5 Декември, 2020 19:52 3 233 33

Александър Йорданов: Македонците правят "възродителен процес" с 10 години закъснение

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • александър йорданов

Понятието "обща история" винаги е означавало, че обща история се прави от общ народ такъв какъвто има единно национално самосъзнание

Александър Йорданов: Македонците правят "възродителен процес" с 10 години закъснение - 1
Снимка: Shutterstock

Няма да има никакъв натиск от Европейския съюз срещу България за промяна на позицията ни за започване на преговори за членство на Северна Македония в Съюза. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 евродепутатът Александър Йорданов.

Възможно е определени депутати, най-вероятно от левицата и от "Зелените", да започнат някакъв процес на лобиране и договаряне, но това е до голяма степен абстракция. България е равноправен член на Европейския съюз и идеята, че други държави могат да ни притискат за каквото и да било, е за домашна употреба на Балканите, заяви той.

Ние като евродепутати добре разбираме желанието на Германия да завърши своето европредседателство с някакъв успех и това да е стартирането на преговорите с Албания и Северна Македония, но това най-вероятно няма да се случи и за това виновна няма да е България, а Северна Македония, която показа, е няма готовност за започване на преговорния процес, подчерта Йорданов.

България настоява да запазим историята и паметта на тези, които са живели на мястото, където днес съществува Северна Македония, такава, каквато са искали те, да съхраним паметта им, достойнството и всичко, което те са направили за българския си род, което са направили за България, коментира евродепутатът.

Понятието "обща история" винаги е означавало, че обща история се прави от общ народ такъв какъвто има единно национално самосъзнание. Нашият народ, който е живял на мястото, където днес съществува Северна Македония, е имал такова единно самосъзнание, посочи Александър Йорданов.

Македонците на практика осъщестяват един "възродителен процес" с 10 години закъснение и искат да изтрият историческата памет. Ние не трябва да допуснем това, каза още Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ташко

    21 14 Отговор
    Бацо дава ли от шкафа?
  • 2 Справедлив

    10 65 Отговор
    И аз да съм македонец и да дойфе българин и фа ми каже че съм българин да ми иска територията и да ми каже че не говоря майчиният си език защото не е мой ще му шлепна звучен шамар.Що за наглост

    Коментиран от #9, #14, #27

  • 3 Хаджи Хаджи Българин

    24 4 Отговор
    А моцжеше да се казва Северна Българска Покрайна, ама нали Кайзер Вилхелм го е казал! Балканите, са барутният склад на Европа!

    Коментиран от #6

  • 4 РЪМПЕЗИ

    26 5 Отговор
    САШКО, САШКО...ЗА ДА ТИ ВЯРВАТ ХОРАТА ТРЯБВА ДА СИ ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН...НЕ ДНЕСКА ЕДНА ПАРТИЯ, УТРЕ ДРУГА...ДОБРЕ, ЧЕ СЕ СЪБРА С БОРИСОВ, ЧЕ ХОРАТА ДА РАЗБЕРАТ ЩО ЗА СТОКА СИ...
  • 5 Факт!

    10 32 Отговор
    На тия столицата им е стократно по-добре от Софииският кнеф а още не са в ЕС представям си за 5 години в ЕС къде ще бъдат и колко обиколки пред Бг

    Коментиран от #29

  • 6 Ти си лош човек

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "Хаджи Хаджи Българин":

    А ти защо искаш да грабиш чужди земи?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 чекмедже

    17 13 Отговор
    човекоподобни като билата и това грухтящото само ни злепоставят пред македонците и не ни вземат на сериозно
  • 9 Морски ФАР

    19 4 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Ма кой те пита тебе бре "селски" ти да не си първият човек на земята та се обаждаш от тая дупка там?Тъпоглаф но и с претенции.
  • 10 Сашо

    19 4 Отговор
    Што не свършеш нешто друго полезно, а се мешаш там дет не разбираш брате, боико те сложи штото предаде твоита партия приятеле. Сега и еврдупе го даваш
  • 11 Мимч

    20 8 Отговор
    В случая трябва да го подкрепим,защото е точно така и докато не го проумеят макетата, да си стоят там.Ние бърза работа нямаме....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Обективен

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    О неразумний юроде.......
  • 15 баба ви от бг

    8 5 Отговор
    ооо, маке деонияе е била през вековете само някакваобласт на България! до 14 век и после да кажат защо носят тези кърпи и бурки в Швейцария???????? имайте предвид, че тъпите китайци се опитват да играят българската азбукааааааааа! за това има проблеми с нашия правопис! от 2021, надяваме се няма да има китайци и други мошенници в България!
  • 16 ENP

    13 4 Отговор
    На СДС му дойде времето отдавна, даже не доживя 10 години. Но лешперите от СДС все още дават акъл. СДС потроши България като никой друг. Но никога не е късно, герб е на линия с отрепките от сдс.
  • 17 БЮРМ/FYROM

    27 5 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници
  • 18 че кой си ти

    6 23 Отговор
    байдън много добре каза, българите да не пречат на македонците, остават броени дни до влизането му в белия дом, да не стане така, че сашко да води хорото с мекетата към евросъюза

    Коментиран от #20, #28

  • 19 Точно

    15 6 Отговор
    Един път да съм съгласен с тоя.
  • 20 Haha

    22 4 Отговор

    До коментар #18 от "че кой си ти":

    Вето до дупка. И да ни върнат костите на Гоце Делчев.А мумията Байдън ще си го сложа от пред.Почвай да броиш и дано цял живот не ти стигне да си в позиция броене.Кoи cтe виe чe дa ви иcкa Eврoпa?Шeпa измиcлeни cмeншици,кoйтo cи пишaт иcтoриятa caми,зa cмeткa нa cъceднитe държaви.Нaй изocтaнaлaтa измиcлeнa държaвa.C чушки и дрeнки ли щe прeвзeмeтe Eврoпa.Другия мoмeнт e,чe Eврoпa нe иcкa мюcулмaни в EC.Тaкa чe Aлбaния или Кocoвo или Бocнa и Хeр. или Турция,никoгa нямa дa бъдaт приeти.В C.Мaкeдoния пoлoвинaтa oт нaceлeниeтo e aлбaнcкo a тoвa нe e приeмлиoвo зa хриcтиянccкa Eврoпa.

    Коментиран от #33

  • 21 Перо

    13 5 Отговор
    Никога не съм бил фен на Ал.Йорданов,но за това изказване шапка му свалям. Не одобрявам думата “обща” история,защото се разбира история на два народа, по добре и точно е да се каже една история!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шопо

    6 4 Отговор
    Сашо е внук на ДЕТЕУБИЕЦ !!!
  • 24 Помпей

    5 3 Отговор
    Шопарът ,се гордее с чичо си ,че е екзекутирал децата...И България му пляска.от 23 г....Извратена история..Тоз раздели нацията..Връщане назад няма...Сега и Макетата почва да урежда...МРИИИ,свиньо.!!

    Коментиран от #26

  • 25 Противен

    2 1 Отговор
    Този политик неси голяма политическа отговорност на неговата партия сдс и демократично избрания за президент представител на сдс за голямата глупост да се признае за държава Македония. Те признаха по този начин тяхната измислена окрадене от съседите история и македонския език. Нагло и непочтено е сега пак де се тиражират скудоумните идеи ... Никой не му вярва...меко казано....много меко.
  • 26 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Помпей":

    не е вярно!има съвпадение на имената.това отдавна беше изяснено включително от средите на бсп!
  • 27 За справедлив

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    не знам, но глупав и неук със сигурност.
  • 28 а ти кой си

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "че кой си ти":

    Американска подлога, готова да прави с.....
  • 29 Смях

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факт!":

    Приятел нещо си се объркал, защото на мене миналата година ми стана любопитно за Македония и запалих и три дена обикалях. Скопие - В центъра голяма статуя на А.Македонски, около нея големи сгради (някои построени до край други-НЕ) с античен вид от които се бели мазилка, прашни прозорци, неподдържани, видимо празни и неизползвани за нищо. На Вардар 2/3 кораба ресторанти, срещу тях още 4-5 ресторанта - вкусно, евтино. Сервитьорите се притесняваха меню на англииски ли да ми дадат или на македонски. От другата страна на реката -парк Гази Баба и чаршията (джамии, бит пазар, албанци...). Каньона Матка - готино място, разходки с лодки прещери и т.н. лошото е че за да се стигне до него се минава през албанско гето/село. Охрид - Първите 10% от пътя Скопие-Охрид са магистрала, после нормален междуградски път преминаващ през доста населени места с високо издигнати албански знамена на площадите си и джамия до джамия... В самия Охрид ми хареса стария град, Охридското езеро. В ЗАКЛЮЧЕНИЕ : Няма как да сравняваш София - град с население 1.5 пъти колкото цялото население на РСМ със Скопие. Първоначално големите кичозни сгради в центъра на Скопие странно впечатляват, докато не се приближи човек и не осъзнае, че са кухи черупки за които са похарчени стотици милиони евро (да не говорим, че нямат нищо общо с историята ама...). Стандарта на живот в Скопие не ме впечатли с нищо и съм склонен да твърдя, че в по-малки градове като Благоевград, Враца, Плевен, Русе хората живеят п

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Смях":

    Добави и безработицата 30 процента....Ако не им купуваме памидора са жив зян.В днешни дни хора учили в България и върнали се в Македонския концлагер не им дават работа, ако е държавна службата...ЕУ е нещо съвсем друго
  • 31 ЕлГреко

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Смях":

    От доста време няма паметник на Мега Александрос там..има паметник на незнаен воин на кон. За всичко останало си прав.
  • 32 Пфу

    2 1 Отговор
    Баш блюдолизкият БКП-кюфтак Санде радикал-криминало решил да продължи македонофобския и проведе пропагандния "възродителен" процес на мaнгacapcкия си Тато Замфир Яшар - известен и като Тодор Живков - Янко!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: