и за въображаемото македонско малцинство у нас.Те никога няма да се променят!
  • 18 Перо

    36 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маке":

    Сърбите казват за вас “еб-ни сте у глави”! Българите били фашисти,а немците не били фашисти и искате помощ от Германия,която никога няма да стане! Боклуци,никакъв ЕС за мижавата кочина,по-малка от София! ВЕТО!!!
  • 19 ОтворИ

    23 0 Отговор
    Ветото на България трябва да отвори очите на популацията в Македония и да си дадат сметка кой кой е и за какво се бори? Албанците,турците и ромите са ясни. От там нататък е пълна боза. Сърби и куци власи целенасочено се омешват с българи и сега след 75 години хибридизация в Македония има няколкостотин хиляди хибрида с промито съзнание и дори с подменен ген.Властта в Македония се държе от сърби,сърбо-власи,власи и българо-власи.Тия са най-кресливи,вресливи и жестоки. Тия навремето стреляха по Коро Глигоров само защото намекна,че има Задкулисие в Македония. Тия същите направиха и авиокатастрофата на Борис Трайковски.
  • 20 Перо

    27 0 Отговор
    След като искат да разберат истината за историята на двустранните отношения за последните 75 г.,нека разкрият досиетата на УДБА и ще се видят стотиците хиляди жертви,затворени и репресирани българи,защото не са искали народност “македонци” с измислена азбука и език. Както пише в Библията “ще познаеш истината и истината ще те направи свободен”! Другото е македонизъм,измислена нация,език и азбука,измислена история и др.простотии! За сега ВЕТО!!!

    Коментиран от #43

  • 21 Софиянец

    22 0 Отговор
    Решение няма и никога няма да се намери, единствения шанс Македония да се приобщи към ЕС е да ги анексираме и това съвсем скоро ще се случи!
  • 22 БЮРМ/FYROM

    23 1 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници. Краварите да не се обаждат, където не им е работа.
  • 23 ник

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Копи":

    Ти тъп ли си че говориш глупости или ходиш на специални курсове.Ааааа сетих се просто ти плащат да пишеш глупости
  • 24 БЮРМ/FYROM

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Маке":

    Измислената "държава"-последният проект на коминтерна е с население, колкото София. Половината са албанци. От останалата част, около 300 000 са с български паспорти, включително сегашните и предишни министри, бе палячо.
  • 25 Историк

    16 0 Отговор
    Я да видим как смелият американец - помощник ще ни укаже въздействие по европейските въпроси, когато му изпрати историческата комисия по един препис - копие(по подобие на Иван Асен || 1218-1241) как дори не протоколират историческите от Скопие за какво се провеждат заседанията.Я, даже го поканете сам да им видим науката История на следващите заседания с какви идиоти си имат работа представителите от нашата страна.Като спора е между две страни да си гледа работата и да не знае много, като няма идея с какви си има работа българия. държава

    Коментиран от #32

  • 26 Македония?

    1 11 Отговор
    Изобщо не ме интересува.Аз евигрирах преди 20 години и живея с реални проблеми и в реален живот.
  • 27 Бучковски, 70 години ни до казахте, че

    19 0 Отговор
    Освен да ПЛЮЕТЕ по България нищо друго не знаете и не ппавите!! Никой в България не ви вярва, почвате с учебниците, да си премести те час он паметниците в "Дисниленда" и след 7 год щесе срещнем отново, за Преговори!!!
  • 28 Правите

    1 0 Отговор
    Правите
  • 29 Заблуждения

    14 0 Отговор
    Двустранните въпроси са двустранни проблеми които са драстични ,значителни и крайно неприемливи,че няма и милиметър шанс да си променим позицията.Колкото и да искала БГ с добра воля да помогне,отсреща получава презрение и тупане на топката на едно място.То е странно да се иска от нас подкрепа,а от тях нищо.Излезе инфо че унгарски бизнесмени в СМ финансират сайтове на опозицията където преобладават сърбизми в изобилие и антибългарски настроения колкото искаш.Не случайно Груевски го приюти Орбан.Демек икономически интереси поддържат македонизма на фул.Жалка картина!
  • 30 Македонска Луно

    20 0 Отговор
    Т.е. северно македонците искат шанс за лъжата, кражбата, омразата..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Перо

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Историк":

    Така е,ама в РСМ не го разбират.
  • 33 Търси се истината

    15 0 Отговор
    В Гърция по време на ВСВ са загинали над 4000 германски военни на о.Крит.И въпреки ,че там репресиите са били изключително тежки спрямо гърците,гробищата на загиналите са запазени,не са осквернени.Докато в СМ дори не се знае къде са гробовете на убитите българи след ВСВ .А нашата " фашистка" окупация ни е коствала 10 млрд.лв от българския народ ,за им подобрим живота,построени болници ,училища ,пътища ,помощи в селското стопанство,освободени над 12000 военнопленици от български произход от югославската армия,пленени от немските и италианските войски
  • 34 Историк

    13 0 Отговор
    Все едно са се събрали квартални алкохолици на раздумка.Тая комисия да се разпуска.Подкрепа ама друг път
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Памук

    15 0 Отговор
    Защо да даваме шанс? Да не сме благотворителна организация? Хайде сега обратно в Република Скопие и после на поправителен ..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Брендолета

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Защо? Да не празнуваш РД на Евразийския съюз?
  • 39 Абе тая

    16 0 Отговор
    РСМ не е държава - нема собствена история, език, етнос и т.н. Такива неясни структури не бива да се приемат в ЕС защото внасят нови аспекти на противоречия и хаос. Същата работа примерно ше бъда с Косово. Сръбска история и култура, ама езикъталбански, вероизповедание ислям и т.н. Тюрлюгювечи... Това са територии които нямат белези на държави.

    Коментиран от #46

  • 40 Личо

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маке":

    Да неизбежно е влизането в ЕС на измислената държавица македония, но само когато ЕС се разпадне..
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Диамантената ръка

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Маке":

    Ще влезете, ама след Турция... Дотогава ще преговаряте. За "Немция" не знам, ама имате от Макрон и Нидерландия много поздрави.
  • 43 Диамантената ръка

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Може и Боко работа да им намери и съвсем ще станат свободни... Ако не се сетят, да питат германците как става работата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Предложение

    11 0 Отговор
    Щом на USA им е толкова на сърце РСМ нека да си ги вземат при тях. Да ги направят техен щат.
  • 46 Очаквам

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Абе тая":

    Само след един месец с идването на Байдън на власт, измислената през 20 век държава Украйна с откраднати съседни територии и без далечна собствена"украинска" история, с взаимстван и изкуствено конструиран "украински" език и съставена от различни етноси държава, че ще има по големи шансове за по бързото влизане в ЕС отколкото СМ, която ще е с изравнените възможности на Молдова...!!!
  • 47 Кой68

    6 0 Отговор
    Шанс С.Македония ще има като скъса пъпната връв със Сърбия......
  • 48 Опряло шило до гъ ...зило, сега се сетих

    5 0 Отговор
    От 2017г не са изпълнили нищо и сега се ослушват като гърмян заек, ако са искали членство, отдавна да са направили нужните стъпки, едни нормални учебници без омраза да бяха напечатали, но неее, само приказки и някакви подписани декларации и нищо насреща, еми не искат в ЕС
  • 49 Като псета

    6 0 Отговор
    А вие драги Бучковски дайте шанс на славянобългарите да учустват в управлението на държавата ви. Като гледам 90% от елитот ви се състои от сърби,сърбовласи,власи,власобългари,роми и турци. Напоследък дори албанците си взеха квота в управлението. Чистите славянобългари почти ги няма никакви,а ако някой случайно пробие му се нахвърляте като псета.
  • 50 Да живее

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Копи":

    България! Долу соросоидните предатели! Вето!
  • 51 Цветко Христов

    2 1 Отговор
    Знаете ли един МАКЕДОНЕЦ като се изкъпе какъв излиза от банята. Ще ви напомня, ИЗЛИЗА ЧЙСТ БЪЛГАРИН. ТОВА Е ПРИКАСКА ОТ 1945Г.
  • 52 чакал

    0 0 Отговор
    Стига с тоя македонски ъндърграунд, аман от тоя дивашки комунизъм и зловоние срещу България !
  • 53 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
Новини по държави: